Načrtovanje logistike za Nizozemsko

Predstavlja Ingram Micro Commercial & Lifecycle Services

1 Pregled

Izziv

Nizozemska, znana kot vrata v Evropo, je pomembno središče za distribucijske in logistične centre v tuji lasti, pri čemer je mogoče iz dveh največjih nizozemskih mest v 24 urah doseči več kot 160 milijonov potrošnikov. Razmislite o Nizozemski, če iščete idealno vstopno točko za evropski trg.

Vaš cilj

Ko boste prebrali ta vodnik, boste razumeli priložnosti, ki jih predstavlja Nizozemska, in kako jih najbolje izkoristiti, pridobili pa boste tudi splošno razumevanje položaja Nizozemske v globalnem razmerju moči in zakaj to vpliva na podjetja.

2 Širitev poslovanja na Nizozemsko

Pri načrtovanju širitve poslovanja v tujino je pomembno upoštevati trenutne okoliščine na trgu, na katerega nameravate vstopiti.

Nizozemska je pomembno središče za logistične in distribucijske centre v tuji lasti. V državi, znani kot vrata v Evropo, je okoli 900 distribucijskih centrov za ameriška in azijska podjetja.

Logistična infrastruktura Nizozemske se ponaša z morskimi pristanišči svetovnega pomena, letališči z osrednjo lego ter sodobnim omrežjem cest in avtocest. Nizozemska infrastruktura in odlični ponudniki logističnih storitev predstavljajo priročno prednost za podjetja, ki potrebujejo pomoč pri logistiki in distribuciji po Evropi. Iz Amsterdama ali Rotterdama je mogoče v 24 urah doseči več kot 160 milijonov potrošnikov, zaradi česar je Nizozemska idealna odskočna deska za evropski trg.1

Ugoden davčni sistem za podjetja, visokoizobražena in večjezična delovna sila, močna oskrbovalna veriga ter mreža dobaviteljev so prispevali k temu, da državo za dostop do evropskega trga uporabljajo velike multinacionalke, kot so Coca-Cola, IBM, Huawei in Tommy Hilfiger.

nadomestno besedilo


 1. Invest in Netherlands 

3 Kratka dejstva o poslovanju na Nizozemskem in njegove prednosti

 • Nizozemska se je na globalnem indeksu logistične uspešnosti Svetovne banke za leto 2016 uvrstila na četrto mesto (na podlagi učinkovitosti carinskih postopkov, kakovosti prevoza, IT-infrastrukture ter enostavnosti in cenovne dostopnosti pošiljanja).

 • Prevozi po nizozemskih celinskih vodah predstavljajo 54 odstotkov vseh trgovinskih prevozov po vodi v zahodni Evropi. Nizozemska flota je s 7000 plovili največja in najsodobnejša v Evropi.1

 • Več kot 1000 ameriških in azijskih podjetij je Nizozemsko izbralo kot središče za svoje distribucijske dejavnosti. Država šteje več kot 20 milijonov kvadratnih metrov distribucijskih centrov.2


 1. Holland Trade and Invest 

 2. Holland Trade and Invest 

4 Trendi strank

Pri širitvi na nove trge je ključno razmisliti o vedenju strank. Kako vaša ciljna stranka običajno kupuje izdelke? Kateri je njen želeni način dostave? Naslednji dejavniki vam bodo v pomoč pri določanju vpliva potrošniških trendov na to, kako se boste lotili poslovanja na Nizozemskem.

 • Če ponudite možnost dostave naslednji dan, se lahko spletna prodaja v Evropi poveča za do 25 odstotkov. Z možnostmi dostave v nedeljo, isti dan ali zvečer se lahko stopnja uporabnikov, ki zapustijo nakupovalno košarico, zmanjša za kar 15 odstotkov.1

 • Dostava na dom je najbolj priljubljen način dostave.2

 • Študije kažejo, da skoraj 25 odstotkov spletnih nakupov na Nizozemskem spada v kategorijo potrošniškega blaga.3

 • 86 odstotkov prebivalstva uporablja internet, pri čemer BDP na prebivalca znaša 40.900 evrov. Več kot 90 odstotkov internetnih uporabnikov je leta 2016 opravilo spletni nakup.

 • Nizozemci najraje nakupujejo v svojem jeziku in uporabljajo lokalne možnosti plačilnih sredstev.

 • Močno se priporoča uporaba plačilnega sredstva iDeal, ki je prednostna izbira za 56 odstotkov uporabnikov.4

 • Preglednost možnosti in časa dostave je ključna.

 • Priljubljene kategorije izdelkov v spletu so oblačila, elektronika za široko porabo in knjige.

 • Najbolj priljubljene mobilne naprave za nakupovanje so tablični računalniki, ki jim sledijo pametni telefoni.5


 1. Web Retailer 

 2. Thuiswinkel Markt Monitor 

 3. eMarketer 

 4. eCommerce News 

 5. Tweenga solutions 

5 Modeli izpolnjevanja naročil

Iz tujine na Nizozemsko

Nizozemska bi lahko s pristaniščem v Rotterdamu, ki je najbolj prometno v Evropi, in pristaniščem v Amsterdamu, ki je četrto največje v Evropi, po brexitu zamenjala Združeno kraljestvo kot najbolj priljubljena pristaniška vstopna točka v EU za ameriška podjetja z e-trgovino.

Izpolnjevanje naročil znotraj EU

Nizozemska leži med tremi največjimi evropskimi gospodarstvi (Nemčija, Združeno kraljestvo in Francija), pri čemer je od polovice največjih evropskih trgov oddaljena manj kot 650 km. Zaradi močne cestne in železniške infrastrukture ter mreže kanalov in rek Nizozemska podjetjem omogoča številne možnosti za izpolnjevanje pričakovanj strank glede hitrosti dostave in stroškov pošiljanja.

Izpolnjevanje naročil znotraj Nizozemske

Območje Waalwijka/Tilburga je izredno dostopno kot lokacija za izpolnjevanje naročil. Zagotavlja preprost dostop do avtocest, pri čemer je mogoče s tega območja doseči celotno Nizozemsko v dveh urah in pol. V bližini Nizozemske sta tudi Belgija in Nemčija, zato je mogoče preprosto dostopati do teh pomembnih evropskih prebivalstev.

6 Prevoz

Prevozniki majhnih pošiljk

Najpogostejši prevozniki na Nizozemskem so nizozemska pošta, DHL, DPD, GLS in UPS. Ponudniki neposredne dostave potrošnikom in dostave pošiljk:1

 • PostNL: 55–60-odstoten tržni delež,
 • DHL Parcel: 25–30-odstoten tržni delež,
 • DPD,
 • GLS,
 • UPS.

Naslednji prevozniki imajo največji tržni delež na prebivalca v EU:

Prevoznik Tržni delež na prebivalca v celotni EU
Royal Mail 16,0 %
Deutsche Post 13,8 %
Austrian Post 9,3 %
PostNL 9,2 %
PostNord (SE) 8,9 %
PostNord (DK) 8,0 %
Posti 6,1 %
La Poste 4,4 %
bpost 2,9 %
Poste Italiane 1,1 %

Prevozniki kosovnih pošiljk (LTL) in kamionskih pošiljk (TL):2

 • DB Schenker,
 • Kuehne + Nagel,
 • MainFreight,
 • Ritmo,
 • Timex.

 1. Authority for Consumer Markets 2016 

 2. Authority for Consumers & Markets Netherlands Parcel Scan 

7 Začetek poslovanja na Nizozemskem

Pri odločanju glede vstopa na nizozemski trg razmislite o prednostih in slabostih ustanovitve podjetja ter vrsti strukture podjetja, ki bi vam lahko ustrezala. Ugotovite, pod kateri davčni urad spadate, registrirajte se pri davčni in carinski upravi ter preverite, ali ste zavezanec za plačevanje DDV-ja na Nizozemskem. Nato se prepričajte, da lahko svoje blago uvažate na Nizozemsko, ter poiščite center za izpolnjevanje naročil in prevoznike, ki pokrivajo območja, na katera ciljate, oziroma celotno Evropo, če državo uporabljate kot bazo za čezmejne dejavnosti.

V Market Finderju je na voljo razčlenitev indeksa poslovanja, ki ga določa Svetovna banka, na podlagi katere se lahko seznanite z enostavnostjo poslovanja na Nizozemskem. Indeks razvršča enostavnost poslovanja na lestvici od 1 do 190 pri ustanovitvi in vodenju lokalnega podjetja v vsakem od svetovnih gospodarstev. Za izračun ocene je ovrednotenih deset tem. Te zajemajo enostavnost pridobitve električnega priključka, enostavnost pridobitve kredita in potencial za čezmejno trgovanje.

Pri trgovanju na novem trgu je dobro vedeti, kakšni so administrativni, regulatorni in logistični izzivi, s katerimi se bo treba soočiti. Preučevanje pravnih zahtev in načrtovanje logistike je veliko lažje z Iskalnikom trgov – zagotovite si dodatno podporo ter orodja, vključno s poglobljenimi vodniki in vpogledi.

nadomestno besedilo

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services zagotavlja logistične rešitve, s katerimi si lahko podjetja pomagajo pri povezovanju dobave in povpraševanja.

Opomba

Gradivo, ki je na voljo na spletnem mestu, je izključno informativno. Za finančno, davčno in pravno svetovanje se obrnite na strokovnjaka.