Planiranje logistike za Španjolsku

Donosi vam Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Pregled

Izazov

Španjolska je peta najveća ekonomija u Europi, s visokom stopom poslovanja i pretežno urbanim stanovništvom i nudi brojne prilike za rast. Ako razmišljate o ulasku na mediteranska tržišta i želite iskoristiti dobro razvijenu e-trgovinu koja se uvelike koristi, razmislite o Španjolskoj.

Vaš cilj

Nakon čitanja ovog vodiča razumjet ćete koje prilike nudi Španjolska i kako ih maksimalno iskoristiti. Osim toga, dobit ćete opću sliku o položaju Španjolske u globalnoj ravnoteži snaga i shvatiti zašto to utječe na tvrtke.

2 Širenje poslovanja u Španjolsku

Prilikom planiranja širenja poslovanja u inozemstvo, važno je da u obzir uzmete trenutačnu situaciju na tržištu na koje planirate ući.

Španjolska je peta najveća ekonomija u Europi i jedna od najvećih ekonomija u svijetu prema paritetu kupovne moći (cijena robe i usluga pod pretpostavkom da su različite valute jednake vrijednosti). S 46,4 milijuna stanovnika, BDP-om koji godišnje raste 3,2% i BDP-om po glavi stanovnika od 26.643 USD, Španjolska je na 29. mjestu Forbesovog popisa Najbolje zemlje za poslovanje.

Važni sektori ekonomije Španjolske uključuju veleprodaju i maloprodaju, transport, smještaj i prehrambene usluge. Glavni izvozni partneri Španjolske uključuju Francusku, Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo, a glavni uvozni partneri Njemačku, Francusku i Kinu.

alt text

3 Ukratko o činjenicama i prednostima poslovanja u Španjolskoj

 • Postotak online maloprodaje čini samo 4,8% ukupne maloprodaje, što znači da većina ljudi za maloprodajnu kupovinu odlazi u trgovine

 • Predvodnici e-trgovine u Španjolskoj uključuju Amazon.es (871 milijun eura), Elcorteingles.es (651 milijun eura), Zara.com (371 milijun eura), PC Componentes (271 milijun eura) i Vente-privee.com (176 milijuna eura)

 • Približno 65,5% stanovništva internetski su korisnici

 • E-trgovinu upotrebljava oko 50,6% stanovništva, a očekuje se da će taj broj porasti na 65,9% do 2027. godine

4 Trendovi klijenata

Prilikom širenja na nova tržišta važno je uzeti u obzir ponašanje klijenata. Na koji način vaši ciljani klijenti obično kupuju proizvode? Koji su njihovi preferirani načini dostave? Sljedeći čimbenici pomoći će vam da u obzir uzmete načine na koje će trendovi klijenata utjecati na vaše poslovanje u Španjolskoj.

 • Tipičan online kupac u Španjolskoj ima između 25 i 54 godine. Online kupovina najpopularnija je među kupcima u dobi od 35 do 44 godine

 • 80% stanovnika Španjolske živi u urbanim područjima, što olakšava dostavu

 • Popularne kategorije online kupovine uključuju modu, igračke, pribor za hobije i kućnu radinost, elektroniku i medije

 • Španjolski će potrošači vjerojatnije kupovati kada je dostava besplatna, online cijene niže od onih u fizičkim trgovinama, povrati proizvoda jednostavni i postoje opcije sigurnog plaćanja

 • Španjolski će potrošači vjerojatnije kupovati ako robna marka ima snažnu prisutnost na društvenim medijima (Facebook, Twitter ili Instagram), o njoj postoji mnoštvo recenzija online i ako je popularna

 • Preferiraju se opcije sigurnog plaćanja i opcije kreditnih kartica, a nakon toga slijedi PayPal i plaćanje pouzećem

 • 90.7% španjolskih kupaca sudjeluje u e-trgovini, a njena je infrastruktura učinkovita i dobro razvijena

5 Modeli isporuke narudžbi

Preko granice

Većina španjolske prekogranične e-trgovine dolazi iz Italije i drugih zemalja EU-a (to ukupno čini više od 92% prekograničnih transakcija). U Španjolskoj se 56,5% transakcija e-trgovine odvija na stranim web-lokacijama. Kada kupuju preko granice španjolski potrošači vjerojatnije će kupovati iz Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva nego iz drugih zemalja EU-a. Kada kupuju izvan EU-a španjolski potrošači vjerojatnije će kupovati iz SAD-a i Kanade. Španjolska je trenutačno na 23. mjestu indeksa logističkih performansi Svjetske banke u pogledu izvedbe logistike globalne trgovine.

Isporuke narudžbi unutar EU-a

Španjolsku možete upotrijebiti kao odredište iz kojeg otpremate narudžbe za europske potrošače. Međutim, važno je procijeniti lokalizaciju jer mnogi EU potrošači preferiraju kupovati na svojim jezicima. Kao dio EU-a možete iskoristiti pravila EU-a za PDV na prodaju na daljinu, koja vam omogućuju da testirate razna tržišta bez tereta troška ispunjavanja obveze plaćanja PDV-a.

Isporuka narudžbi unutar Španjolske

Za isporuku narudžbi unutar Španjolske razmotrite Barcelonu, Madrid i Valenciju. Te su lokacije blizu gusto naseljenih područja i privlačna su odredišta za logistiku.

6 Transport

Dostavljači malih paketa

Većina pošte poslane unutar Španjolske dostavit će se unutar tri dana. Poštanski ured u Španjolskoj (Correos) koristi mnoštvo raznih načina dostave na temelju vremenskog rasporeda i odredišta. Najčešći dostavljači malih paketa uključuju:

 • Correos
 • DHL
 • Zeleris
 • Aramex
 • UPS
 • FedEx.

Dostavljači malih paketa (LTL) i dostavljači velikih pošiljki (FTL)

 • K&N
 • XPO
 • DHL
 • DB Schenker
 • Timex

7 Kako započeti s poslovanjem u Španjolskoj

Prilikom donošenja odluke o širenju na španjolsko tržište razmislite o prednostima i manama inkorporiranja tvrtke i o strukturi tvrtke koja bi vam odgovarala. Također trebate razumjeti regulatorne zahtjeve e-trgovine u Španjolskoj i odrediti hoće li za vaš proizvod trebati registrirati zaštitni znak. Ovisno o tome odakle dolaze vaši proizvodi, potvrdite može li ih se uvesti i pronađite centre za isporuke narudžbi i prijevoznike koji pružaju pokrivenost u regijama koje ciljate.

Market Finder sadrži analizu indeksa poslovanja Svjetske banke u kojoj možete dobiti informacije o lakoći poslovanja u Španjolskoj. Ona na ljestvici od 1 do 190 ocjenjuje koliko je za tvrtku lako osnovati i voditi lokalnu podružnicu u svakoj zemlji svijeta. Za ocjenjivanje se procjenjuje deset značajki. One uključuju teme poput jednostavnosti dobivanja priključka za električnu energiju, jednostavnosti dobivanja kredita i mogućnosti prekogranične trgovine.

Pri trgovanju na novom tržištu dobro je poznavati administrativne, zakonske i logističke izazove s kojima ćete se susresti. Snalaženje u pravnim uvjetima i rješavanje logistike lakši su s Market Finderom – otkrijte dodatnu podršku i alate, uključujući detaljne vodiče i uvide.

alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services pruža logistička rješenja koja tvrtkama pomažu da povežu ponudu i potražnju.

Napomena

Materijali na web-lokaciji služe samo u informativne svrhe. Za savjete u vezi s financijama, porezom ili za pravni savjet obratite se stručnjaku.