Útmutató a vállalkozás regisztrációjához

A vállalkozás az Egyesült Királyságban történő cégbejegyzésére vonatkozó főbb információk

1 Áttekintés

A kihívás

A vállalkozásodat a lehető legköltséghatékonyabb és legkevésbé időigényes módon szeretnéd bejegyeztetni.

A cél

Jelentős előnyök válnak elérhetővé a bejegyzett vállalkozások számára. Ezen előnyök kihasználásához szükség van a vállalkozás bejegyzésére. A bejegyzés jogi személyiséggel ruházza fel a vállalkozást, amely ezután teljes jogkörrel járhat el a jogrendszerben. A cél az, hogy a vállalkozás hivatalos bejegyzésével hozzáférést nyerj a kereskedelmi bankok pénzügyi szolgáltatásaihoz. A munkavállallóid pedig jogosulttá válnak a vállalkozás bejegyzése után elérhetővé váló jóléti ellátásra.

2 A jegyzékekről bővebben

A cégjegyzék regisztrálja és naprakészen tartja a joghatóságába tartozó új és meglévő vállalkozások adatait. A segítségével a vállalkozások teljesíthetik az aktuális szabályozási keretrendszer által előírt kötelezettségeket, beleértve a társasági jog előírásait.1

A jegyzékben egyedi azonosítóval ellátott jogi személyek szerepelnek, a fizetésképtelen cégeket pedig törlik a jegyzékből.

A jegyzék által biztosított egyéb szolgáltatások közé tartoznak:

 • Keresések lefolytatása a vállalat neve alapján
 • A vállalat nevének lefoglalása
 • A működési engedélyekre vonatkozó kérelmek feldolgozása

A jegyzékek segítségével a kormányzatnak a következőkre nyílik lehetősége:

 • Az adófizetési kötelezettségek teljesítésének és elmaradásának ellenőrzése a formális gazdaságban
 • Vállalati statisztikák összeállítása, ágazat szerint
 • Annak meghatározása, hogy mely entitások jogosultak a nyilvános pályázatokra és az ajánlattételre
 • A fogyasztóvédelem elősegítése a „magas kockázattal járó” iparágakban, mint például a gyógyszeriparban és az ételek előkészítése terén – annak biztosításával, hogy a vállalkozások betartják az egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi szabványok kötelező előírásait

Mitől lesz a cégjegyzék hatékony?

Egy jegyzék akkor számít hatékonynak, ha átfogó elektronikus adatbázisról, egyablakos ügyintézésről, vagy egy egyre népszerűbb online regisztrációs platformról van szó.

Az elektronikus adatbázis

A hatékony elektronikus adatbázis naprakészen tartja az újonnan bejegyzett és a már meglévő vállalkozások adatait és dokumentumait. Az elektronikus adatbázisokkal könnyebben hozzáférhetők az adatok online és a hivatalban is.

A jegyzék adatait korábban papíralapon tárolták, de egyre inkább elterjed az adatok elektronikus tárolása és kezelése. Ezzel lecsökkent a cégadatok frissítése során tapasztalható hibák száma, illetve felgyorsultak a keresési folyamatok. Az adatok elektronikus tárolásával a statisztikákhoz is egyszerűbben lehet hozzáférni.

Az egyablakos ügyintézés

Az egyablakos ügyintézés azt jelenti, hogy a különböző cégbejegyzési folyamatokat egyetlen helyen lehet elvégezni. Ez például jelentheti azt, hogy több kormányzati szerv munkatársai fogadják egymás után az irodákban az induló vállalkozások tulajdonosait. Az is előfordulhat, hogy az egyablakos ügyintézés során a cégtulajdonos egyetlen helyen találkozhat a kormányzati szervek cégbejegyzéssel foglalkozó munkatársaival. A cégtulajdonos átadja a bejegyzéshez szükséges dokumentumokat az egyik munkatársnak, aki azokat feldolgozás és jóváhagyás céljából eljuttatja a megfelelő szervekhez.

Az egyablakos ügyintézés egyre népszerűbb, már több mint 100 gazdaság alkalmazza ezt a módszert. Ezekből 64 alacsony vagy közepes jövedelmű országokban található.

3 Online cégbejegyzési platformok

A vállalkozás online bejegyzése a cégbejegyzés leghatékonyabb formája. A segítségével a cégalapítási dokumentumokat elektronikusan küldheted be, sőt, akár az egész cégbejegyzési folyamatot online elvégezheted.

Az online cégbejegyzés leggyakrabban használt funkciói a következők:

 • A vállalat nevének online keresése
 • A dokumentumok és kérelmek elektronikus beküldése
 • Az éves beszámoló online kitöltése
 • Adategyeztetés a különböző szervek között

Például Szingapúrban és Új-Zélandon az induló vállalkozások tulajdonosai a teljes cégbejegyzési folyamatot online elvégezhetik. A különböző szervek rendszerei között fennálló kapcsolatnak köszönhetően a cégbejegyzési folyamattal egyidőben lehetőségük van arra, hogy az adóhatóságnál és a társadalombiztosítási hatóságnál is elvégezzék a regisztrációt.

Az online cégbejegyzés előnyei

Az online cégbejegyzésnek számos előnye van. Az egyablakos ügyintézésnél gyorsabb megoldás. A papíralapú folyamatoknál olcsóbb, minimális költségekkel jár – ha egyáltalán költséggel jár. Továbbá előnyt jelent az is, hogy az induló vállalkozások számára az online cégbejegyzést lehetővé tevő gazdaságokban kisebb eséllyel fordul elő a megvesztegetés vagy a korrupció, mivel a cégtulajdonosok nem találkoznak a hivatalnokokkal.

4 Egyszerűsített cégalapítás az Egyesült Királyságban

Ha az Egyesült Királyságban kezdesz vállalkozásba, a Companies House elnevezésű nemzeti cégnyilvántartásban kell a cégbejegyzést elvégezned. A 2006-os társasági törvény, illetve annak 1985-ös elődje jogi előírássá tette, hogy a kereskedelem folytatásához minden újonnan létrehozott korlátolt felelősségű társaságnak regisztrálnia kell a Companies House nyilvántartásban.

A Companies House az elektronikus ügyintézést 2001-ben vezette be annak érdekében, hogy a bejegyzési folyamatot minél inkább leegyszerűsítse. Az elektronikus ügyintézés miatt a cégalapítás gyorsabbá, kényelmesebbé és kevésbé költségessé vált ahhoz képest, amikor a Companies House hivatalában személyesen kellett eljárni. Az Egyesült Királyságban azóta szinte az összes új vállalkozás az elektronikus ügyintézést választja. 2013-ban az új vállalkozások több mint 98%-a elektronikusan végezte el a cégbejegyzést2.

Az online cégbejegyzés során egyszerűen el kell küldeni a cégalapítási dokumentumokat. Az egész folyamat csupán néhány órát vesz igénybe. A Companies House webhelyén az összes cégalapítási űrlap megtalálható, részletes utasításokkal, ingyenesen.

A Companies House hivatalában az elektronikus cégbejegyzéshez használható számítógépeken is lehetőség van az online regisztrációra.

5 Hogyan egyszerűsítette le a Companies House a cégbejegyzési folyamatot

A Companies House az online cégbejegyzés biztosításával leegyszerűsítette a regisztrációs folyamatot. Az előzetes regisztrációt is leegyszerűsítette.

A Companies House ezt úgy érte el, hogy nagyobb hozzáférést biztosított a jegyzék adataihoz. Így az induló vállalkozás által először végzett kutatások egyszerűbbé váltak. A Companies House 1996-ban a már létező vállalkozások alapadatait ingyenesen hozzáférhetővé tette, így a cégalapítók könnyedén rákereshettek online a cégnevekre a Companies House irodájában.

Napjainkban a Companies House 235 millió ingyenes online keresést dolgoz fel évente az alapvető cégadatokra vonatkozóan online, vagy a mobilalkalmazásán keresztül.

2016-ban a Companies House a cégadatok körét kibővítette a következő információkkal:

 1. Vállalat azonosítója
 2. Cím
 3. Állapot
 4. Alapítási adatok
 5. Számlák
 6. Az éves jelentések beadásának határideje

Mióta a Companies House megnövelte az adatok hozzáférhetőségét, illetve az elektronikus folyamatok és az ingyenes erőforrások számát a cégtulajdonosok számára, az Egyesült Királyságban a bejegyzett vállalkozások száma megduplázódott.

Forráslista:

 1. Motta, Oviedo és Santini 2010; Klapper és Love 2011

 2. UK Companies House 2013