Planificați-vă logistica pentru Republica Cehă

Oferit de Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Prezentare generală

Provocarea

Republica Cehă are una dintre cele mai ridicate rate de creștere a PIB-ului și una dintre cele mai mici rate ale șomajului din UE și dispune de o varietate de producători locali inovatori, care oferă un potențial excelent pentru companiile care doresc să investească aici. Dacă adăugăm și fiabilitatea sa în afaceri, Republica Cehă merită, cu siguranță, luată în calcul de cei care doresc o intrare stabilă pe piața din Europa Centrală.

Obiectivul

După citirea acestui ghid, veți înțelege oportunitățile pe care vi le oferă Republica Cehă și veți ști cum să profitați la maximum de ele, înțelegând locul țării în echilibrul global al puterilor și de ce acesta influențează companiile.

2 Extinderea companiei în Republica Cehă

Cu o populație de aproximativ 10,5 milioane de locuitori, Republica Cehă are una dintre cele mai ridicate rate de creștere a PIB-ului și una dintre cele mai mici rate ale șomajului din UE. Conform Forbes, Republica Cehă este pe locul 28 în topul țărilor cu cele mai bune medii de afaceri. Între industriile sale principale se numără: inginerie de tehnologie avansată, electronice, vehicule, utilaje și produse farmaceutice.

Harta Cehiei

3 Informații pe scurt și avantajele activității comerciale în Republica Cehă

 • PIB-ul nominal este de aproximativ 18.300 USD, cu o paritate a puterii de cumpărare de puțin peste 33.000 USD.

 • Exporturile Republicii Cehe reprezintă aproape 80 % din PIB-ul țării. Produsele principale de export sunt utilaje, echipamente de transport și electronice.

 • Printre principalii parteneri de export se numără Germania, Slovacia și Polonia.

 • Rata șomajului este de puțin sub 2,5 %, cea mai scăzută din UE.

 • Peste 40 % din populație se încadrează în intervalul de vârstă 25 – 54 de ani. Între dificultățile pe termen lung se numără o populație care îmbătrânește rapid, insuficiența personalului calificat, un sistem educațional decalat și nevoia de diversitate, de la producție la o economie cu o tehnologie mai avansată, bazată pe servicii.

4 Tendințele clienților

Este esențial să vă gândiți la comportamentul clienților atunci când vă extindeți pe piețe noi. Cum fac cumpărături de obicei clienții pe care îi vizați? Care este metoda lor preferată de livrare? Următorii factori vă vor ajuta să analizați cum vor influența tendințele clienților modul în care faceți afaceri în Republica Cehă.

*8,4 % dintre achizițiile făcute în Republica Cehă sunt realizate online, iar aproximativ 70 % din utilizatori fac cumpărături de cel puțin două ori pe an.

 • 75 % dintre clienți solicită livrare în aceeași zi.

 • Clienții preferă să selecteze un interval și o dată de livrare.

 • Site-urile cehe de comerț electronic vând cel mai frecvent textile și accesorii (17 %), produse pentru casă și grădină (11 %), electronice (7 %) și produse alimentare (6 %).

 • Perioadele principale pentru cumpărături de sărbători sunt cea de dinainte de Crăciun, luna ianuarie, perioada de dinainte de Paști și reducerile de la jumătatea sezonului estival.

 • Platformele de rețele sociale cele mai populare sunt YouTube și Facebook. Se estimează că aproape 95 % din populația conectată la internet a țării folosește YouTube (majoritatea utilizatorilor urmăresc, nu încarcă videoclipuri).

5 Modele de onorare a comenzilor

Comerțul transfrontalier în Republica Cehă

Multe companii folosesc un hub logistic principal în Europa continentală (de obicei, în Țările de Jos sau în Germania) pentru a gestiona onorarea comenzilor în Europa, astfel că Republica Cehă este folosită pentru achiziții transfrontaliere. Comerțul electronic transfrontalier este tot mai popular în rândul consumatorilor cehi datorită diversității produselor disponibile în restul Europei, mai ales produse electronice, haine, accesorii și cosmetice. Pentru consumatorii cehi, asistența pentru clienți și site-urile și opțiunile de plată de încredere sunt factori importanți în decizia de cumpărare.

Onorarea comenzilor în cadrul V4

V4 sau „Grupul de la Vișegrad” este o alianță culturală și politică între Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia. În cadrul regiunii V4, Republica Cehă este considerată inovatorul regional datorită numărului mare de producători locali și ratei scăzute a șomajului. Companiile de logistică sunt concentrate în continuare în Praga, însă operează și în orașe din nord-vest precum Hradec Králové.

6 Transportul

Companii care transportă colete mici

 • DHL
 • Chronopost
 • GLS
 • DPD
 • Oficii poștale locale

Operatori de transport în regim de camion complet (TL) și parțial (LTL)

 • Dachsher
 • CEVA
 • K&N
 • Schenker
 • DSV
 • DHL
 • Rhenus
 • Basan

7 Începerea activității comerciale în Republica Cehă

Când vă planificați extinderea pe piața cehă, luați în considerare argumentele pro și contra referitoare la diversele structuri ale companiilor. De asemenea, țineți cont de modelul de onorare a comenzilor cel mai potrivit pentru afacerea dvs. Care este modalitatea cea mai eficientă de a vă adresa clienților și de a onora comenzile? Trebuie să evaluați cerințele de reglementare ale comerțului electronic și modul în care acestea vi se aplică. În plus, trebuie să stabiliți dacă trebuie să vă înregistrați la Oficiul pentru Licențe Comerciale. În final, găsiți un centru de onorare a comenzilor și companii de transport care ale căror zone de acoperire includ regiunile pe care le vizați din Republica Cehă.

Market Finder include o detaliere a Indexului privind climatul de afaceri al Băncii Mondiale, unde vă puteți informa cu privire la desfășurarea unei afaceri în Republica Cehă. Indexul clasifică, pe o scară de la 1 la 190, cât de ușor este pentru o companie să înființeze și să conducă o firmă locală în fiecare dintre economiile lumii. Pentru a obține scorul, sunt folosite zece criterii. Printre acestea se numără posibilitatea de obținere a energiei electrice, ușurința de obținere a unui credit și potențialul pentru comerț transfrontalier.

Atunci când faceți tranzacții pe o piață nouă, este bine să cunoașteți dificultățile administrative, legislative și logistice care pot apărea. Gestionarea cerințelor legale și a logisticii este mult mai ușoară cu Market Finder; aici puteți găsi asistență suplimentară și instrumente, inclusiv ghiduri și statistici detaliate.

Sigla Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services oferă soluții logistice și ajută companiile să creeze o conexiune între cerere și ofertă.

Notă

Materialele de pe acest site au scop exclusiv informativ. Pentru sfaturi financiare, fiscale sau juridice, consultați un specialist.