Kako mjeriti uspješnost na Google Adsu

Vodič za povrat ulaganja (ROI) u kampanju i praćenje

1 Pregled

Izazov

Važno je znati koje kampanje ostvaruju najbolji povrat ulaganja kako biste osigurali odgovarajuću raspodjelu marketinškog proračuna na novim inozemnim tržištima. Na taj se način možete usredotočiti na ulaganje u kampanje koje za vas najbolje funkcioniraju.

Vaš cilj

Mjeriti povrat ulaganja (ROI) Google Ads kampanja da biste maksimalno iskoristili marketinški proračun.

2 Mjerenje povrata ulaganja jest važno

Mjerenje ROI-ja na Google Adsu, bez obzira upotrebljavate li ga za povećanje prodaje, generiranje potencijalnih klijenata ili pokretanje drugih vrijednih radnji korisnika, pomoći će vam da procijenite stvara li novac koji trošite profit za vašu tvrtku.

Praktičan podsjetnik za ROI

Jednostavnim rječnikom, ROI je omjer neto dobiti i vaših troškova. Temelji se na određenim marketinškim ciljevima i pokazuje stvarni učinak vašeg oglašavanja na izvoznom tržištu.

Način funkcioniranja:

Točan način koji koristite za izračunavanje ROI-ja ovisi o ciljevima vaših Google Ads kampanja.

Pretpostavimo da imate proizvod čija proizvodnja košta 800 HRK, a prodaje se za 1600 HRK. Kao rezultat oglašavanja na Google Adsu prodate šest takvih proizvoda. Stoga ukupni troškovi iznose 4800 HRK, a ukupan prihod od prodaje iznosi 9600 HRK. Pretpostavimo da troškovi za Google Ads iznose 1600 HRK, a ukupni trošak iznosi 6400 HRK. Vaš ROI iznosi (9600 HRK – 6400 HRK) / 6400 HRK = 50%

U ovom primjeru zarađujete 50% ROI-ja. To znači da za svaku 1 HRK koju potrošite dobivate povrat od 1,5 HRK.

Za fizičke proizvode, trošak robe koju prodate na izvoznom tržištu jednak je ukupnom trošku proizvodnje svih artikala koje ste prodali i troškova oglašavanja, a vaša zarada je prihod od prodaje tih proizvoda. Iznos koji potrošite za svaku prodaju naziva se cijena po konverziji.

Ako vaša tvrtka generira potencijalne klijente, trošak prodane robe samo su troškovi oglašavanja, a prihod je iznos ostvaren od uobičajenog potencijalnog klijenta. Na primjer, ako obično ostvarite jednu prodaju za svakih 10 potencijalnih klijenata, a iznos uobičajene prodaje jest 160 HRK, svaki potencijalni klijent prosječno generira 16 HRK prihoda.

Trošak privlačenja potencijalnog klijenta naziva se cijena po akviziciji.

Kako vam izračunavanje ROI-ja pomaže?

Izračunavanje povrata ulaganja pokazuje koliko je novca određena Google Ads kampanja generirala. To vam omogućuje da donosite utemeljenije odluke o najboljem načinu potrošnje marketinškog proračuna. Ako znate koliki je ROI, moći ćete trošiti više novca na uspješne Google Ads kampanje, a manje na one koje ne daju željene rezultate. Upotreba podataka o ROI-ju može vam pomoći da prilagodite i poboljšate manje uspješne kampanje.

Mjerni podaci za izračunavanje ROI-ja

Da biste izračunali ROI, trebat ćete mjeriti radnje korisnika koje su vam vrijedne na novom tržištu. To mogu biti kupnje, registracije, posjeti web-stranici, potencijalni kupci i prikazi videozapisa. Te radnje nazivaju se konverzije.

Pomoću besplatnog Google Ads alata za praćenje konverzija možete pratiti broj klikova koji dovodi do konverzije. Praćenje tih klikova može vam pomoći da odredite profitabilnost ključne riječi ili oglasa i da pratite stope konverzija i trošak svake konverzije.

Kada započnete mjeriti konverzije na svom novom izvoznom tržištu, spremni ste za procjenu ROI-ja. Vrijednost svake konverzije mora biti veća od iznosa koji ste potrošili na ostvarivanje konverzije.

Na primjer, ako potrošite 80 HRK na klikove da biste ostvarili prodaju i dobijete 120 HRK od te prodaje, ostvarili ste profit od 40 HRK i dobar povrat na svoje Google Ads ulaganje.

3 Mjerenje izvedbe Google Adsa

Postavljanje cilja za svaku Google Ads kampanju ključno je za mjerenje uspješnosti. Želite li povećati promet na web-lokaciju? Ili želite povećati prodaju ili konverzije na izvoznom tržištu? Bez obzira na cilj, najbolji podaci mogu vam pomoći da pratite svoj ROI i unosite bolje izmjene za poboljšanje potrošnje na marketing i oglase.

1. Povećanje prometa na web-lokaciju

Ovo je uobičajeni cilj tvrtki koje ulaze na novo izvozno tržište. Trebali biste se usredotočiti na povećanje broja klikova i stope klikanja, praćenje ključnih riječi i pregled pojmova za pretraživanje.

Povećajte broj klikova i stopu klikanja na svoju web-lokaciju tako da učinite sljedeće:

  • osmislite odličan tekst za svoje oglase
  • organizirate grupe oglasa prema zajedničkoj temi, proizvodu ili cilju
  • izradite manje popise ključnih riječi s temama koje su usko povezane kako biste osigurali relevantnost i atraktivnost oglasa za klijente.

Dodatni savjeti za izradu uspješnih tekstualnih oglasa

Stvorite visokokvalitetan promet korisnika održavanjem dobrog popisa ključnih riječi. Pratite uspješnost ključnih riječi te uklanjajte i zamjenjujte one koje dobro ne funkcioniraju. Stopa klikanja od 1% ili viša znači da je izvedba vaših ključnih riječi dobra.

Možete vidjeti popis korisničkih pojmova za pretraživanje koji su pokrenuli prikazivanje vašeg oglasa na računu, a zatim ih dodati kao nove ključne riječi. Isto tako, pojmove za pretraživanje koji nisu relevantni za vašu tvrtku možete dodati kao negativne ključne riječi. Izvješće o "pojmovima za pretraživanje Google Adsa" možete biti korisno za razlikovanje općeg prometa koji ostvare vaši oglasi i relevantnog prometa korisnika koje biste željeli pretvoriti u klijente.

Savjet

Negativne ključne riječi zaustavljaju prikazivanje vašeg oglasa ili kampanje korisnicima koji traže nešto što vi ne nudite. Na primjer, vrtni centar Garden postavio bi "jaslice" kao negativnu ključnu riječ, jer želi da kupci koji se bave vrtlarenjem vide njegov oglas, a ne roditelji koji traže uslugu čuvanja djece. Dodavanjem negativnih ključnih riječi oglas je relevantan samo za određenu grupu korisnika koji žele pronaći vašu tvrtku.

Pojam za pretraživanje točna je riječ ili skup riječi koje korisnik unese prilikom pretraživanja na nekoj web-lokaciji na pretraživačkoj mreži. Ključna riječ jest riječ ili skup riječi koje korisnici Google Adsa izrađuju za određenu grupu oglasa za ciljanje oglasa na korisnike.

2. Povećanje prodaje i konverzija

Konverzija se događa kada korisnik klikne vaš oglas, a zatim na vašoj web-lokaciji poduzme neku radnju. To može biti kupnja ili zahtjev za dobivanje informacija. Povećanje broja konverzija može biti vaš cilj ako za prodaju velike količine određenog proizvoda na novom tržištu ili za poticanje korisnika na registraciju za uslugu želite upotrebljavati Google Ads kampanju.

Najvažniji korak koji možete poduzeti za povećanje prodaje i drugih konverzija jest pomno praćenje podataka o konverzijama i ažuriranje kampanja na temelju onoga što ste iz tih podataka iščitali.

Nakon praćenja konverzija mogli biste primijetiti da određena ključna riječ ostvaruje mnogo konverzija, a neka druga ne. Mogli biste potrošiti više marketinškog proračuna na ključnu riječ koja ostvaruje više konverzija.

Trebali biste provjeriti i preusmjerava li odredišni URL koji upotrebljavate za svaki oglas korisnike na najrelevantniju stranicu na web-lokaciji. Ta web-stranica mora odgovarati određenom proizvodu ili usluzi koju ste istaknuli u svojem oglasu.

3. Podizanje svijesti o robnoj marki

Podizanje svijesti o robnoj marki trebao bi biti vaš cilj ako ste Google Ads kampanju izradili da biste:

  • generirali glasine za određeni proizvod ili uslugu
  • potaknuli korisnike na interakciju s robnom markom
  • ponudili korisnicima kratak uvid u novi videozapis

Trebali biste se usredotočiti na povećanje broja pojavljivanja, angažman klijenata, doseg i učestalost.

Budući da broj pojavljivanja predstavlja broj korisnika koji su vidjeli vaš oglas, ako svoje Google Ads kampanje želite prikazivati što većem broju korisnika u ciljnoj publici, povećanje broja pojavljivanja na web-lokaciji trebalo bi se nalaziti visoko na vašem popisu.

Klikaju li korisnici vaše oglase ili gledaju videozapise? To je dobro, jer tako s vama stupaju u interakciju. Mjerite njihove interakcije pomoću stope klikanja za pretraživačke kampanje ili upotrijebite konverzije za kampanje na prikazivačkoj mreži da biste mjerili angažman posjetitelja svoje web-lokacije. Pomoću podataka o dosegu i učestalosti možete saznati koliko je korisnika vidjelo vaš oglas i koliko često.

4. Povećanje povrata ulaganja (ROI)

Izračun ROI-ja možete upotrijebiti za usporedbu dvije oglašivačke kampanje da biste vidjeli koliko novaca zarađujete od svake. Na primjer, proizvođač putne opreme možda će utvrditi da jeftinija plava torba za kabinu, koja se brže prodaje u jednoj kampanji, generira veći profit od skuplje torbe za kabinu u drugoj kampanji.

Zbog toga se trebate usredotočiti na konverzije. Da biste poboljšali ROI, najprije trebate početi mjeriti konverzije. Nakon toga možete procjenjivati svoj ROI kako biste bili sigurni da novac koji trošite na oglašavanje donosi profit za tvrtku.

Savjet

Konverzije su radnje korisnika za koje vjerujete da su vrijedne, poput kupnji, registracija, posjeta web-stranice i potencijalnih kupaca. Koristite besplatan alat za praćenje konverzija da biste pratili broj klikova koji vodi do konverzija.

Saznati koje Google Ads kampanje za vas najbolje funkcioniraju lakše je pomoću alata za praćenje podataka Google Analyticsa i alata za mjerenje ROI-ja. Oni vam pružaju slobodu i fleksibilnost da, kad je potrebno, prilagodite marketinške potrebe novom tržištu.