Προσαρμόστε την παρουσία σας στο διαδίκτυο στην αγορά της Αυστραλίας

Ένας οδηγός για την προσέγγιση πελατών στην Αυστραλία

1 Επισκόπηση

Δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό, για να σας βοηθήσουμε να προσεγγίσετε καλύτερα τους πελάτες σας στην Αυστραλία. Μια παρουσία στο διαδίκτυο που είναι εναρμονισμένη με την κουλτούρα της Αυστραλίας θα προδιαθέσει θετικά τους πελάτες σας απέναντί σας και θα τους εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις συναλλαγές τους μαζί σας. Προσέξτε τις λεπτομέρειες και θα βρεθείτε σε καλή θέση από την αρχή στη νέα σας αγορά.

2 Η κύρια γλώσσα

Τα Αγγλικά Αυστραλίας είναι η κύρια προφορική και γραπτή γλώσσα. Παρόλο που είναι μια χώρα με πολιτισμική πολυμορφία, οι περισσότεροι πελάτες αναμένουν την επικοινωνία στα Αγγλικά.

Η ορθογραφία των Αγγλικών Αυστραλίας μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη των Αγγλικών Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά διαφέρει από εκείνη των Αγγλικών Η.Π.Α. Ένα παράδειγμα είναι ότι πολλές λέξεις στα Αγγλικά Αυστραλίας έχουν ένα "u", ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο στα Αγγλικά Η.Π.Α.

Για παράδειγμα:

Αυστραλία Η.Π.Α.
Favour Favor
Colour Color
Honour Honor

Ωστόσο, μερικά ουσιαστικά όπως τα "Australia’s Labor party" και "Victor Harbor" γράφονται χωρίς "u".

Στα Αγγλικά Αυστραλίας χρησιμοποιείται το "s" αντί για το " z" που χρησιμοποιείται στα Αγγλικά Η.Π.Α.

Αυστραλία Η.Π.Α.
Organise Organize
Maximise Maximize
Stylise Stylize

Συμβουλή

Στα Αγγλικά Αυστραλίας χρησιμοποιείται ορισμένες φορές η αμερικανική ορθογραφία, όπως π.χ. "program" αντί για "programme".

Πολλές λέξεις στα Αγγλικά Αυστραλίας διαφέρουν από τα Αγγλικά Ηνωμένου Βασιλείου και είναι αμερικανικές, αλλά πολλές άλλες είναι βρετανικές.

Αγγλικά Αυστραλίας Αγγλικά Η.Β. Αγγλικά Η.Π.Α.
Mobile Phone Mobile Phone Cell Phone
Public holiday Bank holiday Public holiday
Main street High street Main street
ATM Cash machine ATM
Toll-free Freephone Toll-free
Soccer Football Soccer
Taxi Taxi Cab
Autumn Autumn Fall

3 Επισημότητα

Θα πρέπει να ακολουθείτε επίσημο ή ανεπίσημο ύφος όταν απευθύνεστε στους πελάτες σας στην Αυστραλία;

Η Αυστραλοί χρησιμοποιούν το ανεπίσημο ύφος τόσο στη γραπτή, όσο και στην προφορική επικοινωνία. Ακόμη και οι πολιτικοί χρησιμοποιούν απλή γλώσσα στις συνεντεύξεις τους στον εθνικό τύπο.

Οι πελάτες σας στην Αυστραλία αναμένουν να είστε φιλικοί και ευγενικοί. Αν έχετε αμφιβολίες, χρησιμοποιήστε ένα λίγο πιο επίσημο, αλλά φιλικό ύφος.

Οι Αυστραλοί είναι συνηθισμένοι να βλέπουν διαφημίσεις σε ανεπίσημο και διασκεδαστικό τόνο. Τα κείμενα για τα περισσότερα προϊόντα είναι γραμμένα με ανεπίσημο ύφος. Ορισμένες φορές η διατύπωση μπορεί να είναι σχεδόν παιχνιδιάρικη.Στα προϊόντα που υιοθετούν αυτήν την πιο χαλαρή προσέγγιση περιλαμβάνονται το YouTube, το Gmail και το Google Play.

Αν το αντικείμενό σας αφορά ένα χρηματοοικονομικό προϊόν, μια νομική υπηρεσία ή χρήματα, θα πρέπει να υιοθετήσετε πιο επίσημο ύφος και στυλ.

4 Συστήματα και μορφές αρίθμησης

Αριθμοί

Διαχωριστικό δεκαδικών

Το διαχωριστικό δεκαδικών είναι η κουκκίδα ή τελεία (.),
π.χ 1.5 ώρες.

Χιλιάδες και δεκαδικά ψηφία

Δεν χρησιμοποιείται διαχωριστικό από το 1000 έως το 9000,
π.χ. 1524 άτομα.

Στη συνέχεια χρησιμοποιείται η μορφή: 10, 000, 100,000, 1,000,000,
π.χ. 19,524 άτομα

Τηλεφωνικοί αριθμοί

Οι τηλεφωνικοί αριθμοί έχουν συνήθως την εξής μορφή: τοπικός κωδικός, ακολουθούμενος από έναν οκταψήφιο αριθμό (+02) 1234 5678. Οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων αρχίζουν συνήθως με 04 και ακολουθούν τη μορφή: 0412 345 678.

Για τους διεθνείς αριθμούς, χρησιμοποιείται ο κωδικός χώρας 61, ακολουθούμενος από το 0, το οποίο παραλείπεται πριν τον τοπικό κωδικό,
π.χ. (61) 2 1234 5678.

Για τα κινητά ισχύει: (61) 123 456 789.

Οι δωρεάν αριθμοί ξεκινούν με 1800.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι Αυστραλοί γράφουν ολογράφως τους αριθμούς 1–9 (ένα, πέντε, εννέα), ενώ οι διψήφιοι αριθμοί γράφονται με ψηφία, δηλαδή 12, 24 κ.λπ. Το διαχωριστικό για εύρη αριθμών είναι η μεσαία παύλα (–),
π.χ. 11–19 άτομα.

5 Μορφή νομίσματος

Οι Αυστραλοί συναλλάσσονται σε δολάρια Αυστραλίας και σεντ. Αυτό αντιπροσωπεύεται από το σύμβολο του δολαρίου $ και τον εμπορικό κωδικό τριών γραμμάτων AUD.

Οι ονομαστικές αξίες των χαρτονομισμάτων είναι 100 $ 50 $ 20 $ 10 $ 5 $.

Οι ονομαστικές αξίες των κερμάτων είναι 1 $ 2 $ 50 ¢ 20 ¢ 10 ¢ 5 ¢.

6 Ημερομηνίες, ώρες και εργάσιμες ημέρες

Μορφές ημερομηνίας και ώρας

Στην Αυστραλία η μορφή ημερομηνίας είναι ΗΗ/ΜΜ/ΕΕ,
π.χ. 24/03/17.

Ή, αν γράφεται ολογράφως, θα πρέπει να είναι "24 March 2017" (χωρίς κόμματα και τακτικούς αριθμούς όπως th, nd ή st).

Όταν γράφετε ημερομηνίες ολογράφως, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας, προσθέστε ένα κόμμα μετά την ημέρα, π.χ. "Monday, 27 March 2017".

7 Μορφές ώρας

Στην Αυστραλία χρησιμοποιείται συνήθως το 12ωρο σύστημα.

Στην καθημερινή ομιλία και τα περισσότερα περιβάλλοντα προτιμάται η μορφή 12 ωρών και γράφεται ως 9.35 pm ή 6.21 am.

Η 24ωρη μορφή προτιμάται σε ψηφιακές συσκευές, όπως υπολογιστές, τηλέφωνα, tablet κ.λπ., ενώ αποτελεί την τυπική μορφή στο Android, όπου το διαχωριστικό είναι η άνω και κάτω τελεία, π.χ. 14:24.

8 Εργάσιμες ημέρες

Οι τυπικές εργάσιμες ημέρες είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. - 5 μ.μ. Τα Σαββατοκύριακα είναι Σάββατο και Κυριακή.

9 Τι πρέπει να αποφύγετε στην αγορά της Αυστραλίας

Κάθε κουλτούρα περιλαμβάνει διαφορετικές δεισιδαιμονίες και παραδόσεις, τις οποίες αξίζει να λαμβάνετε πάντα υπόψη, ειδικά κατά την είσοδο σε μια νέα αγορά. Οι Αυστραλοί θεωρούν τον αριθμό 13 άτυχο, αλλά δεν το παίρνουν και πολύ στα σοβαρά.

10 Σημαντικοί κανόνες

Ακολουθούν οι πέντε κυριότερες συμβουλές μετάφρασης που θα σας βοηθήσουν να ακούγεστε σαν ντόπιος σε ελάχιστο χρόνο:

  1. Σημειώστε τις διαφορές όσον αφορά την ορθογραφία, τη στίξη, την τιμολόγηση, τις μορφές ημερομηνιών, τις μετρήσεις, την ορολογία κ.λπ.

  2. Αποφύγετε ιδιωματισμούς και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στη γλώσσα σας, καθώς μπορεί να μην είναι γνωστές στην Αυστραλία. Για παράδειγμα, αργκό.

  3. Λάβετε υπόψη τις πολιτισμικές διαφορές, ώστε να μην μπερδεύετε ή προσβάλλετε το κοινό σας στην Αυστραλία. Αποφύγετε τα πολιτιστικά κλισέ, όπως "put a shrimp on the barbie" και "G’day mate!" καθώς οι περισσότεροι Αυστραλοί δεν μιλούν έτσι.

  4. Φροντίστε το κείμενο μάρκετινγκ να ταιριάζει στο κοινό σας στην Αυστραλία ζητώντας από έναν ντόπιο να διαβάσει τις επικοινωνίες σας πριν τις δημοσιεύσετε.

  5. Στους Αυστραλούς αρέσουν οι συντομεύσεις. Έτσι, το "barbeque" είναι "a barbie", το "this afternoon" είναι "this arvo", το "breakfast" είναι "brekkie" και το "university" είναι "uni".

11 Πρόσθετες οδηγίες

Ανακαλύψτε πώς να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας είναι στο ύφος και τη γλώσσα της τοπικής αγοράς στον οδηγό μας για την τοπική προσαρμογή.