Planiranje logistike za Njemačku

Donosi vam Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Pregled

Izazov

Njemačka je druga najnaseljenija europska zemlja s drugim najvećim tržištem e-trgovine, a graniči s devet zemalja zahvaljujući čemu nudi odlične prilike za rast na kontinentalnom području. Čak i ako Njemačku ne smatrate izravno svojim sljedećim tržištem, trebali biste je smatrati ključnim europskim gospodarstvom i izvoznikom.

Vaš cilj

Nakon čitanja ovog vodiča razumjet ćete koje prilike nudi Njemačka i kako ih maksimalno iskoristiti. Osim toga, dobit ćete opću sliku o položaju Njemačke u globalnoj ravnoteži snaga i shvatiti zašto to utječe na tvrtke.

2 Širenje poslovanja u Njemačku

Zahvaljujući središnjem položaju u EU-u Njemačka je savršeno mjesto za postavljanje logističkih i distribucijskih centara u Europi. Njemačka poslužuje 82 milijuna njemačkih građana, 150 milijuna potrošača u devet susjednih zemalja i gotovo 500 milijuna građana EU-a, što je čini izravnom poveznicom s tržištima Zapadne i Istočne Europe.1

Njemačka infrastruktura visoko je razvijena: gustoća mreže autocesta dvostruko je iznad prosjeka EU-a, a znatna ulaganja znače da se uvjeti neprestano poboljšavaju. Njemačka do 2030. planira potrošiti 264 milijarde eura na ceste, mostove, željeznice i vodne putove, što je čini dobrim mjestom za europsko središte i ulazak na lokalno tržište.2

E-trgovina u Njemačkoj nastavlja rasti; za 2018. procijenjena je na 99,93 milijarde eura, zahvaljujući čemu se jamče izvrsne prilike za online prodaju.3 Kao druga najnaseljenija zemlja u Europi i uz drugo najveće tržište e-trgovine u Europi, Njemačka nudi povoljan omjer kupaca i prodavatelja i dobre centre za izvršavanje isporuka kako biste proizvod mogli korisniku isporučiti jednostavno i brzo.

alt text


 1. Germany Trade & Invest 

 2. Reuters 

 3. eMarketer 

3 Ukratko o činjenicama i prednostima poslovanja u Njemačkoj

 • Njemačka se nalazi na vrhu indeksa logističkih performansi Svjetske banke za 2016., koji obuhvaća 160 zemalja u pogledu logističke učinkovitosti

 • Njemačka je europski logistički gigant, čiji godišnji prihodi premašuju 235 milijardi eura (više od Francuske i UK-a zajedno, koji se nalaze na drugom, odnosno trećem mjestu u Europi po logističkim prihodima)

 • U Njemačkoj se nalaze velike globalne logističke tvrtke, kao što su Deutsche Post World Net, DHL, DB Schenker i Dachser1

 • Njemačka je globalni lider u području logističke inovacije, tehnologija i usluga uz gotovo tri milijuna zaposlenika u 60 000 tvrtki u toj djelatnosti2

 • Njemački kupci kao načine plaćanja koriste otvorene fakture i izravno terećenje, a ti su načini plaćanja svojstveni samo toj zemlji3

 • Do 2050. godine, njemačko stanovništvo starije od 60 godina činit će gotovo 40% ukupne populacije, što bi moglo stvoriti jedinstveno okružje za e-trgovinu4


 1. Germany Trade & Invest 

 2. Germany Trade & Invest 

 3. Paypers 

 4. UPS 

4 Trendovi klijenata

Prilikom širenja na nova tržišta važno je uzeti u obzir ponašanje klijenata. Na koji način vaš ciljani klijent obično kupuje proizvode? Koji su njegovi preferirani načini dostave? Sljedeći čimbenici pomoći će vam da u obzir uzmete načine na koje će trendovi klijenata utjecati na vaše poslovanje u Njemačkoj.

 • Kupnja putem mobilnih uređaja čini samo 15% prodaje u sklopu e-trgovine u Njemačkoj1

 • Jedan od četiri kupca u Njemačkoj cijeni brzu dostavu ili opcije lokalnog preuzimanja. Dostava isti dan nije presudna, no više od 50% kupaca u Njemačkoj smatra da bi standardna dostava (3 – 5 dana) trebala biti besplatna2

 • U pogledu prekogranične kupnje Nijemci robu traže ponajprije u UK-u, SAD-u i Francuskoj. Postoji veća vjerojatnost da će njemački potrošači obavljati prekograničnu kupnju ako su međunarodna pravila povrata jednaka kao i u njihovoj zemlji3

 • Njemačka ima najveću stopu povrata u Europi, koja čini gotovo polovicu svih povrata u Europi4


 1. eCommerce Worldwide 

 2. eCommerce Worldwide 

 3. PayPal 

 4. PayPal 

5 Modeli izvršavanja isporuke narudžbi

Prekogranična dostava u Njemačku

Upotreba centra za izvršavanje isporuka narudžbi u sjevernoj Njemačkoj pruža pogodnosti kao što je pristup morskoj luci (Hamburg) i zračnim lukama, čime se smanjuju ukupni troškovi uvoza proizvoda u Njemačku. U pogledu isporuke velikih količina naručene robe, obližnje zemlje u kojima su troškovi niski, poput Poljske, također nude atraktivna rješenja.

Izvršavanje isporuka narudžbi unutar EU-a

Zahvaljujući dijeljenju granica s devet zemalja, Njemačka ima sjajan središnji položaj za isporuku narudžbi u Europi. S obzirom na njezin središnji položaj, više robe prolazi kroz Njemačku nego kroz bilo koju drugu europsku zemlju, a pri tome pomaže gustoća cesta i željeznica, koja je gotovo dvostruko veća od europskog prosjeka.

Izvršavanje isporuka narudžbi unutar Njemačke

Niz vodećih logističkih tvrtki ima sjedište u Njemačkoj. Mnoge njemačke tvrtke koje se bave e-trgovinom traže lokacije za izvršavanje isporuka narudžbi u blizini svojih sjedišta u Njemačkoj. Središnja Njemačka također je čest izbor i omogućuje dobra tranzitna vremena.

Ako morate poslužiti regiju DACH (D = Njemačka, A = Austrija i CH = Švicarska) iz Njemačke, lokacija u južnoj Njemačkoj bit će logičan izbor.

6 Prijevoz

Dostavljači malih paketa

Najčešći dostavljači malih paketa i njihovi tržišni udjeli:1

 • DHL 49%
 • DPD 16%
 • Hermes 14%
 • UPS 13%
 • GLS 8%

Dostavljači koji prevoze manje od punog kamiona (LTL) i dostavljači koji prevoze puni kamion (TL)

Sljedeći LTL i TL dostavljači predstavljaju primarni izbor za dostavu tereta:

 • DB Schenker
 • DHL Freight
 • Kuehne + Nagel
 • LKW Walter
 • Dachser
 • Emmons

 1. schuhkurier 

7 Kako započeti poslovanje u Njemačkoj

Prilikom donošenja odluke o širenju na njemačko tržište, razmislite o prednostima i nedostacima osnivanja tvrtke i o strukturi tvrtke koja bi vam odgovarala. Također, utvrdite koja je porezna uprava nadležna za vas, način registracije kod porezne i carinske uprave i provjerite jeste li obveznik plaćanja PDV-a u Njemačkoj. Ovisno o tome odakle dolazi vaša roba, potvrdite može li se ona uvoziti i pronađite skladište i prijevoznike koji pružaju usluge u Njemačkoj.

Market Finder sadrži analizu indeksa poslovanja Svjetske banke u kojoj možete dobiti potvrdu o lakoći poslovanja u Njemačkoj. Ona na ljestvici od 1 do 190 ocjenjuje koliko je za tvrtku lako osnovati i voditi lokalnu podružnicu u svakoj zemlji svijeta. Za ocjenjivanje se analizira 10 tema. One uključuju teme poput jednostavnosti dobivanja priključka za električnu energiju, jednostavnosti dobivanja kredita i mogućnosti prekogranične trgovine.

Pri trgovanju na novom tržištu dobro je poznavati administrativne, zakonske i logističke izazove s kojima ćete se susresti. Pronalaženje pravnih uvjeta i rješavanje logistike lakši su s Market Finderom – otkrijte dodatnu podršku i alate, uključujući detaljne vodiče i uvide.

alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services pruža logistička rješenja kako bi se tvrtkama pomoglo povezati ponudu i potražnju.

Napomena

Materijali na web-lokaciji služe samo u informativne svrhe. Obratite se stručnjaku za savjete u vezi s financijama, porezom ili za pravni savjet.