A globális videónéző közönség megszólítása

A legalkalmasabb lehetőség kiválasztása a YouTube-csatornák három modellje közül

1 Áttekintés

A kihívás

A videókampányok lehetővé teszik a hirdetések megjelenítését akár önállóan, akár a YouTube rendszerben és a Google Display Hálózatban található más streaming videótartalmakon belül. Ahogy azonban a globális közönség egyre nő, és a csatorna különböző országokban élő és különféle nyelveket beszélő emberekhez jut el, nem könnyű elérni, hogy a tartalom minden egyes piacon a helyi környezethez igazodó és releváns legyen.

Mi a cél?

Hogy megtaláld a márkához legjobban illő modellt, és a felhasználók – bárhol is legyenek – elkötelezettek és lelkesek maradjanak.

Hogyan fogjunk hozzá?

Mivel a YouTube-márkacsatornával különböző országokban élő és különféle nyelveket beszélő embereket érhet el, az alábbi három modell közül választhatja ki, hogy hogyan szeretné megszólítani a globális közönséget. Gondolja át, hogy melyik a legjobb a YouTube-márkacsatorna a piac szempontjából. Az alábbiakban bemutatjuk az egyes modellek előnyeit és hátrányait a márkaépítés, az elköteleződés és a csatornakezelés szempontjából, hogy megkönnyítsük a választást.

2 Egyetlen YouTube-csatorna többnyelvű tartalommal

Hozzon létre egyetlen fő YouTube-márkacsatornát, és arra töltsön fel különböző nyelveken és különböző országok számára készült tartalmakat.

Márkaépítés

Amikor egyetlen csatorna képviseli a márka jelenlétét, a márka és az ahhoz kapcsolódó tartalmak minden régióban következetesen jelennek meg. Ha a közönség ugyanazokat a keresőkifejezéseket használja a különböző nyelveken (pl. egy termék nevét), a csatorna releváns és könnyen megtalálható lesz.

Elköteleződés

Azzal, hogy a teljes videóközönséget egyetlen központi csatornához irányítja, egy helyen vonhatja össze a videónézőket és a csatorna előfizetőit megkönnyítve ezzel a felhasználók számára, hogy megtalálják a csatornát a YouTube keresésben. Ugyanakkor miután a felhasználók rátaláltak a csatornára, kihívást jelenthet a világ különböző pontjain élő feliratkozókat egységes közönségként kezelni, hiszen a tartalom több nyelven is elérhető. Mivel egyszerre több nyelven látnak bejegyzéseket, hozzászólásokat és frissítéseket, a csatorna közönsége a nyelvi különbségek miatt csoportokra tagolódik.

A nézettség megtartása érdekében célszerű lehet feliratot készíteni a videókhoz, és ezáltal hozzáférhetővé tenni a tartalmat a szélesebb közönség számára. Érdemes a kiemelt piacok számára külön paneleket és lejátszási listákat létrehozni a csatornán, amelyeken egységes nyelvű tartalom érhető el, mert ezzel növelhető a nézési idő.

Kezelés

Mivel minden tartalom egy helyen csoportosul, a csapat minden erőforrását és figyelmét erre az egyetlen csatornára összpontosíthatja, ami megkönnyíti az egységes globális márkaépítést. A csatorna fenntartásához szükséges erőforrások valós mennyisége azonban teljes mértékben a tervezett feltöltések gyakoriságától és a csatornastratégia intenzitásától függ. A csatorna sikeréhez nélkülözhetetlen a következetes feltöltések, a márkaérték és a megfelelő közönségkezelés biztosítása.

3 Különálló csatornák saját nyelven

Ebben az esetben több márkacsatornát hoz létre, amelyek mindegyike más nyelvű és más földrajzi helyre szabott tartalommal rendelkezik. Ez a megoldás az eltérő ábécét vagy keresési kifejezéseket használó nyelvek esetén bizonyulhat hasznosnak.

Márkaépítés

Ha az egyes földrajzi területekhez vagy nyelvekhez külön csatornát hoz létre, lehetősége van a csatornákat a helyi közönségre szabni, valamint helyi eseményeket és promóciókat szervezni. Amennyiben a márkaidentitás régiónként némileg eltér, ez a megoldás lehetővé teszi a különbségek tiszteletben tartását és a csatornastratégiába való beépítését.

Elköteleződés

Jóllehet a nézettség a választott nyelv szerint több csatornán oszlik el, ezzel a módszerrel célzottan kommunikálhat a márka iránt elkötelezett, meghatározott közönséggel. A csatornán található minden tartalom a nyelvspecifikus közönséget célozza meg, ami kedvezőbb felhasználói élményt eredményez. Ne felejtse el megadni, hogy egy adott csatorna milyen nyelven érhető el, mivel a felhasználók több csatornával is találkozhatnak a keresés során, és a nagyobb nézettségű csatornák általában előkelőbb helyen szerepelnek a találatok között, mint az alacsonyabb nézettségűek. A könnyebb felfedezhetőség érdekében fontos a különböző nyelvű csatornák egymás közti keresztpromóciója. Jó módszer a hatékony keresztpromócióra a „Névjegy” menüpont alatt megtalálható kiemelt csatornák részben felsorolni a kapcsolódó csatornákat.

Kezelés

Mivel a csatorna tartalma több régión és nyelven keresztül ível át, minden helyi csatorna fenntartására folyamatosan erőforrásokat kell fordítani. Attól függetlenül, hogy a csatornák egy előre meghatározott keretrendszer alapján működnek, vagy helyi csapatok kezelik őket, előre gondoskodni kell az egyes csatornák indításához és fenntartásához szükséges erőforrásokról, ideértve a rendszeres feltöltések ütemezését és az elköteleződési tervet is.

4 Egy globális csatorna és támogató helyi csatornák

Ebben az esetben egyetlen YouTube-márkacsatornát hoz létre, amely központi helyként globális kampányokat futtat a márka fő nyelvén, míg a támogató jellegű helyi csatornák különböző nyelveket és régiókat céloznak meg. A cél, hogy a kiterjedt globális jelenlét elősegítése mellett a helyi régiókkal is tartsa a kapcsolatot.

Márkaépítés

A csatornatartalom ilyen jellegű elosztásával a központi csatornán egységes globális márkaépítést folytathat, miközben a helyi csatornákat a helyi események és promóciók hirdetésére használhatja. Célszerű sablonokat létrehozni a videók metaadataihoz és indexképeihez, hogy a márka kommunikációja a különböző csatornákon keresztül következetes legyen.

Elköteleződés

Nagy csatornaszám esetén a nézettség és a feliratkozások száma felaprózódik a csatornák között. Ugyanakkor így a felhasználók megtalálhatják a számukra releváns tartalmat a saját nyelvükön, a tartalmak megtekintése, illetve a csatorna közösségével való kommunikáció pedig egységes élményt nyújt. Fontos, hogy a nézőket a központi csatornán keresztül, metaadatok, csatornaleírások és kiemelt csatornaprogramozás segítségével a helyi csatornák irányába terelje. A helyi csatornák feltöltési gyakoriságának növelése a csatornák előkelőbb elhelyezését eredményezheti a keresési találatok között.

Kezelés

Az ilyen típusú csatornaszervezés szoros együttműködést igényel a globális és a helyi csapatok között, ugyanakkor rugalmas kezelést tesz lehetővé a márkaüzenet helyi piacokra való testreszabása vagy a helyi kampányok megjelenítése terén. Valószínűleg ez a leginkább erőforrás-igényes csatornaszervezési struktúra, mivel időt kell szánni a nagyobb méretű globális és a számos helyi csatorna fenntartására is, ugyanakkor a szükséges erőforrások tényleges mennyisége az egyes csatornák feltöltési gyakoriságától és elköteleződési stratégiájától függ.