Σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας σας για την Κίνα

Παρέχεται από την Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Επισκόπηση

Η πρόκληση

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου, παρέχοντας έτσι μεγάλες δυνατότητες για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν στο εξωτερικό. Ακόμη και αν η Κίνα δεν εντάσσεται άμεσα στη στρατηγική ανάπτυξής σας, θα πρέπει να θεωρηθεί μέρος του ευρύτερου οικονομικού πλαισίου, αφού πρόκειται για τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εξαγωγέα.

Ο στόχος σας

Αφού διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, θα κατανοήσετε τις ευκαιρίες που παρέχει η Κίνα και πώς να τις αξιοποιήσετε στο έπακρο. Θα αποκτήσετε επίσης μια γενική εικόνα για τη θέση της Κίνας στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και θα κατανοήσετε γιατί αυτό επηρεάζει τις επιχειρήσεις.

2 Επέκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του τρόπου επέκτασης της επιχείρησής σας στο εξωτερικό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το τρέχον κλίμα της αγοράς στην οποία σχεδιάζετε να δραστηριοποιηθείτε. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με βάση το ΑΕΠ και η μεγαλύτερη με βάση την αγοραστική δύναμη. Διαθέτει καλή υποδομή μεταφορών, με έντονη εστίαση στις κατασκευές, και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων στον κόσμο.

Η αγορά εφοδιαστικής αλυσίδας της Κίνας είναι κατακερματισμένη, με τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% της αγοράς. Η πλειοψηφία των εταιρειών εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν τοπικά. Υπάρχουν μερικές ξένες επιχειρήσεις (DHL, FedEx and UPS), όπως και κάποιες κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά οι ξένοι μεταφορείς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν εύκολα τις τοπικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τα δικά τους δίκτυα. Όσον αφορά το κόστος μεταφοράς, ρίξτε μια ματιά στις τοπικές εταιρείες για τις καλύτερες προσφορές.

Η Κίνα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ (450 $ δις), το ΗΒ (110 $ δις) και την Ιαπωνία (95 $ δις). Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένας τομέας ανάπτυξης: οι πωλήσεις αντιπροσώπευαν το 23,1% όλων των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα το 2017 και αναμένεται να αυξηθούν στο 40,8% μέχρι το 2021.1 Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των αγοραστών στο διαδίκτυο σε επαρχίες όπως οι Χενάν, Σανσί και Σιντσιάνγκ υπερβαίνει το 100%, ενώ η συνολική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου τροφοδοτεί τη ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας.

χάρτης Κίνας


 1. eMarketer 

3 Σύντομες πληροφορίες σχετικά με την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα

 • Οι αγορές στο διαδίκτυο στην Κίνα αναμένεται να φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2019.1

 • Η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί μια εξαιρετικά ευνοϊκή τοποθεσία για διασυνοριακές αγορές. Αυτό οφείλεται κυρίως στα πλεονεκτήματα κόστους.2

 • Οι αγοραστικές συνήθειες εξακολουθούν να εξελίσσονται: το 74% του πληθυσμού αγοράζει μόνο εγχώρια, το 24% διασυνοριακά και εγχώρια, και το 2% μόνο διασυνοριακά.3

 • Στον πίνακα παρουσιάζονται οι δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα.4

Οι δημοφιλέστερες κατηγορίες προϊόντων στην Κίνα σύμφωνα με το CBEC το 2016


 1. Forrester 

 2. eMarketer 

 3. PayPal 

 4. iResearch 2016/Ecommerce Foundation 

4 Τάσεις πελατών

Κατά την επέκταση σε νέες αγορές, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη συμπεριφορά των πελατών. Πώς αγοράζει συνήθως προϊόντα ο πελάτης-στόχος σας; Ποιον τρόπο παράδοσης προτιμά; Οι παρακάτω παράγοντες θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε πώς οι τάσεις των πελατών θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριοποίησή σας στην Κίνα.

 • Οι Κινέζοι πελάτες είναι συνηθισμένοι να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους γρήγορα και πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν παράδοση την ίδια ημέρα.

 • Όσον αφορά τις διασυνοριακές αγορές, οι Κινέζοι πελάτες τείνουν να αγοράζουν ορισμένα προϊόντα από ξένες χώρες. Για παράδειγμα, αγοράζουν συχνά ηλεκτρονικά προϊόντα από αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, και προϊόντα ομορφιάς από εταιρείες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

 • Οι Κινέζοι πελάτες είναι πιθανότερο να πραγματοποιήσουν αγορές από επωνυμίες με έντονη παρουσία στα κοινωνικά μέσα και επηρεάζονται σημαντικά από τις κριτικές και τις προτάσεις στο διαδίκτυο. Σε αρκετές περιοχές της Ασίας πάνω από το 50% των αγορών ηλεκτρονικού εμπορίου οφείλονται στα κοινωνικά μέσα.1

 • Ενώ η παρουσία στα κοινωνικά μέσα είναι καθοριστική για τις επωνυμίες που απευθύνονται σε Κινέζους καταναλωτές, ένα ανεξάρτητο διαδικτυακό κατάστημα δεν είναι εξίσου σημαντικό, επειδή οι αγοραστές στο διαδίκτυο ψωνίζουν συνήθως μέσω ενός marketplace που τους δίνει πρόσβαση σε πολλές επιλογές.

 • Περίπου τα 2/3 των διαδικτυακών πωλήσεων στην Κίνα αφορούν κινητά, αύξηση ύψους 2000% από το 2012.2

 • Η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα οφείλεται σε πόλεις τρίτου και τέταρτου επιπέδου. Η καταναλωτική συμπεριφορά στις αναδυόμενες πόλεις θα επηρεάσει τη συνολική ανάπτυξη και τις τάσεις.3

διάγραμμα αύξησης ηλεκτρονικών αγορών


 1. Marketing-Interactive.com 

 2. eMarketer 

 3. MarketingToChina 

5 Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου της Κίνας

Αρκετές εταιρείες στήνουν τις επιχειρήσεις τους στις Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου (ΖΕΕ) της Κίνας. Πρόκειται για ειδικές οικονομικές ζώνες όπου επιτρέπεται η εκφόρτωση, ο χειρισμός, η κατασκευή και η επανεξαγωγή προϊόντων χωρίς την παρέμβαση των κινεζικών τελωνειακών αρχών.

Οι ΖΕΕ οργανώνονται σε περιοχές με γεωγραφικά πλεονεκτήματα (μεγάλα λιμάνια και διεθνή αεροδρόμια). Η πρώτη ΖΕΕ άνοιξε στη Σαγκάη το 2013 και ακολούθησαν αρκετές άλλες, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Τιαντζίν, την Γκουανγκντόνγκ και τη Φουτζιάν.

Στο πλαίσιο των ΖΕΕ, οι απαιτήσεις σήμανσης και οι λοιπές απαιτήσεις αφορούν τόσο τις εισαγωγές B2B (business-to-business) όσο και τις εισαγωγές B2C (business-to-consumer) που φτάνουν στην Κίνα. Παρόλο που οι τελωνειακοί κανονισμοί είναι εθνικοί, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται ο κανονισμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη τελωνειακή πύλη. Ακολουθούν μερικά γενικά στοιχεία για τις βασικές ΖΕΕ, για να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς:

ΖΕΕ Σαγκάης

 • Η ΖΕΕ Σαγκάης ιδρύθηκε το 2013, ήταν η πρώτη ΖΕΕ στην ηπειρωτική Κίνα και καλύπτει πάνω από 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
 • Προσφέρει τεράστιο χώρο για εγκαταστάσεις αποθήκης, προμήθειας, διανομής και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Λόγω των απαιτήσεων προεγγραφής για τους ξένους εμπόρους και τις μονάδες τήρησης αποθεμάτων, η Σαγκάη δεν είναι και τόσο δημοφιλής πύλη για τις επιχειρήσεις B2C. Χρησιμοποιείται κυρίως για εισαγωγές B2B.

ΖΕΕ Φουτζιάν

 • Η ΖΕΕ Φουτζιάν ιδρύθηκε το 2014, καλύπτει περίπου 118 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τις περιοχές Σιαμέν, Φουζού και Πινγκτάν.
 • Στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα εμπορικό περιβάλλον που θα ανοίξει τις πόρτες της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο εστιάζοντας στην οικονομική συνεργασία με την Ταϊβάν.
 • Εστιάζει στην προηγμένη παραγωγή, τις διεθνείς αποστολές, τον τουρισμό, την ανάπτυξη ενός θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού του 21ου αιώνα και τη συνεργασία χρηματοοικονομικών μέσων.

ΖΕΕ Γκουανγκντόνγκ

 • Η ΖΕΕ Γκουανγκντόνγκ βρίσκεται στην παραθαλάσσια επαρχία Γκουανγκντόνγκ και σκοπός της είναι να ενσωματώσει περαιτέρω την ηπειρωτική Κίνα με το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ.
 • Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας οικονομικής ζώνης με διεθνή σύνδεση, μια βιομηχανίας υπηρεσιών με βάση την κατασκευή στις περιοχές Κιανχάι και Σεκού, και ενός παγκόσμιου κόμβου αποστολών και εφοδιαστικής αλυσίδας.
 • Εστιάζει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον εκτελωνισμό και τη διάνοιξη θαλάσσιων εμπορικών διαδρομών προς την Ευρώπη και την Αφρική.
 • Κύριος κόμβος για κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρονικού εμπορίου.

ΖΕΕ Τιαντζίν

 • Η Τιαντζίν βρίσκεται στον δήμο Τιαντζίν, καλύπτει μια περιοχή περίπου 119 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποσκοπεί στην ενίσχυση της Τιαντζίν στον οικονομικό διάδρομο Κίνας-Μογγολίας-Ρωσίας.
 • Στόχος είναι η ανάπτυξη της περιοχής Πεκίνου-Τιαντζίν-Χεμπέι και το άνοιγμα για θεσμική καινοτομία σε όλη την Κίνα.
 • Στις κύριες δραστηριότητες περιλαμβάνονται οι εξής: κατασκευή υψηλής τεχνολογίας, Ε&Α και μεταφορά τεχνολογίας, χρηματοδοτική μίσθωση και διεθνείς αποστολές και διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας.1

(Πηγή: Mylo Trade)

Ζώνες ελεύθερου εμπορίου στην Κίνα

Νέες ΖΕΕ

Επτά νέες ΖΕΕ εγκρίθηκαν στις περιοχές Λιαονίνγκ, Ζετζιάνγκ, Χενάν, Χουμπέι, Τσονγκίνγκ, Σιτσουάν και Σαανσί, και όλες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Η ΖΕΕ της Ζετζιάνγκ θα εστιάζει στις διεθνείς ναυτιλιακές υπηρεσίες και τη διεθνή αποθήκευση πετρελαίου, η ΖΕΕ της Λιαονίνγκ θα εστιάζει στην υποστήριξη της μεταρρύθμισης των κρατικών επιχειρήσεων, στην Τσονγκίνγκ θα προωθείται η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας "One Belt, One Road" της Κίνας και η Χενάν θα επικεντρωθεί στις διεθνείς υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφοράς.

Οφέλη από τις ΖΕΕ:

 • Λιγότεροι φόροι κατά την εισαγωγή και την εξαγωγή.
 • Ένα ειδικό σύστημα παρακολούθησης τελωνείων, το οποίο διευκολύνει την αντιμετώπιση των διοικητικών ζητημάτων.
 • Λεπτομερής εκτελωνισμός μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο.
 • Ταχύτερη τελωνειακή εκκαθάριση των προϊόντων.
 • Οι προμηθευτές μπορούν να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ μετά την αποστολή προϊόντων σε μια πιλοτική ΖΕΕ ή σε συνδεδεμένα πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας (σε αυτά ισχύουν παρόμοιοι κανόνες με τις ΖΕΕ). 2

Μεταφορές εντός της Κίνας

Χάρη στην καλή υποδομή μεταφορών, μπορείτε να στείλετε προϊόντα οπουδήποτε στην ηπειρωτική Κίνα με παράδοση σε 7 ημέρες ή λιγότερες. Στις περιοχές κατά μήκος της ανατολικής ακτής ή στην κεντρική Κίνα ο χρόνος παράδοσης είναι 1-3 ημέρες. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνήθως ένα κεντρικό κέντρο διεκπεραίωσης ή διαθέτουν πολλαπλά κέντρα διεκπεραίωσης για την εξυπηρέτηση των τοπικών αγορών (ένας συνηθισμένος και οικονομικός τρόπος εξυπηρέτησης των Κινέζων πελατών). Εάν εξετάζετε την Κίνα ως νέα αγορά, συνιστώνται τουλάχιστον δύο βασικά κέντρα διεκπεραίωσης: ένα στη νότια Κίνα και ένα κοντά στη Σαγκάη (ή πιο κοντά στο Πεκίνο).


 1. Healy Consultants Group PLC 

 2. Journal of Commerce 

6 Μεταφορές στην Κίνα

Εταιρείες μεταφορών μικρών πακέτων

όπως αναλύεται παρακάτω, οι πιο συνηθισμένες εταιρείες μεταφορών στην Κίνα είναι οι CTO, TTK, Best Express, ZJS, STO, Yunda, YTO, ZTO, EMS (κινεζικό ταχυδρομείο) και SF Express για μικρά πακέτα. Το EMS είναι δημοφιλές για την κάλυψη σε εθνικό επίπεδο και περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών. Οι δύο μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba και Jindong, έχουν τη δική τους υποδομή παράδοσης τελικού σταδίου (last-mile) σε μεγάλες πόλεις. 1

 • SF Express: μερίδιο αγοράς 8,2%
 • EMS / Κινεζικό Ταχυδρομείο: μερίδιο αγοράς 6,2%
 • ZTO: μερίδιο αγοράς 14,3%
 • YTO: μερίδιο αγοράς 14,7%
 • Yunda: μερίδιο αγοράς 10,5%
 • STO: μερίδιο αγοράς 12,4%
 • Άλλα: μερίδιο αγοράς 33,7%

Εταιρείες μεταφορών LTL (λιγότερο από φορτίο φορτηγού) και TL (φορτίο φορτηγού)

Για μεγάλες παραδόσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερες εταιρείες μεταφορών, επειδή διαφορετικοί πάροχοι εξυπηρετούν διαφορετικές περιοχές. Ακολουθούν οι κύριες εταιρείες μεταφορών για μεγαλύτερα φορτία:2

 • Deppon
 • ANE
 • ZTKY
 • YIMIDIDA
 • YCG
 • HOAU
 • SF express
 • ShengFeng
 • LBEX
 • CNEX

 1. China Money Network 

 2. Journal of Commerce 

7 Πώς να ξεκινήσετε τη δραστηριοποίηση της επιχείρησής σας στην Κίνα

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την είσοδο στην αγορά της Κίνας, σκεφτείτε το επαγγελματικό όχημα που θα σας εξυπηρετούσε καλύτερα και βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που προσφέρετε μπορούν να εισαχθούν. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τους ελέγχους εισαγωγής και εξαγωγής που ενδέχεται να ενεργοποιηθούν και εάν απαιτείται δήλωση εισαγωγής όταν τα προϊόντα σας φτάνουν στην Κίνα. Τέλος, θα πρέπει να βρείτε ένα κέντρο διεκπεραίωσης και εταιρείες μεταφορών που καλύπτουν τις περιοχές στόχευσής σας.

Χρησιμοποιώντας τον δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορείτε να ενημερωθείτε ως προς το κατά πόσο είναι εύκολη η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί σε μια κλίμακα από το 1 έως το 190 πόσο εύκολα μπορεί μια επιχείρηση να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια τοπική εταιρεία σε κάθε οικονομία του πλανήτη. Για τη λήψη της τελικής βαθμολογίας, αξιολογούνται δέκα πεδία. Αυτά περιλαμβάνουν την ευκολία σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, την ευκολία πρόσβασης σε δανεισμό και τις δυνατότητες διασυνοριακού εμπορίου.

Κατά την είσοδο σε μια νέα αγορά, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις διαχειριστικές, κανονιστικές και εφοδιαστικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Το Market Finder διευκολύνει πολύ την κατανόηση των νομικών απαιτήσεων και την επίλυση εφοδιαστικών ζητημάτων, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών οδηγών και insights.


alt text

Η Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services παρέχει λύσεις εφοδιαστικής αλυσίδας, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν σύνδεση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σημείωση

Το υλικό που παρέχεται στον ιστότοπο έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για οικονομικές, φορολογικές ή νομικές συμβουλές, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.