İşletmenizi pazarlayın

Yurt dışındaki müşterilerin internetten sizi bulmasını sağlama

  1. Genel Bakış

    Zorluk

    Oluşturduğunuz çok dilli veya çok bölgeli web sitelerinin, hedef ülkeleriniz ve dillerinizdeki alakalı tüm kullanıcılar tarafından bulunduğundan nasıl emin olabilirsiniz? Ayrıca sıralamanızı nasıl optimize edebilirsiniz?

    Amacınız

    Google aramasından gelen hedef kullanıcıların, sitenizin doğru sürümüne ulaşmasını sağlamak.

    İzlenecek yaklaşım

    Uluslararası SEO çalışmalarınızdaki temel amacınız, yalnızca her ülkedeki en alakalı aramaların kullanıcıları sitenizdeki doğru ülke veya dil sayfasına yönlendirmesini sağlamak değil, aynı zamanda her Google aramasındaki sıralamanızı optimize etmektir. Bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacak adımları burada bulabilirsiniz:

  2. Google'ın, web sayfalarını tarama, dizine ekleme ve sunma şekli

    Basitçe ifade etmek gerekirse internette arama yapmak, her şeyin nerede olduğunu gösteren devasa bir dizine sahip büyük bir kitaba göz atmaya benzer. Yani potansiyel bir müşteri Google'da arama yaptığında programlarımız, dizinimizi kontrol ederek bu müşterilere sunulacak en alakalı arama sonuçlarını belirler. Yapılan üç temel işlem şunlardır:

    Tarama

    Tarama, Google dizinine yeni ve güncellenmiş sayfaların eklendiği işlemdir. Milyarlarca web sayfasını getirmek (taramak) için çok sayıda bilgisayar gruplarından yararlanırız. Getirme işlemini yapan programın adı Googlebot'tur (robot, bot veya örümcek olarak da bilinir). Googlebot; taranacak siteleri, tarama sıklığını ve her siteden kaç sayfanın getirileceğini belirlemek için algoritmik bir işlemden yararlanır. Google, herhangi bir sitenin daha sık taranması için ödeme kabul etmez ve aramayla ilgili faaliyetlerimiz Google Ads hizmetinden ayrı tutulur.

    Dizine ekleme

    Googlebot, taradığı her sayfayı işleyerek gördüğü her kelimeden ve bu kelimelerin sayfalardaki konumlarından oluşan devasa bir dizin derler. Ayrıca, Başlık etiketleri ve ALT özellikleri gibi önemli içerik etiketlerinde ve özelliklerde bulunan bilgiler işlenir. Googlebot, içerik türlerinin tümünü değilse bile birçoğunu işleyebilir. Örneğin, bazı zengin medya dosyaları veya dinamik sayfa içeriği işlenemez.

    Sonuçları sunma

    Kullanıcılar bir arama başlattığında, makinelerimiz eşleşen sayfaları bulmak için dizinde arama yapıp en alakalı sonuçları döndürür. Alaka düzeyi, 200'den fazla etmene göre belirlenir. Diğer sayfalardan gelen bağlantılara göre sayfanın önemini ölçen PageRank, bunlardan yalnızca biridir. Başka bir siteden sizin sitenizdeki bir siteye verilen her bir bağlantı da sitenizin PageRank sıralamasına katkıda bulunur. Ancak tüm bağlantılar eşit değildir: Google, arama sonuçlarını olumsuz etkileyen spam bağlantıları ve diğer uygulamaları tespit etmek için sıkı çalışır. Güçlü bağlantılar, içeriğinizin kalitesine göre verilen bağlantılardır.

    Sitenizin arama sonuçları sayfasında yüksek sıralarda gösterilmesi için Google'ın sitenizi doğru şekilde tarayıp dizine ekleyebildiğinden emin olmak önemlidir. Web Yöneticisi Yönergelerimizde sitenizin sıralamasını yükseltmek için en iyi uygulamalar verilmektedir.

    Google'ın "Şunu mu demek istediniz?" ve Otomatik tamamlama özellikleri; alakalı terimleri, yaygın yazım hatalarını ve popüler sorguları göstererek kullanıcılara zaman kazandırmak için tasarlanmıştır. Bu özelliklerin kullandığı anahtar kelimeler, web tarayıcılarımız ve arama algoritmalarımız tarafından otomatik olarak oluşturulur. Bu tahminleri yalnızca kullanıcının zaman kazanabileceğini düşündüğümüzde gösteririz. Bir site, bir anahtar kelimeyle ilgili iyi bir sıralama elde ederse bunun nedeni site içeriğinin, kullanıcının sorgusuyla daha alakalı olduğunu algoritmalarımızla belirlemiş olmamızdır.

  3. Her dil sürümünün kolayca keşfedilmesini sağlayın

    Tek dil, tek sayfa

    Sitenizi birden fazla dilde kullanıma sunuyorsanız her sayfada tek bir dilde içerik ve gezinme olanağı sunun. Yan yana çevirilerden kaçının.

    URL'nizde dili belirtin

    Her dildeki içerikleri farklı URL'lerde tutup URL'de dili belirtin. Örneğin, "www.mysite.com/de/" URL'si, kullanıcıya sayfaların Almanca olduğunu belirtir.

    Dil hedefi

    hreflang veya dil meta etiketleriyle, hangi dilleri hedeflediğinizi Google'a belirtin. (HTML'de "href", "köprü metin referansı" anlamına gelir ve tüm HTML bağlantılarını kodlamak için kullanılır. "lang" ise "language" (İngilizce "dil" anlamına gelir) kelimesinin kısaltmasıdır.

    Karşılıklı bağlantı

    Tüm sayfaların sağ üst köşesine geçiş düğmesi ekleyerek, sitenizin hangi sürümüne gelirlerse gelsinler, müşterilerin kendi dillerini veya ülkelerini seçmesini sağlayın.

    Dinamik içerik

    Google farklı diller için ayrı URL'ler kullanılmasını önerir. Ancak web sitelerinin, kullanıcının IP adresine göre konumunu belirleyip alakalı içeriği ve dili otomatik olarak gösterdiği dinamik, kişiselleştirmiş içeriklerle de uyum sağlanabiliyor. Yani sitenizde dinamik yapı kullanılıyorsa yeniden yazma konusunda endişelenmeyin. Siteniz online aramalarda bulunur ve dinamik içerik sağlayıcıları bu durumdan olumsuz yönde etkilenmez.


    Kaçınılması gereken davranışlar

    Yalnızca standart metinlerin çevirisi

    Web sitenizde yalnızca standart metinleri çevirip içeriğin geri kalanını tek bir dilde bırakmayın (forum gibi kullanıcı tarafından üretilen içeriklerin bulunduğu sayfalarda bu sık görülen bir durumdur). Aynı içerik, çeşitli standart dillerle arama sonuçlarında birden fazla kez görünüyorsa olumsuz bir kullanıcı deneyimi sunulabilir.

    Otomatik çeviri

    Otomatik çeviriler her zaman anlamlı olmaz ve müşterilerin sitenize dair olumsuz izlenim edinmesine neden olabilir. robots.txt dosyasını kullanarak, arama motorlarının sitenizdeki otomatik olarak çevrilmiş sayfaları taramasını engelleyin.

    Çerez kullanmayın

    Sayfanın çevrilmiş versiyonlarını göstermek için çerez veya komut dosyası kullanmayın. Google, sitenizin içeriğini dizine doğru şekilde eklemek için bu tür dinamik içeriği tarayamaz. Kullanıcılar da bu içeriği göremeyebilir.

  4. Kullanıcılarınızın amacını anlayın

    Her Google aramasının temelinde, satın almayla ilgili bir amaçla yola çıkan kullanıcılar bulunur. Aranacak şey incelemeler, satın alınacak ürünler, fiyat karşılaştırmaları olabilir. Bu liste sınırsızdır.

    Kullanıcıların amaçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için en iyi yöntemlerden biri, kendi pazarlama analizlerinizi incelemektir. Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı sayesinde, web sitenize ulaşmak için hangi anahtar kelimelerin (değerli anahtar kelime genişlemelerini de unutmayın) kullanıldığını görebilirsiniz. Bu anahtar kelimeleri analiz ederek, sitenizin kitlesinin neler aradığını daha iyi anlayabilir ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir içerik stratejisi geliştirebilirsiniz.

    Anahtar kelime genişlemeleri, kullanıcıların bir ürün veya hizmet satın almaya yaklaşırken kullandıkları daha spesifik 3-5 ifadedir. Örneğin, bir kullanıcının "yemek sandalyesi' terimini aramaya başladığını varsayalım. Çeşitli web sitelerini ziyaret ettikten ve stillere bakıp ürünleri karşılaştırdıktan sonra, seçimlerini daraltarak aramaya "Eames stili çağdaş yemek sandalyesi" ifadesiyle başlayabilirler.

    Böyle duyarlı bir şekilde üretilip uyarlanan içerikler, kullanıcıyla hemen bağlantı kurulmasını sağlar. Bu da trafik, tıklamalar, potansiyel müşteriler, satışlar ve dönüşümleri artırmak için etkili bir yöntemdir.

  5. Sayfa içi ve sayfa dışı SEO

    Google, web sitenizi diğer web siteleriyle kıyaslayıp değerlendirirken, tam olarak niçin sıralamada yer aldığınıza (sayfa içinde) ve arama sonuçlarındaki sıralamanıza (sayfa dışında) bakar.

    Amacınız; Google'ın web sitenizin konusunu açıkça anlamasını, sayfalarınızı dizine eklemesini, yapısında ve içeriğinde sorunsuzca gezinmesini sağlayıp doğru bir sıralama elde etmektir. Özellikle online içerik dünyasıyla ülkenizde veya dünya çapında rekabet içindeyseniz elbette sıralamanızı yükseltmeyi amaçlarsınız.

    Sayfa içi SEO

    Uluslararası sayfa içi SEO çalışmalarında, Google'ın sayfalarınızın coğrafi konumunu bulmasını ve alaka düzeyini tespit etmesini kolaylaştırmak için sayfalarınızı optimize etmeyi amaçlarsınız. Bu nedenle, genel URL’lerinizi mantıklı ve tekrarlanabilir bir şekilde düzenlediğinizden emin olun. Böylece yerelleştirilmiş içerik; alt dizin, alt alan veya alana göre coğrafi olarak hedeflenebilir.

    Dünya çapında tutarlı bir marka varlığı sergilerken, sitenizi her hedef ülke için yerelleştirmeniz gerekir. Tasarımınızı yerelleştirmek, içeriklerin yinelenme riskini azaltıp kullanıcı etkileşimini artırır

    Etkili sayfa içi SEO çalışmaları için şunların yerelleştirilmesi gerekir:

    • URL'ler
    • Yerelleştirilmiş hedeflenen anahtarlar kelimelerle başlık etiketleri
    • Başlıklar (H1)
    • Gövde içeriği
    • Resim dosyası adları dahil "alt" özellikleri
    • Meta başlıklar ve açıklamalar
    • Gezinme etiketleri
    • Adres bilgileri
    • Hızlı yükleme hızları
    • Mobil uyumluluk
    • Dahili bağlantılar (ör. site içi blogunuzun bağlantısı) hem kullanıcılar hem Google için faydalıdır

    Sayfa dışı SEO

    Bu çalışmalarda, başka sitelerde bağlantı verilmesini sağlayarak ve site dışı diğer tüm optimizasyon işlemleriyle, sitenizin itibarını artırmaya odaklanırsınız. Web sitenize ne kadar bağlantı verilirse Google aramasında o kadar yüksek sıralarda gösterilirsiniz. Bağlantı verilmesini sağlama yöntemleri arasında şunlar bulunur:

    • Muhteşem, alakalı, ilgi çekici ve yerelleştirilmiş site içeriği oluşturma

    • Kullanıcıları içeriğinizi paylaşmaya teşvik eden, sosyal medyadaki pazarlama çalışmaları

    • Üçüncü taraf sitelerdeki gerçek yorumlar

    • Web sitenizin bağlantılarını içeren makaleler paylaşma (ilgi çekici, kaliteli makaleleri PR amaçlı saygın makale gönderme dizinlerine iletme)

    • Başlık, açıklama, etiketler ve bağlantılarla birlikte resim ve/veya video gönderme (resim ve video gönderme sitelerine)

    • PDF veya PPT biçiminde özgün ve değerli içeriklerin bulunduğu belgeler paylaşma (belge paylaşım sitelerinde)

  6. Web sitelerinin hedeflediği ülkeleri nasıl belirleriz?

    Ülke kodlu üst düzey alan adları (ccTLD'ler)

    Her hedef bölge ve dil için birden fazla ayrı web sitesi (ör. Almanya için .de, Çin için .cn uzantılı site) oluşturmak, hem kullanıcılara hem arama motorlarına sitenizin belirli bir ülkeye yönelik olduğunu açıkça gösterir. Bazı ülkelerde ccTLD kullanımına dair kısıtlamalar vardır. Bu nedenle mutlaka önceden araştırma yapın.

    İpucu

    Kullanıcılar ve web yöneticileri tarafından, ülke odaklı olmaktan ziyade daha genel alanlar olarak görüldüğünden, stil amaçlı ccTLD'lerin bazılarını (ör. .tv, .me) genel Üst Düzey Alan (gTLD) olarak değerlendiririz. Google'ın genel alan olarak gördüğü alanların tam listesini inceleyin.

    Coğrafi hedefleme ayarları

    Tek bir çok bölgeli/çok dilli web sitesi tasarlıyorsanız genel (gTLD) alana ihtiyacınız vardır. Tek alan adının avantajı, yalnızca tek bir SEO kampanyasının gerekmesidir. Dolayısıyla, tek bir genel (gTLD) alanınız olur ve ardından dilleri klasörlere ayırırsınız. myamazingsite.com/en/, myamazingsite.com/de/ ve myamazingsite.com/es/ adreslerini örnek gösterebiliriz. Orijinal dildeki sitenizin itibarını artırmanızın, diğer dil klasörleri üzerinde de olumlu bir etkisi olur.

    Belirli bir ülkeye özel içeriklerde, coğrafi hedefleme Google'a belirli sayfaların kullanıcılarla alakalı olduğunu söyler. Siteniz gTLD'ye (ör. .com, .org, veya .net) sahipse Google'a sitenizin belirli bir ülkeyi hedeflediğini belirtmek için Search Console'daki Ülke Hedefleme Aracı'nı kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, siteniz birden fazla ülkeyi hedefliyorsa bu aracı kullanmayın.

    İpucu

    .eu veya .asia gibi bölgesel üst düzey alanlar belirli bir ülkeyi hedeflemediğinden, Google bunları genel üst düzey alan olarak görür.

    Sunucu konumu

    Sunucu konumu (sunucunun IP adresi üzerinden), genellikle kullanıcılarınıza fiziksel olarak yakındır ve sitenizin hedef kitlesine dair bir gösterge olabilir. Ancak bazı web siteleri dağıtılmış içerik yayınlama ağlarından (CDN'ler) yararlanır veya web sunucusu altyapısı daha iyi olan farklı bir ülkede barındırılır. Bu nedenle sunucu konumu kesin bir gösterge olarak değerlendirilmez.

    Diğer göstergeler

    Sitenizin hedeflediği kitleye dair diğer ipuçları; site sayfalarındaki yerel adresler ve telefon numaraları, yerel dil ve para birimi kullanımı, diğer yerel sitelerden bağlantılar ve/veya Google Benim İşletmem kullanımı (varsa) olabilir. Google, coğrafi hedefleme için konumla ilgili meta etiketleri (ör. coğrafi konum veya dağıtım) ya da HTML özelliklerini kullanmaz.

  7. URL yapıları

    Her sayfa için coğrafi hedefleme belirlemek zordur. Bu nedenle, coğrafi hedefleme için web sitenizi bölümlere ayırmayı kolaylaştıran bir URL yapısını kullanmanız önerilir. Tüm seçeneklere ait avantaj ve dezavantajları aşağıda bulabilirsiniz:

    URL yapısı Örnek Avantajlar Dezavantajlar
    Ülkeye özel example.ie Coğrafi hedefleme açıkça anlaşılır

    Sunucu konumuyla alakasızdır

    Siteler kolayca birbirinden ayrılır
    Pahalıdır (sınırlı olarak kullanım söz konusu olabilir)

    Daha fazla altyapı gerektirir

    Sıkı ccTLD gereklilikleri bulunur (bazen)
    gTLD'li alt alanlar de.example.com Kurulumu kolaydır

    Search Console coğrafi hedefleme özelliğini kullanabilir

    Farklı sunucu konumlarına izin verir

    Siteler kolayca birbirinden ayrılır
    Kullanıcılar yalnızca URL'ye bakarak coğrafi hedeflemeyi anlamayabilir ("de" ülke kodu mu, yoksa dil mi?)
    gTLD'li alt dizinler example.com/de/ Kurulumu kolaydır

    Search Console coğrafi hedefleme özelliğini kullanabilir

    Daha az bakım gerektirir (aynı sunucu)
    Kullanıcılar yalnızca URL'ye bakarak coğrafi hedeflemeyi anlamayabilir

    Tek bir sunucu konumu bulunur

    Sitelerin birbirinden ayrılması daha zordur
    URL parametreleri site.com?loc=de Önerilmez. URL tabanlı segmentasyon zordur

    Kullanıcılar yalnızca URL'ye bakarak coğrafi hedeflemeyi anlamayabilir

    Search Console'da coğrafi hedefleme özelliği kullanılamaz

    Hangi yapıyı seçerseniz seçin, içeriğin basit ve taranabilir olması için web sitenizin tüm dil klasörlerinde hiyerarşiyi aynı şekilde düzenleyin.

  8. Yinelenen içerik ve uluslararası siteler

    Farklı dillere çevrilmiş aynı içeriği farklı URL'ler üzerinden sağladığınızda yinelenen içerik sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. İçerik, farklı ülkelerdeki farklı kullanıcılara yönelik olduğu sürece bu durum genellikle bir soruna yol açmaz. Benzersiz içerik üretmenizi ve aynı içeriğin farklı dillerdeki sürümünü eklemekten kaçınmanızı önersek de bunun her zaman mümkün olmadığını biliyoruz.

    Sayfanızın farklı dil sürümlerinin birbirinden ayrılması ve arama yapan kullanıcılara doğru dil veya bölge URL'lerinin gösterilmesi için, rel-alternate-hreflang ile ilgili yönergeleri uygulayın. hreflang kullanmadığınızda, içeriğiniz değer kaybedebilir ve trafik çekmek daha zor olabilir.

    Robots.txt dosyasını veya "noindex" robots meta etiketini kullanarak, taramaya izin vermediğinizde yinelenen içerikleri gizlemenize gerek kalmaz. Ancak farklı URL'lerdeki aynı içeriği aynı kullanıcılara sunuyorsanız (ör. hem example.de/ hem example.com/de/ adresinde Almanya'daki kullanıcılar için Almanca içerik gösteriliyorsa) tercih ettiğiniz sürümü seçip diğer URL'yi yönlendirmelisiniz (veya rel=canonical bağlantısını kullanmalısınız).