Planificați-vă logistica pentru China

Oferit de Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Prezentare generală

Dificultatea

China este a doua economie din lume și are cea mai mare populație de pe glob, oferind un potențial imens companiilor care vor să se dezvolte la nivel internațional. Chiar dacă nu face parte direct din strategia dvs. de dezvoltare, fiind cel mai mare exportator mondial, China ar trebui să fie luată în considerare pentru crearea unei imagini economice mai ample.

Scopul dvs.

După citirea acestui ghid, veți înțelege oportunitățile pe care vi le oferă China și veți ști cum să profitați la maximum de ele, înțelegând locul țării în echilibrul global al puterilor și de ce acesta influențează companiile.

2 Cum să vă dezvoltați afacerea în China

Când planificați cum să vă dezvoltați afacerea în străinătate, este important să luați în considerare climatul actual al pieței pe care intenționați să intrați. China este a doua economie din lume în ce privește PIB nominal și are cea mai mare putere de cumpărare. Are o infrastructură bună de transport, o atenție deosebită pentru producție și este cel mai mare exportator de bunuri din lume.

Piața logistică a Chinei este fragmentată, iar primele 20 de companii de transport dețin mai puțin de 2 % din piață. Majoritatea companiilor sale de logistică sunt întreprinderi mici și mijlocii, care funcționează la nivel local. Există câteva întreprinderi străine (DHL, FedEx și UPS), precum și companii de logistică private și de stat, însă furnizorilor de transport străini le este dificil să concureze cu companiile locale, care au rețele proprii. În ce privește costurile de transport, veți găsi cele mai bune oferte la companiile locale.

China găzduiește cea mai mare piață de comerț electronic din lume, mai mare decât cea din SUA (450 miliarde USD), Regatul Unit (110 miliarde USD) și Japonia (95 miliarde USD). Comerțul electronic reprezintă o zonă de creștere: în 2017, vânzările reprezentau 23,1 % din totalul vânzărilor cu amănuntul din China, iar până în 2021 se preconizează că vor crește până la 40,8 %.1 Rata anuală de creștere a numărului de cumpărători online din provincii precum Henan, Shanxi și Xinjiang depășește 100 %, iar creșterea generală a comerțului electronic susține dezvoltarea rapidă a industriei logistice a țării.

alt text


 1. eMarketer 

3 Pe scurt

 • Până în 2019, se preconizează că cheltuielile online din China vor atinge un trilion de dolari.1

 • China continuă să fie o locație favorabilă pentru achiziții transfrontaliere. Acest lucru se datorează în mare parte avantajelor de cost.2

 • Obiceiurile de cumpărare continuă să evolueze: 74 % din populație cumpără doar de pe piața internă, 24 % cumpără de pe piața internă și transfrontalieră, iar 2 % doar de pe piața transfrontalieră.3

 • Categoriile populare de produse pentru comerțul electronic transfrontalier din China sunt prezentate în diagramă.4

Cele mai populare categorii de produse pentru CBEC din China 2016


 1. Forrester 

 2. eMarketer 

 3. Paypal 

 4. iResearch 2016/Ecommerce Foundation 

4 Tendințele clienților

Este esențial să ne gândim la comportamentul clienților atunci când ne extindem pe piețe noi. Cum fac cumpărături de obicei clienții dvs.? Care este metoda lor preferată de livrare? Următorii factori vă vor ajuta să analizați cum vor influența tendințele clienților modul în care faceți afaceri în China.

 • Clienții chinezi sunt obișnuiți să primească comenzile rapid și multe magazine online oferă livrare în aceeași zi.

 • Când fac cumpărături de pe piața transfrontalieră, clienții chinezi tind să cumpere anumite produse din alte țări. De exemplu, produsele electronice sunt adesea achiziționate de la companii americane și japoneze, iar produsele cosmetice sunt achiziționate de la companii japoneze și sud-coreene.

 • Clienții chinezi înclină să cumpere de la branduri cu o prezență puternică în rețelele sociale și sunt puternic influențați de recenzii și de recomandările online. În multe părți ale Asiei, peste 50 % din achizițiile electronice sunt determinate de rețelele sociale.1

 • Deși prezența în rețelele sociale este esențială pentru brandurile care vând consumatorilor chinezi, un magazin online independent nu este la fel de important, deoarece cumpărătorii online fac adeseori achiziții de pe piață, unde pot accesa mai multe opțiuni.

 • Aproximativ 2/3 din vânzările online din China se fac pe mobil, o creștere cu 2000 % față de anul 2012.2

 • Dezvoltarea comerțului electronic în China este determinată de orașe de nivelul trei și patru. Comportamentul consumatorilor din orașele aflate în dezvoltare va influența creșterea și tendințele generale.3

alt text


 1. Marketing-Interactive.com 

 2. eMarketer 

 3. MarketingToChina 

5 Zonele de liber schimb (FTZ) din China

Multe companii își stabilesc afacerile în zonele de comerț liber din China (FTZ – Free Trade Zones). Acestea sunt zone economice speciale în care mărfurile pot fi debarcate, manipulate, fabricate și reexportate fără intervenția autorităților vamale chineze.

FTZ-urile sunt organizate în zone cu avantaje geografice (porturi principale și aeroporturi internaționale). Primul s-a deschis în Shanghai în 2013, iar altele au urmat în Tianjin, Guangdong și Fujian.

În cadrul unui FTZ, etichetarea și alte cerințe se aplică atât importurilor B2B (business to business), cât și celor B2C (companie – client) care sosesc în China. Deși reglementările vamale sunt la nivel național, modul în care se aplică regulamentul poate diferi în funcție de gateway-ul vamal folosit. Iată câteva informații despre principalele FTZ-uri de luat în calcul atunci când faceți o alegere:

Shanghai FTZ

 • Creat în 2013, Shanghai FTZ a fost primul din China continentală și acoperă peste 120 de kilometri pătrați.
 • Oferă un spațiu larg pentru facilități de depozitare, procurare, distribuire și gestionarea lanțului de aprovizionare. Cerințele preliminare pentru comercianții străini și unitățile de păstrare a stocurilor fac din Shanghai un gateway deloc popular pentru întreprinderile de tip B2C. Acesta este folosit în principal pentru importurile B2B.

Fujian FTZ

 • Creat în 2014, Fujian FTZ acoperă ~118 kilometri pătrați și include zonele Xiamen, Fuzhou și Pingtan.
 • Obiectivul său este să creeze un mediu comercial care va deschide China pentru restul lumii, concentrându-se pe cooperarea economică cu Taiwanul.
 • Se concentrează asupra producției avansate, a transportului internațional, a turismului, a construirii unui Drum al Mătăsii maritim în secolul XXI și a cooperării cu instrumentele financiare.

Guangdong FTZ

 • Aflat în provincia maritimă Guangdong, Guangdong FTZ își propune să contribuie la integrarea Chinei continentale cu Macau și Hong Kong.
 • Scopul său este să dezvolte o zonă financiară cu legături internaționale, o industrie a serviciilor de producție în raioanele Qianhai și Shekou și un centru global pentru transport și lanțurile de distribuție.
 • Se axează pe industria financiară, operațiuni vamale și deschiderea rutelor comerciale maritime către Europa și Africa.
 • Principalul centru pentru importurile de comerț electronic din China.

Tianjin FTZ

 • Creat în municipalitatea Tianjin, Tianjin FTZ acoperă o zonă de aproximativ 119 kilometri pătrați și își propune să includă orașul Tianjin în coridorul economic China-Mongolia-Rusia.
 • Scopul său este să dezvolte regiunea Beijing-Tianjin-Hebei și s-o deschidă pentru inovare instituțională la nivelul întregii țări.
 • Activitățile principale includ: fabricarea produselor de lux, cercetarea și dezvoltarea, transferul tehnologic, leasingul financiar, transportul internațional și logistica.1

(Sursă: Mylo Trade)

alt text

FTZ-urile noi

Șapte noi FTZ-uri au fost aprobate în Liaoning, Zhejiang, Henan, Hubei, Chongqing, Sichuan și Shaanxi, fiecare cu propriile sale priorități.Zhejiang FTZ se va concentra pe serviciile maritime internaționale și pe stocarea internațională a petrolului, Liaoning se va axa pe aprofundarea reformei companiilor de stat, Chongqing va promova dezvoltarea inițiativei chineze „One Belt, One Road”, iar Henan se va concentra pe transport și logistică internațională.

Beneficiile FTZ-urilor:

 • Mai puține taxe la import și la export.
 • Un sistem special de monitorizare a vămilor, care facilitează rezolvarea problemelor administrative.
 • Vămuirea detaliată este necesară doar într-o etapă ulterioară.
 • Vămuirea mai rapidă a bunurilor.
 • Furnizorii pot primi o rambursare a TVA-ului după ce expediază produse spre un FTZ aflat în fază de testare sau spre Parcuri logistice reglementate (care au reguli similare cu FTZ-urile).2

Transportul în interiorul Chinei

Grație unei infrastructuri de transport bune, puteți livra oriunde în China continentală în cel mult 7 zile. În zonele de-a lungul coastei de est sau în China Centrală, durează în jur de 1 – 3 zile. În general, companiile utilizează un centru de comenzi centralizat sau au mai multe centre de comenzi pentru a răspunde nevoilor de pe piețele locale (o modalitate comună și rentabilă de a gestiona cerințele clienților chinezi). Dacă luați în calcul China ca nouă piață, ar fi recomandabil să aveți cel puțin două centre majore de comenzi: unul în sud și unul lângă Shanghai (sau mai aproape de Beijing).


 1. Healy Consultants Group PLC 

 2. Journal of Commerce 

6 Transportul în China

Companiile de transport pentru colete mici

După cum explicăm mai jos, cele mai populare companii de transport pentru colete mici din China sunt CTO, TTK, Best Express, ZJS, STO, Yunda, YTO, ZTO, EMS (China Post) și SF Express. EMS este popular deoarece are acoperire națională, incluzând zonele rurale care nu sunt deservite de curierii privați. Cele mai mari două piețe de comerț electronic, Alibaba și Jindong, au propria lor infrastructură de livrare în orașele importante.1

 • SF Express: cota de piață 8,2 %
 • EMS / China Post: cota de piață 6,2 %
 • ZTO: cota de piață 14,3 %
 • YTO: cota de piață 14,7 %
 • Yunda: cota de piață 10,5 %
 • STO: cota de piață 12,4 %
 • Altele: cota de piață 33,7 %

Companiile de transport pentru volume medii și mari

Pentru livrări mari, se recomandă să folosiți mai multe companii de transport, deoarece fiecare se ocupă de altă regiune. Iată principalele companii de transport pentru volume mari:2

 • Deppon,
 • ANE,
 • ZTKY,
 • YIMIDIDA,
 • YCG,
 • HOAU,
 • SF express,
 • ShengFeng,
 • LBEX,
 • CNEX.

 1. China Money Network 

 2. Journal of Commerce 

7 Cum începeți

Când studiați intrarea pe piața chineză, gândiți-vă la mijlocul de afaceri care vi s-ar potrivi cel mai bine și verificați dacă bunurile pe care le oferiți pot fi importate. Apoi, gândiți-vă la controalele de import și export care pot apărea și dacă vi s-ar putea cere o declarație de import atunci când oferta dvs. ajunge în China. În final, găsiți un centru de comenzi și operatori care livrează în zonele vizate din China.

Folosind indicele Băncii Mondiale privind climatul favorabil de afaceri, puteți înțelege cât de ușor ar fi să desfășurați afaceri în China. Acesta clasifică pe o scară de la 1 la 190 cât de ușor este pentru o companie să înființeze și să conducă o firmă locală în fiecare dintre economiile lumii. Pentru a obține scorul se folosesc zece criterii. Acestea includ posibilitatea de obținere a energiei electrice, ușurința de obținere a unui credit și potențialul pentru comerț transfrontalier.

Atunci când faceți tranzacții pe o piață nouă, este bine să cunoașteți dificultățile administrative, legislative și logistice care pot apărea. Gestionarea cerințelor legale și a logisticii este mult mai ușoară cu Market Finder; aici puteți găsi asistență suplimentară și instrumente, inclusiv ghiduri și informații detaliate.


alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services oferă soluții logistice, ajutând companiile să creeze o conexiune între cerere și ofertă.

Notă

Materialele de pe acest site au scop informativ. Pentru sfaturi financiare, fiscale sau juridice, consultați un specialist.