Planificați-vă logistica pentru Spania

Oferit de Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Prezentare generală

Dificultatea

Spania este a cincea cea mai mare economie a Europei, cu un mediu de afaceri foarte bine cotat și o populație predominant urbană, oferind numeroase oportunități de dezvoltare. Luați în calcul Spania dacă intenționați să intrați pe piețele mediteraneene și să profitați de comerțul lor electronic bine dezvoltat și folosit la scară largă.

Scopul

După citirea acestui ghid, veți înțelege oportunitățile pe care vi le oferă Spania și veți ști cum să profitați la maximum de ele, înțelegând locul țării în echilibrul global al puterilor și de ce acesta influențează companiile.

2 Extinderea companiei în Spania

Când planificați cum să vă dezvoltați afacerea în străinătate, este important să luați în considerare climatul actual al pieței pe care intenționați să vă extindeți.

Spania este a cincea cea mai mare economie a Europei și una dintre cele mai mari economii ale lumii în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare (costul bunurilor și serviciilor, presupunând că diferitele monede au aceeași valoare). Cu o populație de 46,4 milioane de locuitori, un PIB ce crește anual cu 3,2% și un PIB pe cap de locuitor de 26.643 de dolari, Spania a fost clasată de Forbes pe locul 29 în topul țărilor cu cel mai bun mediu de afaceri.

Printre sectoarele importante ale economiei Spaniei se numără: comerțul angro și cu amănuntul, transporturile, industria hotelieră și serviciile alimentare. Principalii parteneri de export ai Spaniei sunt Franța, Germania și Regatul Unit, iar cei de import, Germania, Franța și China.

text alternativ

3 Informații pe scurt și avantajele activității comerciale în Spania

 • Procentul de vânzări cu amănuntul online reprezintă doar 4,8 % din totalul vânzărilor sale cu amănuntul, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor merg la magazine pentru a face cumpărături

 • Printre liderii comerțului electronic din Spania se numără Amazon.es (871 de milioane de euro), Elcorteingles.es (651 de milioane de euro), Zara.com (371 de milioane de euro), PC Componentes (271 de milioane de euro) și Vente-privee.com (176 de milioane de euro)

 • Aproximativ 65,5 % din populație folosește internetul

 • Comerțul electronic este folosit de aproximativ 50,6 % din populație și se preconizează că procentul va ajunge la 65,9 % până în 2027

4 Tendințele clienților

Este esențial să vă gândiți la comportamentul clienților atunci când vă extindeți pe piețe noi. Cum fac cumpărături de obicei clienții pe care îi vizați? Care este metoda lor preferată de livrare? Următorii factori vă vor ajuta să analizați cum vor influența tendințele clienților modul în care faceți afaceri în Spania.

 • Cumpărătorul online tipic din Spania are între 25 și 54 de ani. Cumpărăturile online sunt mai populare în rândul oamenilor cu vârste între 35 și 44 de ani.

 • 80 % din populația spaniolă locuiește în zone urbane, fapt care facilitează livrările.

 • Printre categoriile de cumpărături online populare se numără moda, jucăriile, hobby-urile și bricolajele, precum și aparatura electronică și media.

 • Probabilitatea ca un consumator spaniol să facă achiziții crește atunci când expedierea este gratuită, prețurile online sunt mai mici decât în magazinele fizice, returnările se fac fără efort și există opțiuni de plată securizată.

 • Probabilitatea ca un consumator spaniol să facă achiziții crește dacă o marcă are o prezență foarte cunoscută în rețelele sociale (Facebook, Twitter sau Instagram), are multe evaluări și recenzii online și este populară.

 • Sunt preferate opțiunile de plată securizate și cu cardul de credit, urmate de PayPal și plata la livrare.

 • 90,7 % dintre cumpărătorii spanioli participă la comerțul electronic, iar infrastructura este eficientă și bine dezvoltată.

5 Modele de onorare

Comerțul electronic transfrontalier

Cea mai mare parte din comerțul electronic transfrontalier din Spania provine din Italia și din alte țări membre UE (totalizând peste 92 % dintre tranzacțiile transfrontaliere). 56,5 % din tranzacțiile de comerț electronic din Spania au loc pe site-uri străine. Atunci când fac achiziții transfrontaliere, consumatorii spanioli cumpără mai degrabă din Germania, Franța și Regatul Unit decât din orice altă țară din UE. Atunci când fac achiziții din afara UE, consumatorii spanioli cumpără mai ales din Statele Unite și Canada. Spania ocupă în prezent locul 23 în Indexul Băncii Mondiale în ceea ce privește eficiența logisticii de comerț la nivel global.

Onorarea comenzilor în interiorul Uniunii Europene

Spania poate constitui o destinație de unde se pot onora comenzi ale consumatorilor europeni. Totuși, este important să apelați la localizare, întrucât mulți consumatori din UE preferă să cumpere în limba nativă. Ca parte a UE, puteți profita de normele UE privind TVA în cazul vânzării la distanță, care vă permit să testați diferite piețe fără costul împovărător al conformității cu TVA.

Onorarea comenzilor în interiorul Spaniei

Pentru onorarea comenzilor în interiorul Spaniei, orientați-vă către Barcelona, Madrid și Valencia. Toate aceste locații sunt aproape de zone dens populate și sunt destinații atractive pentru logistică.

6 Transport

Companiile de transport pentru colete mici

Majoritatea coletelor trimise în Spania necesită aproximativ trei zile pentru livrare. Furnizorii de servicii poștale din Spania (Correos) folosesc diverse metode de expediere, bazate pe calendar și destinație. Printre companiile care transportă colete mici se numără:

 • Correos,
 • DHL,
 • Zeleris,
 • Aramex,
 • UPS,
 • FedEx.

Companiile care transportă mărfuri de volum mediu și mare:

 • K&N,
 • XPO,
 • DHL,
 • DB Schenker,
 • Timex.

7 Începerea activității comerciale în Spania

Când vă planificați extinderea pe piața spaniolă, luați în considerare argumentele pro și contra referitoare la înființarea unei companii și tipul de structură a companiei care vi se potrivește. În plus, trebuie să vă familiarizați cu cerințele de reglementare privind comerțul electronic din Spania și să stabiliți dacă produsul necesită înregistrarea mărcii. În funcție de locația din care provin produsele dvs., verificați dacă acestea pot fi importate și găsiți un centru de onorare a comenzilor și companii de transporturi ale căror zone de acoperire includ regiunile pe care le vizați.

Market Finder include o detaliere a Indexului Băncii Mondiale privind climatul de afaceri, unde vă puteți informa cu privire la desfășurarea unei afaceri în Spania. Acesta clasifică pe o scară de la 1 la 190 cât de ușor este pentru o companie să înființeze și să conducă o firmă locală în fiecare dintre economiile lumii. Pentru a obține scorul, sunt folosite zece criterii. Între acestea se numără posibilitatea de obținere a energiei electrice, ușurința de obținere a unui credit și potențialul pentru comerț transfrontalier.

Atunci când faceți tranzacții pe o piață nouă, este bine să cunoașteți dificultățile administrative, legislative și logistice care pot apărea. Gestionarea cerințelor legale și a logisticii este mult mai ușoară cu Market Finder; aici puteți găsi asistență suplimentară și instrumente, inclusiv ghiduri și statistici detaliate.

text alternativ

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services oferă soluții logistice și ajută companiile să creeze o conexiune între cerere și ofertă.

Notă

Materialele de pe acest site au scop exclusiv informativ. Pentru sfaturi financiare, fiscale sau juridice, consultați un specialist.