Planiranje logistike za SAD

Donosi vam Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Pregled

Izazov

SAD, najveća svjetska ekonomija s trećim najvećim brojem stanovnika, tržište je koje se ne smije previdjeti. Vodeći globalnu promjenu na digitalnu kupovinu i uz porast e-trgovine u svim sektorima, na tom tržištu postoji velik potencijal za tvrtke koje traže prilike. Čak i ako SAD nije izvorni dio vaše strategije rasta, ima značajan utjecaj na globalna trgovinska pitanja i treba ga shvatiti kao dio šire ekonomske slike.

Vaš cilj

Nakon čitanja ovog vodiča razumjet ćete koje prilike nudi SAD i kako ih maksimalno iskoristiti. Osim toga, dobit ćete opću sliku o položaju SAD-a u globalnoj ravnoteži snaga i shvatiti zašto to utječe na tvrtke.

2 Širenje poslovanja u SAD

Nakon vladanja svijetom e-trgovine više od desetljeća, SAD je trenutačno dom drugom najvećem tržištu e-trgovine na svijetu. Prodaja u sklopu e-trgovine u SAD-u procjenjuje se na 461 milijardu USD za 2018. godinu, što čini otprilike 9% maloprodaje unutar zemlje. Očekuje se da će 2018. godine više od 190 milijuna američkih potrošača kupovati online i da će 79,6% stanovništva biti digitalni kupci. Predvođena gigantima e-trgovine, Amazonom i eBayem, e-trgovina raste u svih sektorima. Američki potrošači u inozemstvu obično kupuju proizvode u kategorijama odjeće i modnih dodataka, zdravlja i ljepote.

SAD ima najveću, najučinkovitiju, prvoklasnu logističku infrastrukturu na svijetu, koja trenutačno prolazi kroz nadogradnju za rukovanje kapacitetom e-trgovine u budućnosti. Od morskih luka na zapadnoj obali Long Beacha, preko središta transporta u unutrašnjosti u Omahi i Memphisu, graničnog prijelaza u Laredu, do zračne luke O’Hare u Chicagu, SAD je doista megasredište za obje Amerike i šire.

Osim vlastite infrastrukture, SAD ima prednost logističkog okruženja utemeljenog na tehnologiji. Davatelji usluga logistike sve su više integrirani i pomiču se prema automatizaciji, nudeći nove tehnologije poput robota u skladištima za poboljšanje usluge.

alt text

3 Ukratko o činjenicama i prednostima poslovanja u SAD-u

 • Više od 40% velikih prodavača u SAD-u za narudžbe putem e-trgovine nudi neki oblik preuzimanja u trgovini, a više od 45% potrošača koristit će vjerojatno opciju preuzimanja u trgovini. Velik broj kanala i infrastrukture e-trgovine brzo se razvija i poboljšava kako ih koristi sve više klijenata.

 • Cyber ponedjeljak najveći je dan u godini za online shopping i procjenjuje se da će na njega u sljedećih pet godina doći do dvoznamenkastog porasta prodaje.

 • Proizvodi s najvećom vrijednošću koji su uvezeni u SAD uključuju poljoprivredne proizvode (4,9%), industrijski potrošni materijal (32,9%,od čega sirova nafta čini 8,2%), kapitalna dobra uključujući računala, telekomunikacijsku opremu, dijelove motornih vozila, uredske uređaje i strojeve za proizvodnju električne energije (30,4%) i potrošačku robu uključujući automobile, odjeću, lijekove, namještaj i igračke (31,8%).

 • U SAD-u se nalazi 149 luka. Luke u Južnoj Louisiani, Houstonu, New Yorku, New Jerseyu i Long Beachu često su na vrhu popisa pri rangiranju po tonaži ili dvadesetstopnim ekvivalentnim jedinicama.

4 Trendovi klijenata

Prilikom širenja na nova tržišta važno je uzeti u obzir ponašanje klijenata. Na koji način vaš ciljani klijent obično kupuje proizvode? Koji su njegovi preferirani načini dostave? Sljedeći čimbenici pomoći će vam da u obzir uzmete načine na koje će trendovi klijenata utjecati na vaše poslovanje u SAD-u.

 • Više od 80% Amerikanaca kupuje online, a više od 51% potrošača izjavljuje da kupnje obavlja na mobilnom uređaju.

 • Više od 30% Amerikanaca kupuje online na tjednoj bazi, a 80% kupuje nešto online najmanje nekoliko puta mjesečno.

 • Na 23% kupaca utječu preporuke i recenzije na društvenim medijima.

 • 23% Amerikanaca spremno je dodatno platiti za dostavu isti dan. Preferira se ponuda s više opcija dostave – 40% Amerikanaca izjavilo je da su otkazali kupnju zbog ograničenih opcija dostave.

 • Amerikanci cijene transparentnost u procesu dostave i tipično barem jednom dnevno provjeravaju status narudžbe stavke.

 • Online kupci očekuju ažurne podatke o dostavi, uključujući e-poruku s evidencijskim brojem i SMS obavijesti.

 • Prosječni iznos online narudžbe kreće se oko 80 USD.

 • Opcije dostave isti dan, sljedeći dan i brzog praćenja ključne su, a većina američkih klijenata preferira besplatnu dostavu. 54% Amerikanaca izjavilo je da su napustili košarice za kupnju zbog visokih cijena dostave. To je smanjenje od 10% od prošle godine, što pokazuje kako su web-lokacije za e-trgovinu odgovorile i razumjele važnost konkurentnih cijena dostave.

5 Kako započeti poslovanje u SAD-u

Prilikom donošenja odluke o širenju na američko tržište, razmislite o prednostima i nedostacima osnivanja tvrtke i o strukturi tvrtke koja bi vam odgovarala. Prijavite se za američki EIN (identifikacijski broj poslodavca) i utvrdite hoće li vaš proizvod trebati uvoznu deklaraciju. I na kraju, pronađite lokaciju za isporuku narudžbi i prijevoznike koji pružaju usluge u područjima koja ciljate u SAD-u.

Market Finder sadrži analizu indeksa poslovanja Svjetske banke u kojoj možete dobiti informacije o lakoći poslovanja u SAD-u. Ona na ljestvici od 1 do 190 ocjenjuje koliko je za tvrtku lako osnovati i voditi lokalnu podružnicu u svakoj zemlji svijeta. Za ocjenjivanje se procjenjuje deset značajki. One uključuju teme poput jednostavnosti dobivanja priključka za električnu energiju, jednostavnosti dobivanja kredita i mogućnosti prekogranične trgovine.

Pri trgovanju na novom tržištu dobro je poznavati administrativne, zakonske i logističke izazove s kojima ćete se susresti. Snalaženje u pravnim uvjetima i rješavanje logistike lakši su s Market Finderom – otkrijte dodatnu podršku i alate, uključujući detaljne vodiče i uvide.

alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services pruža logistička rješenja za pomoć tvrtkama da povežu ponudu i potražnju.

Napomena

Materijali na web-lokaciji služe samo u informativne svrhe. Obratite se stručnjaku za savjete u vezi s financijama, porezom ili za pravni savjet.