Ghidul pentru înregistrarea companiilor

Oferă statistici importante privind înregistrarea companiilor în Regatul Unit

1 Prezentare generală

Provocarea

Trebuie să vă înregistrați oficial compania într-un mod cât mai rentabil și într-un timp cât mai scurt.

Obiectivul

Există multe avantaje disponibile numai pentru companiile înregistrate. Pentru a beneficia de aceste avantaje, trebuie să vă înregistrați compania. Astfel, compania dvs. va avea o identitate juridică și veți avea dreptul să operați pe deplin în cadrul legii. Trebuie să vă înregistrați oficial compania pentru a avea acces la serviciile financiare oferite de băncile comerciale. Este recomandat ca angajații să beneficieze de protecția socială pe care o aduce înregistrarea companiei.

2 Registrele, explicate

Un registru al companiilor înregistrează și actualizează informațiile privind companiile noi și existente aflate în jurisdicția sa. Astfel, companiile înregistrate își respectă obligațiile care le revin în cadrul de reglementare actual, inclusiv pe cele legate de legislația referitoare la companii.1

Registrul include entitățile juridice și le oferă o identificare unică. În plus, anulează înregistrarea companiilor în insolvență.

Printre alte servicii oferite de un registru se numără:

 • efectuarea de căutări după nume de companii,
 • rezervarea numelor de companii,
 • procesarea solicitărilor de licențe de afaceri.

Cu ajutorul registrelor, guvernul poate:

 • să monitorizeze plata taxelor sau evaziunea fiscală în sectorul formal;
 • să obțină statistici de afaceri în funcție de sector;
 • să stabilească ce entități sunt eligibile să participe la oferte și licitații publice;
 • să susțină protecția consumatorilor în industriile de „mare risc”, cum ar fi industria farmaceutică și cea alimentară, prin reglementări care asigură îndeplinirea standardelor privind sănătatea, siguranța și mediul.

De ce este eficient un registru al companiilor?

Un registru este considerat eficient dacă este fie o bază de date electronică foarte detaliată, fie un ghișeu unic sau o platformă de înregistrare online din ce în ce mai populară.

O bază de date electronică

O bază de date electronică eficientă păstrează informații și documente actualizate referitoare la companiile nou-înregistrate și la cele existente. Bazele de date electronice facilitează accesul la informații online sau la fața locului, la un birou al registrului.

În trecut, înregistrările din registru erau păstrate pe hârtie, însă tendința actuală este de a face tranziția către stocarea și menținerea lor în format electronic. Astfel, s-au diminuat erorile ce apăreau la actualizarea informațiilor despre companie și s-au accelerat căutările. În plus, păstrarea înregistrărilor în format electronic facilitează accesarea statisticilor.

Un ghișeu unic

Un ghișeu unic oferă un singur punct de serviciu pentru finalizarea diverselor procese pe care le implică înregistrarea unei companii. Acesta poate însemna o serie de birouri ocupate de reprezentanți ai unor agenții guvernamentale diferite, pe care le vizitează pe rând proprietarii de companii nou-create. Unele ghișee unice au un singur punct de interacțiune între un proprietar de companie și toate agențiile guvernamentale implicate în înregistrarea companiei. Aici, proprietarul companiei oferă toate documentele necesare pentru înregistrare unei persoane de contact care va distribui documentele agențiilor corespunzătoare, pentru procesare și aprobare.

Ghișeele unice au devenit tot mai populare, fiind prezente în peste 100 de economii. Dintre acestea, 64 sunt economii cu venituri mici sau medii.

3 Platformele de înregistrare online

Înregistrarea online a companiei este cel mai eficient mod de înregistrare. Astfel, puteți să trimiteți documentele constitutive în format electronic și, uneori, chiar să finalizați online întregul proces de înregistrare a companiei.

Printre caracteristicile de înregistrare online cele mai uzuale se numără:

 • căutarea online a numelui firmei,
 • trimiterea de documente și cereri în format electronic,
 • trimiterea online a situației anuale,
 • schimbul de date între diverse agenții.

De exemplu, în Singapore și Noua Zeelandă, proprietarii de companii nou-înființate pot finaliza online întregul proces de înregistrare a companiei. Datorită legăturilor dintre sistemele diferitelor agenții, aceștia își pot înregistra compania la autoritățile fiscale și de asigurare socială în momentul în care își finalizează procesul de înregistrare.

Beneficiile înregistrării online

Serviciile online de înregistrare a companiilor aduc numeroase beneficii. Procesul este mai rapid decât cel de la un ghișeu unic. Este mai puțin costisitor decât procesele de înregistrare pe hârtie, iar costurile sunt minime, dacă există. Un alt avantaj este că economiile care le permit companiilor nou-înființate să se înregistreze online sunt mai puțin susceptibile de mită sau corupție, deoarece oportunitatea de a interacționa cu funcționarii este inexistentă.

4 Regatul Unit simplifică înființarea companiilor noi

Dacă vă înființați compania în Regatul Unit, trebuie să vă înregistrați la registrul național al comerțului, Companies House. Legea din 2006 privind societățile comerciale și legea precedentă din 1985 au stabilit drept cerință legală ca toate companiile noi cu răspundere limitată să fie înregistrate la Companies House pentru a desfășura activități comerciale.

Companies House a introdus în 2001 posibilitatea de depunere electronică a documentelor, pentru a simplifica procesul de înregistrare cât mai mult posibil. Depunerea electronică a documentelor a făcut înființarea mai rapidă, mai convenabilă și mai puțin costisitoare decât vechea metodă de înregistrare personală la Companies House. Depunerea electronică a documentelor a devenit aproape universală în rândul companiilor noi din Regatul Unit. În 2013, peste 98 % dintre noile companii au fost înregistrate electronic2.

Când înregistrați o companie nouă online, trebuie doar să trimiteți documentele constitutive. Întregul proces durează doar câteva ore. Toate formularele pentru constituire sunt disponibile gratuit pe site-ul Companies House și sunt însoțite de instrucțiuni detaliate.

Vă puteți înregistra online sau la biroul Companies House, unde veți avea la dispoziție computere de la care să vă înregistrați electronic.

5 Cum a simplificat Companies House înregistrarea

Cu ajutorul înregistrării online, Companies House a simplificat procesul de înregistrare. De asemenea, a simplificat preînregistrarea.

Companies House a făcut acest lucru prin creșterea accesului la datele din registru. Astfel, cercetarea inițială referitoare la înființarea unei companii a devenit mult mai ușoară. Din 1996, Companies House oferă gratuit informații de bază referitoare la companiile existente deja. Astfel, cei care doresc să înființeze companii pot căuta cu ușurință nume online și la biroul Companies House.

În prezent, Companies House procesează anual 235 de milioane de căutări gratuite de informații de bază despre companii, online sau prin aplicația sa mobilă.

În 2016, Companies House și-a extins informațiile despre companii, care acum includ:

 1. numărul companiei,
 2. adresa,
 3. starea,
 4. datele privind constituirea,
 5. conturile,
 6. datele de depunere a bilanțului anual.

De când Companies House și-a extins accesul la date, procedurile electronice și resursele gratuite pentru fondatorii de companii, numărul companiilor înregistrate în Regatul Unit s-a dublat.

Lista surselor:

 1. Motta, Oviedo și Santini 2010; Klapper și Love 2011

 2. Companies House din Regatul Unit, 2013