Termékek eljuttatása A-ból B-be

Nemzetközi teljesítési és logisztikai stratégia

1 Áttekintés

A kihívás

Már elvégezte a piackutatást, és meghatározta, hogy melyik az a külföldi piac, amelyen sikeresek lehetnek termékei. A következő lépés, hogy kitalálja, hogyan fognak eljutni a termékek A-ból B-be. Ahhoz, hogy a termékek fennakadások nélkül, megbízható módon jussanak el az új piacra, rendkívül fontos, hogy hatékony nemzetközi logisztikai és teljesítési stratégiát alakítson ki.

A cél

Olyan nemzetközi teljesítési és logisztikai stratégia kialakítása, amely garantálja, hogy a rendelt termékek időben, a költségkereten belül eljussanak az exportpiacra.

Azzal, hogy úgy döntött, hogy eljuttatja termékeit egy potenciális külföldi piacra, egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő trend részévé vált. Az Accenture és az AliResearch 2015-ös jelentése szerint a nemzetközi kereskedelem évről évre 28%-kal bővül.1: A teljesítési raktárak, a szállítmányozási hálózatok és a megfelelőségi cégek egyre növekvő számban és egyre nagyobb szakértelemmel igyekeznek kielégíteni a növekvő igényeket.

Az alapok

Az üzleti stratégiának megfelelően érdemes eldönteni, hogy nemzetközi modellt szeretne alkalmazni, vagy inkább egy regionális entitást (például egy raktárat) bíz meg a helyi teljesítési feladatokkal.

Vegyünk egy példát: ha a beszállítói bázis Ázsiában található, az ügyfelek többsége pedig az Egyesült Királyságban, érdemes lehet megfontolni, hogy nem éri-e meg a cégnek egy ázsiai helyszínen konszolidálni termékeit, és onnan közvetlenül szállítani az Egyesült Királyságba, akár az ügyfeleknek, akár egy, a régióban működő központnak, amely aztán teljesíti az ügyfelek igényeit.

2 A kiviteli igényeid kielégítése

Az e-kereskedelmi vállalkozások logisztikai és teljesítési stratégiáját számos tényező együttese határozza meg. Ilyenek például az alábbiak:

 • Honnan szállítják a termékeket?
 • Hová szállítják a termékeket?
 • Átlagos kosárméret vagy megrendelési érték
 • Márka és termékhaszonkulcs
 • A termék súlya
 • Nyomonkövetési és biztosítási preferenciák
 • Szállítóra vonatkozó preferenciák
 • Az ügyfél szállításra vonatkozó preferenciái
 • Termékköltségek
 • A termékre vonatkozó korlátozások és rendelkezések
 • Vámok és egyéb díjak.

Az alábbiakban olvasható útmutató a megfelelő teljesítési, szállítási és megfelelési stratégia kidolgozásában nyújt segítséget.

A vállalkozás által igényelt teljesítési modell felmérése

Vállalata nemzetközi vagy régióközi szállítmányozási feladatokat végez? Másik vámövezetbe lépnek be a termékek? A termékek szállításának módja a kivitel célországától is függ.

Tegyük fel, hogy olyan helyi piacon tevékenykedik, amely nagy földrajzi területet fed le. Ilyen például az Egyesült Államok.

Ebben az esetben az Ön cége is vállalhatja a rendelések teljesítését, de egy központi területen működő külső teljesítési raktárat is megbízhat. A külső teljesítési raktár garantálja, hogy a termékek időben megérkezzenek a célhelyükre. A raktár tisztában van vele, hogy az egyes piacokon mely termékek vannak betiltva, és megbízható fuvarozói hálózatra támaszkodhat.

A külső logisztikai vállalatok megbízása számos előnnyel jár:

 • Nem kell bajlódnia a logisztikai feladatokkal
 • Pénzt takaríthat meg az általános költségeken és az alkalmazottak fizetésén
 • Vásárlóerejüknek köszönhetően gazdaságosabban tudnak működni, mert a csomagolás és a szállítás terén alacsonyabb költségeket tudnak elérni
 • Ha szezonális vagy ciklikus értékesítésekre számítasz, vagy nem áll rendelkezésedre megfelelő infrastruktúra az adott helyen, a külső szolgáltatók segítségével rövid idő alatt nagy mennyiségeket is teljesíthet


Ha termékeivel új vámövezetbe lép be, érdemes megfontolni egy külső teljesítési partner megbízását, mivel ezek a szolgáltatók:

 • Tisztában vannak az új piac behozatali és kiviteli szabályaival
 • Garantálják a termékek időben történő kiszállítását
 • Tudják, hogy mely termékek vannak betiltva az egyes exportpiacokon
 • Megbízható fuvarozókra támaszkodnak, akik időben, sérülés nélkül szállítják ki a céged termékeit

A teljesítési partner megválasztása

Külső logisztikai partnerre vagy saját teljesítési raktárra van szüksége?

Elképzelhető, hogy már meg is kezdte termékei potenciális külföldi piacra való szállítását. Ha azonban szeretné jelentős mértékben javítani nemzetközi értékesítési mutatóit, időt és pénzt takaríthat meg, ha egy meglévő logisztikai és teljesítési szolgáltatást választ. Ezeket úgy alakították ki, hogy egyszerűbbé tegyék a nemzetközi szállítási feladatok elvégzését.

A teljesítési partner:

 • Kiismeri magát a termékre vonatkozó behozatali és kiviteli szabályok között
 • Garantálja a termékek időben történő kiszállítását
 • Képes automatizálni a rendeléseket
 • Megbízható fuvarozókat választ a termékek kiszállításához
 • Csökkenti a szállítmányok költségeit
 • A szállítás teljes folyamatát leegyszerűsíti

A teljesítési partner működhet az Ön országában, külföldön vagy mindkét helyen egyszerre. A választást jórészt az határozza meg, hogy milyen célokat szeretne elérni a potenciális új piacon.

Azzal, hogy kiszervezi a feladatokat a potenciális külföldi piacon működő teljesítési raktárnak, gyorsabban és egyszerűbben juttathatja el termékeit a világ különböző pontjaira. A teljesítési raktárak nem csupán tárolják a termékeit, de az Ön vállalatánál jóval hatékonyabban tudják eljuttatni azokat az ügyfeleknek.

A teljesítési raktárak számának meghatározása a termékek iránti kereslet, az összköltségek és az ügyfélélmény alapján

A teljesítési raktárak száma függ az exportpiac helyétől, a termékek iránt várható kereslettől, valamint attól is, hogy hányat tudsz megfizetni.

Elképzelhető, hogy egyetlen központi elhelyezkedésű teljesítési raktár is elég, amely az összes termék kiszállítását megoldja, de több kisebb létesítményt is igénybe vehet, ha nagyobb rugalmasságot szeretne elérni a napi feladatok terén.

Kérdezze meg a teljesítési raktártól, milyen csatornákat szolgál ki

Egyes raktárak az Amazonhoz hasonlóan kizárólag e-kereskedelmi ügyfelekkel foglalkoznak. Mások kereskedelmi és e-kereskedelmi rendelések teljesítését egyaránt vállalják.

3 Szállítási feladatok

Az átfogó nemzetközi logisztikai és teljesítési stratégia tervezésekor fontos a szállítási és a megfelelési stratégia összefésülése. A megfelelés terén hozott döntések hatással lesznek a szállítási stratégiára, és ez fordítva is igaz. Arra is ügyelni kell, hogy a szállítási szolgáltatók tisztában legyenek vele, hogy az Ön cége milyen típusú termékeket szállít. Ismerje meg a szállítmányozó költségeit, valamint az általa kínált ügyfélélményt.

A helyi ügyfelek elvárásainak felmérése a kiszállítási sebesség, a kiszállítási módok és az ügyfélélmény terén

Az exporttal foglalkozó vállalkozásokhoz beérkező hívások és e-mailek több mint fele a kiszállítással kapcsolatos. Érthető, hogy az ügyfelek szeretnék tudni, hol tart a csomagjuk. Azzal teheti őket elégedetté, ha képzett ügyfélszolgálati munkatársakat alkalmaz, akik fogadják hívásaikat, és meg tudják mondani, hol jár a rendelésük.

Ha a cég maga teljesíti a rendeléseket, nyomozza le a fuvarozókat, akikre a termékek kiszállítását bízza az új exportpiacon. A Google Surveys segítségével megkérdezheti az ügyfeleket, hogy melyik számukra az ideális kiszállítási mód.

A helyi szállítási piac felmérése

Ez lehet töredezett, kiforrott, de az is elképzelhető, hogy néhány szereplő uralja az egész piacot.

A helyi teljesítési raktár természetesen tisztában van vele, hogy melyek azok a fuvarozók, akiket az új exportpiacon a leginkább érdemes megbízni.

Ha a cég maga teljesíti a rendeléseket, nyomozza le alaposan a helyi fuvarozókat, akikre a termékek kiszállítását bízza az új exportpiacon: a régóta működő vállalatok esetében a hírnév és az elérés jelenthet előnyt, míg a kisebb cégek általában rugalmasabb szolgáltatást tudnak nyújtani.

A megfelelő szolgáltatói stratégia kidolgozása

Hozza ki a legtöbbet a külső partnerekből! Elképzelhető, hogy több megtakarítást érhet el velük, mint a szállítmányozási partnerekkel.

Érdeklődjön teljesítési szolgáltatója szállítmányozási stratégiájáról. Számos nemzetközi teljesítési vállalat komoly tapasztalattal rendelkezik a szállítási költségek lefaragásában.

Ehhez általában állami fuvarozókat alkalmaznak, amelyek a magánkézben lévő cégekkel szemben nem számítanak fel vámügyintézési díjat. Ezenfelül helyi, de globális raktárakkal csökkentik a szállítási költségeket, és cége irodájából nagy mennyiségben szállítják el a termékeket saját raktárukba.

Ennek köszönhetően az új piacon lévő ügyfeleknek alacsonyabb szállítási költségeket kell fizetniük: egy újabb indok, hogy az Ön termékeit válasszák!

A végső kézbesítési stratégia elemzése

A termék értéke és a kívánt kiszállítási sebesség szerint különböző postai és futárszolgálati lehetőségek közül válogathat.

Minden esetben már előre gondoskodjon a fuvarozó megbízásáról! Ez különösen az év utolsó három hónapjában fontos, amikor a világ legtöbb pontján óriási a csomagforgalom. Ezt az ünnepi ajándékvásárlás, az év végi árleszállítások és a többi iparág év végi beszerzései eredményezik. Készüljön fel rá, hogy ebben a forgalmas időszakban nagyobb szállítási átfutási időkkel kell számolni!

Kezdeti kézbesítési stratégia kidolgozása

Alkossa meg saját kezdeti kézbesítési stratégiáját: bízzon meg egy bevált szállítási szolgáltatót termékei forgalmazásával.

4 Szabályok betartása

Mérje fel a beszállítói és Ön között, valamint az Ön és az új exportpiac között fennálló behozatali és kiviteli útvonalakat

Az e-kereskedelmi árucikkek határokon átívelő szállításának folyamata megegyezik a nemzetközi és exportcélú szállítmányozás folyamatával.

Amikor beérkezik egy rendelés a webhelyre, a teljesítési szolgáltató első lépésként átveszi a terméket az Ön cégétől, de az is lehet, hogy az már eleve megtalálható a raktárában.

Ezt követően a teljesítési szolgáltató becsomagolja a terméket, elvégzi a szállításhoz kapcsolódó papírmunkát, és a szállítmányozóval együttműködve eljuttatja az árucikket az ügyfélhez.

A nemzetközi ügyfelek esetében a hatályos szállítási feltételek megismerése kulcsfontosságú ahhoz, hogy tisztában legyünk a további költségekkel, és a nemzetközi tranzakciókat szabályozó Nemzetközi Kereskedelmi Feltételekkel (Incoterms) összhangban szállítsuk az árucikkeket.

Az Incoterms a hagyományos exporttevékenység és a nemzetközi e-kereskedelem esetében azonos módon alkalmazandó.

Tudnia kell, hogy ki viseli a Ön és a potenciális külföldi piacon működő cég között kötött adásvételi szerződésből fakadó költségeket és kockázatokat. A globális adásvételi szerződésekhez kapcsolódó szállítási feltételek ismeretével mindkét fél számára jelentősen csökkentheti a bizonytalanságot, és elkerülheti a félreértéseket a vásárlókkal.

Gazdasági társaságok szerkezetének elemzése az adókötelezettségek fényében

Nézzen utána, hogy szükséges-e gazdasági társaságot létrehozni a régióban, és ezen a cégen keresztül megvalósítani a termékek behozatalát, vagy elég egy harmadik felet megbízni, aki megvásárolja és importálja a termékeket.

A behozott főbb termékkategóriákhoz kapcsolódó vám- és adókötelezettségek feltérképezése

Tudjon meg többet arról, hogy milyen szabályok érvényesek az exportra kiválasztott országban.

A tevékenységre vonatkozó import- és vámtarifa jellegű korlátok megkerülésének megtervezése

Használja fel a rendelkezésre álló kereskedelmi eszközöket! Ezek közé tartoznak például a szabadkereskedelmi egyezmények és a vámraktárak.

Szánjon időt a teljesítési és logisztikai stratégia kidolgozására, hogy termékei garantáltan és költséghatékonyan eljussanak a világ bármely pontján élő ügyfeleihez.