Načrtovanje logistike za Španijo

S tehnologijo Ingram Micro Commercial in Lifecycle Services

1 Pregled

Izziv

Španija je peto največje gospodarstvo v Evropi z visoko oceno poslovanja in pretežno urbanim prebivalstvom ter ponuja številne priložnosti za rast. O Španiji razmislite, če iščete oporišče za sredozemske trge in če želite izkoristiti prednosti dobro razvite in široko uporabljane e-trgovine.

Vaš cilj

Ko boste prebrali ta vodnik, boste razumeli priložnosti, ki jih predstavlja Španija, in kako jih najbolje izkoristiti, pridobili pa boste tudi splošno razumevanje položaja Španije v globalnem razmerju moči in zakaj to vpliva na podjetja.

2 Širitev poslovanja v Španijo

Pri načrtovanju širitve poslovanja v tujino je pomembno upoštevati trenutno klimo na trgu, na katerega nameravate vstopiti.

Španija je šesto največje gospodarstvo v Evropi in eno največjih gospodarstev na svetu po pariteti kupne moči (ob upoštevanju enake cene blaga in storitev po preračunu v različne valute). Španija ima 46,4 milijona prebivalcev in 3,2-odstotno letno rast BDP-ja, pri čemer znaša BDP na prebivalca 26.643 ameriških dolarjev, zato jo Forbes uvršča na 29. mesto med najboljšimi državami za poslovanje.

Pomembne panoge španskega gospodarstva so veleprodaja in maloprodaja, transport, nastanitve ter gostinstvo. Glavne partnerice Španije na področju izvoza so Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo, glavne partnerice na področju uvoza pa Nemčija, Francija in Kitajska.

nadomestno besedilo

3 Kratka dejstva o poslovanju v Španiji in njegove prednosti

 • Odstotek spletne prodaje znaša samo 4,8 % skupne maloprodaje, kar pomeni, da večina ljudi nakupuje v fizičnih trgovinah.

 • Vodilna podjetja na področju e-trgovine v Španiji so Amazon.es (871 milijonov evrov), Elcorteingles.es (651 milijonov evrov), Zara.com (371 milijonov evrov), PC Componentes (271 milijonov evrov) in Vente-privee.com (176 milijonov evrov).

 • Približno 65,5 % prebivalstva uporablja internet.

 • E-trgovine uporablja približno 50,6 % prebivalstva, pričakuje pa se, da se bo ta delež do leta 2027 povečal na 65,9 %.

4 Trendi strank

Pri širitvi na nove trge je ključno razmisliti o vedenju strank. Kako vaša ciljna stranka običajno kupuje izdelke? Kateri je njen želeni način dostave? Naslednji dejavniki vam bodo v pomoč pri določanju vpliva potrošniških trendov na to, kako se boste lotili poslovanja v Španiji.

 • Tipični spletni nakupovalec v Španiji je star med 25 in 54 let. Spletno nakupovanje je najbolj priljubljeno pri starostni skupini 35–44 let.

 • 80 % španskega prebivalstva prebiva na urbanih območjih, kar omogoča preprosto dostavo.

 • Priljubljene kategorije za spletno nakupovanje so moda, igrače, izdelki za hobije in domače mojstre ter elektronika in mediji.

 • Španski potrošniki so bolj naklonjeni nakupu, če je poštnina brezplačna, če so spletne cene nižje kot v fizičnih trgovinah, če so vračila preprosta in če so na voljo varne možnosti plačil.

 • Španski potrošniki bodo raje izvedli nakup, če ima blagovna znamka močno prisotnost v družbenih omrežjih (Facebook, Twitter ali Instagram), ima veliko ocen v spletu in je priljubljena.

 • Radi izbirajo varne možnosti plačil, pri čemer so na prvem mestu plačila s kreditnimi karticami, sledita pa PayPal in plačilo po povzetju.

 • 90,7 % španskih nakupovalcev sodeluje v e-trgovini, njena infrastruktura pa je učinkovita in dobro razvita.

5 Modeli izpolnitve

Iz tujine

V Španiji večina nakupov iz tujine prihaja iz Italije in drugih držav EU (ki predstavljajo skupno 92 % delež čezmejnih transakcij). 56,5 % transakcij e-trgovine v Španiji je izvedenih na tujih spletnih mestih. Pri naročanju iz tujine so španski potrošniki bolj naklonjeni naročanju iz Nemčije, Francije in Združenega kraljestva kot iz drugih držav EU. Pri naročanju iz držav zunaj EU so španski potrošniki najbolj naklonjeni naročanju iz Združenih držav in Kanade. Španijo Svetovna banka na področju učinkovitost logistike pri globalnem trgovanju trenutno uvršča na 23. mesto.

Izpolnitev znotraj EU

Španijo bi bilo mogoče uporabiti kot destinacijo za izpolnjevanje naročil evropskih potrošnikov. Vendar je pomembno oceniti lokalizacijo, saj številni potrošniki iz EU raje kupujejo v svojih maternih jezikih. Ker je del EU, lahko izkoristite pravila glede DDV-ja v EU pri prodaji na daljavo, ki vam omogočajo, da preizkusite različne trge brez bremena stroškov za zagotavljanje skladnosti z različnimi zakoni o DDV-ju.

Izpolnitev znotraj Španije

Za izpolnjevanje naročil znotraj Španije razmislite o Barceloni, Madridu in Valencii. Vse te lokacije so blizu gosto poseljenih območij in so privlačne destinacije za logistiko.

6 Prevoz

Prevozniki majhnih paketov

Večina pošte, poslane znotraj Španije, je dostavljene v približno treh dneh. Španska pošta (Correos) uporablja številne različne načine pošiljanja glede na želeni čas dostave in destinacijo. Najpogostejši prevozniki majhnih paketov:

 • Correos
 • DHL
 • Zeleris
 • Aramex
 • UPS
 • FedEx

Prevozniki kosovnih pošiljk (LTL) in kamionskih pošiljk (TL)

 • K&N
 • XPO
 • DHL
 • DB Schenker
 • Timex

7 Začetek poslovanja v Španiji

Pri odločanju glede vstopa na španski trg razmislite o prednostih in slabostih vključitve podjetja ter vrsti strukture podjetja, ki bi vam lahko ustrezala. Seznanite se tudi z regulativnimi zahtevami e-trgovanja v Španiji in ugotovite, ali bo za vaš izdelek treba izvesti registracijo blagovne znamke. Glede na izvor vašega blaga preverite, ali ga je mogoče uvoziti, ter poiščite izvedbeno središče in prevoznike, ki zagotavljajo pokritost v regijah, na katere ciljate.

Iskalnik trgov ponuja razčlenitev indeksa poslovanja, ki ga določa Svetovna banka, kjer se lahko seznanite z enostavnostjo poslovanja v Španiji. Indeks razvršča enostavnost poslovanja na lestvici od 1 do 190 pri ustanovitvi in vodenju lokalnega podjetja v vsakem od svetovnih gospodarstev. Za izračun ocene se ovrednoti deset tem. Te zajemajo enostavnost pridobitve električnega priključka, enostavnost pridobitve kredita in potencial za čezmejno trgovanje.

Pri trgovanju na novem trgu je dobro vedeti, kakšni so administrativni, regulatorni in logistični izzivi, s katerimi se bo treba soočiti. Preučevanje pravnih zahtev in načrtovanje logistike je veliko lažje z Iskalnikom trgov – zagotovite si dodatno podporo ter orodja, vključno s poglobljenimi vodniki in vpogledi.

nadomestno besedilo

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services zagotavljata logistične rešitve, ki so podjetjem v pomoč pri povezovanju dobave in povpraševanja.

!!! Nasvet »Opomba«

Gradiva, ki so na voljo na spletnem mestu, so zgolj informativna. Za finančno, davčno in pravno svetovanje se obrnite na strokovnjaka.