Kako doseći pravu publiku pomoću oglašavanja na prikazivačkoj mreži

Dosezanje odgovarajuće publike pomoću odgovarajuće strategije prikaznog oglašavanja

1 Pregled

Izazov

Uspjeh prikaznog oglašavanja, bilo gdje u svijetu, oslanja se na ciljanje prave publike pravom porukom.

Vaš cilj

Istraživati i uvrstiti saznanja o tome kako se vaša strategija prikaznog oglašavanja treba mijenjati kako biste pronašli pravu publiku i poruku za svaku novu zemlju u koju širite poslovanje.

Kako to postići

Google Ads ima dvije glavne mreže: pretraživačku i prikazivačku. Pretraživačka mreža doseže ljude koji su već pretraživali određene proizvode ili usluge koje žele kupiti. Pretraživačka mreža pomaže vam zaokupiti nečiju pozornost ranije u ciklusu kupnje, pomoću različitih formata oglasa širom digitalnog svemira. Ta mreža obuhvaća više od dva milijuna web-lokacija koje dosežu više od 90% ljudi na internetu. Osmišljena je da vam pomogne pronaći pravu publiku na milijunima web-lokacija diljem svijeta. Omogućuje vam strateški pristup i prikazivanje poruke pred mogućim korisnicima na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Ovaj vodič ističe što trebate uzeti u obzir kada planirate da prikazivačka kampanja dosegne novu publiku u novoj zemlji.

2 Istraživanje i planiranje

Višestruko se isplati odvojiti vrijeme za istraživanje i dubinsko razumijevanje toga tko je točno vaš kupac, u svakoj zemlji. Sve ostalo, od ciljanja do izrade oglasa, temelji se na tom znanju.

Istražujte

Pronađite zemlju s publikom koja ne samo da izgleda isto, već se tako i ponaša. Sjetite se da proizvod koji je popularan u vašoj zemlji možda neće doseći te iste razine drugdje. Uzmite u obzir kulturne i geografske razlike poput društveno-ekonomskih parametara, klime i sezonskih kretanja, politike, pa čak i povijesti. Na primjer, pretpostavimo da tražite države u kojima ima mnogo vlasnika pasa radi prodaje svojih dodataka za sve vremenske prilike za šetnju pasa, vodilice, okovratnike, oprsnice, kapute, pulovere i dr. Međutim, sami podaci o velikom broju vlasnika pasa neće vam reći je li to zemlja u kojoj vlasnici vole voditi pse u šetnju. Mogla bi biti zemlja u kojoj se psi smatraju modnim dodacima koji se nose u torbicama ili ih se ne smatra ljubimcima već radnim životinjama. U nijednom od tih scenarija ne biste prodali velik broj svojih proizvoda.

Planirajte svoju kampanju

Dovoljno rano počnite s planiranjem svoje međunarodne kampanje za prikazne oglase, naročito kad definirate logistiku, a možda ćete trebati odvojiti vrijeme i za profesionalni prijevod.

Na što treba obratiti pozornost:

 • Što želite postići?
  • Prodati više proizvoda ili usluga?
  • Izgraditi vjernost korisnika?
  • Stupiti u interakciju s korisnicima? Povećati svijest o robnoj marki?
 • Što želite reći?
 • Nudite li ponudu ili popust?
 • Kako bi oglasi trebali izgledati? Imajte na umu jezične razlike. Tekst određene dužine na engleskom može biti duži ili kraći na drugom jeziku.

 • Koji se načini plaćanja preferiraju na vašim ciljnim tržištima?

 • Koji su tehnički zahtjevi? Oprema, infrastruktura, veličina datoteka, kvaliteta videozapisa i dimenzije bannera koje imaju prednost razlikovat će se od zemlje do zemlje.

 • Koliko vremena prođe od narudžbe do otpreme? To će se razlikovati od zemlje od zemlje, zato budite sigurni da to znate.

Dosegnite pravu publiku

Ciljanje lokacije u Google Adsu omogućuje prikazivanje oglasa na odabranim geografskim lokacijama: zemljama, područjima unutar zemlje, u krugu određene lokacije ili grupa lokacija. To vam pomaže da svoje oglašavanje usmjerite na područja u kojima ćete pronaći odgovarajuće korisnike, a ograničite u područjima u kojima ih nećete pronaći. Nakon što pronađete svoju savršenu publiku, vrijeme je da razmislite kako je želite dosegnuti.

Pomoću ključnih riječi

Uvijek lokalizirajte i provjerite jesu li vaše ključne riječi kolokvijalne za tržište i uzmite u obzir razlike u dijalektu, kao što su europski i latinoamerički španjolski. Na primjer, ako prodajete opremu za šetnju pasa, dodali biste ključne riječi (na relevantnom jeziku) povezane s tom temom. Zatim bi Google Ads pronašao web-lokacije koje sadrže vaše ključne riječi, kao i relevantnu publiku zainteresiranu za te ključne riječi.

S vremenom biste mogli razmisliti o zapošljavaju profesionalnog prevoditelja ili čak dobre lokalne agencije koja će vam pomoći da dublje istražite i pronađete više ključnih riječi.

Dobra je ideja odabrati ključne riječi koje su relevantne za čitavu grupu oglasa, a ne samo za jedan oglas. Kako bi za vas pronašao publiku koja je zainteresirana za vašu tvrtku i za koju je vjerojatnije da će nešto poduzeti, Google Ads koristi kontekstualno ciljanje. Razmislite o dodavanju engleskog kao dodatnog jezika za ciljanje kako biste povećali doseg u zemlji u kojoj oglašavate.

Pomoću položaja

Pomoću prikazivačke mreže možete odabrati vrste stranica ili određene web-lokacije za svoje oglase, kao i publiku kojoj ćete prikazivati oglase. Pomoću tih ručnih položaja oglas možete prikazivati na određenim web-stranicama, u online videozapisima, igrama, RSS feedovima, na web-lokacijama za mobilne uređaje i u aplikacijama koje odaberete. Možete čak i blokirati svoje oglase s web-lokacija za koje mislite da nisu relevantne.

Pomoću publike

Ovo su načini kako možete ciljati svoje oglase da bi dosegli određene grupe korisnika:

Publika:

Ovisno o vašim ciljevima oglašavanja, možete odabrati publiku koja se najbolje podudara s vašim korisnicima.

 • Da biste potaknuli svijest o robnoj marki, upotrijebite publiku sa zajedničkim afinitetima kako biste dosegli široku publiku kao na TV-u.
 • Da biste dosegli što više mogućih korisnika pomoću afiniteta za određeno područje proizvoda, upotrijebite prilagođenu publiku sa zajedničkim afinitetima.
 • Da biste dosegli određenu publiku koja aktivno kupuje proizvod ili uslugu, upotrijebite publiku određenog proizvoda.

Možete upotrijebiti i ključne riječi kako biste dosegli publiku koja istražuje proizvode ili usluge poput vaših. Pomoću ključnih riječi za publiku vaši oglasi mogu dosegnuti korisnike koji će vjerojatno biti zainteresirani za određene pojmove na temelju trenutačne i prošle aktivnosti pregledavanja.

Remarketing:

Pomoću ove opcije možete dosegnuti korisnike koji su već posjetili vašu web-lokaciju dok posjećuju druge web-lokacije na Google prikazivačkoj mreži. Remarketing možete pronaći uz odjeljak koji se odnosi na kategorije interesa na svom računu.

Demografski podaci:

Pomoću ove opcije možete dosegnuti korisnike za koje je vjerojatno da se nalaze u demografskoj skupini (dob, spol i roditeljski status) koju odaberete. Uz opciju publike ne morate ručno odabrati gdje će se prikazivati vaši oglasi. U tom slučaju, web-lokacije ili aplikacije na kojima se vaši oglasi prikazuju na temelju tih metoda označene su u vašoj statističkoj tablici na kartici Položaji kao "automatski položaji".

Razmislite o svojoj konkurenciji

Doznajte tko vam je konkurencija na novom tržištu i što ona radi. To vam može pomoći da odredite kako predstaviti svoje prikazno oglašavanje, odlučite o dosegu, učestalosti i CPM cijeni. Višestruko se isplati imati realistična očekivanja o tome što očekivati za svako novo tržište na koje uđete.