Hogyan érdemes megközelíteni a globális videóhirdetéseket?

Útmutató videóhirdetések globális piacokon való megjelenítéséhez

1 Áttekintés

A kihívás

Ha a célpiacok potenciális ügyfeleit elérő, sikeres Google Ads videókampányt szeretnél létrehozni, alapos ismeretekkel kell rendelkezned az új piacokra jellemző kulturális tényezőket és felhasználói viselkedést illetően. A kampány megfelelő nyelven való elindítása elengedhetetlen, azonban önmagában még nem elegendő a kívánt eredmények eléréséhez.

A cél

Az összes új piac kultúrájának és szokásainak, valamint azon tényezők megismerése, amelyek hatással vannak a vásárlási szokásokra.

A kezdetek

Ha videókampányokat futtatsz, önmagában vagy más streaming videók részeként is megjelenítheted a videóhirdetéseket a YouTube-on és a Google Display Hálózaton. A statisztika alapján igencsak megéri befektetni:

 • A YouTube-on több mint 2 milliárd regisztrált felhasználó van, és az emberek naponta több mint 1 milliárd órát töltenek YouTube-videók megtekintésével, amivel több milliárd megtekintést generálnak.

 • Az Egyesült Államokban a YouTube – és a csak mobilon használt YouTube is – több 18–34 és 18–49 évest ér el, mint bármelyik kábelcsatorna.

 • A YouTube-megtekintések több mint 70%-a mobileszközön történik.

 • A YouTube több mint 100 országban, összesen 80 különböző nyelven indította el helyi verzióját (az internetet használó lakosság 95%-át érve el).1

 • A Display Hálózat az internethasználók több mint 90%-át éri el világszerte 2 millió webhelyen és alkalmazáson keresztül.2

Így bárhol legyen is az új piacod, videóval is fellelkesítheted ügyfeleidet.

2 Kutatás és lokalizáció

Ha a vállalkozásnak megfelelő potenciális globális piacokat keres, a Market Finder a legjobb választás. Ha olyan piacot választ, ahol vállalkozása versenyképes lehet, szinte garantált a siker. Ezek után az a kérdés, hogy

A globális terjeszkedés kulcsa a helyi cselekvés

A lokalizáció növeli a videóhirdetések ROI-értékét, a nyelv, a kultúra és az értékrend apró részleteinek ismerete ugyanis biztosítja, hogy hatni tudj a közönségedre. Az előkészítés szakaszában a gördülékeny, köznyelvi stílus elérése érdekében megéri befektetni a professzionális szövegfordításba, amely a Google Ads Kulcsszótervezőből származó releváns keresési kifejezéseket is tartalmazza. Így elkerülhető a kínos helyzetet eredményező sértő vagy kellemetlen szóhasználat. Ezen kívül lehetővé teszi, hogy átgondolja a témát, a beszélt nyelv mondatszerkezetét és sebességét. Minden megcélzott ország számára egyedi tartalmat készítsen. Ne felejtsen el elkülöníteni pénzt a lokalizációra a kezdeti költségkeretben.

3 Vegye figyelembe a praktikus szempontokat

Számos gyakorlati szempontot kell figyelembe venni a globális videóstratégia megtervezésekor:

Adminisztrációs terhek

Az előkészítési szakasz egyik legfontosabb feladata, hogy kiderítse, mit szabad és mit nem szabad kimondani, csinálni és megmutatni az új piacon, valamint hogy tájékozódjon az esetlegesen felmerülő időbeli korlátozásokról. Így nem pazarol pénzt olyan videóra, amelyet aztán nem jeleníthet meg.

Feliratozás, szinkronizálás vagy hangalámondás?

Szinkronizálás

Számos lokalizált videóhirdetéshez használják a szinkronizálást a szöveget és a hanglejtést jól kiegészítő közvetlenség és rugalmasság miatt.

Feliratozás

Ugyanakkor a feliratozással más országok közönségeit, valamint a nagyothallókat is elérheti. (Ne feledje, hogy a beszédnek kellően lassúnak kell lennie ahhoz, hogy a felirat elolvasására elegendő idő jusson.) A feliratok mérhető előnye, hogy a YouTube feliratait a keresőmotorok indexelik, és így azonnal növelik a videó láthatóságát.

Hangalámondás

Ha hangalámondást alkalmaz a célnyelven, akkor nincs szükség szinkronizálásra. Azért éri meg az előkészítési szakaszban elvégezni a felirat lokalizációját, mert így ki tudja számítani, hogyan szeretné időzíteni a szöveget, a hangalámondó pedig a megfelelő helyen fog megszólalni hosszú szünetek vagy – ami talán még rosszabb – hadarás nélkül. Például spanyolul, németül vagy franciául hosszabb lesz a szöveg, mint angolul, míg a legtöbb ázsiai nyelvnél rövidebb lesz a felirat, mint az angol verzió.

Vegyes

Megengedi a költségkeret, hogy vegyesen használjon szinkronizálást, feliratozást és hangalámondást? Ha igen, akkor lehetőséget adhat a fogyasztóknak arra, hogy maguk döntsék el, hogyan szeretnék megtekinteni a tartalmat, és így szélesebb közönséget érhet el.

Tipp

Ha új piac tesztelésekor nem szeretne a lokalizációra költeni, gondolkozzon globálisan. Az animáció tökéletes médiumként szolgál, mivel olyan videó, amely nem igényel beszédet az üzenet átadásához. A képernyőn kívüli hangalámondás kínálja a legkreatívabb lehetőségeket.

Tip

A YouTube Director egy olyan ingyenes alkalmazás, amellyel könnyen készíthet videót, ha ügyfeleit a YouTube-on keresztül szeretné elérni. Több mint száz sablon segítségével haladhat végig a videókészítés egyes lépésein.

Formátumok

Melyik videóformátum használatával tudná legjobban átadni az üzenetet?

 • A videóba ágyazott TrueView-hirdetések a YouTube-videók lejátszása előtt, közben vagy után, illetve a Display Hálózat webhelyein, játékaiban és alkalmazásaiban jelennek meg. Ezek a hirdetések más webhelyekbe beágyazott YouTube-videókban is futhatnak. A megtekintők 5 másodperc után átléptethetik a hirdetést.

 • A TrueView-videófelfedezési hirdetések olyan helyeken jelennek meg, ahol az emberek tartalmakat fedeznek fel. A megjelenésük attól függően változik, hogy milyen hirdetésméretet és hirdetésformátumot támogat az adott megjelenítő. Amikor a néző a hirdetés indexképére kattint, a rendszer a YouTube videó- vagy csatornaoldalain lejátssza a videót.

 • A rövid hirdetések rövid videóhirdetések, amelyek a közönség széles körét érik el, és velős, emlékezetes üzenettel növelik a márka ismertségét. A rövid hirdetések legfeljebb hat másodpercesek, és a nézők nem ugorhatják át őket.

További információ a videóhirdetés-formátumokról

Egyéb hasznos linkek

4 Célzási gyakorlat

Ha videóhirdetéseivel a YouTube-ot és a Google Display Hálózatot célozza, akkor azt hirdetheti, ami fontos a fogyasztók számára abban az országban, ahol Ön szeretné. Fontos tudni, hogy minden újonnan felvett célzási módszerrel szűkíti, nem pedig bővíti a célzást. Azonban ne feledje, hogy a cél mindig az, hogy a közönség minőségét és relevanciáját optimalizálja. Még akkor is, ha ez a mennyiség csökkenésével jár. Az alábbiakban a felhasználható célzási módszereket ismertetjük.

Demográfiai csoportok

Válassza ki az elérni kívánt célközönség életkorát, nemét, szülői állapotát vagy háztartási bevételét.

Érdeklődési körök

A rendelkezésre álló közönségkategóriák közül választva akkor is elérheti a különböző témák iránt érdeklődőket, ha más témájú oldalakat látogatnak meg. További információ a közönségekről.

 • Érdeklődési szegmensek: A videóhirdetésekkel olyan látogatókat érhet el, akik eleve erős érdeklődést mutatnak a releváns témák iránt, és ezzel növelheti a márkaismertséget, valamint elérheti, hogy minél többen vegyék fontolóra a vásárlást.

 • Egyéni érdeklődési szegmensek: Az egyéni érdeklődési szegmensek segítségével olyan közönségeket hozhat létre, amelyek sokkal jobban igazodnak a márkához. A sportrajongók elérése helyett egy futócipőkkel foglalkozó vállalat például az elkötelezett maratonfutókra szűkítheti a célzást.

 • Piacon belüli szegmensek: Ha olyan ügyfeleket szeretne megszólítani, akik termékinformációkat keresnek, illetve aktívan fontolgatják az Önéhez hasonló termék vagy szolgáltatás vásárlását, akkor az e kategóriába tartozó közönségek közül válasszon.

Elhelyezések

Egyedi csatornákat, videókat, alkalmazásokat, webhelyeket vagy webhelyen belüli elhelyezéseket célozhat meg. Megcélozhatja például egy nagy forgalmú blog minden részét vagy egy népszerű híroldal kezdőlapját. Az elhelyezések közé a következők tartoznak:

 • YouTube-csatornák
 • YouTube-videók
 • A Display Hálózat webhelyei
 • A Display Hálózat alkalmazásai

Megjegyzés: Hasonlóképpen, amikor kiválasztja a helyet a Display Hálózaton, hirdetései megjelenhetnek a YouTube erre jogosult helyein is. Amikor kijelöli a helyet a YouTube-on, hirdetése ettől függetlenül még a Display Hálózat erre jogosult helyein is megjelenhet.

Témakörök

A témakör szerinti célzással a kiválasztott témákhoz kapcsolódó videók, csatornák és webhelyek széles skáláját érheti el. Megcélozhatja például a „Gépjárműipar” témakört – ekkor a hirdetés a YouTube-on autókról szóló videókat néző felhasználóknál jelenik meg.

Kulcsszavak

A formátumuktól függően a közönséget érdeklő YouTube-videókhoz, YouTube-csatornákhoz vagy webhelytípushoz kapcsolódó szavak vagy kifejezések – azaz kulcsszavak – alapján is megjeleníthetők a videóhirdetések.

Videóremarketing

A nézőket az Ön videóival, TrueView-hirdetéseivel vagy YouTube-csatornáival való korábbi interakcióik alapján érheti el. Ha YouTube-fiókját már összekapcsolta a Google Ads-fiókjával, automatikusan hozzuk létre az Önre szabott egyéni listákat. További információ a YouTube-nézőkből összeállított remarketinglistákról.