Nagyszerű videókampányok készítése – 3/2. rész

Útmutató a kampány optimalizálásához, amellyel a kedvelések és a megtekintések regisztrációvá, illetve értékesítéssé konvertálódnak

1 Áttekintés

A kihívás

A YouTube-on keresztül számtalan módon követheted nyomon és mérheted a videóhirdetéseket tartalmazó kampány teljesítményét. A legfőbb kihívás, hogy ezeket az adatokat hogyan lehet hatékonyan felhasználni annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki a kampányból?

A cél

Annak megismerése, hogy a videómutatók felhasználásával hogyan lehet relevánsabb videónézőket elérni, fokozni a keresési eredményeket, illetve maximalizálni a konverziós arányokat.

Az alapok

A videó olyan animációs eszköz, amellyel a márkát vagy a terméket – vagy mindkettőt – képi és hangi elemekkel életre tudod kelteni. Ezeket a vizuális elemeket a Nagyszerű videókampányok készítése – 1. rész című anyagban megismert, számos YouTube-célzási opcióval kombinálva megismerheted, hogy a videóhirdetéseket tartalmazó kampányok kifejezetten erős médiumnak számítanak, ha az üzeneteddel a megfelelő közönséget szeretnéd elérni. Tehát hogyan lehet a már ismert mérési és célzási eljárásokkal úgy összeállítani a kampányt, hogy az ne csupán kedveléseket és megtekintéseket érjen el, hanem azokat sikeresen regisztrációvá és értékesítéssé tudja konvertálni?

Az útmutató 2. része a nézők legfontosabb műveleteit és azok optimalizálását ismerteti, amelynek segítségével a megfelelő közönséget érheted el a YouTube-on, illetve elérheted — vagy akár túl is teljesítheted — a céljaidat.

Megjegyzés: A következő tippek a kampányteljesítmény maximalizálásának csak bizonyos módszereit mutatják be, és nem garantálják a sikert.

2 A megtekintésenkénti költség (CPV) nyújtotta lehetőségek kihasználása

Az átlagos megtekintésenkénti költség a videóhirdetés megtekintései után fizetett átlagos összeg, ami az olyan tényezőktől függően változik, mint a hirdetés hossza, a kreatív minősége, a célzás és az aukció dinamikája. A CPV a hirdetés versenyképességének megbízható fokmérője. A nyomon követésén és korrekcióján keresztül hatékonyabban juttathatod célba a kívánt üzenetet.

A vártnál, illetve a kívánatosnál több pénzbe kerülnek a megtekintések? A CPV értéke idővel növekszik?

A CPV pár hét futtatás után bekövetkező növekedése a hirdetés hatásvesztését is jelezheti. Az emelkedő CPV-értékek arra is utalhatnak, hogy fokozódik a nyomás a megpályázott aukciókon.

A csökkenő CPV ezzel szemben azt jelezheti, hogy pillanatnyilag kisebb a verseny a piacon, ezért lehetséges, hogy alacsonyabb költségek mellett növelni tudod a megtekintések számát.

Tippek a CPV-célok eléréséhez

Az ajánlatok módosítása

Fontold meg a TrueView-videófelfedezési hirdetésekre tett ajánlatok módosítását, hogy a hirdetések nagyobb eséllyel jelenjenek meg az érdeklődést mutató megtekintők számára.

Mivel a videófelfedezési hirdetések megtekintése mellett döntőkről már feltételezhető a márka iránti elköteleződés, általában érdemes növelni az ezen formátumokra tett ajánlatokat.

Ugyanígy elmondható, hogy ha téged inkább a megtekintések száma, a webhely forgalma vagy a márka ismertségének növelése érdekel, akkor érdemes megfontolnod a videóba ágyazott formátumra vonatkozó ajánlattétel növelését, mert így nagyobb valószínűséggel érsz el olyan nézőket, akik a hirdetésnek legalább egy részét megnézik.

Az ajánlatok kapcsolódnak a legközvetlenebbül a CPV-értékekhez, tehát soha nem fogsz a maximális ajánlatnál magasabb CPV-t kifizetni. Az ajánlatok azonban csak határértékként szolgálnak, és nem az egyetlen lehetőséget jelentik a CPV korrekciójára.

Valós értékű ajánlatok

Az ajánlatok használatának leghatékonyabb módja, ha a megvásárolandó nézet valódi értékére teszel ajánlatot (ami nagyban hasonlít arra, amit a Google Keresésben leadott kattintással kapcsolatban tennél). Mivel egy megtekintés a közvetlenül kifizetett tevékenységeknél sokkal többet érhet el, a valós CPV értékének megállapítása során érdemes a fizetett, a birtokolt (saját tulajdonú tartalomhoz kapcsolódó) és a szerzett (megosztásokból származó) megtekintések összehasonlításából kiindulni.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a TrueView-hirdetések esetén akkor is elérhetsz fokozott tevékenységet és felidézést, ha a hirdetést a megtekintő nem nézte meg 30 másodpercen keresztül, tehát fizetned nem kell, de az érték ugyanúgy felhalmozódik.

Ha a kampány már egy ideje fut, látni fogod, hogy mely hirdetésformátumok és hirdetéscsoportok teljesítenek a legjobban. Ha növelni szeretnéd az elérést vagy a hirdetésekkel kapcsolatos tevékenységeket, érdemes lehet kissé agresszívebben tenni ajánlatot.

A célzás kiterjesztése

A célzás kiterjesztése lehetővé teszi, hogy a hirdetésmegjelenítő rendszer kiválassza azokat az aukciókat, amelyeken versenyképesebbek az adott hirdetések és ajánlatok, és ezáltal csökkenthető a kampány átlagos CPV-je. A nagyobb célcsoportok feltérképezésén keresztül alacsonyabb CPV mellett is értékes közönségre lelhetsz. Ne feledd, a TrueView formátum önmagában is célzási szűrőként működik, hiszen a használata esetén csak a hirdetés tényleges megtekintései után kell fizetned.

A célzás korlátozása intenzívebb versenyt eredményez, ami magasabb CPV-értékekben jelenik meg – hacsak nem állsz már közel a maximális ajánlathoz, amely esetben egyszerűen nem nyersz majd meg több aukciót, és felhasználatlan költségkeret marad majd hátra.

Egyéb kampányszintű megkötések feloldása

Az olyan tevékenységek, mint a gyorsított megjelenítés kikapcsolása, a platform szerinti célzás, illetve a hirdetésrotációs beállítások korrekciója, segíthetnek magasabb megtekintési arányt és alacsonyabb CPV-t elérni.

A hirdetések minőségének javítása

A jó minőségű hirdetések jobb megtekintési aránnyal rendelkeznek, és ez a CPV értékét is befolyásolhatja. A CPV-értékek a megtekintési arányok növekedésével párhuzamosan csökkennek, mert a rendszer az aukció során előnyben részesíti a releváns hirdetéseket, amelyekről a megtekintési hajlandóság alapján valószínűsíthető, hogy tetszenek a közönségnek.

3 A megtekintési arány nyújtotta lehetőségek kihasználása

A megtekintési arány kiszámításához a videóhirdetés összes megtekintésének számát elosztjuk azoknak a felhasználóknak a számával, akiknek a rendszer megjelenítette a hirdetést. Minél magasabb a megtekintési arány, annál jobban érdekli a tartalom a megtekintőket.

A magas megtekintési arányú videóhirdetések rendszerint több aukciót nyernek meg, és alacsonyabb CPV-vel rendelkeznek, mint az alacsony arányt elérő hirdetések.

Ha a célod a megtekintések számának maximalizálása a lehető legalacsonyabb költség mellett, érdemes megismerkedned a hirdetés megtekintési arányát növelő hirdetéselemekkel és célzási módszerekkel.

Akárcsak a CPV esetében, a megtekintési arány adott időpontra vonatkozó elemzése hasznos lehet az eredményesség vizsgálata során, de a valódi kulcs a trendek megértésében rejlik.

Tippek a megtekintési arányra vonatkozó cél eléréséhez

A célzás javítása

Noha nem teljesen nyilvánvaló, hogy a segítségével javítható a kampányok megtekintési aránya, a célzás hatással lehet a teljesítményre azáltal, hogy meghatározza, ki láthatja az adott hirdetést. Íme, néhány példa, hogy a célzás hogyan lehet hatással a megtekintési arányra:

  • Rossz célzás — a célzási módszert az alapján kell módosítani, hogy ki reagál a legjobban a hirdetésre. Ha az elején rosszul választottad meg a célközönséget, és a felhasználók nagyobb arányban ugorják át a videóhirdetést, módosítsd a célzást ennek megfelelően.

  • Kihagyott közönség — lehetséges, hogy a megjelenítés korlátozásaival elrejtesz bizonyos hirdetéseket olyan megtekintők elől, akik szívesen megnéznék őket. Egyes hirdetők a megcélzott demográfiai csoporton kívüli megtekintéseket értéktelennek tekintik. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a TrueView-videóhirdetések esetén csak akkor kell fizetned, ha valaki ténylegesen megtekinti a videót, ezért lehetséges, hogy a célzás kibővítésével értékes, érdeklődő közönségre találhatsz. Ez járulékos előnyként gyakran az átlagos CPV-t is csökkenti.

A hirdetések színvonalának növelése

A rövidebb hirdetések magasabb megtekintési arányra tesznek szert, tehát ha a hirdetésed 30 helyett 20 másodperc alatt is át tudja adni ugyanazt az üzenetet, fontold meg a rövidebb verzió használatát. Nagyobb eséllyel szólíthatod meg sikeresen a közönséget, ha egy kampányon belül számos hirdetést létrehozol. A hirdetésszövegen, illetve a videón végrehajtott apró módosítások jelentős pozitív változásokat eredményezhetnek a kampány során a megtekintési arány és a költségek tekintetében.

Már az olyan apróságok is segíthetnek a nézői viselkedés befolyásolásában és a megtekintési arány javításában, mint a bevezető módosítása, illetve a cselekvésre ösztönző felhívások hozzáadása vagy eltávolítása.

Érdemes 2–3 különböző hirdetést felváltva versenyeztetned az aukciókon, elkerülve azt, hogy a hirdetés veszítsen a hatásából.

4 Az átkattintási arány (CTR) nyújtotta lehetőségek kihasználása

Az átkattintási arány kiszámításához a videóhirdetésre leadott összes kattintás számát elosztjuk azoknak a felhasználóknak a számával, akiknek a rendszer megjelenítette a hirdetést.

Noha a videókampányok esetében a megtekintési arányt tekintik az elköteleződés legfontosabb mutatójának, a CTR segítségével szintén felmérhető a videókampány eredményessége.

Ha a videóhirdetéssel az a célod, hogy több ember látogasson el a webhelyedre, a YouTube-csatornádba vagy a videóoldaladra, a CTR az a főmutató, amelyet érdemes megvizsgálnod és optimalizálnod.

Minél magasabb a CTR, annál jobban érdekli a megtekintőket a tartalom és a vállalkozás.

Tippek a CTR-cél elérésére vonatkozóan

Egyértelmű cselekvésre ösztönző (CTA) fedvény hozzáadása

A CTA-fedvények a YouTube TrueView-videófelfedezési hirdetéseihez és videóba ágyazott hirdetéseihez adhatók hozzá, további költségek nélkül. Amellett, hogy növelhetik a megtekintői tevékenységet, a CTA-fedvények ráadásul mindenképpen megjelennek, akár hirdetésen keresztül, akár organikus (nem fizetett) megtekintés útján történt a videó megjelenítése, mivel nem a hirdetéshez, hanem a videóhoz kapcsolódnak.

A versenytársak megelőzése érdekében például megemlítheted a vállalkozásod egy adott értékesítési pontját, illetve azt, hogy mit találhatnak a látogatók a webhelyedre kattintva.

A rosszul teljesítő készletek vagy elhelyezések eltávolítása

A hirdetéselhelyezésekre vonatkozó információk megtekintéséhez lépj a Célok lapra, majd kattints az Elhelyezések elemre az A hirdetések megjelenítési helyei részen. Keresd meg és szerkeszd az elvártnál rosszabbul teljesítő elhelyezéseket, akárcsak a vizuális hirdetések esetében.

5 A célzás finomítása

A hirdetéseket megjelenítheted az adott közönség érdeklődési köre szerint, legyen szó akár a művészetek, a színház, a barkácsolás, az ételek, a játékok, a kisállatok, a ház- vagy autóvásárlás, vagy akármi más iránt érdeklődőkről. Ezzel biztosan elérheted a megfelelő, legrelevánsabb ügyfeleket.

Fontos tudni, hogy minden újonnan felvett célzási módszerrel szűkíted – nem pedig bővíted – a célzást.

A videóhirdetés-csoportokhoz kétféleképpen adhatsz hozzá célzást:

  • Kattints a Google Ads-fiókban a Videócélzás lapra, és válassz ki egy hirdetéscsoportot.
  • A célzást közvetlenül a hirdetéscsoportba is felveheted oly módon, hogy kiválasztod a hirdetéscsoportot a Hirdetéscsoportok lapon vagy a bal oldali navigációs panelen.

Íme, a rendelkezésre álló célzási módszerek áttekintése:

Demográfiai csoportok

Válaszd ki az elérni kívánt célközönség életkorát, nemét és szülői állapotát.

Érdeklődési körök

Kategóriák kiválasztásával még olyankor is elérheted a különböző témakörök iránt érdeklődőket, amikor ők más témájú oldalakat látogatnak meg. További információ a célcsoport szerinti célzásról.

Két típusú közönség célzására van lehetőség:

Érdeklődési szegmensek

A TrueView-videóhirdetésekkel olyanokat érhetsz el, akik eleve erős érdeklődést mutatnak a releváns témák iránt, és ezzel növelheted a márkaismertséget, valamint azok számát, akik fontolóra veszik a vásárlást.

Piacon belüli szegmensek

Ha olyan ügyfeleket szeretnél megszólítani, akik termékinformációkat keresnek, illetve aktívan fontolgatják a tiédhez hasonló termék vagy szolgáltatás vásárlását, akkor az e kategóriába tartozó közönségek közül válassz.

Elhelyezések

Megcélozhatsz egyedi csatornákat, webhelyeket vagy elhelyezéseket azokon belül. Megcélozhatod például egy nagy forgalmú blog minden részét, vagy egy népszerű híroldal főoldalát.

Az elhelyezések közé tartoznak:

  • Csatornák (YouTube-partnercsatornák)
  • Videók (YouTube-videók)
  • Webhelyek a Display Hálózaton
  • Alkalmazások a Display Hálózaton

Témakörök

Videóhirdetéseiddel adott témaköröket célozhatsz a YouTube-on és a Google Display Hálózaton. A témakör szerinti célzással a kiválasztott témákhoz kapcsolódó videók, csatornák és webhelyek széles skáláját érheted el. Megcélozhatod például a Gépjárműipar témát – ekkor a hirdetés a YouTube-on autókról szóló videókat néző felhasználóknál jelenik meg.

Kulcsszavak

A videóhirdetések (a formátumuktól függően) megjeleníthetők a közönséget érdeklő YouTube-videókhoz, YouTube-csatornákhoz vagy webhelytípushoz kapcsolódó szavak vagy kifejezések – azaz kulcsszavak – alapján.

Tipp

Ha adott országban vagy régióban élő, adott készüléket (pl. mobilkészüléket) használó, vagy adott nyelvet beszélő ügyfelek számára szeretnéd a videóhirdetéseket megjeleníteni, célozd a hirdetéseket földrajzi hely, készülék és nyelv alapján. Az ilyen típusú célzás a kampány szintjén lép életbe.

Videóremarketing

Ez a hatásos eszköz specifikus listákat hoz létre a YouTube-csatornádon, a nézői tevékenységek alapján – ilyen például egy videó megtekintése, a csatornára való feliratkozás és a kedvelés.

A listák alapján elvégezheted a hirdetések újracélzását. Ha YouTube-fiókodat már összekapcsoltad a Google Ads-fiókoddal, automatikusan hozunk létre a számodra egyéni listákat.

További információ a YouTube-nézőkből összeállított remarketinglistákról

Tipp

A videóremarketing-listákat alkalmazhatod a vizuális hirdetésekre vonatkozóan, és a videókkal olyan felhasználókat célozhatsz meg, akik valamilyen tevékenységet folytattak a webhelyeden. Létrehozhatsz például dinamikus kombinációs listákat azok megcélzására, akik látták a videóhirdetésedet, de a konverzióig még nem jutottak el, vagy már jártak a webhelyeden, de a csatornádat még nem látogatták meg.

A hirdetés bizonyos közönségek számára való megjelenésének megakadályozása

A Videócélzás lapon megtekintheted, hogy az egyes célzási módszerek hogyan teljesítettek a hirdetések esetében. Előfordulhat, hogy úgy látod, a hirdetés egy adott demográfiai csoportra vagy elhelyezésre nézve nem releváns. Ha ez a helyzet, akkor a fiókban a kampány szintjén hozzáadhatsz egy kizárást.

A kizárás történhet a demográfia, érdeklődési körök, remarketing, témakörök és kulcsszavak, illetve az elhelyezések alapján. Ne feledd azonban, hogy a kizárások alkalmazása korlátozhatja a videókampányok hatókörét. Ezért azt javasoljuk, hogy kövesd nyomon azok hatásait.

Célzás hozzáadása a videókampányokhoz

6 Speciális kampánybeállítások használata

Földrajzi hely

A videóhirdetésekkel megcélozhatsz egy adott földrajzi helyen tartózkodó vagy az iránta érdeklődést mutató személyeket. Válassz ki a hirdetések szempontjából releváns egy vagy több földrajzi helyet. A megfelelő ügyfeleknek megjelenített hirdetésekkel növelheted a befektetésarányos megtérülést.

Ha például a Párizsban lévő pékségedet hirdeted, akkor megcélozhatod csak a Párizsban tartózkodó felhasználókat, vagy csak azokat a felhasználókat, akik Párizs iránt érdeklődnek, illetve akár mindkettőt. Ha az internetes vállalkozásod Kanadába és az Egyesült Államokba is szállít, akkor célozhatod mindkét országot.

Célnyelv

A kampánybeállításokban a célnyelv megváltoztatásával megadhatod, hogy a hirdetéseid milyen nyelvű webhelyeken és videókban jelenjenek meg. Annak meghatározásához, hogy hirdetéseid hol jelenjenek meg, a Google Ads a következőket vizsgálja: a felhasználó nyelvi beállítását a Google rendszereiben, a felhasználó keresési lekérdezésének nyelvét, illetve azt a nyelvet, amelyen a felhasználó jelenleg vagy mostanában oldalakat tekintett meg a Display Hálózaton.

Ütemezési beállítás

Ezzel megadhatod, hogy a hirdetések a nap adott óráiban vagy a hét bizonyos napjain jelenjenek meg, illetve hogy a kampány mennyi ideig fusson. Fontos, hogy tartalmak frissek maradjanak, így a felhasználók mindig visszatérnek. Tehát érdemes lehet megfontolni például a videóba ágyazott hirdetés ütemezését úgy, hogy az csak egy hónapig fusson.

Hirdetésmegjelenítési beállítás

Ezzel a beállítással megadhatod, hogy milyen gyakran jelenítsük meg a hirdetéscsoport aktív hirdetéseit, egymáshoz viszonyítva.

A hirdetéseket például optimalizálhatod a megtekintések számára vagy a konverziókra, illetve egyenletes forgást is beállíthatsz. Beállíthatsz gyakoriságkorlátot is, amely szabályozza, hogy a hirdetések hányszor jelenhetnek meg ugyanannak az egyedi felhasználónak a Google Display Hálózaton — ez akkor jöhet jól, ha korlátozni szeretnéd, hogy hányszor lássa valaki a hirdetést, vagy ha inkább az új személyek körében szeretnél elsősorban nézettséget gyarapítani.

Hasznos linkek