Hogyan érdemes megközelíteni a nemzetközi Google Ads-kampányokat?

Útmutató: A Google Ads sikeres működtetése a tengerentúli piacokon

1 Áttekintés

A kihívás

Ha Ön globálisan terjeszkedik, szinte biztos, hogy Google Ads-kampányokat kell majd indítania olyan tengerentúli piacokon, ahol nem a magyar és nem is feltétlenül az angol az elsődleges nyelv.

A cél

Online láthatóság maximalizálása az új nemzetközi piacokon, az értékesítés optimalizálása és az ügyfelek visszatérésének motiválása.

Az alapok

A Google Ads szolgáltatással olyan tengerentúli potenciális ügyfeleket érhet el, akik éppen a vásárlást fontolgatják. Pontosan látni fogja, hány ember nézte meg a hirdetéseket, kereste fel a webhelyet, illetve hívta fel a vállalkozást. Akár az emberek adott alcsoportjait is megcélozhatja.

Ha már feltérképezte, hogy mi működik, illetve mi nem, nekiláthat a hirdetések finomhangolásának és a módosítások tesztelésének, hogy kiderüljön, sikerült-e hatékonyabbá tenni őket.

Fontos, hogy csak az eredményekért kell fizetnie. Tehát ha egy ügyfél nem kattint rá a hirdetésre, illetve nem végez semmilyen tevékenységet vele kapcsolatban, Önnek nem kell fizetnie sem. A Google Ads szolgáltatásba ingyenesen regisztrálhat. A költségkeretet Ön adja meg, így a reklámozás költsége csak attól függ, hogy mit szeretne elérni vele.

2 A külföldi lehetőségek felfedezése

Miután a Market Finder segítségével megkereste a potenciális tengerentúli piacokat, ideje meghatározni a célközönségeket, illetve felkelteni azok figyelmét. Ha megismeri őket, személyre szabhatja globális Google Ads-kampányait, így azok a Keresési, a Display- és a Videóhálózaton is megfelelően működni fognak, és a megfelelő időben a megfelelő közönséget érik majd el.

Statisztikák a saját webhelyek és fiókok alapján:

Ismerje meg, hogyan tud kapcsolatba lépni a felhasználókkal az alapján, amit már elvégeztél

Vegye figyelembe a kulturális különbségeket, és lokalizálja a kulcsszavakat, a hirdetéseket és a céloldalakat

Használjon professzionális fordítási szolgáltatásokat annak érdekében, hogy a kampány a helyiek nyelvén szólalhasson meg. Ugyanakkor nem elég csupán lefordítani a tartalmakat az adott nyelvre. Az ügyfelek által bejárt út piaconként eltérő, a hirdetéseknek pedig figyelembe kell vennie ezt. A potenciális ügyfelek keresési szabályainak megfelelően fejlessze ki stratégiáját. Vásárlóinak viselkedése szabja meg, hogyan lépnek kapcsolatba a márkával, amit Ön úgy tud kihasználni, ha a megfelelő tartalmat a megfelelő helyen alkalmazza.

Ügyeljen a kulturális részletekre

Előfordulhat, hogy módosítania kell a webhelyen egyes szimbólumokat, színeket és képeket. Fontolja meg, hogy milyen cselekvésre ösztönző kifejezéseket használ. Például legyen tiszteletteljesebb az olyan országokban, ahol értékelik az udvariasságot. A piac még azt a médiumot is befolyásolhatja, amelyen keresztül kapcsolatot lehet teremteni a felhasználókkal. Ami egy helyen nagyszerű videótartalom, az máshol esetleg képes hirdetésként szerepelhet jobban. A céloldalak megjelenítését befolyásolhatják olyan tényezők is, mint például az adott piac kedvenc böngészője. Vegye figyelembe az átlagos szélessávú sebességértékeket, és olyan webhelyet fejlesszen ki, amely bárhol gyorsan betöltődik.

A Market Finder eszközei és útmutatói a segítségére lehetnek

Általános marketingtrendek: Segítenek a különböző piacok online viselkedésének, valamint annak megértésében, hogy ez hogyan illeszkedik bele az Ön által elérni kívánt célok megvalósításába, illetve a rendelkezésre álló reális lehetőségekbe. A Market Finder segít megérteni, hogy világszerte hogyan használják az emberek az internetet, illetve személyre szabott elemzéseket állít össze az online hozzáféréssel és a készülékhasználattal kapcsolatban, a megcélzott országokra vonatkozóan. Rajta keresztül olyan mutatókat ismerhet meg közelebbről, mint az online vásárlási viselkedés, a vásárlások lebontása termék alapján, az okostelefonok használata az online vásárlás során, illetve számos egyéb adatot.

Display-összehasonlítások: Szeretné tudni, hogy Display-kampányai hogyan teljesítenek az iparág többi szereplőjéhez képest? Vagy azt, hogyan teljesítenek a különböző hirdetésformátumok és -méretek egymáshoz képest? Ezzel az eszközzel megismerheti a legfrissebb iparági összehasonlításokat a Display-kampányok megtervezéséhez és a sikerességük méréséhez.

A Market Finder útmutatói

3 A Google Ads-kampányok elindítása

Határozd meg a nemzetközi kampány céljait

Mi legyen a cél?

  • Több termék és szolgáltatás értékesítése?
  • Hűséges vásárlóközönség kiépítése?
  • Az ügyfelek figyelmének felkeltése?
  • A márkaismertség növelése?

Keresési vagy Display?

A Google Ads két fő hálózattal rendelkezik: a Keresési és a Display Hálózattal. A Keresési Hálózaton az adott termékekre vagy szolgáltatásokra kereső felhasználók érhetők el. A Display Hálózat használatával a vásárlási ciklus korábbi szakaszaiban, a digitális univerzumban alkalmazott számos hirdetésformátummal szólíthatja meg az ügyfeleit. Ez a hálózat kétmilliónál is több webhellyel rendelkezik, és rajta keresztül a világ internethasználóinak 90%-a elérhető. Célja, hogy segítségével megtalálja Ön a megfelelő közönséget a világ több millió weboldalán.

Válasszon ki egy fiókstruktúrát, és ragaszkodjon hozzá

Az új országok elérése összetettebbé teszi a fiókokat, de ez a fiókstruktúrával megfelelően kezelhető. Bármelyik mellett is dönt, ragaszkodjon hozzá, mivel a következetesség erős alapokat ad az ellenőrzéshez és a specializációhoz, illetve megfelelőbb jelentéseket, költségkeret-tervezést, automatizálást és fiókkezelést biztosít – bármennyi kampányt tartalmaz is a kezelői fiók.

Nem létezik egyetlen tökéletes módja a fiók strukturálásának, de három megközelítést szoktak a leggyakrabban alkalmazni:

  • Egyetlen ügyfél-azonosító minden egyes országhoz és nyelvhez. A kampányokon belül a termékek aktívak.
  • Egyetlen ügyfél-azonosító minden egyes országhoz és termékhez. A kampányokon belül a nyelvek aktívak.
  • Egyetlen ügyfél-azonosító minden egyes nyelvhez. A kampányokon belül a termékek és az országok aktívak.

Az egyes megközelítéseknek megvannak az előnyei és a hátrányai. Ha minden nyelvhez egyetlen ügyfél-azonosítót használ, akkor a fiókok kezelése ugyan egyszerűbb lesz, a költségkeretek azonban nehezebben lesznek kezelhetők a termékcsaládok szintjén. Ha minden országhoz és termékhez külön ügyfél-azonosítót használ, akkor a legjobb piacokat részesítheti előnyben, illetve hozzájuk optimalizálhatja a rendszert, azonban jóval több kezelési feladatot kell elvégeznie.

Ha már az elején átgondolja a kampányok kezelése során esetlegesen felmerülő korlátozásokat, és meghatározza a fontosabb prioritásokat, akkor könnyebben megtalálhatja az Önhöz legjobban illő megközelítésmódot. Vegye például számításba a vállalkozás belső struktúráját, illetve azt, hogy ez a szerkezet hogyan igazodik a kampányokhoz. Hogyan szervezte meg a csapatot, a Google Ads pedig hogyan tud hozzá a lehető legjobban illeszkedni? Hogyan kezeli a költségkereteket – csapatokra, termékekre vagy országokra vonatkozóan?

4 A kampányreakciók továbbfejlesztése és javítása

Elemzés

Miután elkezdte a nagyobb nemzetközi terjeszkedést, annak megfelelően kell eljárnia a Google Ads rendszerében. Kezdje azzal, ami már működik. A piacok ugyan különböznek, a hazai kampánystruktúra és -taktikák alkalmazásával összehasonlíthatja az új piacok reakcióit. Ugyanakkor a felhasználók értéke, a verseny és az eladott termékekkel kapcsolatos költségek eltérőek lehetnek, amit érdemes figyelembe venni a teljesítménycélok meghatározása során. Végezzen rendszeres ellenőrzést, így a teljesítmény alakulásának megfelelően tudja módosítani az irányt (lásd alább az „Automatizálás” c. részt). Ne feledje, hogy a kitűzött célokhoz ugyan érdemes ragaszkodni, a valós eredmények ismeretében bátran felülvizsgálhatja teljesítménycéljait.

Elnevezések

Bár a névadás az első egy-két ország esetében még problémamentesnek tűnhet, újabb országok elérésével egyre bonyolultabbá válik. Tehát a kampányokhoz, a hirdetéscsoportokhoz és a címkékhez is érdemes egységes elnevezési rendszert használni. A nevekben használja következetesen a rövidítéseket és a megjelentetéseket. Ha megoldható, a címkékben szerepeljenek az olyan fontos részletek, mint az ország, a nyelv vagy a célzási módszer.

Automatizálás

Minél jobban terjeszkedik, annál több feladata lesz Önnek és a csapatának is. A Google automatizált eszközei segíthetnek ennek könnyítésében. Egy következetesen szervezett fiókkal az ilyen eszközöket is jobban kihasználhatja, mivel miután telepíti a keretrendszert, az a mindennapos optimalizálások nagy részének terhét leveszi az Ön válláról.

Például:

  • Az automatikus ajánlattétel jobb és megalapozottabb ajánlatokat biztosít, illetve időtakarékos.
  • A hirdetés-testreszabók az alapján adaptálják a szöveges hirdetéseket, hogy valaki mire keres rá, milyen eszközt használ, hol tartózkodik, illetve, hogy hányadika, hány óra vagy a hét melyik napja van éppen. Beilleszthetnek egy árat, megadhatják az értékesítés befejezéséig rendelkezésre álló időt és bármely egyéb, általad meghatározott szöveget.

Az automatizálás segítséget nyújt az új piacok tesztelésében. A tesztelés kiemelten fontos annak meghatározásában, hogy mi működik jól az új piacon. És a Google automatizált eszközei segíthetnek ebben.

Tipp

Megosztott könyvtárral létrehozhat kizáró kulcsszólistát, illetve hozzáadhat bővítményeket és hirdetéseket — amelyeket aztán megoszthat a többi kampánnyal is.

Tipp

Az exportálók közössége segít felfedezni és többet megtudni arról, Ön hogyan hódíthatja meg a globális piacot a Google segítségével.

Iratkozzon fel a bevált módszereket ismertető hírlevélre, így speciális Google Ads-tippeket és -híreket kaphatsz a postafiókodba.