Átfogó útmutató a toborzásról

Terv a legmegfelelőbb tehetségek kiválasztására nemzetközi terjeszkedés esetén

1 Jó munkaköri leírások készítése

A kihívás

A vállalkozás külföldi terjeszkedése során a munkaerő-felvétel az egyik legfontosabb és legizgalmasabb kihívás a cég számára. Minden újonnan felvett munkatárs hatással van a csapatra, a kultúrára és a cég irányvonalára. Megéri időt, erőforrásokat és kutatómunkát befektetni a felvételi folyamatba. Külföldi munkaerő-felvétel esetében a munkaköri leírás az első dolog, amelyet a potenciális munkaerő látni fog a szervezettől. Az álláshirdetés minden szava az Ön cégét minősíti. Hogyan lehet felcsigázni a jelölt érdeklődését úgy, hogy közben tájékoztatást is kapjon a munkalehetőséggel kapcsolatban?

A cél

Ügyeljen rá, hogy a munkaköri leírás egyértelműen ismertesse a szerepkörrel járó hatáskört és feladatokat, és ezzel egyidejűleg kiemelje a szervezet küldetését és célját. A szöveg legyen egyszerű, zsargon mentes, és a nemzetközi célpiac(ok) jelöltjei számára könnyen érthető.

Az alapok

A célpiactól függetlenül a munkaköri leírás tartalmának négy kategóriára kell összpontosítania: a területre, a szerepkörre, a feladatokra és a munka által megkövetelt képesítés(ek)re. A Google belső és külső felhasználókkal kapcsolatos tanulmányai szerint a legjobb a lényeggel kezdeni (miről szól ez a cég?), majd ezután rátérni a részletekre (milyen napi feladatokkal jár az adott szerepkör?).

Az új piacokra szánt jó munkaköri leírás megírásáról a „re:Work with Google” webhelyen található további információ

2 A legígéretesebb jelöltek megkeresése

A kihívás

Az álláskeresők a világ legtöbb pontján az önéletrajzuk elküldésével keresik meg a kiszemelt cégeket, az önéletrajzok áttekintése pedig a munkavállalók felvételéért felelős vezetők fontos feladata. A potenciális jelölteket ugyan nehéz egyetlen dokumentum alapján megítélni, de az önéletrajzok segítségével összehasonlíthatók a meghirdetett állásra jelentkezők, illetve megtalálhatók az adott piacon a legjobb nemzetközi tehetségek.

A cél

A cég számára legmegfelelőbb jelöltek keresése során szisztematikusan és következetesen tekintsd át az egyes önéletrajzokat.

Az alapok

Az információk megfelelő értelmezését sok tudatalatti előítélet nehezíti meg. A kutatások szerint a finom részletek – például a nevek, a klubok, a címek, az iskolák, a korábbi munkahelyek, a rassz, a szülői állapot vagy a társadalmi-gazdasági helyzet – tudat alatt befolyásolhatják az elvárásokat és a jelöltek értékelését.1 Az idő szűkössége ugyancsak erősítheti a tudatalatti előítéleteket, illetve hatással lehet a döntésre.

Az új piacok számára legmegfelelőbb jelöltek önéletrajzok alapján történő megkereséséről a re:„Work with Google” webhelyen található további információ.

3 Jól felépített interjú a legjobb erőforrások felvételéhez

A kihívás

Kihívást jelenthet egy-egy új alkalmazott felvétele a nemzetközi piacon. Mikor interjúk sorozatára készül a nemzetközi álláskeresőkkel, és megfontoltan, ésszerűen kell kiválasztania a megfelelő jelöltet, szükséges a személyes jellegű kommunikáció, azonban nem szabad, hogy az első benyomás vagy egy megérzés befolyásolja a végső döntést.

A cél

Jól felépített interjúztatás a nemzetközi piacával kapcsolatos konzisztens, előre meghatározott feltételek alapján történő, objektív, hosszú távú munkaerő-felvételt érintő döntéshozatal érdekében.

Az alapok

A jól felépített interjúztatás az ugyanazon állásra jelentkezők felmérése céljából azonos interjúkérdések használatát és a jelöltek válaszainak megegyező skálán történő értékelését jelenti. Kutatások szerint a jól felépített interjúk előrejelzést adhatnak a jelölt teljesítményéről még azon állások esetében is, amelyek nem pontosan meghatározott típusúak.1

A jól felépített interjúztatásról a re:„Work with Google” webhelyen található további információ