Česta pitanja

1 Općenito

Moram li platiti za korištenje Market Findera?

Puna i jednostavna verzija Googleovog Market Findera dostupne su besplatno. Sve što trebate učiniti jest prijaviti se pomoću svog Gmail računa.

Što je Market Finder i kako može pomoći mojoj tvrtki?

Market Finder besplatna je platforma koju nudi Google, a koja vam pomaže da proširite svoje poslovanje na međunarodna tržišta. Market Finder podijeljen je u tri kategorije i nudi prilagođene uvide u tržište kako bi vam pomogao identificirati koja tržišta ciljati, postaviti djelovanje i oglašavati vašu tvrtku na predloženim novim tržištima.

Kako Market Finder funkcionira?

Market Finder podijeljen je u tri faze:

  • pronalaženje novih prilika
  • planiranje vašeg djelovanja
  • oglašavanje vaše tvrtke.

Od vas će se zatražiti da navedete vezu do web-lokacije svoje tvrtke s koje ćemo uzeti kategoriju proizvoda koje prodajete ili usluga koje nudite. Na temelju toga Market Finder generirat će vaša predložena tržišta. Svrha toga osigurati je da je svaka faza prilagođena vašoj tvrtki, bez obzira izvozite li već na velik broj tržišta ili ste u početnoj fazi planiranja prvog koraka u inozemstvo. Do tri predložena tržišta možete spremiti u uži izbor kojem možete pristupiti putem svog Market Finder računa.

Udovoljava li Market Finder potrebama svih tvrtki?

Market Finder udovoljava potrebama tvrtki različitih veličina, djelatnosti i faza rasta.

Koje se informacije koriste za procjene tržišta?

Predložena tržišta generiraju se na temelju brojnih čimbenika, uključujući prosječni broj mjesečnih Google pretraživanja po proizvodu ili usluzi, cijenu po kliku koju oglašivači plaćaju za ključne riječi i godišnji rast BDP-a u svakom gospodarstvu. Dodatne informacije navode se radi razumijevanja poslovnih izgleda u svakoj zemlji.

Mogu li koristiti Market Finder ako moja tvrtka već izvozi na predloženo tržište?

Da, alat funkcionira kao proces u tri faze. Ako vaša tvrtka već izvozi na određeno tržište, ali vam je, primjerice, potrebna dodatna pomoć u djelovanju ili marketingu, te resurse možete zasebno koristiti.

Mogu li različiti dijelovi tvrtke pristupiti mom računu (na primjer podružnica)?

Svom Market Finder računu možete pristupiti pomoću jednog skupa vjerodajnica za prijavu. Grupacije tvrtki mogu pristupiti alatu samo pomoću tog računa.

Koja je razlika između pune i jednostavne verzije Market Findera?

Puna verzija alata zahtijeva prijavu e-adresom. Pruža potpune uvide u tržište i prijedloge, omogućuje pristup svim vodičima, resursima i alatima te sprema vaša tržišta na prilagođenu nadzornu ploču.

Jednostavna verzija alata ne zahtjeva prijavu e-adresom. Pruža jednostavne prijedloge tržišta, omogućuje pristup nekim vodičima, resursima i alatima te nema prilagođenu nadzornu ploču za spremanje tržišta.

Kako mogu pojedinosti o tvrtki vratiti na zadano?

Prijavite se na svoj Gmail račun i idite na nadzornu ploču. Kliknite "Postavke" i pratite korake u odjeljku "Uredi moju poslovnu priču". Zatim možete urediti odabrane postavke s bilo koje od tri faze Market Findera.

Može li Market Finder povezati moju tvrtku s korisnicima?

Market Finder platforma je koja nudi središte informacija za pomoć s dosezanjem novih korisnika na globalnoj razini. Ne omogućuje transakcije ni izravni kontakt s korisnicima.

Mogu li aktivirati/deaktivirati svoj račun?

Kliknite karticu "Postavke" i pri dnu stranice vidjet ćete gumb "Izbriši moj račun". To će izbrisati sve podatke poslane na Market Finder i prekinuti vezu alata s vašim Google računom. Imajte na umu da to ne briše vaš Google račun niti ga mijenja.

2 Djelovanje

Kako mi Google može pomoći lokalizirati web-lokaciju i aplikaciju?

Posjetite stranicu Market Findera Lokalizacija i pogledajte korisne studije slučaja, vodiče i članke. Možete odabrati pregled detaljnih uvida u lokalizaciju za tržišta koja vas zanimaju ili pristupiti uvidima u tržišta. Također možete pronaći veze na alate i resurse za lokalizaciju.

Kako mogu osigurati da su korisnička služba i podrška klijentima učinkovite kada se širim na nova tržišta u inozemstvu?

Naše uvide o tome kako unaprijediti podršku klijentima bez kompromisa oko kvalitete potražite na stranici Market Findera Korisnička podrška.

Nisam siguran prihvaćam li sve lokalne načine plaćanja na svojim izvoznim tržištima. Kako mogu vidjeti koji su najpopularniji načini plaćanja?

Posjetite stranicu Plaćanja kako biste vidjeli statistiku i opcije za svoja odabrana tržišta i pristupili korisnim alatima za plaćanje.

Želio bih opremiti svoju tvrtku tako da prihvaća nove oblike plaćanja (na primjer bankovne prijenose, e-novčanike itd.). Kako to mogu učiniti?

Ako ste postojeći korisnik Google Adsa (imate Google CID), kontaktirajte svog Googleovog predstavnika kako biste saznali više o našem programu Međunarodna plaćanja koji može sadržavati upute za plaćanja za davatelje usluga.

Nisam siguran kako isporučiti robu na nova tržišta. Sadrži li Google/Market Finder dodatne informacije o procesu međunarodne dostave?

Za vodiče i resurse za pomoć s dostavom pogledajte stranicu Market Findera Logistika.

Sadrži li Google/Market Finder informacije o tome što trebam znati prije dostave robe na međunarodna tržišta?

Poznavanje uvjeta isporuke koji se nalaze u vašim međunarodnim prodajnim ugovorima može pomoći smanjiti nesigurnosti i nesporazume između vas i kupaca vaših proizvoda. Dodatne informacije potražite u pravilima za međunarodne dostave.

Može li mi Market Finder pomoći razumjeti što trebam znati o zakonima i pravilima o porezu?

Prije nego što počnete poslovati na novom tržištu, upoznajte se s lokalnim zakonima i pravilima. Naš odjeljak Porez i zakoni može vam pomoći da započnete.

Želio bih privući nove zaposlenike na međunarodnim tržištima. Kako Google može pomoći?

Pogledajte korisne informacije o zapošljavanju kada se širite na nova tržišta.

3 Marketing

Sadrži li Google informacije o tome kako mogu oglašavati svoje proizvode?

Saznajte više o marketingu i oglašavanju u odjeljku Market Findera Promovirajte svoju tvrtku.

Koji su proizvodi dostupni na Googleu za oglašavanje moje tvrtke?

Pomoću Google Adsa možete doseći moguće korisnike u drugim zemljama kada razmišljaju o kupnji. Možete vidjeti koliko je korisnika vidjelo vaše oglase, posjetilo web-lokaciju ili nazvalo tvrtku. Svoje globalne Google Ads kampanje možete prilagoditi tako da funkcioniraju na prikazivačkoj i pretraživačkoj mreži te videomreži, kako bi se vaše kampanje mogle povezati s pravom publikom u pravom trenutku. Više o tome kako Google Ads funkcionira kada oglašavate u inozemstvu pročitajte ovdje.

Postoje li različiti načini marketinga na međunarodnim tržištima?

Da biste maksimalno povećali online izloženost svoje tvrtke na novim tržištima, povećali prodaju i motivirali klijente da se vrate, pogledajte članak Kako pristupiti međunarodnoj Google Ads kampanji.

Kako mogu naći pravu publiku na međunarodnom tržištu?

Da biste istražili i prilagodili svoju marketinšku strategiju, kako biste pronašli pravu publiku i poruku za novo tržište, posjetite Kako doseći pravu publiku pomoću oglašavanja na prikazivačkoj mreži.

Koja je razlika između oglasa ciljanih na pretraživačku mrežu i prikaznih oglasa?

Google Ads ima dvije glavne mreže, pretraživačku i prikazivačku, koje se zajedno protežu na preko dva milijuna web-lokacija i dosežu više od 90% ljudi na internetu.1 Kada oglašavate na pretraživačkoj mreži, tvrtke postavljaju tekstualne oglase u rezultate tražilice. S druge strane, na prikazivačkoj mreži tvrtke postavljaju oglase na mrežu web-lokacija. Saznajte više o oglasima ciljanima na pretraživačku mrežu i prikaznim oglasima.


  1. Pomoć za Google Ads, "O Google prikazivačkoj mreži" 

Kako mogu postaviti Google Ads pretraživačku kampanju?

Pogledajte Kako pristupiti oglašavanju na pretraživačkoj mreži za pomoć s izradom pretraživačke kampanje na Google Adsu. Kampanja vam može pomoći da maksimalno povećate Google pretraživanja za svoju tvrtku, motivirati moguće korisnike da poduzmu radnju i da dobijete najviše iz svog marketinškog proračuna.

Kako bih trebao pristupiti globalnom videooglašavanju?

Izrada uspješne Google Ads kampanje za videooglašavanje kako bi mogući korisnici na novim tržištima saznali za vaš proizvod ili uslugu znači da morate razumjeti relevantne kulturne čimbenike i ponašanje korisnika. Pročitajte ovaj vodič da biste razumjeli kulturu i običaje svakog novog tržišta te koji faktori potiču kupnju. Market Finder nudi razne resurse za pristup globalnoj publici koja prati videozapise, kako odabrati pravi format videozapisa i kako izrađivati učinkovite videokampanje.

Kako aplikaciju mogu dovesti na globalnu razinu?

Uz par klikova aplikaciju možete objaviti na Google Playu. Saznajte više o tome kako aplikaciju dovesti na globalnu razinu ovdje, a za više informacija pogledajte odjeljak Market Findera Oglašavanje aplikacija.

Kako bih trebao mjeriti uspjeh svojih međunarodnih kampanja?

Mjerenje je ključ međunarodnog uspjeha. Kako se širite na nova međunarodna tržišta, alati poput Google Analyticsa mogu vam pomoći da u potpunosti iskoristite proračun i poboljšate šanse za uspjeh. Saznajte više o Analyticsu i mjerenju.

Gdje mogu pronaći više informacija o Google Adsu?

Sve potrebne informacije o Google Adsu možete pronaći u odjeljku Market Findera Promovirajte svoju tvrtku, kao i u Centru za pomoć za Google Ads.