Tanulmányozza az exporttal kapcsolatos jogi kérdéseket

Az export-megfelelőség ismertetése

A tengerentúli értékesítés sokkal könnyebb, ha tisztában van a nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatos exportjogi és adminisztratív kérdésekkel. A konkrét piacokra vonatkozó jogi költségek, dokumentációk és vámszabályok ismerete segít a megalapozott döntések meghozatalában.

Az exportálás során figyelembe veendő jogi kérdések

Ha még csak most ismerkedsz az exportálással, akkor a legjobb módszer szerény exportstratégiával kezdeni, és tapasztalatot gyűjteni a területen. Az elején három kulcsfontosságú kérdést kell fontolóra venned annak érdekében, hogy sikeresen léphess új, külföldi piacokra.

1. Kell-e fizetned vámot, és kell-e vámeljárásokat lefolytatnod?

Sok esetben vámot kell fizetni, ha árut viszünk be egy országba. A vámtételt a Harmonizált Áruleíró és Kódrendszer alapján határozzák meg, a mértéke pedig attól függ, hogy mely katgóriába sorolják be az áruidat.

A Harmonizált Áruleíró és Kódrendszer a kereskedelmi termékek osztályozására szolgáló, nemzetközileg szabványosított, nevekből és számokból álló rendszer, amely több mint 200 országban érvényes.

Az árukódokat a vámdokumentumok kitöltésekor használják az eljárás megkönnyítése érdekében. Az EU-n kívülre történő exportálásra és az EU-n belüli árumozgásra nyolc, az EU-n kívülről történő importálásra tíz számjegyű kódokat kell alkalmazni.

Ha az az ország, amelybe importálsz, kereskedelmi megállapodást kötött azzal az országgal, amelyből az értékesítés történik, vagy a két ország közös vámunió része, akkor az exportáláshoz és az importáláshoz kevesebb papírmunkára lehet szükség, és feltehetőleg az egész eljárás olajozottabban működik.

Ha például az Egyesült Királyságból exportálsz Németországba (vagy fordítva), általában nem kell vámkezelni az árukat. Ez azonban megváltozhat, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

2. Be kell-e jelentkezned az áfa hatálya alá abban az országban, amelybe exportálsz?

Az általános forgalmi adó (áfa) alá történő bejelentkezés több papírmunkát és nyilvántartási kötelezettséget von maga után, ezért a kisebb léptékben exportáló cégek olykor inkább más megközelítést alkalmaznak. Ha kis léptékben exportálsz, érdemes lehet forgalmazót bevonni a folyamatba vagy szakembert alkalmazni az áfaadminisztráció elvégzésére.

3. Az exportáló ország előír-e követelményeket?

A külpolitikai vagy nemzetbiztonsági aggályokat felvető termékek kiviteléhez exportengedélyre lehet szükség. Például titkosítással kapcsolatos termékek vagy katonai célokra is felhasználható kereskedelmi cikkek tartozhatnak ide.

Az exportengedélyhez meg kell szerezni az exportáló ország kormányának előzetes jóváhagyását, amely lehetővé teszi az áruknak egy adott rendeltetési országba történő kivitelét. Egyes országok akár exportvámot is alkalmazhatnak, bár ez nem bevett gyakorlat.

A kormányzati kereskedelmi hatóságok információt és széles körű útmutatást biztosítanak a vámokkal, adókkal és exportengedélyekkel, valamint a további megfelelőségi kötelezettségekkel kapcsolatban.

További információ: GOV.UK.

A fizetéssel kapcsolatos kérdések

A fizetési eljárások és a fizetési határidők exporttevékenység végzése esetén bonyolultabbá válhatnak, a komplikációkat pedig figyelembe kell venni a pénzforgalmi tervekben.

Az alábbi kérdéseket érdemes átgondolni:

  • A szállítás előtt vagy után fizetnek az exportált árukért?
  • Nyújtasz-e hitelkeretet a vevő számára?
  • Képes-e a vállalkozás a forgótőkéjéből finanszírozni az exportot?
  • Kell-e a vállalkozásnak külső finanszírozást igénybe vennie az export finanszírozására?

Az exportált áruk csomagolása, szállítása és a rendeltetési országban történő vámkezelése is időt vesz igénybe. Esetükben gyakran nagyobb a kár és a veszteség kockázata, ami a fizetési időt is befolyásolhatja, és akár azzal is járhat, hogy a vevő nem fizeti ki a számlát.

Ennek megoldására léteznek olyan speciális szervezetek, amelyek biztosítást vagy hitelt nyújtanak a kereskedelem folytonosságának megkönnyítése érdekében.

A Nemzetközi Kereskedelmi Feltételek (INCOTERMS) pontosítják és következetessé teszik az importőrök és az exportőrök közötti szerződésekben alkalmazott feltételeket. A Nemzetközi Kereskedelmi Feltételek ismerete kulcsfontosságú a határokon átnyúló kereskedelem során felmerülő többletköltségek és szállítási idők megértéséhez. Ezeket a költségeket általában az ügyfelek viselik.

Az INCOTERMS-ről a nemzetközi szállítási útmutatónkban találsz további információt.

Ha már az export megkezdése előtt megismerkedsz az exportpiacot érintő legfontosabb exportjogi és adminisztratív kérdésekkel, biztosíthatod, hogy a kezdetektől fogva szilárd exportstratégiád legyen.