Načrtovanje logistike za Mehiko

Predstavlja Ingram Micro Commercial & Lifecycle Services

1 Pregled

Izziv

Zaradi svoje zavezanosti trgovinskemu povezovanju in odprtosti za tuje naložbe v kombinaciji z uspešno gospodarsko reformo Mehika zagotavlja odlične priložnosti za rast podjetij. Ne spreglejte Mehike, če vas zanima vlaganje v ključno gospodarstvo v vzponu z veliko bazo potrošnikov.

Vaš cilj

Ko boste prebrali ta vodnik, boste razumeli priložnosti, ki jih predstavlja Mehika, in kako jih najbolje izkoristiti, pridobili pa boste tudi splošno razumevanje položaja Mehike v globalnem razmerju moči in zakaj to vpliva na podjetja.

2 Razširitev poslovanja v Mehiko

Pri načrtovanju širitve poslovanja v tujino je pomembno upoštevati trenutno okoliščine na trgu, na katerega nameravate vstopiti.

Mehika je postala privlačna lokacija za rast e-trgovine. Zaradi predvidenega prihodnjega razmaha e-trgovine je trg pripravljen na veliko rast v naslednjih petih letih, pri čemer bo presegel trg v Španiji, Čilu in Braziliji.1 Mehika je od 90. let 20. stoletja vse bolj zavezana trgovinskemu povezovanju prek sklepanja sporazumov o prosti trgovini (FTA), pri čemer je njena trgovinska politika med najbolj odprtimi na svetu.

V zadnjih letih je bil v Mehiki izveden ambiciozen infrastrukturni program, v okviru katerega je bilo zgrajenih 133.000 kilometrov omrežja avtocest, 76 letališč (64 z notranjimi leti), 27.000 kilometrov železniških prog in 117 morskih pristanišč (med njimi je 68 pristanišč za kontejnerski tovor). Zaradi nove infrastrukture je Mehika še bolje povezana predvsem prek avtocest.2

Zaradi zavezanosti Mehike naložbam v infrastrukturo, podpore sistemu proste trgovine in uspešnemu prizadevanju za reforme na področju gospodarstva je država privlačno izhodišče za razširitev poslovanja.

nadomestno besedilo


 1. A. T. Kearney. Global Retail E-Commerce Index, 2015. 

 2. PwC. 

3 Kratka dejstva o poslovanju v Mehiki in njegove prednosti

 • Promet storitev e-trgovine in maloprodaje med podjetji in potrošniki (B2C) je leta 2014 znašal 13,1 milijarde USD, pri čemer se bo po predvidevanju vsako leto povečal za 26 %, tako da bo leta 2019 presegel 40 milijard USD.1

 • Mehika je podpisnica več kot desetih ključnih sporazumov o prosti trgovini, s čimer dostop do svojega trga omogoča 45 državam iz celotnega sveta in zagotavlja zelo veliko bazo več kot 1,2 milijarde potrošnikov.2

 • Mehika je v kazalniku Svetovne banke glede učinkovitosti logističnih storitev za leto 2014 na 50. mestu, pri čemer ta kazalnik za področje učinkovitosti logističnih storitev zajema 160 držav.


 1. eMarketer, A. T. Kearney. 

 2. Congressional Research Service. 

4 Trendi strank

Pri širitvi na nove trge je ključno razmisliti o vedenju strank. Kako vaša ciljna stranka običajno kupuje izdelke? Kateri je njen želeni način dostave? Naslednji dejavniki vam bodo pomagali pri določanju vpliva potrošniških trendov na to, kako se boste lotili poslovanja v Mehiki.

 • Delež spletnih nakupov znaša samo 2 % prometa, ustvarjenega v sektorju maloprodaje na letni ravni (200 mrd. USD), vendar imajo podjetja zaradi več kot 16-odstotne stopnje letne rasti priložnost, da izkoristijo ta trend.1

 • V Mehiki so glavno lokalno plačilno sredstvo plačila prek spleta. Več kot 40 % nakupov je opravljenih s kreditnimi in debetnimi karticami, čemur sledijo plačilo z gotovino in plačilo po povzetju (32 %) ter plačilo z bančnim nakazilom (15 %).2

 • Standardna dostava je v Mehiki običajna in sprejemljiva.

 • Delež nakupov prek mobilnih naprav se vztrajno povečuje, skupni delež nakupov prek e-trgovine znaša 49 %.3

 • Leta 2016 je 75 % spletnih nakupovalcev v Mehiki za nakup uporabilo namizni računalnik.4

 • Trenutno nakupe prek spleta opravi 38 milijonov spletnih nakupovalcev v Mehiki, ki večinoma spadajo v starostno skupino 16–44 let.5


 1. Wall Street Journal. 

 2. The PayPers. 

 3. Statista Digital Market Outlook. 

 4. Googlov Consumer Barometer, A. T. Kearney. 

 5. A. T. Kearney. 

5 Modeli izpolnjevanja naročil

Iz tujine v Mehiko: Lokacije izvora v Združenih državah

Lokacije izvora, kot so San Diego, Laredo in Miami, so priljubljene za prevoz v Mehiko. S teh lokacij lahko pošljete izdelek v Ciudad de México v manj kot enem dnevu.

San Diego, Kalifornija

 • Eno od 30 največjih pristanišč za kontejnerski tovor v Združenih državah, v katerem so vsako leto iztovorjeni skoraj 3 milijoni metričnih ton tovora.
 • Dva obrata za pomorski tovor.
 • Prevoz v Ciudad de México: Manj kot v enem dnevu.
 • Carinjenje: Največ 2 uri.1

Laredo, Teksas

 • Največje pristanišče na celinskih vodah v Združenih državah.
 • Prevoz v Ciudad de México: V treh dneh.
 • Carinjenje: Največ 6 ur.2

Miami, Florida

 • Največje pristanišče za potnike na svetu.
  1. Največje pristanišče po količini tovora za izvoz in 18. največje pristanišče po količini tovora za uvoz v Združenih državah.
 • Pomembno izhodišče za prevoz v Latinsko Ameriko.3

Glavna središča za uvoz v Mehiko so naslednje lokacije:

Mednarodno letališče Ciudad de México

 • Prevoz v Ciudad de México: V manj kot enem dnevu.

Manzanillo, Mehika

 • Uvoz čezocenskega blaga iz Azije

Veracruz, Mehika

 • Uvoz čezocenskega blaga iz Evrope

Izpolnjevanje naročil v Mehiki

Zaradi lokacije in povpraševanja na trgu je območje Ciudada de México prednostna lokacija za centre za izpolnjevanje naročil. V glavnem mestu Ciudad de México živi približno 20 milijonov prebivalcev, zato je to največje urbano območje v Mehiki in eno od najgosteje naseljenih mest na svetu. Mesto obdajata dva cestna obroča, z drugimi večjimi trgovskimi središči pa ga povezujejo številne hitre ceste in cestninske ceste. Izpolnjevanje naročil z območja okrog Ciudada de México omogoča pošiljateljem, da zadovoljijo potrebe prebivalstva Ciudada de México in hkrati delujejo kot centralna lokacija za distribucijo na druga območja v državi.


 1. California Department of Transportation. 

 2. Laredo Development Foundation. 

 3. Journal of Commerce. 

6 Prevoz

Ponudniki neposredne dostave potrošnikom in ponudniki za pošiljke

 • DHL Parcel,
 • UPS,
 • FedEx,
 • Estafeta.

Prevozniki kosovnih pošiljk (LTL) in kamionskih pošiljk (TL)

 • LTL: Estafeta, Castores,
 • TL: Transportes TUM, PITIC.

7 Začetek poslovanja v Mehiki

Pri odločanju o selitvi na mehiški trg razmislite o prednostih in slabostih vključitve podjetja ter vrsti strukture podjetja, ki je najustreznejša za vaše podjetje. Določite, ali je za izdelek potrebna uvozna deklaracija ter ali veljajo kateri koli davki in carine, ki vam bodo morda zaračunani. Nazadnje poiščite center za izpolnjevanje naročil in ponudnike kurirskih storitev, ki pokrivajo vaše ciljne regije.

V Market Finderju je na voljo razčlenitev indeksa poslovanja, ki ga določa Svetovna banka, na podlagi katere se lahko seznanite z enostavnostjo poslovanja v Mehiki. Indeks razvršča enostavnost poslovanja na lestvici od 1 do 190 pri ustanovitvi in vodenju lokalnega podjetja v vsakem od svetovnih gospodarstev. Za izračun ocene je ovrednotenih deset tem. Te zajemajo enostavnost pridobitve električnega priključka, enostavnost pridobitve kredita in potencial za čezmejno trgovanje.

Pri trgovanju na novem trgu je dobro vedeti, kakšni so administrativni, regulatorni in logistični izzivi, s katerimi se bo treba soočiti. Preučevanje pravnih zahtev in načrtovanje logistike je veliko lažje z Market Finderjem – zagotovite si dodatno podporo ter orodja, vključno s poglobljenimi vodniki in vpogledi.

nadomestno besedilo

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services zagotavlja logistične rešitve, s katerimi si lahko podjetja pomagajo pri povezovanju dobave in povpraševanja.

Opomba

Gradivo, ki je na voljo na spletnem mestu, je izključno informativno. Za finančno, davčno in pravno svetovanje se obrnite na strokovnjaka.