Kako pristupiti globalnom videooglašavanju?

Vodič koji će vam pomoći da prikažete svoj videooglas korisnicima na globalnom tržištu i ostvarite željenu reakciju na njega

1 Pregled

Izazov

Da biste izradili uspješnu videokampanju Google Adsa kojom ćete doseći moguće korisnike na novim globalnim tržištima, trebate biti detaljno upoznati s kulturološkim čimbenicima i ponašanjem korisnika na ciljanim tržištima. Pokretanje kampanje na ispravnom jeziku ključno je, ali nedovoljno za ostvarivanje željenih rezultata.

Cilj

Razumjeti kulturu i običaje novog tržišta, kao i čimbenike koji utječu na ponašanje povezano s kupnjom na tim tržištima.

Kako to ostvariti

Videokampanje vam omogućuju samostalno prikazivanje videooglasa ili njihovo prikazivanje unutar drugog strujećeg videosadržaja na YouTubeu i na Google prikazivačkoj mreži. Statistički podaci ukazuju na vrlo dobre razloge za ulaganje:

 • YouTube ima više od dvije milijarde korisnika koji svakodnevno pogledaju više od jednu milijardu sati videozapisa na YouTubeu i ostvare milijarde pregleda

 • YouTube na svim platformama, pa čak i samo YouTube na mobilnim uređajima, dopire do više Amerikanaca u dobi od 18 do 34 i od 18 do 49 godina od bilo koje kabelske mreže.

 • Više od 70% pregleda na YouTubeu ostvari se putem mobilnih uređaja

 • YouTube je pokrenuo svoje lokalne verzije u više od 100 zemalja na više od 80 različitih jezika (pokriva 95% internetske populacije)1

 • Prikazivačka mreža doseže više od 90% korisnika interneta diljem svijeta na dva milijuna web-lokacija i aplikacija2

Dakle, bez obzira na to koje tržište ciljate, sada ga možete zadiviti videozapisima.

2 Istraživanje i lokalizacija

Market Finder trebao bi biti vaša prva postaja za pronalaženje potencijalnih tržišta koja odgovaraju vašem poslovanju. Spremni ste za sjajan početak jer znate da vaša tvrtka može biti konkurentna na tim tržištima. Dakle:

Prelazak na globalnu razinu temelji se na djelovanju na lokalnoj razini

Lokalizacijom proširujete ROI videooglasa. Ako ste upoznati s posebnostima jezika, kulture i vrijednosti, vaš će videooglas sigurno polučiti uspjeh kod publike. Stoga se u fazi pretprodukcije isplati uložiti u profesionalan prijevod — koji sadrži relevantne pojmove za pretraživanje iz Alata za planiranje ključnih riječi Google Adsa — da biste postigli jednostavan kolokvijalan ton. Time ćete ukloniti mogućnost neprikladnih, uvredljivih ili neugodnih izraza. U obzir ćete moći i uzeti temu, strukturu rečenice, kao i brzinu govorenog jezika. Nastojte osigurati jedinstven sadržaj za svaku zemlju. I svakako uključite trošak lokalizacije u svoj početni proračun.

3 U obzir uzmite dostupne mogućnosti

Pri planiranju globalne strategije videooglašavanja, u obzir trebate uzeti sljedeće čimbenike:

Cenzura

Ključan zadatak u pripremi strategije za novo tržište jest saznati koji su pravni aspekti te što smijete reći, napraviti i pokazati, kao i koja se vremenska ograničenja mogu primjenjivati. Ako to učinite, neće vam se dogoditi da producirate videooglas koji se ne smije prikazati.

Titlovi, sinkronizacija ili voice-over sinkronizacija?

Sinkronizacija

U mnogim lokaliziranim videooglasima koristi se sinkronizacija — prijevod izvornog dijaloga sinkroniziran u skladu s pomicanjem usana glumaca — zbog neposrednosti i fleksibilnosti koju daje riječima i intonaciji.

Titlovi

No, titlovima možete dosegnuti publiku u drugim zemljama, kao i nagluhe osobe. (Imajte na umu da govor na zaslonu mora biti dovoljno spor za titlove.) Mjerljiva prednost titliranja jest to što tražilice indeksiraju titlove na YouTubeu čime se neposredno razvija vidljivost vašeg videooglasa.

Voice-over sinkronizacija

Voice-over sinkronizacija preko kadra na ciljanom jeziku znači da ne morate sinkronizirati govor s usnama. Zbog toga se isplati dovršiti lokalizaciju u fazi pretprodukcije. Ako scenarij pripremate na lokalnom jeziku, možete točno izračunati vrijeme scenarija pa voice-over sinkronizator može govoriti odgovarajućim tempom, ne mora raditi duge stanke niti govoriti brzo. Ako primjerice govorite španjolski, njemački ili francuski, to obično znači da će scenarij biti dulji u usporedbi s engleskim scenarijem, dok ćete za većinu azijskih jezika imati znatno kraći scenarij od engleskog.

Kombinacija

Može li vaš proračun podnijeti kombinaciju titlova, sinkronizacije i voice-over sinkronizacije? Ako može, vaši će korisnici moći odabrati što će pogledati. To znači da će vaš videooglas biti još pristupačniji.

Savjet

Ako ne želite dodatne troškove za lokalizaciju pri ispitivanju novog tržišta, razmišljajte na globalnoj razini. Animacija je savršen medij jer videooglas ne treba sadržavati govor da bi prenio poruku. Voice-over preko kadra pruža najkreativnije mogućnosti.

Savjet

YouTube Director besplatna je aplikacija koja vam pomaže jednostavnu izradu videozapisa za povezivanje s korisnicima na YouTubeu. Sadrži više od stotinu predložaka s detaljnim uputama za izradu videooglasa.

Formati

Koji je format videooglasa najbolji za prenošenje vaše poruke?

 • Umetnuti oglasi TrueView prikazuju se prije, tijekom ili nakon videozapisa na YouTubeu ili web-lokacijama, u igrama ili aplikacijama na prikazivačkoj mreži. Ti se oglasi mogu prikazivati i u YouTube videozapisima ugrađenim na drugim web-lokacijama. Gledatelj nakon pet sekundi ima mogućnost preskakanja oglasa.

 • Oglasi TrueView za otkrivanje videozapisa dosežu ljude na mjestima na kojima otkrivaju sadržaj. Njihov izgled razlikovat će se ovisno o veličinama i formatima oglasa koje izdavači sadržaja podržavaju. Ako gledatelj klikne minijaturu oglasa, videozapis će se prikazivati na YouTube stranici za gledanje ili stranici kanala.

 • Bumper oglasi kratki su format videooglasa osmišljen da vam omogući da široko dosegnete korisnike i povećate svijest o svojoj robnoj marki. Bumper oglasi traju najviše šest sekundi, a gledatelji ne mogu preskočiti oglas.

Saznajte više o formatima videooglasa

Druge korisne veze

4 Praksa ciljanja

Ciljanjem svojih globalnih videooglasa na YouTubeu i Google prikazivačkoj mreži možete se oglašavati potrošačima u pravom trenutku i u željenim zemljama. Važno je znati da se sa svakim načinom ciljanja koji dodate ciljanje sužava, a ne proširuje. No, ne zaboravite da je vaš cilj uvijek optimizirati kvalitetu i relevantnost publike, čak i ako to znači smanjenje kvantitete. U nastavku su navedeni načini ciljanja koje možete koristiti.

Demografske skupine

Odaberite dob, spol, roditeljski status ili prihod kućanstva publike koju želite dosegnuti.

Interesi

Odaberite neke od dostupnih kategorija publike kako biste dosegnuli korisnike koje zanimaju određene teme, čak i ako posjećuju stranice o drugim temama. Saznajte više o publikama.

 • Publika sa zajedničkim afinitetima: povećajte svijest o robnoj marki i potaknite interes dosezanjem osoba koje već pokazuju veliko zanimanje za relevantne teme

 • Prilagođena publika sa zajedničkim afinitetima: uz prilagođenu publiku sa zajedničkim afinitetima možete izraditi publiku koja više odgovara vašim robnim markama. Na primjer, umjesto da doseže ljubitelje sporta, tvrtka koja nudi obuću za trčanje možda želi dosegnuti strastvene maratonce

 • Publika određenog proizvoda: odaberite odgovarajuću publiku kako biste pronašli korisnike koji istražuju proizvode i aktivno razmišljaju o kupnji usluge ili proizvoda poput onog koji nudite

Položaji

Ciljajte jedinstvene kanale, videozapise, aplikacije, web-lokacije ili položaje na web-lokacijama. Primjerice, možete ciljati cijeli blog s velikim prometom ili samo početnu stranicu popularne web-lokacije s vijestima. Položaji obuhvaćaju:

 • kanale na YouTubeu
 • videozapise na YouTubeu
 • web-lokacije na prikazivačkoj mreži
 • aplikacije na prikazivačkoj mreži.

Napomena: kada dodate položaje na prikazivačkoj mreži, vaš se oglas i dalje može prikazivati na svim lokacijama na YouTubeu za koje ispunjava uvjete. Kada dodate položaje na YouTubeu, vaš se oglas i dalje može prikazivati na svim lokacijama na prikazivačkoj mreži za koje ispunjava uvjete.

Teme

Ciljanje teme omogućuje obuhvaćanje širokog raspona videozapisa, kanala i web-lokacija povezanih s temama koje ste odabrali. Na primjer, možete ciljati temu "automobilizam", pa će se vaš oglas prikazivati na YouTubeu osobama koje gledaju videozapise o automobilima.

Ključne riječi

Ovisno o formatu videooglasa, njih možete prikazivati na temelju riječi ili fraza – ključnih riječi – povezanih s YouTube videozapisom, YouTube kanalom ili vrstom web-lokacije za koju je vaša publika zainteresirana.

Remarketing videozapisa

Dosegnite gledatelje na temelju njihove prošle interakcije s vašim videozapisima, oglasima TrueView ili YouTube kanalom. Ako ste već povezali YouTube račun s Google Ads računom, automatski ćemo za vas izraditi prilagođene popise. Saznajte više o popisima za remarketing za gledatelje YouTubea.