Kako izraditi sjajne videokampanje, 1. dio

Vodič za mjerne podatke o gledateljima za učinkovito postizanje oglašivačkih ciljeva

1 Pregled

Izazov

Prenijeli ste videozapis na YouTube i YouTube kampanja je aktivna neko vrijeme. Izazov je odrediti koje su vam radnje gledatelja najvažnije.

Vaš cilj

Znati koje najvažnije radnje gledatelja treba mjeriti kako bi se dosegla najrelevantnija publika na YouTubeu na svim vrstama zaslona i ispunili – ili premašili – vaši ciljevi.

Kako to postići

Kada pokrenete YouTube kampanju, ono što najviše želite jesu, naravno, pregledi. No, što točno želite postići tim pregledima? Podizanje svijesti, razmatranje ili poduzimanje radnje?

 • KPI-jevi za podizanje svijesti jesu: pregledi, pojavljivanja, jedinstveni korisnici
 • KPI-jevi za razmatranje jesu: stopa pregleda oglasa, vrijeme gledanja
 • KPI-jevi za poduzimanje radnje jesu: klikovi, pozivi, registracije, prodaja

Kako biste optimizirali učinkovitost videokampanje, najprije morate znati koje najvažnije radnje gledatelja treba mjeriti i zbog čega.

2 Mjerenje izvedbe videokampanja

U Google Adsu svoje videokampanje možete vidjeti u odjeljku Sve kampanje, gdje možete pronaći i sve druge aktivne kampanje. Odabirom stavke Videokampanje s tog padajućeg izbornika možete vidjeti sažetak izvedbe videokampanja. U tom će se prikazu samo stupci i značajke povezane s izvedbom videokampanje automatski popuniti podacima o izvedbi.

U ključne se mjerne podatke za vaše YouTube kampanje ubrajaju:

Temeljna izvedba

 • Pregledi pokazuju koliko su puta korisnici pogledali vaš videooglas ili s njime stupili u interakciju. Napomena: pregledi videooglasa TrueView ubrajaju se i u broj javnih pregleda vašeg videozapisa na YouTubeu samo ako je videozapis dulji od 11 sekundi.

 • Stopa pregleda pokazuje broj pregleda ili angažmana koje je vaš videooglas ostvario podijeljen s brojem prikazivanja vašeg oglasa (pojavljivanja videozapisa i minijature).

 • Prosječna cijena po pregledu (CPV) jest prosječan iznos koji plaćate kad gledatelj pogleda 30 sekundi vašeg videozapisa (ili cijeli ako je oglas kraći od 30 sekundi) ili stupi u interakciju s njim, ovisno o tome što se prije dogodi. Imajte na umu da prosječni CPV možda neće biti jednak maksimalnom CPV-u. Maksimalni CPV najveći je iznos koji ste spremni platiti za prikaz oglasa.

Izvedba klikova

 • Klikovi pokazuju koliko su puta korisnici kliknuli vaš videozapis. Pomoću klikova možete lakše odrediti koliko je oglas zanimljiv korisnicima koji ga vide. Privlačni oglasi imaju veću vjerojatnost ostvarivanja klikova.

 • Stopa klikanja (CTR) predstavlja broj klikova koje je oglas ostvario podijeljen s brojem prikaza oglasa. Prikazuje se kao postotak.

Izvedba angažmana

 • Angažmani prikazuju broj klikova na interaktivne elemente, kao što su najave ili ikone za proširivanje kartica na videozapisu.

 • Stopa angažmana predstavlja broj angažmana koje je oglas ostvario (primjerice klikova na najave kartica i ikone) podijeljen s brojem prikaza oglasa i prikazan kao postotak.

Doseg i učestalost

 • Jedinstveni kolačići predstavljaju broj kolačića (koji pohranjuju preferencije i druge podatke koji se koriste na web-stranicama koje korisnici posjećuju) specifičan za pojedinačni preglednik na računalima korisnika.

 • Pojedinačni gledatelji po kolačiću predstavljaju broj prikaza vašeg videooglasa po jedinstvenom kolačiću tijekom određenog razdoblja.

 • Prosj. učestalost pojavlj. po kolačiću predstavlja prosječan broj prikaza videooglasa po jedinstvenom kolačiću tijekom određenog razdoblja.

 • Prosj. učestalost prikaza po kolačiću pokazuje koliko je puta jedinstveni kolačić pregledao videooglas tijekom određenog razdoblja.

Gledateljstvo videozapisa

 • Videozapis reproduciran do: 25% prikazuje koliko je puta videozapis reproduciran do 25% njegova trajanja.

 • Videozapis reproduciran do: 50% prikazuje koliko je puta videozapis reproduciran do polovice trajanja njegova prikaza.

 • Videozapis reproduciran do: 75% prikazuje koliko je puta videozapis reproduciran do 75% njegova trajanja.

 • Videozapis reproduciran do: 100% prikazuje koliko je puta videozapis reproduciran do završetka.

Angažman na YouTubeu

 • Zarađene radnje događaju se kada gledatelj pregleda videooglas i zatim poduzme povezanu radnju na YouTubeu. U nastavku su vrste zarađenih radnji koje Google mjeri:

 • Zarađeni prikazi povećavaju se ako YouTube gledatelj pregleda videozapise koji slijede na YouTube kanalu ili stranicama za gledanje. Zarađeni prikazi povećavaju se bez obzira na to hoće li netko pregledati ponovno isti videozapis ili bilo koji drugi videozapis na kanalu.

 • Zarađeni pretplatnici ostvaruju se kada se gledatelj pretplati na vaš kanal. Zarađeni pretplatnici pružaju jedinstvenu vrijednost jer se sadržaj s tih YouTube kanala može pregledati na početnoj stranici YouTubea.

 • Zarađeni dodaci popisa za reprodukciju ostvaruju se kada gledatelj doda videozapis u popis za reprodukciju.

 • Zarađene oznake "sviđa mi se" ostvaruju se kada gledatelj klikne oznaku "sviđa mi se" za videozapis.

 • Zarađena dijeljenja ostvaruju se kada gledatelj podijeli videozapis.

3 Ostale značajke izvješćivanja

Mnogo značajki izvješćivanja dostupnih za kampanje na pretraživačkoj i prikazivačkoj mreži također je dostupno za videokampanje, a te su značajke:

Napredno filtriranje

Filtrirajte statistiku računa da biste potražili podatke koji vas najviše zanimaju, na primjer, Zarađene radnje na YouTubeu ili Maks. CPV. Možete filtrirati prema oznaci ili izraditi vlastiti filtar. Kada izradite filtar, možete ga spremiti kako biste mu kasnije lako mogli pristupati.

Segmenti

Koristite segmente da biste podijelili podatke u retke na temelju opcija koje su vam najbitnije, kao što su format, mreža, uređaj itd. Također možete segmentirati prema vrsti prikaza da biste podijelili izvedbu prema prikazima umetnutih oglasa u odnosu na prikaze oglasa za otkrivanje videozapisa. Izbori segmenata ovise o kartici Google Ads računa koju pregledavate.

Automatsko izvješćivanje

Statističke tablice Google Ads računa možete prilagoditi pomoću stupaca, segmenata i filtara. Kada tablice budu izgledale točno onako kako želite, možete ih preuzeti kao izvješća u raznim formatima i spremiti ih. Također možete postaviti pokretanje izvješća u određenim intervalima i zakazati njihovo slanje e-poštom sebi ili drugim korisnicima koji imaju pristup vašem računu.

Povijest promjena

Ovdje se prikazuju promjene koje ste izvršili na računu. Prikazuje svaku promjenu unutar vremenske trake i pridružuje ju podacima računa. Možete pregledati sve promjene za određeno vremensko razdoblje, filtrirati rezultate prema vrsti promjene (na primjer prema usklađivanjima proračuna ili prema uređivanju grupe oglasa) ili pregledati promjene za pojedinu videokampanju. Usporedbom tih promjena s vremenskom trakom podataka o izvedbi možete saznati koje su promjene mogle utjecati na poboljšanja u izvedbi.

Izmjena stupaca

Kada Google Ads račun pregledavate iz prikaza Sve kampanje, klikom na opciju Izmijeni stupce u padajućem izborniku Stupci možete dodati i ukloniti stupce na svim karticama. Sve opcije za koje poništite odabir bit će skrivene kada se sljedeći put prijavite na Google Ads račun. Kada odaberete Videokampanje u padajućem izborniku vrste kampanje, vidjet ćete sljedeće unaprijed definirane vrste stupaca:

 • Pregledi — ove stupce koristite za praćenje pregleda videozapisa
 • Publika — ovi vam mjerni podaci pomažu pratiti rast vaše publike na YouTubeu
 • Upotreba robne marke — pogledajte kako videooglasi izgrađuju svijest o robnoj marki
 • Konverzije — analizirajte klikove i konverzije na web-lokaciji

4 Glavne kartice

Glavne kartice za vaše YouTube kampanje su sljedeće:

Kartica Grupe oglasa

Koristite karticu Grupe oglasa da biste vidjeli cjelokupne rezultate grupa videooglasa unutar određenog datumskog raspona za mjerne podatke kao što su pojavljivanja, klikovi, stopa pregleda oglasa (VTR), cijena po pregledu (CPV). Za specifične definicije svakog mjernog podatka kliknite ikonu opisa ? u svakom zaglavlju stupca.

Savjet

Grupa oglasa sadrži videooglase sa zajedničkim kriterijima ciljanja i licitacijama.

 • Pokrenite zasebnu grupu oglasa za svaki format videooglasa
 • Možete pokrenuti i više grupa oglasa

Kartica Oglasi

Na kartici Oglasi izrađujete oglase i upravljate njima. Na toj kartici možete izraditi, urediti i pregledati videooglase. Također možete vidjeti i prilagoditi statistiku, licitacije oglasa itd.

Kartica Videozapisi

Boljim razumijevanjem izvedbe YouTube videozapisa u svojim videooglasima znat ćete na koje se videosadržaje trebate usredotočiti za svoju publiku i moći ćete poboljšati izvedbu videokampanja.

Kartica Videozapisi prikazuje skupnu izvedbu videozapisa za sve oglase. Biranjem opcije iz padajućeg izbornika Pregledi možete vidjeti grafikone koji pridružuju izvedbu svih videooglasa na temelju mjernog podatka.

Pregledom stranice Analitika videozapisa možete vidjeti i mjerne podatke o izvedbi te uvide u publiku za sve videozapise. Na kartici Videozapisi samo kliknite naslov videozapisa ili opciju Analitika u padajućem izborniku pored naslova videozapisa.

Kartica Ciljanje videozapisa

Kartica Ciljanje videozapisa ima dvije svrhe: prikazati mjerne podatke o izvedbi za sve korištene načine ciljanja te omogućavanje dodavanja ili isključivanja načina ciljanja izravno u grupe oglasa i kampanje. Više o tome potražite ovdje.

Odjeljak Ciljevi unutar kartice Ciljanje videozapisa također prikazuje izvedbu videooglasa prema grupi za ciljanje. Odaberite segment Oglas na toj kartici da biste usporedili izvedbu svakog oglasa za svaku grupu za ciljanje. Dodajte stupce zadržavanja i interakcije u statističku tablicu kako biste izmjerili postotak videozapisa koji su korisnici pregledali i razumjeli kako vaš oglas potiče promet na vašem kanalu na YouTubeu.


Rješavanje problema s podacima

Korisne veze