A SPOT-A-SHOP nemzetközi szinten terjeszkedik mobilwebhely és keresőmarketing használatával

Hogyan ért el 500%-os növekedést a webhelyre leadott kattintások számában a finn startup a Google segítségével?

Célok

  • Két új nemzetközi piacra való terjeszkedés egy éven belül
  • Kulcsszereplővé válás az online kiskereskedelmi piactéren
  • Jelentős (10-szeres) növekedés elérése a működés első két évében

Megközelítés

  • Bevezették a Google Ads szolgáltatáson keresztüli keresőmarketinget
  • Beállították az ügyfélszerzésenkénti költséget
  • Optimalizálták a kampányokat a nemzetközi növekedés fenntartására
  • Reszponzív mobilwebhelyet hoztak létre több ügyfél bevonzására

Eredmények

  • 500%-os kattintásszám-növelés 30%-kal alacsonyabb kattintásonkénti költséggel Finnországban
  • Sikeres terjeszkedés két új piacra az indulástól számított egy éven belül

A finn SPOT-A-SHOP az interneten elérhető legjobb divat- és sportruházat-kedvezmények legbiztosabb lelőhelye. A hazáján kívül is terjeszkedni kívánó lean startup létrehozott egy reszponzív mobilwebhelyet, és a Google Ads szolgáltatással fogott bele a keresőmarketing használatába. Ennek eredményeképpen a cég már az első évben 500%-os kattintásszám-növekedést ért el, és két új nemzetközi piacra tört be.

A SPOT-A-SHOP célja, hogy segítse a fogyasztókat a lehető legjobb divat- és sportruházat-akciók megtalálásában az interneten. Már 2015 óta, amikor egész Finnországot sikerült lefednie a SPOT-A-SHOP-nak, azon dolgozik a startupcég, hogy ki tudjon törni a kis országból a nemzetközi exportpiacra.

„Azonnal tudtuk, hogy a piac mérete túlságosan korlátozott vállalatunk számára” – magyarázta Jesse Jyläs vezérigazgató. „Már az eredeti koncepció kidolgozásánál is az volt a tervünk, hogy rövid idő alatt több országba fogunk terjeszkedni.”

A cél elérése érdekében a csapat részletes tervet dolgozott ki a nemzetközi terjeszkedéshez. „A Google és a belső elemzés segítségével megalapozottan tudtunk dönteni arról, mely piacokra lépjünk be” – mondta Jyläs. „Sok tanulmányt áttekintettünk, amelyek információt nyújtottak a fogyasztói viselkedésről, a makroszintű divattrendekről, a piaci potenciálról és a versenykörnyezetről, így felmérhettük a különböző piacok nyújtotta lehetőségeket.”

A következő feladat az ügyfelek megnyerése volt a nemzetközi piacokon, így a SPOT-A-SHOP a keresőmarketing felé fordult: megfizethető ügyfélszerzésenkénti költséget határozott meg, és a Google Ads használatával releváns forgalmat szerzett az árucikk keresésétől a megvásárlásáig tartó ügyfélút megfelelő pillanataiban. „A Kereséssel a meghatározott ügyfélszerzésenkénti költségen belül maradva sikerült számos új ügyfelet szereznünk, és gyorsan új piacokra terjeszthettük ki vállalatunkat” – mondta Jyläs.

A költségek ilyen módon történő kezelése kulcsfontosságú tényező volt a fiatal cég eddigi sikereiben. „Elfogadható szintre tudtuk visszaszorítani a CPA-értékeket, ami lehetővé tette számunkra, hogy gyorsan és hatékonyan bővítsük üzleti tevékenységeinket. Mivel elértük a cél-CPA szintjét, növelhettük a Google csatornáin keresztül marketingre szánt kiadásainkat. Startupként ez rendkívül fontos volt számunkra a növekedés érdekében.” Jyläs azt is hozzátette, hogy „pozitív meglepetés volt számunkra, hogy a Google milyen sok eszközzel és tanáccsal segíti az exportpiacokra való terjeszkedésünket”.

A mobil is kulcsszerepet játszott a SPOT-A-SHOP nemzetközi terjeszkedésében. A webhely mobilra optimalizált, és a mobilos kampányok is fontos részét képezik a cég marketingstratégiájának. 45%-ban okostelefonról látogatják meg a webhelyet az ügyfelek.

„Már az elején reszponzív webhelyet hoztunk létre, hiszen a mobil fontos eszköz a számunkra” – folytatta Jyläs. „Felismertük, hogy a mobiloldalak betöltődésének sebessége – különösen a divatpiacon – rendkívül lényeges tényező. A SPOT-A-SHOP egyszerű, gyors és kényelmes módot kínál a fogyasztók számára az akciós áron kapható termékek megtalálására weboldalunk hatalmas termékválasztékában.”

A stratégia kifizetődőnek bizonyult. A SPOT-A-SHOP már az indulás utáni első évben elérte célját a keresőmarketinggel: két új piacra tört be, 500%-kal növelte a kattintások számát, és 30%-kal leszorította a kattintásonkénti költséget a vállalkozás hazájában, Finnországban.

„A SPOT-A-SHOP használatával a fogyasztók a különféle nemzetközi, internetes áruházak legjobb divatáru-ajánlatait találhatják meg” – nyilatkozta Jyläs. „Azt látjuk, hogy a fogyasztók nagyra értékelik, hogy kedvezményes termékek hatalmas választéka áll rendelkezésre a weboldalunkon.”

“Pozitív meglepetés volt számunkra, hogy a Google milyen sok eszközzel és tanáccsal segíti az exportpiacokra való terjeszkedésünket.” Jesse Jyläs, vezérigazgató, SPOT-A-SHOP