Σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας σας για την Τσεχική Δημοκρατία

Παρέχεται από την Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Επισκόπηση

Η πρόκληση

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ΑΕΠ και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, με τους καινοτόμους ντόπιους κατασκευαστές να προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επενδύσουν. Σε συνδυασμό με την αξιοπιστία της στις επιχειρηματικές συναλλαγές, η Τσεχική Δημοκρατία αξίζει να εξεταστεί ως μια σταθερή θέση στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο στόχος σας

Αφού διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, θα έχετε κατανοήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Τσεχική Δημοκρατία και θα γνωρίζετε πώς να τις εκμεταλλευτείτε στο έπακρο. Επίσης, θα έχετε μια γενική αντίληψη της θέσης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και γιατί αυτό επηρεάζει τις επιχειρήσεις.

2 Επέκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Τσεχική Δημοκρατία

Με πληθυσμό που μόλις υπερβαίνει τα 10,5 εκατομμύρια, η Τσεχική Δημοκρατία έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ΑΕΠ και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ. Τσεχική Δημοκρατία κατατάσσεται από το Forbes ως η 28η καλύτερη χώρα για επιχειρηματικές συναλλαγές. Οι κυριότερες βιομηχανίες της περιλαμβάνουν: μηχανική υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρονικά είδη, μηχανοκίνητα οχήματα, μηχανήματα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Χάρτης Τσεχικής Δημοκρατίας

3 Σύντομες πληροφορίες για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Τσεχική Δημοκρατία και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα

 • Το ονομαστικό ΑΕΠ είναι περίπου 18.300 $, με ισοτιμία αγοραστικής δύναμης που μόλις υπερβαίνει τα 33.000 $.

 • Οι εξαγωγές της Τσεχικής Δημοκρατίας αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% του ΑΕΠ της χώρας. Οι κύριες εξαγωγές περιλαμβάνουν μηχανήματα, εξοπλισμό μεταφορών και ηλεκτρονικά είδη

 • Οι κύριοι εξαγωγικοί εταίροι περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Σλοβακία και την Πολωνία.

 • Η ανεργία είναι μόλις κάτω από 2,5%, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

 • Πάνω από το 40% του πληθυσμού είναι μεταξύ 25-54 ετών. Οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνουν τη γρήγορη γήρανση του πληθυσμού, την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, την καθυστέρηση στο εκπαιδευτικό σύστημα και την ανάγκη διαφοροποίησης πέρα από την παραγωγική βιομηχανία προς μια οικονομία που βασίζεται περισσότερο στην υψηλή τεχνολογία και τις υπηρεσίες.

4 Τάσεις πελατών

Κατά την επέκταση σε νέες αγορές, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά των πελατών. Πώς αγοράζει συνήθως προϊόντα ο πελάτης-στόχος σας; Ποιον τρόπο παράδοσης προτιμά; Οι παρακάτω παράγοντες θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε πώς οι τάσεις των πελατών θα επηρεάσουν τον τρόπο δραστηριοποίησής σας στην Τσεχική Δημοκρατία.

 • 8,4% των αγορών στην Τσεχική Δημοκρατία ολοκληρώνονται στο διαδίκτυο, ενώ περίπου 70% του πληθυσμού κάνει αγορές τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

 • 75% των πελατών ζητούν παράδοση αυθημερόν.

 • Οι πελάτες προτιμούν να επιλέγουν χρονικό διάστημα και ημερομηνία παράδοσης.

 • Οι τσεχικοί ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου πωλούν συχνότερα υφάσματα και αξεσουάρ (17%), οικιακά προϊόντα και προϊόντα κήπου (11%), ηλεκτρονικά είδη (7%) και είδη παντοπωλείου (6%).

 • Οι κύριες αγοραστικές εορτές συμπεριλαμβάνουν την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, τον Ιανουάριο, την περίοδο πριν από το Πάσχα και τις θερινές πωλήσεις.

 • Στα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνονται το YouTube και το Facebook. Εκτιμάται ότι σχεδόν 95% του πληθυσμού με σύνδεση στο διαδίκτυο στη χώρα χρησιμοποιεί το YouTube (οι περισσότεροι χρήστες παρακολουθούν αντί να ανεβάζουν βίντεο).

5 Μοντέλα διεκπεραίωσης

Διασυνοριακά στην Τσεχική Δημοκρατία

Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν ένα κύριο κέντρο της εφοδιαστικής τους αλυσίδας στην ηπειρωτική Ευρώπη (συχνά στην Ολλανδία ή τη Γερμανία), για να διαχειριστούν τη διεκπεραίωση των απαιτήσεων στην Ευρώπη, επομένως η Τσεχική Δημοκρατία είναι συνηθισμένη στην πραγματοποίηση διασυνοριακών αγορών. Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ολοένα και πιο δημοφιλές στους Τσέχους καταναλωτές λόγω της ποικιλίας των διαθέσιμων προϊόντων στην υπόλοιπη Ευρώπη: ιδίως από τους χώρους των ηλεκτρονικών ειδών, των ενδυμάτων, των αξεσουάρ και των καλλυντικών. Για τους Τσέχους καταναλωτές, η παροχή υποστήριξης πελατών, αξιόπιστων ιστοτόπων και επιλογών πληρωμής είναι σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την απόφασή τους να αγοράσουν.

Διεκπεραίωση εντός V4

Το V4 ή “4 του Βίσεγκραντ” είναι μια πολιτισμική και πολιτική συμμαχία μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας. Εντός της περιοχής των "Τεσσάρων του Βίσεγκραντ", η Τσεχική Δημοκρατία θεωρείται ο καινοτόμος λόγω των πολλών τοπικών κατασκευαστών και του χαμηλού ποσοστού ανεργίας. Οι εταιρείες εφοδιαστικής εξακολουθούν να συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό κοντά στην Πράγα, αλλά εντοπίζονται και σε βορειοδυτικές πόλεις όπως το Χράντετς Κράλοβε.

6 Μεταφορά

Εταιρείες μεταφοράς μικρών πακέτων

 • DHL
 • Chronopost
 • GLS
 • DPD
 • Τοπικά ταχυδρομεία

Εταιρείες μεταφορών LTL (λιγότερο από φορτίο φορτηγού) / TL (φορτίο φορτηγού)

 • Dachsher
 • CEVA
 • K&N
 • Schenker
 • DSV
 • DHL
 • Rhenus
 • Basan

7 Πώς να ξεκινήσετε τη δραστηριοποίηση της επιχείρησής σας στην Τσεχική Δημοκρατία

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την είσοδο στην αγορά της Τσεχικής Δημοκρατίας, ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών τύπων εταιρικής δομής. Σκεφτείτε επίσης τον τύπο του μοντέλου διεκπεραίωσης που ταιριάζει καλύτερα στην επιχείρησή σας. Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προσέγγισης των πελατών και διεκπεραίωσης των παραγγελιών; Θα πρέπει να αξιολογήσετε τις απαιτήσεις κανονιστικής συμμόρφωσης που διέπουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και πώς ισχύουν στη δική σας περίπτωση. Επίσης, πρέπει να αποφασίσετε εάν θα πρέπει να εγγραφείτε στην αρμόδια για τις εμπορικές άδειες διοικητική αρχή. Τέλος, θα πρέπει να βρείτε ένα κέντρο διεκπεραίωσης και εταιρείες μεταφορών που παρέχουν κάλυψη στις περιοχές στόχευσής σας στην Τσεχική Δημοκρατία.

Το Market Finder περιλαμβάνει ανάλυση του δείκτη επιχειρηματικότητας (Doing Business Index) της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσω της οποίας μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Τσεχική Δημοκρατία. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί σε μια κλίμακα από το 1 έως το 190 πόσο εύκολα μπορεί μια επιχείρηση να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια τοπική εταιρεία σε κάθε οικονομία του πλανήτη. Για τη λήψη της τελικής βαθμολογίας, αξιολογούνται δέκα πεδία. Αυτά περιλαμβάνουν την ευκολία σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, την ευκολία πρόσβασης σε δανεισμό και τις δυνατότητες διασυνοριακού εμπορίου.

Κατά την είσοδο σε μια νέα αγορά, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις διαχειριστικές, κανονιστικές και εφοδιαστικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Το Market Finder διευκολύνει πολύ την κατανόηση των νομικών απαιτήσεων και την επίλυση εφοδιαστικών ζητημάτων, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών οδηγών και πληροφοριών.

Λογότυπο εταρείας

Η Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services παρέχει λύσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν σύνδεση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σημείωση

Το υλικό που παρέχεται στον ιστότοπο έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για οικονομικές, φορολογικές ή νομικές συμβουλές, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.