Σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας σας για την Αυστραλία

Παρέχεται από την Ingram Micro Commerce and Lifecycle Services

1 Επισκόπηση

Η πρόκληση

Χάρη στον πληθυσμό μικρής ηλικίας και μεγάλης ποικιλομορφίας και στη στρατηγική της θέση για τη στόχευση της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, η Αυστραλία προσφέρει πλήθος ευκαιριών ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Παρότι δεν αποτελεί καθ' εαυτή μια τεράστια αγορά, πολλές εταιρείες ξεκινούν από την Αυστραλία και επεκτείνονται ή χρησιμοποιούν την Αυστραλία ως σημείο στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής τους.

Ο στόχος σας

Αφού διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, θα κατανοήσετε τις ευκαιρίες που παρέχει η Αυστραλία και πώς να τις αξιοποιήσετε στο έπακρο. Θα αποκτήσετε επίσης μια γενική εικόνα για τη θέση της Αυστραλίας στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και θα κατανοήσετε γιατί αυτό επηρεάζει τις επιχειρήσεις.

2 Επέκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βραζιλία

Η Αυστραλία έχει εξελιχθεί αρκετά με το πέρασμα του χρόνου και αποτελεί πλέον μείζονα καταναλωτική αγορά που οι περισσότερες εταιρείες εξετάζουν ως σημείο αφετηρίας για την ελκυστική περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η Αυστραλία έχει δεσμούς με την Ασία μέσω συμφωνιών, όπως η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας, όντας όμως ταυτόχρονα εναρμονισμένη με την κουλτούρα και τις επωνυμίες της Αμερικής. Οι πολλαπλές επιρροές, τα κυβερνητικά κίνητρα και ο νέος σε ηλικία πληθυσμός καθιστούν την Αυστραλία ελκυστική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου και διεκπεραίωσης.

Χάρτης Αυστραλίας

3 Σύντομες πληροφορίες για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Αυστραλία και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα

 • Μεγάλη ποικιλομορφία του πληθυσμού, με το 60% της πληθυσμιακής αύξησης να οφείλεται στη μετανάστευση. Αυτό συνεπάγεται μια χώρα πολύ δεκτική σε νέα προϊόντα και νέες εταιρείες.1

 • Το 90% ζει σε πόλεις (με κύρια αστικά κέντρα το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη).2

 • Σύμφωνα με το Australia Post, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης στις περισσότερες πόλεις της ανατολικής ακτής είναι 1 έως 3 ημέρες, αλλά από την ανατολική ακτή έως το Περθ και τις δυτικές πόλεις ο χρόνος αυτός μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 6 ημέρες κατά μέσο όρο.3

 • Η Αυστραλία έχει τις υψηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες σε είδη ρουχισμού παγκοσμίως και οι δαπάνες αυτές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 56,5% μέχρι το 2025. Η Αυστραλία παρέχει ελκυστικό τοπίο για τα είδη ρουχισμού και για άλλες βιομηχανίες, όπως τα προϊόντα lifestyle και τα αθλητικά είδη.4


 1. Australia Bureau of Statistics 

 2. World Bank 

 3. Australia Post 

 4. Statista 

4 Τάσεις πελατών

Κατά την επέκταση σε νέες αγορές, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη συμπεριφορά των πελατών. Πώς αγοράζει συνήθως προϊόντα ο πελάτης-στόχος σας; Ποιον τρόπο παράδοσης προτιμά; Οι παρακάτω παράγοντες θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε πώς οι τάσεις των πελατών θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριοποίησή σας στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Roy Morgan, οι Αυστραλοί ξόδεψαν πάνω από 41 δις δολάρια στις διαδικτυακές αγορές το 2016, ενώ 4 στους 10 έκαναν αγορές μέσω καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

 • Οι Αυστραλοί καταναλωτές θέλουν γρήγορους χρόνους παράδοσης, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης αυθημερόν. Πάνω από το 80% των Αυστραλών έχει χρησιμοποιήσει ή θέλει να χρησιμοποιήσει την επιλογή της αποστολής αυθημερόν και το 75% έχει χρησιμοποιήσει ή επιθυμεί παράδοση το Σαββατοκύριακο ή μετά τις εργάσιμες ώρες.1
 • Οι πρώτες 3 πιο διαδεδομένες επιλογές αποστολής που προσφέρονται επί του παρόντος από τους Αυστραλούς εμπόρους λιανικής είναι Κανονική, Εξπρές και Κλικ & Παραλαβή.
 • Οι φιλικές προς κινητά εμπειρίες αγορών, είτε μέσω εφαρμογών είτε μέσω φιλικών προς κινητά καταστημάτων στον ιστό, διασφαλίζουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να πραγματοποιεί αγορές από οπουδήποτε. Με πάνω από 19,4 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Αυστραλία, πάνω από το 35% των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου πραγματοποιήθηκαν σε κινητές συσκευές και σχεδόν το 27% των χρηστών κινητών κάνουν αγορές σε εβδομαδιαία βάση.2

 1. Έκθεση Temando για τις στρατηγικές αποστολών ηλεκτρονικού εμπορίου 

 2. eMarketer 

5 Μοντέλα διεκπεραίωσης

Διασυνοριακές αποστολές στην Αυστραλία

Για πολλές εταιρείες, η δοκιμαστική είσοδος στην αυστραλιανή αγορά είναι σχετικά εύκολη. Χρησιμοποιώντας κάποιο σημείο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, πραγματοποιούν διασυνοριακές αποστολές στην Αυστραλία. Οι Αυστραλοί είναι συνηθισμένοι στις διασυνοριακές αγορές, κάτι που καθιστά την αγορά ανοιχτή στις διασυνοριακές στρατηγικές. Τα κύρια σημεία εισόδου στην Αυστραλία είναι από το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα ή τη Σιγκαπούρη.

Διεκπεραίωση εντός Αυστραλίας

Τα συνηθέστερα μοντέλα διεκπεραίωσης για την Αυστραλία είναι είτε ένα μεμονωμένο κέντρο διεκπεραίωσης στην περιοχή του Σίδνεϊ είτε 2 κέντρα διεκπεραίωσης στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη. Σε αυτήν την εκδοχή, το Σίδνεϊ και το Μπρίσμπεϊν καλύπτονται από την τοποθεσία του Σίδνεϊ, ενώ η Μελβούρνη, το Περθ και η Αδελαΐδα καλύπτονται από την τοποθεσία της Μελβούρνης.

6 Μεταφορά

Εταιρείες μεταφορών μικρών δεμάτων

Η πιο διαδεδομένη εταιρεία μεταφορών στην περιοχή είναι το Australia Post, το οποίο καλύπτει το σύνολο της αυστραλιανής επικράτειας. Το Australia Post προσφέρει πλήθος διαφορετικών τρόπων παράδοσης για την εξυπηρέτηση των εξαγωγικών σας σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων ασφαλών χώρων φύλαξης για παραλαβή δεμάτων (οι οποίοι είναι προσβάσιμοι όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα) με εκατοντάδες σταθμούς χώρων φύλαξης σε ολόκληρη τη χώρα.

Για παραδόσεις δεμάτων από επιχειρηματικούς πελάτες:

 • Το Australia Post και η Toll κατέχουν το 60% του μεριδίου της αγοράς.
 • Η TNT κατέχει το 10% του μεριδίου της αγοράς.
 • Η DHL κατέχει το 5% του μεριδίου της αγοράς.

Για παραδόσεις απευθείας στον καταναλωτή:1

 • Το Australia Post κατέχει το 75% του μεριδίου της αγοράς.
 • Η Toll κατέχει το 10% του μεριδίου της αγοράς.
 • Η TNT κατέχει το 5% του μεριδίου της αγοράς.

Άλλες εταιρείες μεταφορών μικρών δεμάτων

Στην αυστραλιανή αγορά έχουν αναδυθεί πολλές εταιρείες ταχυμεταφορών και μεταφοράς μικρών δεμάτων για την παροχή καινοτόμων λύσεων αποστολής. Μερικά παραδείγματα είναι:

 • Η Sendle χρησιμοποιεί την αποθεματική ικανότητα διεκπεραίωσης παραγγελιών των συνεργαζόμενων εταιρειών ταχυμεταφορών.

 • Η ParcelPoint χρησιμοποιεί πάνω από 1.500 σημεία, συμπεριλαμβανομένων περιπτέρων, φαρμακείων και μικροκαταστημάτων, για την παροχή τοποθεσιών παραλαβής.

 • Η WizMe προσφέρει ενιαίο τέλος 10,69 $ με μια μικρή επιπλέον χρέωση για κιβώτια.


 1. The Australian 

7 Πώς να ξεκινήσετε τη δραστηριοποίηση της επιχείρησής σας στην Αυστραλία

Δεδομένου ότι η Αυστραλία δεν είναι τεράστια αγορά, πολλές εταιρείες ξεκινούν από την Αυστραλία και επεκτείνονται ή χρησιμοποιούν την Αυστραλία ως σημείο στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής τους.

Κατά την αξιολόγηση της εισόδου σας στην αυστραλιανή αγορά, σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ίδρυσης μιας εταιρείας και τον τύπο της εταιρικής δομής που μπορεί να σας ταιριάζει. Όταν επιλέξετε επαγγελματικό όχημα, κάντε αίτηση για ABN (αριθμός μητρώου αυστραλιανής επιχείρησης), TFN (αριθμός φορολογικού μητρώου), GST (φόρος αγαθών και υπηρεσιών) και PAYG (φορολόγηση στην πηγή ή "pay as you go", εάν έχετε υπαλλήλους).

Θα χρειαστεί επίσης να προσδιορίσετε αν χρειάζεται δήλωση εισαγωγής και καταχώριση εμπορικού σήματος για τα προϊόντα σας. Τέλος, θα πρέπει να βρείτε ένα κέντρο διεκπεραίωσης και εταιρείες μεταφορών που παρέχουν κάλυψη στις περιοχές στόχευσής σας στην Αυστραλία.

Το Market Finder περιλαμβάνει ανάλυση του δείκτη επιχειρηματικότητας (Doing Business Index) της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσω της οποίας μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Αυστραλία. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί σε μια κλίμακα από το 1 έως το 190 πόσο εύκολα μπορεί μια επιχείρηση να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια τοπική εταιρεία σε κάθε οικονομία του πλανήτη. Για τη λήψη της τελικής βαθμολογίας, αξιολογούνται δέκα πεδία. Αυτά περιλαμβάνουν την ευκολία σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, την ευκολία πρόσβασης σε δανεισμό και τις δυνατότητες διασυνοριακού εμπορίου.

Κατά την είσοδο σε μια νέα αγορά, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις διαχειριστικές, κανονιστικές και εφοδιαστικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Το Market Finder διευκολύνει πολύ την κατανόηση των νομικών απαιτήσεων και την επίλυση εφοδιαστικών ζητημάτων, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών οδηγών και πληροφοριών.

Λογότυπο εταιρείας

Η Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services παρέχει λύσεις εφοδιαστικής, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν σύνδεση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σημείωση

Το υλικό που παρέχεται στον ιστότοπο έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για οικονομικές, φορολογικές ή νομικές συμβουλές, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.