A logisztika megtervezése Kína felé

Az Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A kihívás

Kína a világ legnagyobb gazdasága és a világ legnépesebb országa, így remek lehetőséget jelent a külföldre terjeszkedni kívánó vállalkozások számára. Még ha nem is központi eleme növekedési stratégiádnak, a világ legnagyobb globális exportőreként érdemes a nagyobb gazdasági színtér részeként számításba venni.

A cél

Az útmutatóban bemutatjuk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a Kínában kínálkozó lehetőségekből, általános képet nyújtunk az ország helyéről a globális erőegyensúlyban, és arra is rávilágítunk, hogy ez milyen hatással van a vállalkozásokra.

2 Vállalkozás kiterjesztése Kínára

A vállalkozás külföldi terjeszkedésének megtervezésekor fontos figyelembe venni a belépésre kiválasztott piac aktuális hangulatát. Kína a világ második legnagyobb gazdasága a nominális GDP tekintetében, a vásárlőerőt nézve pedig a legnagyobb. Jó szállítási infrastruktúrával rendelkezik, nagy hangsúlyt fektet a gyártásra, ezen túl pedig a világ legnagyobb áruexportőre.

Kína logisztikai piaca jelentősen fragmentált. A 20 legnagyobb szállítócég a piac kevesebb mint 2%-át fedi le. A logisztikai cégek többsége kis- és középvállalat, amelyek helyi szinten működnek. Jelen van néhány külföldi tulajdonú vállalat (a DHL, a FedEx és a UPS), valamint néhány állami és magántulajdonban lévő logisztikai cég, a külföldi szállításszolgáltatók számára azonban komoly kihívást jelent a kiépített hálózattal rendelkező helyi cégekkel folytatott verseny. Fontos kiemelnünk, hogy szállítási költség szempontjából a helyi cégek nyújtják a legkedvezőbb ajánlatot.

Kína a világ legnagyobb e-kereskedelmi piaca. Az Egyesült Államokat (450 milliárd dollár), az Egyesült Királyságot (110 milliárd dollár) és Japánt (95 milliárd dollár) is megelőzi. Az e-kereskedelem növekvő terület: 2017-ben az összes kínai kiskereskedelmi értékesítés 23,1%-át tette ki. 2021-re ez a szám várhatóan 40,8%-ra növekszik.1 Az online vásárlók számának éves növekedési aránya Honan, Sanhszi és Hszincsiang tartományban meghaladja a 100%-ot. Az e-kereskedelem általános növekedése élénkítő hatással van az ország gyorsan növekvő logisztikai szektorára.

alt text


 1. eMarketer 

3 A Kínában folytatott üzleti tevékenység előnyei és további tudnivalók

 • Az online költés Kínában várhatóan eléri az egy billió dollárt 2019-ben.1

 • Kína továbbra is rendkívül népszerű hely a határokon átívelő vásárlás szempontjából. Ez elsősorban a költségelőnyöknek köszönhető.2

 • A vásárlási szokások folyamatosan változnak: jelenleg a lakosság 74%-a csak hazai terméket vásárol, 24%-a hazai és külföldi termékeket is, míg 2% kizárólag külföldről vásárol.3

 • A táblázatban Kína határokon átívelő e-kereskedelmében népszerű termékkategóriák láthatók.4

A legnépszerűbb termékkategóriák Kína határokon átívelő e-kereskedelmében 2016-ban


 1. Forrester 

 2. eMarketer 

 3. PayPal 

 4. iResearch 2016/Ecommerce Foundation 

4 Fogyasztói trendek

Az új piacokra való terjeszkedés során elengedhetetlen a fogyasztói viselkedés figyelembevétele. Általában hogyan vásárolnak termékeket a célközönsége tagjai? Melyik szállítási módszert részesítik előnyben? A következő tényezők segítenek mérlegelni, hogy a fogyasztói trendek hogyan befolyásolják a Kínában folytatott üzleti tevékenységet.

 • A kínai vásárlók hozzá vannak szokva a gyors kézbesítéshez. Sok online áruház kínál aznapi kiszállítást.

 • Vannak bizonyos termékek, amelyeket a kínai ügyfelek jellemzően külföldről rendelnek meg. Elektronikai cikkeket például gyakran vásárolnak amerikai és japán cégektől, míg szépségápolási termékeket japán és dél-koreai cégektől szereznek be.

 • A kínai ügyfelek vásárláskor előnyben részesítik az erős közösségimédia-jelenléttel rendelkező márkákat, és nagy hatással vannak rájuk az online vélemények és ajánlások. Ázsia számos területén igaz, hogy az e-kereskedelmi vásárlások több mint 50%-a történik a közösségi média hatására.1

 • Míg a közösségi médiában való jelenlét rendkívül fontos a kínai fogyasztóknak árusító márkák számára, a független online áruház megléte nem olyan fontos, mivel az online vásárlók gyakran vásárolnak piactéren, ahol nagy választékhoz férnek hozzá.

 • Kínában az online értékesítések körülbelül 2/3-a történik mobiltelefonon, ami 2000%-os emelkedés a 2012-es adathoz képest.2

 • Az e-kereskedelem növekedését Kínában a harmadik és a negyedik szintű városok élénkítik elsősorban. A fejlődő városok fogyasztói magatartása az általános növekedésre és a trendekre is nagy hatással lesz.3

alt text


 1. Marketing-Interactive.com 

 2. eMarketer 

 3. MarketingToChina 

5 Kína szabadkereskedelmi övezetei

Számos cég indít vállalkozást Kína szabadkereskedelmi övezeteiben (FTZ-kben). Ezek olyan különleges gazdasági övezetek, ahol az áruk a kínai vámhatóság beavatkozása nélkül érkeztethetők, kezelhetők, előállíthatók és újraexportálhatók.

Az FTZ-ket földrajzilag előnyös területeken (főbb tengeri kikötőkben és nemzetközi repülőtereken) alakították ki. Az elsőt Sanghajban nyitották 2013-ban, majd további FTZ-k jöttek létre, például Tiencsinben, Kuangtungban és Fucsienben.

Az FTZ-kben a Kínába érkező B2B (business to business/vállalkozások közötti) és B2C (business to consumer/magánszemély és vállalkozás közötti) importra egyaránt meghatározott címkézési és egyéb követelmények vonatkoznak. Noha a vámszabályok országos szinten érvényesek, a szabályok alkalmazásának módja az igénybe vett vámügyi átjárótól függően eltérő lehet. Az alábbiakban néhány általános információt mutatunk be az FTZ-kről, hogy eldönthesd, melyik a megfelelő számodra:

A Sanghaji FTZ

 • A 2013-ban alapított Sanghaji Szabadkereskedelmi Övezet volt az első FTZ Kína szárazföldi részén. Több mint 120 négyzetkilométernyi területen helyezkedik el.
 • Nagy térrel rendelkezik a raktárépületek, a beszerzés, az elosztás és az ellátási lánc menedzsmentje számára. A tengerentúli kereskedőktől és a készletnyilvántartó egységektől előzetes regisztrációt követelnek meg, ezért Sanghaj a B2C vállalkozások körében nem számít népszerű átjárónak. Elsősorban B2B típusú importra használják.

A Fucsieni FTZ

 • A 2014-ben alapított Fucsieni FTZ kb. 118 négyzetkilométernyi területet ölel fel. A hsziameni, a fucsoui és a pingtani zónákat foglalja magában.
 • Rendeltetése egy olyan kereskedelmi környezet megteremtése, amely a Tajvannal folytatott gazdasági együttműködésen keresztül megnyitja Kínát a világ többi része előtt.
 • Működése középpontjában a fejlett gyártás, a nemzetközi szállítás, az idegenforgalom, a 21. századi tengeri selyemút kiépítése és a különböző pénzügyi eszközök támogatása áll.

A Kuangtungi FTZ

 • A Kuangtung partvidékén fekvő Kuangtungi FTZ célja, hogy elősegítse Kína szárazföldi részének Makaóval és Hong Konggal való integrálását.
 • Rendeltetése egy nemzetközileg összekapcsolt pénzügyi zóna és egy gyártásalapú szolgáltatóipar kialakítása Csienhai és Sekou körzetekben, valamint egy globális szállítási- és ellátásilánc-csomópont megteremtése.
 • Középpontjában a pénzügyi szektor, a vámkezelés és a tengeri kereskedelem megnyitása áll Európa és Afrika felé.
 • A kínai e-kereskedelmi import fő központja.

A Tiencsini FTZ

 • A Tiencsinben alapított Tiencsini FTZ kb. 119 négyzetkilométeren terül el. Célja Tiencsin fellendítése a Kína-Mongólia-Oroszország gazdasági folyosón.
 • Rendeltetése a Peking-Tiencsin-Hopej régió fejlesztése és ezek megnyitása az intézményi innováció számára Kína-szerte.
 • Legfőbb tevékenységek: csúcskategóriás gyártás, K+F és technológiaátadás, pénzügyi lízing, valamint nemzetközi szállítás és logisztika.1

(Forrás: Mylo Trade)

alt text

Új FTZ-k

Hét új FTZ-t adtak át Liaoningben, Csöcsiangban, Honanban, Hupejben, Csungkingben, Szecsuanban és Senhsziben, és mindegyike különböző területekre koncentrál. A Csöcsiangi FTZ a nemzetközi tengeri szolgáltatásokra és a nemzetközi olajtárolásra fog összpontosítani, míg a Liaoningi FTZ az állami vállalati reformot segíti elő, a Csungkingi FTZ Kína „Egy övezet, egy út” kezdeményezését fogja támogatni, a Honani FTZ pedig elsősorban nemzetközi logisztikával és szállítással fog foglalkozni.

Az FTZ-k előnyei:

 • Kevesebb adó behozatalkor és kivitelkor.
 • Különleges vámfelügyeleti rendszer, amely megkönnyíti az adminisztratív ügyek kezelését.
 • A részletekre kiterjedő vámkezelés egy későbbi szakaszra tolódik át.
 • Gyorsabb vámkezelés az áruk számára.
 • A beszállítók ÁFA-visszatérítést kaphatnak, ha induló FTZ-kbe vagy összekapcsolt logisztikai parkokba szállítanak (ezeknek az FTZ-khez hasonló szabályaik vannak).2

Kínán belüli szállítás

A jól kialakított közlekedési infrastruktúrának köszönhetően Kína szárazföldi részén maximum 7 napon belül bárhova szállíthatsz árut. A keleti part mentén vagy Kína középső részén ez az időtartam 1–3 nap. A vállalatok általában egy központosított raktárközpontot használnak, vagy több raktárközponttal rendelkeznek a helyi piacok ellátására (ez a kínai ügyfelek kiszolgálásának általános és költséghatékony módja). Ha Kína merül fel új piacként, legalább két nagyobb raktárközpont létrehozása javasolt: egy Dél-Kínában és egy Sanghaj (vagy Peking) közelében.


 1. Healy Consultants Group PLC 

 2. Journal of Commerce 

6 Szállítás Kínában

Kisméretű csomagokat szállító cégek

Ahogy az alábbiakban is látható, Kínában kisméretű szállítmányok terén a legkeresettebb szállítók a CTO, a TTK, a Best Express, a ZJS, az STO, a Yunda, a YTO, a ZTO, az EMS (Kínai Posta) és az SF Express. Az EMS az országos lefedettség miatt népszerű, mivel azokat a vidéki területeket is kiszolgálja, amelyeket a magán szállítócégek nem. A két legnagyobb e-kereskedelmi piactérnek, az Alibabának és a Jingdongnak saját „utolsó kilométer” típusú szállítási infrastruktúrája van a nagyobb városokban.1

 • SF Express: 8,2%-os piaci részesedés
 • EMS/Kínai Posta: 6,2%-os piaci részesedés
 • ZTO: 14,3%-os piaci részesedés
 • YTO: 14,7%-os piaci részesedés
 • Yunda: 10,5%-os piaci részesedés
 • STO: 12,4%-os piaci részesedés
 • Egyéb cégek: 33,7%-os piaci részesedés

Részrakományos (LTL) és teljes rakományos (TL) szállítók

A nagy szállítmányokhoz több szállítót érdemes alkalmazni, mivel a különböző szolgáltatók különböző régiókat szolgálnak ki. Alább találod a nagyobb szállítmányokhoz alkalmazható legfontosabb szállítók listáját:2

 • Deppon
 • ANE
 • ZTKY
 • YIMIDIDA
 • YCG
 • HOAU
 • SF Express
 • ShengFeng
 • LBEX
 • CNEX

 1. China Money Network 

 2. Journal of Commerce 

7 Vállalkozás indítása Kínában

A kínai piacra való belépés mérlegelésekor érdemes végiggondolni, hogy mi lenne a legmegfelelőbb üzleti megoldás, és hogy az általad kínált áru importálható-e az országba. Ezután térképezd fel az esetlegesen alkalmazandó behozatali és kiviteli ellenőrzési folyamatokat, és tudd meg, hogy szükség lehet-e behozatali nyilatkozatra, amikor a termékeid Kínába érkeznek. Végül pedig keress egy raktárközpontot és szállítókat, akik lefedik a kínai célterületeket.

A Világbank Vállalkozási indexének adataiból megtudhatod, mennyire könnyű Kínában vállalkozni. Az index 190 államot rangsorol aszerint, hogy mennyire könnyű a vállalkozásoknak céget létrehozniuk és működtetniük az adott országban. Tíz területet értékelnek a pontszám kialakításakor. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitelfelvétel és a határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Mielőtt kereskedni kezdenénk az új piacon, célszerű tájékozódni az előttünk álló adminisztratív, szabályozási és logisztikai kihívásokról. A Market Finderrel sokkal egyszerűbb utat találni a jogi előírások útvesztőjében és megszervezni a logisztikát – ráadásul további támogatásokat és eszközöket is nyújt a szolgáltatás, többek között részletes útmutatókat és statisztikákat.

alt text

Az Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összehangolhatják az ellátást az igényekkel.

Megjegyzés

A webhelyen megjelenő anyagok kizárólag információs célokat szolgálnak. Pénzügyi, adóügyi és jogi tanácsadásért fordulj szakértőhöz.