Logisztika megtervezése Spanyolország felé

Az Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A probléma

Spanyolország Európa ötödik legnagyobb gazdasága. Magas színvonalú üzleti vállalkozásaival és többségében városlakó népességével kiváló lehetőségeket kínál a növekedésre. Ha meg szeretné vetni a lábát a mediterrán térség piacain, és ki tudja használni a kiváló színvonalú és széles körben elterjedt e-kereskedelem előnyeit, érdemes Spanyolországot választania.

A célod

Az útmutatóban bemutatjuk, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a Spanyolországban kínálkozó lehetőségekből, általános képet adunk az ország helyéről a globális erőegyensúlyban, és arra is rávilágítunk, hogy ez milyen hatással van a vállalkozásokra.

2 Vállalkozás bővítése Spanyolországban

Ha vállalkozása forgalmát külföldön szeretnéd növelni, akkor nagyon fontos a meghódítani kívánt piac aktuális állapotának felmérése.

Spanyolország Európa ötödik legnagyobb gazdasága. Vásárlóerő-paritáson mérve az egyik legerősebb a világon (az áruk és szolgáltatások áránál a különböző pénznemek azonos értékét feltételezve). 46,4 milliós népességével, évente 3,2%-os GDP-növekedéssel és egy főre jutó 26 643 dolláros GDP-jével Spanyolország a 29. helyen áll a Forbes magazin által összeállított, a legjobb üzleti lehetőségeket kínáló országok listáján.

A spanyol gazdaság fontos szektorai a következők: nagy- és kiskereskedelem, szállítás, szállásadás és vendéglátás. Spanyolország legfontosabb exportpartnerei Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság, legfontosabb importpartnerei pedig Németország, Franciaország és Kína.

alt text

3 A Spanyolországban folytatott üzleti tevékenység előnyei és további tudnivalók

 • Az online kiskereskedelmi ügyletek száma mindössze 4,8%-a az összes kiskereskedelmi értékesítésnek, ami azt jelenti, hogy a legtöbben üzletekben vásárolnak kiskereskedelmi mennyiségben

 • Spanyolország vezető e-kereskedelmi szolgáltatói az Amazon.es (871 millió euró), az Elcorteingles.es (651 millió euró), a Zara.com (371 millió euró), a PC Componentes (271 millió euró) és a Vente-privee.com (176 millió euró)

 • A lakosság 65,5%-a használja az internetet

 • Az e-kereskedelmet a népesség 50,6%-a használja. Ez az arány a várakozások szerint 2027-re 65,9%-ra fog nőni

4 Fogyasztói trendek

Az új piacokra való terjeszkedés során elengedhetetlen a fogyasztói viselkedés figyelembevétele. Általában hogyan vásárolnak termékeket a célügyfelek? Melyik szállítási módszert részesítik előnyben? A következő tényezők segítenek mérlegelni, hogy a fogyasztói trendek hogyan befolyásolják az Spanyolországban folytatott üzleti tevékenységet.

 • Egy tipikus online vásárló Spanyolországban 25–54 éves. Az online vásárlás a 35–44 év közötti korosztályban a legnépszerűbb

 • A spanyol népesség 80%-a városi térségekben lakik, ami egyszerűsíti a kiszállítást

 • Az online vásárlás népszerű kategóriái a divat, a játékok, a hobbi és barkácsolás, valamint a műszaki cikkek és média

 • A spanyol vásárlók szívesen vásárolnak ingyenes kiszállítás esetén, ha az online árképzés alacsonyabb, mint az üzletekben, ha a visszaküldések problémamentesen működnek, illetve ha biztonságos fizetési módok állnak rendelkezésre

 • A spanyol fogyasztók szívesen vásárolnak olyan márkát, amely erős jelenléttel bír a közösségi médiában (Facebook, Twitter vagy Instagram), számos vélemény jelenik meg vele kapcsolatban, illetve népszerű

 • Előnyben részesítik a biztonságos fizetési módokat és a hitelkártya-használati lehetőségeket, ha pedig ezek nem állnak rendelkezésre, a PayPalt vagy a kiszállításkor történő készpénzes fizetést választják

 • A spanyol vásárlók 90,7%-a vesz részt a hatékony és fejlett infrastruktúrájú e-kereskedelemben

5 Teljesítési modellek

Határon túli teljesítés

Spanyolország határon túli teljesítésű e-kereskedelmének nagy részét az Olaszországból és más uniós országokból érkező rendelések teszik ki (a határon túli tranzakciók összesen 92%-át). A spanyolországi e-kereskedelmi tranzakciók 56,5%-a külföldi webhelyeken zajlik. Határon túlról történő rendelések esetén a spanyol vásárlók elsősorban Németországból, Franciaországból és az Egyesült Királyságból vásárolnak az uniós országok közül. Az Európai Unió területén kívüli vásárlásoknál a spanyolok előnyben részesítik az Egyesült Államokat és Kanadát. Spanyolország pillanatnyilag a Logisztikai Világbank besorolása szerint a 23. helyen áll a globális kereskedelmi logisztikai teljesítmény szempontjából.

Európai Unión belüli teljesítés

Spanyolország megfelelő célterület az európai fogyasztók rendeléseinek teljesítéséhez. Fontolóra kell azonban venni a lokalizálást, mivel a legtöbb uniós vásárló szívesebben vásárol saját anyanyelvét használva. Mivel az ország az Európai Unió része, ezért kihasználhatod az uniós áfa-szabályok távértékesítésre vonatkozó előírásainak előnyeit, amelyek az áfa-megfelelőség terhe nélkül teszik lehetővé a különféle EU-s piacok kipróbálását.

Spanyolországon belüli teljesítés

Spanyolországon belüli teljesítés esetén Barcelona, Madrid és Valencia jöhet szóba elsődlegesen. Mindhárom sűrűn lakott terület, és vonzó célpontot jelent a logisztika számára.

6 Szállítás

Kis csomagszállítók

A Spanyolországban feladott levelek legnagyobb része körülbelül három nap alatt ér célba. A spanyol posta (Correos) az elvárt kiszállítási idő és a szállítási cím függvényében különböző kiszállítási módszereket alkalmaz. A leggyakoribb, kisméretű csomagokat szállító cégek:

 • Correos
 • DHL
 • Zeleris
 • Aramex
 • UPS
 • FedEx

Részrakományos (LTL) és teljes rakományos (FTL) szállítócégek:

 • K&N
 • XPO
 • DHL
 • DB Schenker
 • Timex

7 Hogyan foghat vállalkozásba Spanyolországban?

Amikor a spanyol piacra való betörést fontolgatod, gondold végig a vállalatalapítás előnyeit és hátrányait, illetve a számodra megfelelő vállalati struktúrát. Meg kell ismerned a spanyol e-kereskedelem szabályozási követelményeit is, és el kell döntened, hogy a termékedhez szükség lesz-e bármilyen védjegybejegyzésre. Termékeid származási helyétől függően ellenőrizd, hogy azok importálhatók-e, illetve keress egy teljesítési központot és szállítókat, akik lefedik szolgáltatásukkal az általad célzott régiókat.

A Market Finder részletesen bemutatja a Világbank Vállalkozási indexének adatait, amelyekből megtudhatod, mennyire könnyű Spanyolországban vállalkozni. Az index 1-től 190-ig tartó skálán mutatja meg, hogy a vállalkozásoknak a világ egyes országaiban mennyire könnyű helyben céget létrehozniuk és működtetniük. A pontszám tíz témakör eredményeiből tevődik össze. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitelfelvétel és a határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Mielőtt kereskedni kezdenénk az új piacon, célszerű tájékozódni az előttünk álló adminisztratív, szabályozási és logisztikai kihívásokról. A Market Finderrel sokkal egyszerűbb utat találni a jogi előírások útvesztőjében és megszervezni a logisztikát – ráadásul további támogatásokat és eszközöket is nyújt a szolgáltatás, többek között részletes útmutatókat és statisztikákat.

alt text

Az Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összeköthetik a kínálatot a kereslettel.

!!! Tipp „Megjegyzés”

A webhelyen megjelenő anyagok tájékoztató jellegűek. Pénzügyi, adóügyi vagy jogi tanácsért fordulj szakemberhez.