Kako izraditi sjajne videokampanje, 2. dio

Vodič za optimizaciju kampanje za pretvaranje sviđanja i pregleda u registracije i prodaju

1 Pregled

Izazov

YouTube vam nudi brojne načine za praćenje i mjerenje izvedbe kampanje videooglasa. Ključni izazov jest saznati kako učinkovito upotrijebiti te informacije i maksimalno iskoristiti kampanju.

Cilj

Saznati kako na najbolji način protumačiti mjerne podatke videooglasa i doseći više relevantnih gledatelja videooglasa, poboljšati rezultate pretraživanja te maksimalno povećati stopu konverzije.

Kako to ostvariti

Uz videooglase možete animacijom oživjeti robnu marku ili proizvod (ili oboje) pomoću zvuka i slike. Taj vizualni angažman u kombinaciji s brojnim opcijama ciljanja na YouTubeu koje smo predstavili u vodiču Kako izraditi sjajne videokampanje 1. dio pokazat će vam da su kampanje s videooglasima moćan medij za prenošenje poruke odgovarajućoj publici. Dakle, kako ćete koristiti spoznaje o mjerenju i ciljanju da oblikujete kampanju koja privlači sviđanja i preglede te ih pretvara u registracije i prodaju?

U drugom dijelu ovog vodiča istaknute su najvažnije radnje gledatelja i njihova optimizacija za dosezanje najrelevantnije publike na YouTubeu i ostvarivanje ili nadmašivanje vaših ciljeva.

Napomena: sljedeći savjeti predstavljaju samo neke načine na koje možete maksimalno poboljšati izvedbu kampanje radi ostvarivanja najboljih rezultata te nisu jamstvo za uspjeh.

2 Maksimalno iskorištavanje cijene po pregledu (CPV)

Prosječna cijena po pregledu predstavlja prosječan iznos koji plaćate za pregled videooglasa te se mijenja ovisno o duljini oglasa, kvaliteti oglasa, ciljanju i dinamici dražbe. Cijena po pregledu vrijedan je znak konkurentnosti oglasa. Praćenjem i prilagodbom cijene po pregledu učinkovitije ćete isporučiti svoju poruku.

Plaćate li više za preglede koje ste željeli ili očekivali? Primjećujete li povećanje CPV-a tijekom vremena?

Povećani CPV-ovi mogli bi biti znak "zasićenosti oglasom" ako je vaš oglas aktivan već nekoliko tjedana. Povećani CPV-ovi također mogu biti znak povećanog pritiska u dražbama u kojima se natječete za pobjedu.

S druge strane, pad CPV-ova mogao bi značiti da postoji manja konkurencija na tržištu i da imate mogućnost ostvariti neke prikaze po nižoj cijeni.

Savjeti za ostvarivanje ciljeva povezanih s CPV-om

Prilagodba licitacija

Razmotrite izmjenu licitacija na svojim oglasima TrueView za otkrivanje videozapisa da bi se povećala vjerojatnost da se vaši oglasi prikažu zainteresiranim gledateljima.

Budući da gledatelji koji se odluče pogledati vaš oglas za otkrivanje videozapisa pokazuju interes za vašu robnu marku, općenito bi imalo smisla povećati licitacije za te formate.

Ako ste, s druge strane, više zainteresirani za prikaze, promet na web-lokaciji ili povećanje svijesti o svojoj robnoj marki, razmislite o povećanju licitacije za format umetnutog oglasa kako bi se povećala vjerojatnost da gledatelji barem djelomično vide vaš oglas.

Licitacije su najizravnije povezane s CPV-om jer nikada nećete platiti viši CPV od maksimalnog iznosa licitacije. No one djeluju samo kao gornja granica, pa predstavljaju jedini način da se izvrše prilagodbe CPV-a.

Licitacije prave vrijednosti

Najučinkovitija upotreba licitacija jest licitiranje prave vrijednosti za prikaz koji kupujete (isto kako biste napravili i klikom u Google pretraživanju). Budući da pregled može potaknuti puno više aktivnosti od onih koje ste izravno platili, najbolji način da izračunate pravu vrijednost CPV-a jest procijeniti plaćene prikaze, prikaze u vlasništvu (prikazi sadržaja koji posjedujete) i zarađene prikaze (prikazi iz udjela).

Treba napomenuti i da pomoću oglasa TrueView može doći do poboljšanog angažmana i prisjećanja oglasa koji se nisu niti pregledali punih 30 sekundi, što znači da ne plaćate, ali još uvijek prikupljate vrijednost.

Nakon što prođe nekoliko dana od početka prikazivanja kampanje, vidjet ćete koji formati oglasa i grupe oglasa imaju najbolje rezultate. Ako želite povećati doseg ili angažman oglasa, licitirajte malo agresivnije.

Proširenje ciljanja

Proširenje ciljanja omogućit će sustavu za posluživanje oglasa da identificira dražbe u kojima su vaši oglasi i licitacije više konkurentni i mogu smanjiti ukupni prosječni CPV kampanje. Još uvijek možete pronaći vrijednu publiku po nižem CPV-u tako da istražite šire ciljeve. Zapamtite da format TrueView djeluje kao filtar ciljanja gdje plaćate samo za angažirane gledatelje koji su odlučili pogledati vaš oglas.

Ograničavanje ciljanja dovest će do veće konkurencije i više cijene po pregledu — osim ako ste već blizu maksimalne licitacije. U tom ćete slučaju jednostavno prestati pobjeđivati u dražbama, a proračun neće biti potrošen.

Isključivanje drugih ograničenja na razini kampanje

Isključivanje ubrzane isporuke, ciljanja platforme ili prilagodba postavki izmjenjivanja oglasa i slične radnje mogu pomoći pri postizanju više stope prikaza i nižeg CPV-a.

Poboljšanje oglasa

Budući da snažni oglasi postižu dobru stopu prikaza, često mogu utjecati na CPV. Kako se stope prikaza podižu, tako se CPV-ovi smanjuju jer dražba vrednuje relevantne oglase koje publika voli pregledavati, što se dokazuje njihovom spremnošću da izvrše konverziju nakon pregleda oglasa.

3 Maksimalno iskorištavanje stope prikaza

Stopa pregleda ukupan je broj pregleda videooglasa podijeljen s brojem korisnika kojima je oglas poslužen. Što je stopa prikaza viša, to gledatelji više stupaju u interakciju s vašim sadržajem.

Videooglas s visokom stopom prikaza općenito će pobijediti na više dražbi i platiti niži CPV od videooglasa s niskom stopom prikaza.

Ako želite postići najviše prikaza po najmanjoj cijeni, možda biste trebali odrediti prednosti oglasa i metode ciljanja koje mogu povećati stopu prikaza oglasa.

Slično kao i CPV, analiza stope prikaza u određenom trenutku može biti korisna ako želite saznati imate li dobru ili lošu izvedbu, ali je važnije razumjeti trendove.

Savjeti za ispunjavanje cilja stope prikaza

Poboljšajte ciljanje

Iako nije očito da bi ciljanje moglo biti metoda za poboljšanje stope prikaza kampanje, moglo bi utjecati na izvedbu jer određuje koji korisnici mogu vidjeti vaš oglas. U nastavku je navedeno nekoliko točaka u kojima se opisuje kako ciljanje može utjecati na stopu pregleda:

  • Pogrešno ciljanje — trebali biste prilagoditi metode ciljanja kada otkrijete tko najbolje reagira na vaš oglas. Ako ste na početku identificirali pogrešnu ciljanu publiku i primjećujete povećanje u broju preskakanja videooglasa, prilagodite ciljanje.

  • Propuštena publika — možda i ograničavate mjesta na kojima se oglas prikazuje i tako sakrivate oglase od nekih gledatelja koji bi ih možda htjeli pregledati. Neki oglašivači misle da su svi pregledi izvan određene ciljne demografske skupine uzaludni. No imajte na umu da se videooglasi TrueView naplaćuju samo kada netko odluči pogledati videozapis, tako da je moguće pronaći zainteresiranu publiku proširivanjem ciljanja. To će često rezultirati dodatnom pogodnošću smanjivanja prosječnog CPV-a.

Poboljšajte oglase

Kraći oglasi imaju više stope prikaza; ako oglas može prenijeti istu poruku u 20 sekundi kao i u 30, razmislite o uređivanju kraće verzije. Ako napravite nekoliko oglasa kao dio kampanje, svaki će vam pružiti šansu da se učinkovitije povežete s publikom. Čak i male razlike u tekstu oglasa ili videozapisu mogu predstavljati velika poboljšanja u stopi prikaza i cijeni tijekom kampanje.

Manje prilagodbe poput izmjene uvoda, dodavanja ili uklanjanja poziva na radnju mogu izmijeniti ponašanje korisnika i poboljšati stopu prikaza.

Pokušajte izmjenjivati dva ili tri različita oglasa izvan i unutar dražbe da biste izbjegli "zasićenje oglasom".

4 Maksimalno iskorištavanje stope klikanja (CTR-a)

Stopa klikanja ukupan je broj klikova na videooglas podijeljen s brojem korisnika kojima se oglas prikazao.

Iako je stopa prikaza primarni mjerni podatak angažmana koji je povezan s videokampanjama, CTR je drugi način mjerenja izvedbe videokampanje.

Ako je vaš cilj privlačenje više korisnika na web-lokaciju, YouTube kanal ili stranicu za gledanje pomoću videooglasa, u obzir trebate uzeti mjerni podatak CTR i optimizirati ga.

Što je viši CTR, to gledatelji više stupaju u interakciju s vašim sadržajem i više su zainteresirani da saznaju podatke o vama.

Savjeti za ispunjavanje cilja u pogledu CTR-a

Dodajte jasne slojeve oglasa s pozivom na radnju (CTA)

Slojevi oglasa s pozivom na radnju (CTA) mogu se bez dodatnog troška dodati u oglase TrueView za otkrivanje videozapisa i umetnute videooglase na YouTubeu. Mogu povećati angažman gledatelja, a budući da su povezani s videozapisom umjesto s oglasom, CTA slojevi otkrit će je li vaš videozapis pokrenut putem oglasa ili uobičajenim gledanjem (bez plaćanja).

Na primjer, možete navesti određene prednosti svoje tvrtke koje vas izdvajaju iz konkurencije ili navesti što posjetitelji mogu naći ako kliknu vašu web-lokaciju.

Uklonite oglasni prostor ili položaje s lošom izvedbom

Podatke o položajima oglasa možete pronaći tako da otvorite karticu Ciljevi i zatim kliknete Položaji ispod oznake Mjesta na kojima su se prikazali moji oglasi. Kao i s položajima u prikaznim oglasima, pokušajte urediti sve položaje koji nemaju učinkovitu izvedbu.

5 Preciziranje ciljanja

Svoje oglase možete prikazati određenoj publici u skladu s njihovim interesima, bez obzira na to jesu li ljubitelji kazališta, rukotvorina, mode, hrane, ljubimaca, kupci nekretnina ili automobila itd. To će vam omogućiti da dosegnete odgovarajuće i najrelevantnije korisnike.

Važno je znati da se sa svakim načinom ciljanja koji dodate ciljanje sužava, a ne proširuje.

Postoje dva načina na koja možete dodati ciljanje u grupe videooglasa:

  • Možete kliknuti karticu Ciljanje videozapisa na Google Ads računu i odabrati grupu oglasa.
  • Ciljanje možete dodati izravno u grupu oglasa tako da odaberete tu grupu oglasa na kartici Grupe oglasa u navigacijskom oknu slijeva.

U nastavku su navedeni dostupni načini ciljanja:

Demografske skupine

Odaberite dob, spol, roditeljski status ili prihod kućanstva publike koju želite dosegnuti.

Interesi

Odaberite neke od dostupnih kategorija publike kako biste dosegnuli korisnike koje zanimaju određene teme, čak i ako posjećuju stranice o drugim temama. Saznajte više o ciljanju publike.

Ciljati možete dvije vrste publike:

Publika sa zajedničkim afinitetima

Podignite svijest o robnoj marki i potaknite razmatranje pomoću videooglasa TrueView tako da dosegnete korisnike koji već imaju jak interes za relevantne teme.

Publika određenog proizvoda

Odaberite odgovarajuću publiku kako biste pronašli korisnike koji istražuju proizvode i aktivno razmišljaju o kupnji usluge ili proizvoda poput onog koji nudite.

Položaji

Ciljajte jedinstvene kanale, web-lokacije ili položaje na njima. Primjerice, možete ciljati cijeli blog s velikim prometom ili početnu stranicu popularne web-lokacije s novostima.

Položaji uključuju:

  • kanale (YouTube partnerski kanali)
  • videozapise (YouTube videozapisi)
  • web-lokacije na prikazivačkoj mreži
  • aplikacije na prikazivačkoj mreži

Teme

Svojim videooglasima ciljajte određene teme na YouTubeu i Google prikazivačkoj mreži. Ciljanje teme omogućuje obuhvaćanje širokog raspona videozapisa, kanala i web-lokacija povezanih s temama koje ste odabrali. Na primjer, možete ciljati temu automobilizma, pa će se vaš oglas prikazivati na YouTubeu osobama koje gledaju videozapise o automobilima.

Ključne riječi

Ovisno o formatu videooglasa, njih možete prikazivati na temelju riječi ili fraza (ključnih riječi) povezanih s YouTube videozapisom, YouTube kanalom ili vrstom web-lokacije za koju je vaša publika zainteresirana.

Tip

Da biste prikazali svoje videooglase korisnicima u određenim zemljama ili regijama, korisnicima koji upotrebljavaju samo određene uređaje (na primjer, mobilne uređaje) ili korisnicima koji govore određeni jezik, morat ćete ciljati oglase prema geografskoj lokaciji, uređaju i jeziku. Ove vrste ciljanja primjenjuju se na razini kampanje.

Remarketing videozapisa

Ovaj napredni alat stvara specifične popise na temelju aktivnosti gledatelja — kao što su gledanje videozapisa, pretplaćivanje na kanal ili sviđanja — na vašem YouTube kanalu.

Te popise možete upotrijebiti za ponovno ciljanje oglasa. Ako ste već povezali YouTube račun s Google Ads računom, automatski ćemo za vas izraditi prilagođene popise.

Saznajte više o popisima za remarketing za gledatelje YouTubea

Savjet

Popise za remarketing videozapisa možete upotrebljavati za prikazne oglase, isto kao što možete ciljati svoje videozapise na korisnike koji su stupili u interakciju s vašom web-lokacijom. Na primjer, možete izraditi dinamične popise kombinacija za ciljanje korisnika koji su vidjeli vaš videooglas, ali nisu izvršili konverziju ili korisnika koji su posjetili vašu web-lokaciju, no još nisu posjetili vaš kanal.

Sprječavanje prikazivanja oglasa određenoj publici

Na kartici Ciljanje videozapisa možete vidjeti izvedbu načina ciljanja za svoje oglase. Tamo možete saznati da vaš oglas nije relevantan za određeni položaj ili demografsku skupinu. U tom slučaju možete dodati izuzeće na razini kampanje na svom računu.

Oglase možete izuzeti na temelju demografskih skupina, interesa, remarketinga, tema i ključnih riječi ili položaja. Uvijek imajte na umu da izuzimanje može ograničiti doseg videokampanje. Stoga se preporučuje pažljivo i stalno praćenje učinaka izuzimanja.

Dodajte ciljanje u videokampanju

6 Upotreba naprednih postavki kampanje

Geografska lokacija

Videooglasima možete ciljati osobe koje se nalaze na određenoj geografskoj lokaciji ili osobe koje pokazuju interes za određenu geografsku lokaciju. Odaberite jednu ili više geografskih lokacija koje su relevantne za vaše oglase. Nadamo se da ćete oglašavanjem pred pravim klijentima povećati svoj povrat ulaganja (ROI).

Na primjer, kada oglašavate svoju pekarnicu u Parizu, možete ciljati samo osobe smještene u Parizu ili samo osobe koji pokazuju zanimanje za Pariz, ili oboje. Isto tako, ako vaša online tvrtka otprema proizvode u Kanadu i SAD, možete ciljati obje zemlje.

Ciljani jezik

Možete odabrati jezik web-lokacija i videozapisa na kojima se pojavljuju vaši oglasi tako da u postavkama kampanje promijenite ciljani jezik. Kako bi odlučio gdje prikazati vaše oglase, Google Ads provjerava korisnikovu postavku jezika na Googleu ili jezik korisnikovog upita za pretraživanje, stranicu koju korisnik trenutačno pregledava ili nedavno pregledavane stranice na prikazivačkoj mreži.

Postavljanje rasporeda

Ta vam opcija omogućuje da odredite određeno doba dana ili dane u tjednu za prikazivanje oglasa i duljinu trajanja kampanje. Važno je da sadržaj bude nov kako bi se korisnici stalno vraćali. Na primjer, razmislite o zakazivanju prikazivanja umetnutog oglasa na jedan mjesec.

Postavljanje isporuke oglasa

Pomoću ove postavke navedite koliko ćemo često isporučivati vaše aktivne oglase u odnosu na ostale oglase u grupi oglasa.

Na primjer, možete optimizirati preglede i konverzije oglasa ili ih ravnomjerno izmjenjivati. Možete postaviti i ograničenje učestalosti kako biste odredili koliko se puta vaš oglas može prikazati jedinstvenom korisniku na Google prikazivačkoj mreži — može biti korisno ako želite ograničiti koliko će puta netko vidjeti vaš oglas ili ako se želite više fokusirati na povećanje izloženosti novim korisnicima.

Korisne veze