A logisztika megtervezése a Cseh Köztársaság felé

Az Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A kihívás

Az EU-ban a Cseh Köztársaság rendelkezik az egyik legnagyobb GDP-növekedési aránnyal, illetve a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával, az innovatív helyi gyártók pedig nagyszerű befektetési lehetőségeket kínálnak a vállalatok számára. Mivel vállalkozási szempontból ráadásul még megbízhatónak is számít, a Cseh Köztársaság stabil pontnak bizonyulhat, ha Közép-Európában szeretné megvetni a lábát vállalatával.

A cél

Az útmutatóban bemutatjuk, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a Cseh Köztársaságban kínálkozó lehetőségekből, általános képet nyújtunk a Cseh Köztársaság globális erőegyensúlyban elfoglalt helyéről, és arra is rávilágítunk, hogy ez milyen hatással van a vállalkozásokra.

2 Vállalkozás kiterjesztése a Cseh Köztársaságra

Az EU-ban az éppen több mint 10,5 millió lakossal rendelkező Cseh Köztársaság rendelkezik az egyik legnagyobb GDP-növekedési aránnyal, illetve a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával. A Forbes listája szerint a Cseh Köztársaság a 28. legjobb ország a kereskedelem szempontjából. A főbb iparágak a következők: csúcstechnológia, elektronika, gépjárművek, gépészet és gyógyszeripar.

alt text

3 A Cseh Köztársaságban folytatott üzleti tevékenység előnyei és további tudnivalók

 • A nominális GDP hozzávetőlegesen 18 300 USD, a vásárlóerő-paritás (PPP) pedig éppen meghaladja a 33 000 USD értéket

 • A Cseh Köztársaság exportforgalma az ország GDP-jének közel 80%-át adja. A legfontosabb exportágazatok a gépészet, a szállítási berendezések és az elektronika

 • A főbb exportpartnerek közé Németország, Szlovákia és Lengyelország tartozik

 • A munkanélküliségi ráta nem éri el a 2,5%-ot, amely a legalacsonyabb érték az EU-ban

 • A népesség több mint 40%-a 25–54 éves. A hosszú távú kihívások közé tartozik a gyorsan öregedő lakosság, a szakmunkások hiánya, a lemaradozó oktatási rendszer, illetve a gyártástól való elmozdulás a csúcstechnológiás, szolgáltatásalapú gazdaság felé

4 Fogyasztói trendek

Új piacokra való belépés esetén elengedhetetlen figyelembe venni a fogyasztói viselkedést. Általában hogyan vásárolnak termékeket a célügyfelek? Melyik szállítási módszert részesítik előnyben? A következő tényezők segítenek mérlegelni, hogy a fogyasztói trendek hogyan befolyásolják a Cseh Köztársaságban folytatott üzleti tevékenységet.

 • A Cseh Köztársaságban a vásárlások 8,4%-át online végzik, és a lakosság hozzávetőlegesen 70%-a évente többször is vásárol

 • A kiszállítást az ügyfelek 75%-a ugyanarra a napra kéri

 • Az ügyfelek szeretik kiválasztani a kiszállítás napját és időszakát

 • A cseh e-kereskedelmi webhelyek a leggyakrabban textileket és kiegészítőket (17%), lakberendezési és kerti termékeket (11%), elektronikai eszközöket (7%) és élelmiszereket (6%) értékesítenek

 • A legerősebb vásárlási időszakok a karácsony előtti, a januári, a húsvét előtti és a nyárközépi időszak

 • A közösségi média legkedveltebb platformja a YouTube és a Facebook. Becslések alapján az internettel rendelkezők majdnem 95%-a használja a YouTube-ot (a legtöbb felhasználó a videókat inkább nézi, mintsem feltölti)

5 Rendelésteljesítési modellek

Külföldi vásárlás a Cseh Köztársaságban

Az európai rendelések teljesítése érdekében számos vállalat használja valamelyik nagyobb logisztikai központot Európa kontinentális részén (általában Hollandiában vagy Németországban), tehát a Cseh Köztársaságban is jelen van a külföldi vásárlás. A határokon átívelő e-kereskedelem egyre népszerűbb a cseh ügyfelek körében, mivel Európa többi részén sokféle termék kapható — ez főleg az elektronikai, ruházati, kozmetikai termékekre, illetve a kiegészítőkre vonatkozik. A cseh ügyfelek vásárlási döntéseiben fontos szerepet játszik, ha biztosítanak számukra ügyfélszolgálatot, megbízható webhelyeket, illetve fizetési opciókat.

Rendelésteljesítés a V4 területein

A V4, avagy a „Visegrádi négyek” egy, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia közötti kulturális és politikai szövetséget jelöl. A V4 régióján belül a számos helyi gyártó és az alacsony munkanélküliségi ráta miatt a Cseh Köztársaság számít a leginnovatívabb országnak. A logisztikai vállalatok főleg Prága környékén helyezkednek el, de olyan észak-nyugati városokban is megtalálhatók, mint Hradec Králové.

6 Szállítás

A kis csomagokat szállító vállalkozások

 • DHL
 • Chronopost
 • GLS
 • DPD
 • Helyi postahivatalok

Nem teherautónyi (LTL) és teherautónyi (TL) mennyiséget szállító szolgáltatók

 • Dachsher
 • CEVA
 • K&N
 • Schenker
 • DSV
 • DHL
 • Rhenus
 • Basan

7 Vállalkozás indítása a Cseh Köztársaságban

A Cseh Köztársaság piacára való belépés mérlegelésekor érdemes végiggondolni az egyes cégstruktúrák előnyeit és hátrányait. Továbbá gondolja át azt is, hogy melyik rendelésteljesítési modell felel meg a legjobban a vállalkozás igényeinek. Mi a leghatékonyabb módja az ügyfelek elérésének és a megrendelések teljesítésének? Ismerkedjen meg az e-kereskedelmet szabályozó követelményekkel, és azzal, hogy közülük melyek vonatkoznak vállalkozására. Annak is utána kell néznie, hogy regisztrálnia kell-e a vállalkozását a Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál. Végül pedig keressen egy rendelésteljesítési központot és olyan szállítókat, akik lefedik szolgáltatásukkal az általad célzott régiókat a Cseh Köztársaságban.

A Market Finder részletesen bemutatja a Világbank Vállalkozási indexének adatait, amelyekből megtudhatja, mennyire könnyű a Cseh Köztársaságban vállalkozni. Az index 1-től 190-ig tartó rangsorral mutatja meg, hogy a vállalkozásoknak a világ egyes országaiban mennyire könnyű helyi céget létrehozniuk és működtetniük. A pontszám tíz témakör eredményeiből tevődik össze. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitelfelvétel és a határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Mielőtt kereskedni kezdene az új piacon, célszerű tájékozódni az Önre váró adminisztratív, szabályozási és logisztikai kihívásokról. A Market Finderrel sokkal egyszerűbb utat találni a jogi előírások útvesztőjében és megszervezni a logisztikát – ráadásul további támogatásokat és eszközöket is nyújt a szolgáltatás, többek között részletes útmutatókat és statisztikákat.

alt text

Az Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összeköthetik a keresletet a kínálattal.

Megjegyzés

A webhelyen megjelenő anyagok csak tájékoztató jellegűek. Pénzügyi, adóügyi és jogi tanácsadásért fordulj szakértőhöz.