Hogyan kötelezze el felhasználóit alkalmazása használatára

A kihívás

Készített egy mobilalkalmazást, és már gondoskodott róla, hogy a felhasználók megtalálják és letöltsék. A következő lépés annak biztosítása, hogy a felhasználók ne hagyják abba az alkalmazás használatát. Nemrégiben készült egy jelentés az alkalmazásfelhasználók megtartásáról, amely szerint hét nappal az alkalmazás letöltése után már csak a felhasználók 10—12%-a aktív, 30 nap elteltével pedig csupán 4—5%-uk használja aktívan az alkalmazást.1

A cél

Arra ösztönözni a felhasználókat, hogy térjenek vissza az alkalmazáshoz, hajtsanak végre műveleteket, és járják végig az értékesítési csatornákat.

Az alapok

1. Az elköteleződés az app store-ban kezdődik

Minél lelkesebbek a felhasználók az alkalmazásban rejlő lehetőségekkel kapcsolatban már az elejétől, annál valószínűbb, hogy hosszú távon elköteleződnek.

Tegyük fel, hogy valaki éppen rátalált az adatlapodra. Mivel keltheti fel érdeklődését az alkalmazás iránt? Milyen konkrét igényeket elégít ki az alkalmazás? Megoldja esetleg a felhasználó valamely gyakori problémáját?

Az igazán jó alkalmazások titka, hogy segítenek a felhasználóknak minél gyorsabban és egyszerűbben elvégezni egy feladatot. Hangsúlyozza ki az alkalmazás központi funkcióját, és az előnyöket emelje ki, ne pedig a jellemzőket.

Kérje fel, vagy akár ösztönözze a felhasználókat arra, hogy folyamatos visszajelzést adjanak, és ez alapján rendszeresen frissítse az adatlapod (és magát az alkalmazást is).

Fontos, hogy az alkalmazás adatlapja tartalmazza az alábbi információkat:

  • hogyan működik az alkalmazás;
  • milyen előnyük származik belőle a felhasználóknak;
  • mennyire egyszerű, illetve milyen jutalommal jár a kezdés;
  • mennyire könnyű Önnel kapcsolatba lépni, és milyen gyorsan válaszol.

2. Nyomon követés a telepítésen túl

A webhelyek esetében sem csak az első látogatást mérjük. Ugyanez vonatkozik az alkalmazásokra is.

Miután egy felhasználó letöltötte az alkalmazást, gyűjtsön adatokat arról, hogy milyen műveleteket hajt végre, és hogy azok közül melyek számítanak hosszú távon értékesnek.

Nyomon követés beállítása

A Google Ads-kampányok által ösztönzött alkalmazáson belüli események nyomon követésére az alábbiakat használhatja:

  • Firebase Analytics;
  • szerverek közötti integráció az analitikai rendszerrel az Android és az iOS rendszerhez;
  • harmadik felektől származó alkalmazáskonverzió-követő megoldások Android és iOS rendszerhez. Ha harmadik fél általi követést használ, fontos, hogy ne csak a Google Adshez hozzárendelt eseményeket kövesse, hanem az összes alkalmazáson belüli eseményt. Ezzel elkerülhetők a Google Ads és a harmadik féltől származó konverziókövetési megoldás jelentései közti különbségek.

Tipp

Ha Android-alkalmazást hirdet, kapcsolja össze a Google Ads szolgáltatást a Google Play áruházzal, mert így kód nélküli konverziókövetéssel követheti a telepítéseket és az alkalmazáson belüli vásárlásokat.

Mit érdemes nyomon követni?

Az alkalmazáson belüli vásárlásokat.A teljes felhasználói csatorna és kampányteljesítmény pontosabb megismeréséhez adjon meg legalább három alkalmazáson belüli eseményt. Adjon mindegyikhez elegendően hosszú hozzárendelési ablakot, hogy így a hirdetésre leadott kattintás és az esemény közötti várt késedelmet is figyelembe vehesse.

A konverziós értéket. Használjon dinamikus értékkövetést; ez a módszer figyelembe veszi az értékbeli különbségeket, és így pontosabban felmérheti a megtérülés mértékét. Ne feledje, az érték nem mindig a tranzakciótól függ; szabályalapú is lehet. Előfordulhat például, hogy az értékbeli különbségeket a piac alapján szeretné nyomon követni, vagy akár aszerint, hogy milyen gyorsan hajtanak végre egy adott műveletet a felhasználók.

3. Használja a push értesítéseket okosan

Az ügyesen alkalmazott push értesítésekkel visszacsalogathatja a felhasználókat. A jó push stratégia figyelembe veszi, hogy kik az Ön felhasználói, és miben releváns számukra az alkalmazás. Kövesse nyomon az alkalmazáson belüli tevékenységeket, hozzon létre szegmenseket, és célzott push értesítéseket küldjön, amelyek kizárólag személyre szabott és releváns emlékeztetőket vagy ösztönzőket tartalmaznak. Megcélozhat eszközöket, platformokat stb., vagy például olyan felhasználókat, akik bizonyos műveleteket hajtottak végre.

4. Hozzon létre mélylinkeket

Az elköteleződés növeléséhez gondolja végig, milyen céloldalra szeretné eljuttatni a felhasználókat a hirdetésre való kattintás után. Ezután hozzon létre mélylinkeket, amelyek az alkalmazás ezen fontos részeihez vezetnek.

Tegyük fel például, hogy egy játékalkalmazás ügyfélmegtartási arányát szeretné növelni. Már beazonosította a korábban fizető, de már nem aktív felhasználók csoportját. Egy lehetőség például, hogy a hirdetésben bónuszpontokat ígér nekik, majd mélylinken keresztül a játék vásárlási oldalára irányítja őket, ahol a pontjaikért a játékban felhasználható, értékes extrákat vásárolhatnak.

Az alkalmazáshoz vezető mélylinkek engedélyezésekor Android rendszerhez használja az Alkalmazáslinkeket, iOS-hez pedig az Univerzális linkeket. Ezek biztosítják, hogy az alkalmazás Google-kompatibilis legyen, és így kihasználhassa az organikus keresés, a keresési hirdetések, az Android, a Google Asszisztens és egyéb szolgáltatások előnyeit.

Az alkalmazásindexelés révén a Google feltérképezheti és indexelheti az alkalmazásokat épp úgy, mint a webhelyeket. Az Android-alkalmazásodhoz vezető mélylinkek a Google Keresés organikus eredményei között jelennek meg, és egyenesen az alkalmazás releváns tartalomoldalaira irányítják a felhasználókat.

Tipp

Amikor egy keresési alkalmazástevékenység-hirdetés cél-URL-jeként mélylinket ad meg, kattintson az Alkalmazás URL-jének tesztelése lehetőségre, majd olvasd be a QR-kódot, és tesztelje a linket mobileszközön. Ellenőrizze, hogy az alkalmazás a kívánt képernyőn nyílik-e meg.

Mélylinkek tesztelése

5. Az alkalmazás használati gyakoriságának javítása megfelelő üzenetekkel

A hirdetési tevékenység nem csak arról szól, hogy minél több letöltést igyekszünk elérni, hanem a használatra és a visszatérő használatra való ösztönzésben is nagy szerepe van.

Az üzenetek személyre szabása lényeges. Annak megfelelően szólítsa meg a felhasználókat, hogy mennyire ismerik az alkalmazást. Ha alkalmazáselhagyók, elég lehet egy egyszerű emlékeztető, bónusz vagy különleges ajánlat a visszacsalogatásukhoz. Próbáljon ki különböző megoldásokat – pl. hűségjutalom –, és az ajánlatokat a megcélzott felhasználók és interakciók értékétől függően szabd személyre. Ne felejtsen el mélylinket adni a hirdetésben szereplő URL-hez, amely egyenesen az alkalmazás releváns oldalára irányítja a felhasználókat.

Íme például egy üzenetküldési stratégia, amely az étkezéssel kapcsolatos alkalmazások letöltőinek telepítés utáni tevékenysége alapján készült:

Célközönség Üzenet Cél
Új felhasználók Itt megtalálod, amit keresel Emlékeztetni őket, hogy azért van itt, hogy segítsen
Érdeklődő felhasználók 10% kedvezmény – Csak ezen a hétvégén Okot adni rá, hogy visszatérjenek és vásároljanak
Korábban fizető, de már nem aktív felhasználók Próbáld ki új éttermeinket Még jobban kihasználni a meglévő ügyfelekben rejlő lehetőségeket
Értékes felhasználók Rendelj újra, és az azt követő rendelésed a ház ajándéka Biztosítani a VIP-felhasználók hűségét

6. Mérés, tesztelés, frissítés

A Google visszajelzési adataiból származó marketingstatisztikák széles skálájának kihasználásával átláthatja, hogy a felhasználók hol és hogyan használják az alkalmazást. Ez az alábbiakban segít:

  • meghatározni az alkalmazásra és annak közönségére jellemző kulcsfontosságúteljesítmény-jelzőket (KPI);
  • folyamatosan tesztelni, javítani, korrigálni, vagy akár teljesen átalakítani az alkalmazást;
  • rendszeresen frissíteni az alkalmazást.

Ez azt kommunikálja a felhasználók felé, hogy elkötelezett vagy, ráadásul segít népszerűsíteni az új funkciókat, és ezáltal fenntartani a felhasználók érdeklődését és aktivitását.