Display-hirdetésekből álló, globális kampány összeállítása

Útmutató a hatékony nemzetközi Display-kampány összeállításához

1 Áttekintés

A kihívás

A Display-hirdetések sikere — a világ bármely pontján — a megfelelő közönség megfelelő üzenettel való megcélzásában rejlik.

A cél

Annak megismerése, hogy a hirdetéseket hogyan kell célozni és személyre szabni annak érdekében, hogy a megfelelő közönséget érhesse el a terjeszkedésre kiválasztott minden egyes országban.

Az alapok

A Google Ads két fő hálózattal rendelkezik. Ezek a Keresési és a Display Hálózat.

A Keresési Hálózaton a megvásárolni kívánt termékekre vagy szolgáltatásokra kereső felhasználók érhetők el.

A Display Hálózat a digitális univerzum egészében alkalmazható hirdetésformátumokkal segít a vásárlási ciklus korábbi szakaszában megragadni az emberek figyelmét. Ez a hálózat kétmilliónál is több webhellyel rendelkezik, és rajta keresztül a világ internethasználóinak 90%-a érhető el. Úgy lett kialakítva, hogy a megfelelő közönséget találhassa meg vele a világ több millió webhelyén. A segítségével pontos stratégiát dolgozhat ki, és az üzenetet a megfelelő helyen és a megfelelő időben jelenítheti meg a potenciális ügyfelek számára.

Nézzük meg, mire érdemes ügyelni a nemzetközi Display-kampány célzása és összeállítása során.

2 Célzás és hirdetés létrehozása

Ebben az útmutatóban azokat a fontos döntéseket vizsgáljuk meg, amelyeket a Display-hirdetésekből álló kampány összeállítása során kell meghoznod. Példaként egy utazási irodát veszünk alapul. Az útmutató iránymutatásait a saját vállalkozásodra vonatkoztatva megismerheted azokat az építőelemeket, amelyekből összeállíthatod saját, „Csak Display Hálózat" típusú kampányodat a Google Ads rendszerében.

Mi áll a kampány fókuszában?

A kampányok összeállítása során összpontosíts az azokban szerepeltetni kívánt termékekre és szolgáltatásokra. Úgy tudod a leghatékonyabban használni és kezelni Google Ads-fiókodat, ha konkrét ajánlatok köré hozol létre kampányokat. Egy utazási iroda például egy általános, „utazási csomagok” elnevezésű kampány helyett külön kampányt hozhat létre a hajóutak számára.

Állítsd be a kampány költségkeretét a neked megfelelő értékre. A „Csak Display Hálózat” típusú kampányok esetében a teljes költségkeretet a Display Hálózaton való hirdetésre fordítjuk.

A kulcsszavak és elhelyezések megválasztása

Amikor egy hirdetéscsoporthoz kiválasztod a kulcsszavakat és az elhelyezéseket, azok együttesen fogják meghatározni, hogy a hirdetések hol jelennek meg a Display Hálózaton, és mennyit kell majd fizetned értük. Dönthetsz úgy, hogy a hirdetéseket csak a kulcsszólista alapján jeleníted meg, és elhelyezéseket használsz az ajánlatok módosításához. Vagy az elhelyezések és a kulcsszavak kombinációjával pontosabban meghatározhatod a hirdetések lehetséges megjelenítési helyeit. Ha a kettőt együttesen használod, leszűkítheted a hirdetések közönségét, illetve megfelelően állíthatod be a potenciális ügyfelektől érkező kattintások árát.

A hirdetések célzása kulcsszavak alapján

A kulcsszavak alkalmazása az egyik módja annak, hogy a hirdetéseid megjelenjenek a Display Hálózaton. A Google Ads kontextus szerinti célzást használ a vállalkozásod iránt érdeklődő és valószínűleg valamilyen műveletre készülő közönség megtalálásához. Ez a funkció úgy működik, hogy a Google az egyes weboldalak tartalmának elemzésével meghatározza azok központi témáját, majd egyezteti azt az általad választott kulcsszavakkal és témákkal, a nyelvi és földrajzi célzással, a látogató közelmúltbeli böngészési előzményeivel és egyéb tényezőkkel. Az előző példánkra visszatérve az utazási irodának a következő kulcsszavakat érdemes kiválasztania a kampányhoz: 5 csillagos hajóutak, luxushajóutak, prémium hajóutak. A hirdetések ezután a Display Hálózat azon webhelyein jelennek meg, amelyek megfelelnek az adott kulcsszavaknak.

Tip

Általánosságban elmondható, hogy minél átfogóbb kulcsszóegyezési beállítást választasz, annál nagyobb forgalmat képes generálni az adott kulcsszó. A szűkebb érvényű kulcsszóegyezési beállítások használatakor viszont az adott kulcsszó relevánsabb lesz a keresések szempontjából.

A megfelelő egyezéstípus kiválasztásához próbálkozz először az általános egyezésű kulcsszavakkal, amelyeknél hirdetéseid a lehető legnagyobb eséllyel jelennek meg a releváns keresések során. A keresőkifejezés-jelentések révén pedig figyelemmel kísérheted, hogy mely kulcsszó-variációk aktiválták a hirdetéseket.

A hirdetések célzása elhelyezések alapján

Az elhelyezések olyan egyéni webhelyek és videók, amelyeken azért szeretnéd a hirdetéseket megjeleníteni, mert tudod, hogy az adott helyeket saját közönséged is látogatja, vagy mert megfelelnek hirdetési céljaidnak. Ha az elhelyezések használatát választod, a hirdetések ezeken a konkrét webhelyeken és videókban jelenhetnek meg. Az utazási iroda úgy dönt, hogy a hirdetéseket a következő elhelyezéseken jeleníti meg: example.com/utazas és example.com/hajoutak.

A hirdetések célzása kulcsszavak és elhelyezések együttes alkalmazásával

Ha a hirdetések célzásához elhelyezéseket és kulcsszavakat is felveszel egy hirdetéscsoportba, akkor a hirdetések csak akkor jelennek meg a megadott oldalon, ha a kulcsszavak alapján relevánsnak tűnik a tartalom. A Google Ads a kontextus szerinti célzás segítségével keresi meg a Display Hálózaton azokat a tartalmakat, amelyek megfelelnek a kulcsszavaidnak. Tehát ha a választott elhelyezés több weboldallal is rendelkezik, csak a kulcsszavaknak megfelelő oldalakon fognak megjelenni a hirdetések. Ennek az elhelyezési beállításnak a neve Célzás és ajánlattétel, és jelentősen korlátozza azt, hogy hol jelenhetnek meg a hirdetések.

Ugyanakkor ha sokféle különböző tartalommal rendelkező elhelyezéseket – például híroldalakat és közösségi hálózatokat – célzol meg, hasznos lehet ennek az alkalmazása, mivel a hirdetések nagyobb valószínűséggel jelennek majd meg a webhelyek releváns részein. Bárhogy is döntesz, érdemes nyomon követni a hirdetés teljesítményét annak biztosítása érdekében, hogy a várt eredményeket érd el. Például az utazási iroda a következő kulcsszavakat választotta ki: 5 csillagos hajóutak, luxushajóutak és prémium hajóutak. Elhelyezésként pedig a következőt határozta meg: example.com/hajoutak. Tehát a hirdetései csak akkor jelenhetnek meg az example.com/hajoutak webhelyen, ha az tartalmazza az „5 csillagos hajóutak”, „luxushajóutak” és „prémium hajóutak” kulcsszavakat.

A hirdetések célzása a közönség érdeklődése alapján

Közönségek hozzáadásával a felhasználókat érdeklődési köreik alapján érheted el akkor, amikor a különféle weboldalakon, valamint az alkalmazások, a csatornák, a videók vagy a Google Display Hálózat tartalmai között böngésznek. Bő kategórialistából választhatsz – az autóktól és a sporttól kezdve az utazáson keresztül a divatig –, és azoknál a felhasználóknál fognak megjelenni a hirdetések, akik nagy valószínűséggel ezek iránt a témák iránt érdeklődnek.

Érdeklődési szegmensek

Ha a potenciális ügyfelek széles körű, tévéreklámszerű közönségét kívánod elérni, és meg szeretnéd velük ismertetni a vállalkozásodat, válaszd az érdeklődési szegmenseket. Ezeket a közönségeket olyan vállalkozások számára alakítottuk ki, amelyek már futtatnak tévéhirdetést, és elfogadható áron szeretnék kiterjeszteni a tévés kampány elérését az online környezetre.

Egyéni érdeklődési szegmensek

Az egyéni érdeklődési szegmensek révén olyan közönségeket hozhatsz létre, amelyek sokkal jobban igazodnak márkádhoz, mint a széles körű érdeklődési szegmensek. Például ahelyett, hogy a hajóutak iránt érdeklődőket próbálná elérni, az utazási iroda úgy dönt, hogy csak a luxus és speciális hajóutak iránt érdeklődőket célozza. Az egyéni érdeklődési szegmensekkel az utazási iroda ezt a közönséget a következők alapján határozhatja meg:

  • Szabadabb érdeklődési köröket ad meg kulcsszavakként
  • És/vagy URL-eket használ az érdeklődési csomagok proxyjaként

URL-ek megadásával meghatározható az ideális ügyfelet megtestesítő téma. Kiderülhet például, hogy a luxushajout.com olyan személyeknek szól, akik az exkluzív, luxushajóutak iránt érdeklődnek, és kizárólag kisebb, gyerekmentes, egzotikus úti célok felé tartó hajókon szeretnének utazni ínyenc ételeket fogyasztva, finom borokat kortyolgatva. Tehát a hasonló témák között böngésző felhasználók attól függetlenül elérhetők, hogy meglátogatják-e a luxushajout.com webhelyet.

Piacon belüli szegmensek

Ha olyan ügyfeleket szeretnél megszólítani, akik termékinformációkat keresnek, illetve aktívan fontolgatják a tiédhez hasonló termék vagy szolgáltatás vásárlását, akkor a piacon belüli szegmenseket válaszd ki. A hirdetők a Google Ads által támogatott összes nyelven használhatják a piacon belüli szegmenseket. Ezeket a közönségeket olyan hirdetőknek alakítottuk ki, akik elsősorban a legnagyobb valószínűséggel vásároló fogyasztóknál szeretnének konverziót elérni. A piacon belüli szegmensekkel hatékonyabbá tehető a remarketing, illetve elérhetők a vásárláshoz közel járó ügyfelek.

A hirdetések célzása remarketing alapján

A remarketing a webhelyet korábban már felkereső ügyfeleket célozza meg. Hasznos eszköz, mivel a segítségével még azután is kapcsolatban maradhatsz a felhasználókkal, hogy elhagyták a webhelyedet, és akár még arra is ráveheted őket, hogy térjenek vissza.

Amikor a több mint 2 millió webhely között böngésznek, illetve YouTube-videókat néznek, a te hirdetéseid fognak megjelenni nekik. Akár az értékesítések vagy a regisztrációk számának növelése, akár a márka népszerűsítése a cél, a remarketing minden kampány esetében stratégiai fontosságú összetevő lehet. A remarketinglisták testreszabása segíthet bizonyos hirdetési céljaid elérésében. Például létrehozhatsz egy „Bevásárlókosarat elhagyók” elnevezésű listát, amellyel azon emberek számára jeleníthetsz meg hirdetéseket, akik betettek valamit a bevásárlókosarukba, de nem fejezték be a tranzakciót.

A hirdetések célzása demográfiai célzással

A Google Ads demográfiai célzás funkciójával a potenciális ügyfelek olyan csoportját érheted el, akik nagy valószínűséggel egy adott korosztályhoz vagy nemhez tartoznak, esetleg adott szülői állapotúak vagy adott háztartási jövedelemmel rendelkeznek. Az utazási iroda például a demográfiai célzást az 55–64 éves, gyermektelen nőkre állítja be.

De ne feledd, hogy a demográfiai célzás leszűkíti a célzást, vagyis az adott demográfiai csoportba nem tartozó emberek nem látják a hirdetéseket.

A hirdetések létrehozása

A Display Hálózaton vonzó hirdetésformátumokkal – szöveges, képes, videó- vagy multimédiás hirdetésekkel – nyűgözheted le a felhasználókat. A színgazdagság és a mozgás megragadja az emberek figyelmét. Az animációkkal és a videókkal történetek mesélhetők el. Próbálj ki különböző üzeneteket, képeket és megjelenéseket a hirdetésekhez, és menet közben teszteld a variációkat.

Szöveges hirdetések

Írj érthető és vonzó szöveges hirdetéseket, amelyekben pontosan megfogalmazod, mit kínálsz. Fontos, hogy a szöveges hirdetések kapcsolódjanak a választott kulcsszavakhoz, illetve ahhoz a céloldalhoz, ahova az adott hirdetésre rákattintó emberek eljutnak.

alt text

Egyéb hirdetésformátumok

Lehetőség van más, például képes vagy videóhirdetések használatára is. A hirdetéscsoportba közvetlenül feltöltheted az általad létrehozott képes vagy videóhirdetést. De a rendelkezésre álló sablonok segítségével is percek alatt készíthetsz a saját emblémáddal és termékképeiddel gazdagított képes vagy videóhirdetéseket.

alt text

A kulcsszavak, elhelyezések és hirdetések hirdetéscsoportokba foglalása

Egy hirdetéscsoportban legalább egy, a kulcsszavak egy csoportját megcélzó hirdetés szerepel, a kampányok pedig egy vagy több hirdetéscsoportból állnak össze. A hirdetéscsoportokkal a hirdetéseket egy közös téma, például az általad biztosított különböző termékek vagy szolgáltatások köré szervezheted. Számos hirdető a webhelyeken megjelenő szakaszok vagy kategóriák alapján állítja össze a hirdetéscsoportokat.

Hirdetéscsoport Luxushajóutak
Kulcsszavak 5 csillagos hajóutak

Luxushajóút

Prémium hajóutak

alt text

Végül minden egyes termékre vonatkozóan érdemes lesz hirdetéscsoportot létrehozni.

Hirdetéscsoport Luxushajóutak Kedvező árú hajóutak Családi hajóutak
Hirdetés alt text alt text alt text
Kulcsszavak Luxushajóutak

Prémium hajóutak

5 csillagos hajóutak
Kedvező árú hajóutak

Olcsó hajóutak

Megfizethető hajóutak
Családi hajóutak

Családi vakáció

Hajóutak gyermekfelügyelettel

A kampánybeállítások módosítása

A kampánybeállítások módosításával személyre szabható a kampány. A kiválasztott beállítások az adott kampány összes hirdetésére vonatkoznak.

Beállítás Leírás Referencia
Kampány neve Add meg a kampány nevét. Bár a Google Ads megad egy alapértelmezett kampánynevet, érdemes olyan nevet választani, amely egyértelműen leírja a kampány témáját, hogy később könnyen megtalálhasd a fiókban. A kampány neve nem jelenik meg az ügyfelek számára.
Kampány típusa A kiválasztott kampánytípus a céljaidnak megfelelően személyre szabja kampánybeállításokat. A Csak Display Hálózat opciót választod. Altípust is választhatsz a kampányhoz. Ha egyszerűbb áttekintést szeretnél látni a kampányról és a funkciókról, érdemes lehet a Normál kampányaltípust használnod. Ha mindent látni szeretnél a kampánnyal és a szolgáltatás funkcióival kapcsolatban, válaszd az Összes funkció lehetőséget. A számodra megfelelő kampánytípus kiválasztása
Hálózatok A Hálózatok beállításban adhatod meg, hogy a választott kampánytípus alapján hol szeretnéd megjeleníteni a hirdetéseket. A Google Display Hálózat használata esetén a hirdetés olyan további webhelyeken is megjelenik, amelyek a Google partnereként hirdetéseket jelenítenek meg.
Eszközök A kampányok az eszközök minden típusát képesek megcélozni: asztali számítógépeket, táblagépeket és mobileszközöket is. Később a különböző eszközökre szabhatod a hirdetéseket. További információ a mobilhirdetésekről
Hely és nyelvek A kampányban szereplő hirdetések a célzott helyeken tartózkodó, illetve a böngésző nyelvi beállításaiban a célnyelvedet kiválasztó ügyfelek számára jelenhetnek meg. Azt javasoljuk, hogy azt a nyelvet válaszd ki, amelyen kiszolgálod az ügyfeleket. További információ a földrajzi és nyelvi célzásról
Ajánlattétel és költségkeret
Manuálisan is beállíthatod a hirdetésekre leadott kattintásokra vonatkozó ajánlatokat, de úgy is dönthetsz, hogy a Google Ads végezze el helyetted a feladatot. A kampány típusától függően további ajánlattételi lehetőségek is megjelenhetnek.

Az ajánlattételi stratégia alapján dől el, hogyan fizetsz a hirdetéseiddel interakcióba lépő felhasználókért. Az ajánlattételi határ az az összeg, amelyet az adott hirdetéscsoporton belüli hirdetésre kattintásért maximálisan fizetsz. A költségkeret egy olyan átlagösszeg, amelyet kényelmesen rá tudsz szánni a kampány napi költségeire. A költségkeret tetszőleges összeg lehet, és bármikor módosítható.
Az ajánlattétel és a költségkeret beállítása
Hirdetésbővítmények Még több információt szerepeltethetsz a hirdetéseidben, többek között helyadatokat, a webhely oldalaira vezető linkeket vagy éppen egy telefonszámot. Hirdetések kiegészítése bővítményekkel
További beállítások Íme, néhány további beállítás, amellyel optimalizálhatod a kampányodat:

Ütemezés: Beállíthatod a kampány kezdő és befejező dátumát.

Hirdetésütemezés: Kiválaszthatod, hogy a hirdetések a hét melyik napjain vagy óráiban jelenjenek meg.

Hirdetésmegjelenítés: Alapértelmezés szerint a Google Ads akkor jeleníti meg a hirdetéseket, amikor nagyobb valószínűséggel eredményeznek kattintást vagy konverziót. Azonban úgy is dönthetsz, hogy a hirdetések a nap folyamán egyenletesebben elosztva jelenjenek meg.
További információ a hirdetésütemezés alkalmazásáról

Az eredmények mérése

A Google Ads lehetőséget ad annak mérésére, hogy mennyire sikerül elérni a nemzetközi céljaidat. Megtekintheted, hogy mely weboldalak jelenítették meg a hirdetéseidet, mely hirdetések érték el a legtöbb kattintást, és mely webhelyek eredményezték a legtöbb értékesítést a legalacsonyabb költség mellett.

A kampányjelentések alapján úgy korrigálhatod a célzási beállításokat és az ajánlattételi stratégiát, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a kampányokból. Amikor az adatok alapján a Google Hálózat egyik oldaláról származó kattintás nagyobb (vagy kisebb) eséllyel segít neked a céljaid – például az online értékesítés, a regisztrációk, a telefonhívások vagy a hírlevél-feliratkozások – elérésében, előfordulhat, hogy a Google Ads rendszere automatikusan csökkenti vagy növeli az ajánlatot, biztosítva, hogy a saját költségkereteden belül maradj, de a lehető legjobb megtérülést érd el a hirdetési kiadásokra vonatkozóan, és megvalósítsd üzleti céljaidat.

A Google Ads rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekkel a kampány során és után minden egyes exportpiacon továbbfejlesztheted a szalaghirdetéseidet, azok elhelyezését, célzását, illetve céloldalait.

Hasznos linkek