Planificați-vă logistica pentru China

Oferit de Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Prezentare generală

Dificultatea

China este a doua economie din lume și are cea mai mare populație de pe glob, oferind un potențial imens companiilor care vor să se dezvolte la nivel internațional. Chiar dacă nu face parte direct din strategia dvs. de dezvoltare, fiind cel mai mare exportator mondial, China ar trebui să fie luată în considerare pentru crearea unei imagini economice mai ample.

Obiectivul

În acest ghid veți afla despre oportunitățile oferite de China și cum puteți profita de ele. În plus, veți înțelege unde se situează China în echilibrul puterilor globale și cum sunt influențate companiile de acest aspect.

2 Extinderea companiei în China

Când planificați cum să vă dezvoltați afacerea în străinătate, este important să luați în considerare climatul actual al pieței pe care intenționați să intrați. China este a doua economie din lume în ce privește PIB-ul nominal și are cea mai mare putere de cumpărare. Are o infrastructură bună de transport, o atenție deosebită pentru producție și este cel mai mare exportator de bunuri din lume.

Piața logistică a Chinei este fragmentată, iar primele 20 de companii de transport dețin mai puțin de 2% din piață. Majoritatea companiilor sale de logistică sunt întreprinderi mici și mijlocii, care funcționează la nivel local. Există câteva întreprinderi străine (DHL, FedEx și UPS), precum și companii de logistică private și de stat, însă furnizorilor de transport străini le este greu să concureze cu cei locali, care au rețele proprii. În ce privește costurile de transport, veți găsi cele mai bune oferte la companiile locale.

China găzduiește cea mai mare piață de comerț electronic din lume, mai mare decât cea din SUA (450 miliarde USD), Regatul Unit (110 miliarde USD) și Japonia (95 miliarde USD). Comerțul electronic reprezintă o zonă de creștere: în 2017, vânzările reprezentau 23,1% din totalul vânzărilor cu amănuntul din China, iar până în 2021 se preconizează că vor crește până la 40,8%.1 Rata anuală de creștere a numărului de cumpărători online din provincii precum Henan, Shanxi și Xinjiang depășește 100 %, iar creșterea generală a comerțului electronic susține dezvoltarea rapidă a industriei logistice a țării.

Harta Chinei


 1. eMarketer 

3 Informații pe scurt și avantajele activității comerciale în China

 • Până în 2019, se preconizează că toate cumpărăturile online din China vor atinge un trilion de dolari.1

 • China continuă să fie o locație favorabilă pentru achiziții transfrontaliere. Acest lucru se datorează în mare parte avantajelor de cost.2

 • Obiceiurile de cumpărare continuă să evolueze: 74% din populație cumpără doar de pe piața internă, 24% cumpără de pe piața internă și transfrontalieră, iar 2% doar de pe piața transfrontalieră.3

 • Categoriile populare de produse pentru comerțul electronic transfrontalier din China sunt prezentate în grafic.4

Cele mai populare categorii de produse pentru CBEC din China 2016


 1. Forrester 

 2. eMarketer 

 3. PayPal 

 4. iResearch 2016/Ecommerce Foundation 

4 Tendințele clienților

Este esențial să vă gândiți la comportamentul clienților atunci când vă extindeți pe piețe noi. Cum fac cumpărături de obicei clienții pe care îi vizați? Care este metoda lor preferată de livrare? Următorii factori vă vor ajuta să analizați cum vor influența tendințele clienților modul în care faceți afaceri în China.

 • Clienții chinezi sunt obișnuiți să primească comenzile rapid și multe magazine online oferă livrare în aceeași zi.

 • Când fac cumpărături de pe piața transfrontalieră, clienții chinezi tind să cumpere anumite produse din alte țări. De exemplu, produsele electronice sunt adesea achiziționate de la companii americane și japoneze, iar produsele cosmetice sunt achiziționate de la companii japoneze și sud-coreene.

 • Clienții chinezi preferă să cumpere de la branduri cu o prezență puternică pe rețelele sociale și sunt puternic influențați de recenzii și de recomandările online. În multe părți ale Asiei, peste 50% din achizițiile electronice sunt determinate de rețelele sociale.1

 • Deși prezența pe rețelele sociale este esențială pentru brandurile care vând consumatorilor chinezi, un magazin online independent nu este la fel de important, deoarece cumpărătorii online fac adeseori achiziții de pe piață, unde pot accesa mai multe opțiuni.

 • Aproximativ 2/3 din vânzările online din China se fac pe mobil, o creștere cu 2.000% față de anul 2012.2

 • Dezvoltarea comerțului electronic în China este determinată de orașe de nivelul trei și patru. Comportamentul consumatorilor din orașele aflate în dezvoltare va influența creșterea și tendințele generale.3

Numărul de cumpărători online și media cheltuielilor per cumpărător (2013 – 2015)


 1. Marketing-Interactive.com 

 2. eMarketer 

 3. MarketingToChina 

5 Zonele economice libere (ZEL) din China

Multe companii se stabilesc în zonele economice libere (ZEL) din China. Acestea sunt zone economice speciale în care mărfurile pot fi debarcate, manipulate, fabricate și reexportate fără intervenția autorităților vamale chineze.

ZEL sunt organizate în zone cu avantaje geografice (porturi principale și aeroporturi internaționale). Prima s-a deschis în Shanghai în 2013, iar altele au urmat în Tianjin, Guangdong și Fujian.

Într-o ZEL, etichetarea și alte cerințe se aplică atât importurilor B2B (business to business), cât și celor B2C (companie – client) care sosesc în China. Deși reglementările vamale sunt la nivel național, modul în care se aplică regulamentul poate diferi în funcție de vama folosită. Iată câteva informații despre principalele ZEL de luat în calcul atunci când faceți o alegere:

ZEL Shanghai

 • Creată în 2013, ZEL Shanghai a fost prima din China continentală și acoperă peste 120 de kilometri pătrați.
 • Oferă un spațiu larg pentru facilități de depozitare, procurare, distribuire și gestionarea lanțului de aprovizionare. Cerințele preliminare pentru comercianții străini și unitățile de păstrare a stocurilor fac din Shanghai un centru deloc popular pentru întreprinderile de tip B2C. Acesta este folosit în principal pentru importurile B2B.

ZEL Fujian

 • Creată în 2014, ZEL Fujian acoperă ~118 kilometri pătrați și include zonele Xiamen, Fuzhou și Pingtan.
 • Obiectivul său este să creeze un mediu comercial care va deschide China pentru restul lumii, concentrându-se pe cooperarea economică cu Taiwanul.
 • Se concentrează asupra producției avansate, a transportului internațional, a turismului, a construirii unui Drum al Mătăsii maritim în secolul XXI și a cooperării cu instrumentele financiare.

ZEL Guangdong

 • Aflată în provincia de coastă Guangdong, ZEL Guangdong își propune să contribuie la integrarea Chinei continentale cu Macao și Hong Kong.
 • Scopul său este să dezvolte o zonă financiară cu legături internaționale, o industrie a serviciilor de producție în raioanele Qianhai și Shekou și un centru global pentru transport și lanțurile de distribuție.
 • Se axează pe industria financiară, operațiuni vamale și deschiderea rutelor comerciale maritime către Europa și Africa.
 • Principalul centru pentru importurile de comerț electronic din China.

ZEL Tianjin

 • Creată în municipalitatea Tianjin, ZEL Tianjin acoperă o zonă de aproximativ 119 kilometri pătrați și își propune să includă orașul Tianjin în coridorul economic China-Mongolia-Rusia.
 • Scopul său este să dezvolte regiunea Beijing-Tianjin-Hebei și s-o deschidă pentru inovare instituțională la nivelul întregii țări.
 • Printre activitățile principale se numără: fabricarea produselor de lux, cercetarea și dezvoltarea, transferul tehnologic, leasingul financiar, transportul internațional și logistica.1

(Sursa: Mylo Trade)

ZEL din China

ZEL noi

Șapte noi ZEL au fost aprobate în Liaoning, Zhejiang, Henan, Hubei, Chongqing, Sichuan și Shaanxi, fiecare cu propriile sale priorități. ZEL Zhejiang se va concentra pe serviciile maritime internaționale și pe stocarea internațională a petrolului, Liaoning se va axa pe aprofundarea reformei companiilor de stat, Chongqing va promova dezvoltarea inițiativei chineze „One Belt, One Road”, iar Henan se va concentra pe transport și logistică internațională.

Beneficiile ZEL:

 • mai puține taxe la import și la export;
 • un sistem special de monitorizare a vămilor, care facilitează rezolvarea problemelor administrative;
 • vămuirea detaliată este necesară doar într-o etapă ulterioară;
 • vămuirea mai rapidă a bunurilor;
 • furnizorii pot primi o rambursare a TVA-ului după ce expediază produse spre o ZEL aflată în fază de testare sau spre Parcuri logistice reglementate (care au reguli similare cu ZEL).2

Transportul în interiorul Chinei

Grație unei infrastructuri de transport bune, puteți livra oriunde în China continentală în cel mult 7 zile. În zonele de-a lungul coastei de est sau în China Centrală, durează în jur de 1 – 3 zile. În general, companiile folosesc unul sau mai multe centre de onorare a comenzilor pentru a răspunde nevoilor de pe piețele locale (o modalitate comună și rentabilă de a gestiona cerințele clienților chinezi). Dacă luați în calcul China ca nouă piață, ar fi recomandabil să aveți cel puțin două centre majore de onorare a comenzilor: unul în sud și unul lângă Shanghai (sau mai aproape de Beijing).


 1. Healy Consultants Group PLC 

 2. Journal of Commerce 

6 Transportul în China

Companiile de transport pentru colete mici

După cum detaliem mai jos, cele mai populare companii de transport pentru colete mici din China sunt CTO, TTK, Best Express, ZJS, STO, Yunda, YTO, ZTO, EMS (China Post) și SF Express. EMS este popular deoarece are acoperire națională, incluzând zonele rurale care nu sunt deservite de curierii privați. Cele mai mari două piețe de comerț electronic, Alibaba și Jindong, au propria lor infrastructură de livrare în orașele importante.1

 • SF Express: cota de piață 8.2%
 • EMS/China Post: cota de piață 6.2%
 • ZTO: cota de piață 14.3%
 • YTO: cota de piață 14.7%
 • Yunda: cota de piață 10.5%
 • STO: cota de piață 12.4%
 • Altele: cota de piață 33.7%

Companiile de transport pentru volume medii și mari

Pentru livrări mari, se recomandă să folosiți mai multe companii de transport, deoarece fiecare se ocupă de altă regiune. Iată principalele companii de transport pentru volume mari:2

 • Deppon,
 • ANE,
 • ZTKY,
 • YIMIDIDA,
 • YCG,
 • HOAU,
 • SF Express,
 • ShengFeng,
 • LBEX,
 • CNEX.

 1. China Money Network 

 2. Journal of Commerce 

7 Începerea activității comerciale în China

Când studiați intrarea pe piața chineză, gândiți-vă la mijlocul de afaceri care vi s-ar potrivi cel mai bine și verificați dacă bunurile pe care le oferiți pot fi importate. Apoi, gândiți-vă la controalele de import și export care pot apărea și dacă vi s-ar putea cere o declarație de import atunci când oferta dvs. ajunge în China. În final, găsiți un centru de onorare a comenzilor și operatori care livrează în zonele vizate din China.

Folosind indexul Băncii Mondiale privind climatul de afaceri, puteți înțelege cât de ușor ar fi să vă desfășurați activitatea în China. Acesta clasifică pe o scară de la 1 la 190 cât de ușor este pentru o companie să înființeze și să conducă o firmă locală în fiecare dintre economiile lumii. Pentru a obține scorul, sunt folosite zece criterii. Printre acestea se numără ușurința de racordare la rețeaua electrică, ușurința de obținere a unui credit și potențialul pentru comerț transfrontalier.

Când intrați pe o piață nouă, este bine să cunoașteți dificultățile administrative, legislative și logistice care pot apărea. Gestionarea cerințelor legale și a logisticii este mult mai ușoară cu Market Finder; aici puteți găsi asistență suplimentară și instrumente, inclusiv ghiduri și statistici detaliate.


Sigla Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services oferă soluții logistice și ajută companiile să creeze o conexiune între cerere și ofertă.

!!! Tip „Notă”

Materialele de pe acest site au scop informativ. Pentru sfaturi financiare, fiscale sau juridice, consultați un specialist.