Kako pristopiti k mednarodni oglaševalski akciji Google Ads

Vodnik za učinkovito uporabo Googla Ads na tujih trgih

1 Pregled

Izziv

Če ste se odločili za globalno širitev, boste skoraj zagotovo morali prikazovati oglaševalske akcije Google Ads na tujih trgih, na katerih angleščina ni prvi jezik.

Cilj

Povečati izpostavljenost v spletu na novih mednarodnih trgih, optimizirati prodajo in spodbuditi stranke k vnovičnemu obisku.

Kako začeti

Z Googlom Ads lahko dosežete potencialne stranke v tujini, ko so pripravljene na nakup. Ogledate si lahko, koliko uporabnikov je videlo vaše oglase, obiskalo spletno mesto ali poklicalo v podjetje. Poleg tega lahko ciljate na določene podskupine ljudi.

Ko ugotovite, kaj deluje in kaj ne, lahko oglase prilagodite in preizkusite, ali se tako njihova uspešnost izboljša.

Pri tem plačate samo za rezultate. Če stranka ne klikne vašega oglasa ali prek njega izvede drugega dejanja, ne plačate ničesar. Prijava za Google Ads je brezplačna. Proračun določite sami, zato bodo stroški odvisni od tega, kaj želite doseči z oglaševanjem.

2 Odkrivanje priložnosti v tujini

Ko z Iskalnikom trgov izberete potencialne tuje trge, je čas, da določite svoje ciljne skupine in jih pritegnete. Če poznate svoje ciljne skupine, lažje prilagodite globalne oglaševalske akcije Google Ads za učinkovito delovanje v iskalnem in prikaznem omrežju ter videoomrežju in se tako povežete z ustrezno ciljno skupino v ustreznem trenutku.

Vpogledi v vaše spletno mesto in račune

Raziščite, kako bi se lahko povezali z uporabniki na podlagi tega, kar ste že storili.

Upoštevanje kulturnih razlik ter lokalizacija ključnih besed, oglasov in ciljnih strani

Vložite v strokovne prevajalske storitve in tako zagotovite, da bo oglaševalska akcija v ciljnem jeziku zvenela naravno. Toda samo prevod ni dovolj. Pot strank se razlikuje glede na trg, zato oglase prilagodite v skladu s tem. Svoje strategije razvijte tako, da so usklajene s tem, kako iščejo vaše potencialne stranke. Od njihovega vedenja je odvisno, kako se bodo povezale z vašo blagovno znamko. Če želite to izkoristiti, pripravite ustrezno vsebino.

Zavedanje kulturnih nians

Stvari, kot so simboli, barve in slike na spletnem mestu, bo morda treba spremeniti. Razmislite o pozivih k dejanjem. V državah, kjer cenijo vljudnost, bodite na primer bolj spoštljivi. Celo medij, prek katerega se povezujete z uporabniki, se lahko spreminja glede na trg. Na neki lokaciji je morda odlična videovsebina, drugje pa bilo bolje uporabiti slikovni oglas. Priljubljen brskalnik na nekem trgu lahko vpliva na to, kako bodo prikazane vaše ciljne strani. Upoštevajte povprečne hitrosti širokopasovne povezave in oblikujte spletno mesto, ki se bo hitro naložilo povsod.

Koristna orodja in vodniki v Iskalniku trgov

Splošni tržni trendi: Seznanite se, kako se različni trgi obnašajo v spletu ter kako to ustreza temu, kar želite doseči, in temu, kar lahko realno dosežete. Z Iskalnikom trgov lahko odkrijete, kako ljudje po svetu uporabljajo internet, ter ustvarite prilagojene analize spletnega dostopa in uporabe naprav v državah, na katere ciljate. Podrobno si lahko ogledate meritve, kot so vedenje v zvezi s spletnim nakupovanjem, razčlenitev nakupov glede na izdelek, uporaba pametnih telefonov pri spletnih nakupih in še veliko več.

Primerjalni preizkusi v prikaznem omrežju: Vas zanima, kako uspešne so vaše oglaševalske akcije v prikaznem omrežju v primerjavi z oglaševalskimi akcijami tekmecev iz panoge? Ali pa želite med seboj primerjati uspešnost različnih oblik in velikosti oglasov? S tem orodjem lahko pridobite najnovejše podatke primerjalnih preizkusov znotraj panoge, na podlagi česar lahko bolje načrtujete in merite uspešnost svojih oglaševalskih akcij v prikaznem omrežju.

Vodniki v Iskalniku trgov

3 Priprava in prikazovanje oglaševalske akcije Google Ads

Določitev ciljev mednarodne oglaševalske akcije

Kaj želite doseči?

  • Povečati prodajo izdelkov ali storitev?
  • Pridobiti zvestobo strank?
  • Spodbuditi interakcijo s strankami?
  • Povečati prepoznavnost blagovne znamke?

Iskalno ali prikazno omrežje?

Google Ads zajema dve glavni omrežji: iskalno in prikazno. Iskalno omrežje doseže uporabnike, ko že iščejo določene izdelke ali storitve. Prikazno omrežje pa vam pomaga pritegniti pozornost uporabnika zgodaj v nakupnem ciklu, z različnimi oblikami oglasov v digitalnem prostoru. To omrežje obsega več kot dva milijona spletnih mest in lahko doseže več kot 90 % internetnih uporabnikov. Zasnovano je za lažje iskanje ustrezne ciljne skupine na milijonih spletnih mest po vsem svetu.

Izbira in dosledna uporaba strukture računov

Z doseganjem novih držav postanejo računi zapletenejši, vendar je to mogoče upravljati prek strukture računov. Ne glede na to, katero izberete, se strukture držite, ker je doslednost dobra osnova za nadzor in specializacijo ter omogoča boljše poročanje, pripravo proračuna, avtomatizacijo in upravljanje računov ob poljubnem številu oglaševalskih akcij v računu upravitelja.

Univerzalnega načina za strukturiranje računa ni, najpogosteje pa se srečamo s tremi pristopi:

  • En CID (ID stranke) za vsako državo in jezik. Izdelki so del oglaševalskih akcij.
  • En CID za vsako državo in izdelek. Jeziki so del oglaševalskih akcij.
  • En CID za vsak jezik. Izdelki in države so del oglaševalskih akcij.

Vsak pristop ima svoje prednosti in slabosti. En CID za vsak jezik je morda lažje upravljati, vendar je nato težje upravljati proračune na ravni linije izdelkov. En CID za vsako državo in izdelek omogoča prednostne nastavitve in optimizacijo za glavne trge, vendar pomeni tudi veliko več dela.

Če poznate svoje omejitve in preference glede upravljanja, boste lažje ugotovili, kateri pristop je za vas najboljši. Med drugim upoštevajte tudi notranjo strukturo podjetja in način, na katerega bi jo lahko uskladili z oglaševalskimi akcijami. Kako je vaša ekipa organizirana in kako lahko temu prilagodite uporabo Googla Ads? Kako upravljate proračune – po ekipah, izdelkih ali državah?

4 Optimizacija oglaševalske akcije

Analitika

Ko je vaša strategija mednarodne širitve pripravljena, poskrbite, da se odraža v Googlu Ads. Začnite s tem, kar že deluje. Čeprav je vsak trg drugačen, lahko prek posnemanja pristopa in strukture oglaševalske akcije za matično državo primerjate, kako se nanjo odzivajo novi trgi. Uporabniška vrednost, konkurenca in stroški prodanega blaga se lahko razlikujejo, zato to upoštevajte pri določanju ciljev glede uspešnosti. Redno izvajajte preizkuse, da boste lahko spremenili pristop na podlagi rezultatov (glejte razdelek »Avtomatizacija« spodaj). Ob tem upoštevajte, da je dobro imeti stabilne cilje, hkrati pa ni nič narobe, če cilje glede uspešnosti prilagodite v skladu z rezultati.

Dosledno poimenovanje

Čeprav se vam bo poimenovanje ob širitvi v eno ali dve državi morda zdelo preprosto, lahko ob nadaljnjem širjenju postane zapleteno. Zaradi tega za oglaševalske akcije, skupine oglasov in oznake uporabljajte dosleden sistem poimenovanja. Določite standardne okrajšave in njihovo uporabo v imenih. Če je le mogoče, v oznake vključite elemente, kot so država, jezik in način ciljanja.

Avtomatizacija

Bolj ko se širite, več vidikov morate upravljati vi in vaša ekipa. Pri tem si lahko pomagate tudi z Googlovimi samodejnimi orodji. Z dosledno organiziranim računom lahko tovrstna orodja bolje izkoristite. Ko postavite temeljni okvir, se namreč v veliki meri razbremenite vsakodnevnega optimiziranja.

Nekaj primerov:

  • Samodejno ponujanje zagotavlja boljše in bolje utemeljene ponudbe ter prihranek časa.
  • Orodja za prilagajanje oglasov prilagodijo besedilne oglase uporabnikovi iskalni poizvedbi, napravi, lokaciji ali celo datumu in uri iskanja oziroma dnevu v tednu. Vnesejo lahko ceno, čas do poteka ponudbe in kakršno koli drugo besedilo, ki ga določite.

Z avtomatizacijo lahko lažje preizkusite nove trge. Preizkušanje je namreč ključno za ugotavljanje, kaj najbolje deluje na novem trgu. Google zagotavlja samodejna orodja, ki vam lahko pomagajo tudi pri tem:

Nasvet

Uporabite deljeno knjižnico za ustvarjanje seznamov negativnih ključnih besed, razširitev in oglasov, nato pa jih delite med oglaševalskimi akcijami.

Nasvet

Preberite več o globalnem pristopu z Googlom v naši skupnosti izvoznikov.

Če želite biti po e-pošti obveščeni o novostih v Googlu Ads in nasvetih za napredno uporabo, se naročite na naše glasilo z najboljšimi postopki.