Kako ustvariti odlične oglaševalske akcije z videooglasi, del 2/3

Priročnik za optimizacijo vaše kampanje za pretvorbo všečkov in pogledov v prijave in prodajo

1 Pregled

Izziv

Z YouTubom imate na voljo obilo načinov za sledenje in merjenje uspešnosti oglaševalske akcije z videooglasi. Ključni izziv predstavlja razumevanje, kako učinkovito uporabiti te informacije in kar najbolje izkoristiti svojo oglaševalsko akcijo.

Cilj

Seznaniti se z najboljšimi načini za oblikovanje meritev videoposnetkov in doseči več ustreznih gledalcev videoposnetkov, da boste izboljšali rezultate iskanja in povečali stopnje konverzije.

Kako začeti

Videoposnetek je animiran način, s katerim lahko blagovni znamki ali izdelku – ali obema – vdahnete življenje z vizualno podobo in zvokom. Združite to vizualno dejavnost s številnimi možnostmi ciljanja storitve YouTube, ki smo si jih ogledali v razdelku »Kako ustvariti odlične oglaševalske akcije z videooglasi« – 1. del, in ugotovili boste, kako lahko oglaševalske akcije z videooglasi predstavljajo zmogljiv medij za doseganje prave ciljne skupine z vašim sporočilom. Kako lahko torej uporabite, kar ste se naučili o merjenju in ciljanju, pri oblikovanju oglaševalske akcije, tako da ne bo samo ustvarjala všečkov in ogledov, ampak to tudi pretvarjala v prijave ter prodajo?

V 2. delu tega vodnika so izpostavljena najpomembnejša dejanja gledalcev in kako jih lahko optimizirate, da boste dosegli najustreznejšo ciljno skupino v YouTubu ter dosegli – ali presegli – tudi zastavljene cilje.

Opomba: Naslednji namigi predstavljajo samo nekaj načinov, kako lahko povečate uspešnost svoje oglaševalske akcije in dosežete kar najboljše rezultate, vendar jih ne smete jemati kot jamstvo za uspeh.

2 Kako kar najbolje izkoristite ceno na ogled (CPV)

Povprečna cena na ogled je povprečni znesek, ki ga plačate za ogled videooglasa. Ta znesek niha na podlagi dejavnikov, kot so dolžina oglasa, kakovost datotek oglasa, ciljanje in dinamika na dražbi. CPV je koristen signal o konkurenčnosti vašega oglasa. S sledenjem in prilagajanjem CPV-ja boste lahko učinkoviteje posredovali svoje sporočilo.

Ali plačujete za več ogledov, kot ste želeli oziroma pričakovali? Ali se vaši CPV-ji zvišujejo skozi čas?

Če se vaš oglas prikazuje nekaj tednov, so rastoči CPV-ji lahko znak iztrošenosti oglasa. Rastoči CPV-ji pa so lahko tudi znak večje konkurence na dražbah, na katerih tekmujete.

Nasprotno pa lahko padajoči CPV-ji pomenijo, da je na trgu manjša konkurenca in da lahko dobite nekaj ogledov po nižji ceni.

Namigi za doseganje ciljev za CPV

Prilagodite ponudbe

Če želite povečati verjetnost, da se bodo oglasi predvajali ustreznim gledalcem, spremenite ponudbe za oglase »TrueView video discovery«.

Na splošno velja, da gledalci, ki se odločijo za ogled vašega oglasa »video discovery«, kažejo večje zanimanje za interakcijo z vašo blagovno znamko, zato je smiselno, da povečate ponudbe za to obliko.

In nasprotno, če vas bolj zanimajo ogledi, promet na spletnem mestu ali povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, povečajte ponudbo za oglase v okviru videoposnetka, s čimer boste povečali verjetnost, da si bodo gledalci ogledali vsaj del oglasa.

Ponudbe so najbolj neposredno povezane s CPV-ji, saj nikoli ne plačate višjega CPV-ja, kot znaša vaša najvišja ponudba. Vendar pa ponudbe delujejo samo kot zgornja meja in so zato samo en način prilagajanja CPV-jev.

Ponudbe z resnično vrednostjo

Ponudbe boste najučinkoviteje uporabili tako, da boste resnično vrednost ponudili za ogled, ki ga želite kupiti (enako, kot bi storili s klikom v Iskanju Google). Ogled lahko spodbudi bistveno večjo dejavnost, kot za njo neposredno plačate, zato je resnično vrednost CPV-ja najbolje določiti tako, da ocenite plačane oglede, oglede v lasti (ogledi vsebine, ki je v vaši lasti) in prisluženih ogledov (ogledi iz deljenih vsebin).

Prav tako je smiselno upoštevati, da je z oglasi TrueView mogoče izboljšati dejavnost in priklic za oglase, za katere si gledalci niso ogledali celotnih 30 sekund, kar pomeni, da za oglase ne boste plačali ničesar, vendar vam bodo vseeno prinesli vrednost.

Ko oglaševalska akcija poteka že nekaj časa, boste opazili, katere oblike oglasov in skupine oglasov so najbolj uspešne. Če želite povečati doseg ali dejavnost za svoje oglase, lahko določite nekoliko bolj agresivne ponudbe.

Razširite ciljanje

Z razširjenim ciljanjem bo Google Ads lahko prepoznal dražbe, na katerih so vaši oglasi in ponudbe bolj konkurenčni, kar bo ustvarilo možnosti za zmanjšanje skupnega povprečnega CPV-ja oglaševalske akcije. Z raziskovanjem širših ciljev lahko še vedno najdete dragoceno ciljno skupino z nižjim CPV-jem. Ne pozabite, da oblika TrueView sama po sebi deluje kot filter ciljanja, saj plačate samo za zainteresirane gledalce, ki si ogledajo vaš oglas.

Omejitev ciljanja vodi do večje konkurence, kar se kaže v višjih CPV-jih – razen, če ste se že približali najvišji ponudbi, saj v tem primeru preprosto ne boste več zmagovali na dražbah, vaš proračun pa bo ostal neporabljen.

Sprostite druge omejitve na ravni oglaševalske akcije

Če boste na primer izklopili pospešeno prikazovanje, ciljanje na platformo ali prilagodili nastavitve enakomernega prikazovanja oglasov, boste morda spodbudili višjo stopnjo ogledov in nižji CPV.

Izboljšajte oglase

Ker dobri oglasi vodijo do dobre stopnje ogledov, lahko pogosto vplivajo tudi na CPV. Ko stopnje ogledov rastejo, CPV-ji padajo, ker so na dražbah oglasov uspešnejši ustrezni oglasi, v katerih ciljna skupina uživa, kar je razvidno iz njene pripravljenosti za ogled celotnega oglasa.

3 Kako kar najbolje izkoristite stopnjo ogledov

Stopnja ogledov je skupno število ogledov vašega videooglasa, deljeno s številom uporabnikov, ki se jim je oglas prikazal. Višja kot je stopnja ogledov, bolj dejavno gledalci uporabljajo vašo vsebino.

Videooglas z visoko stopnjo ogledov bo običajno zmagal na več dražbah in bo dosegel nižji CPV kot videooglas z nizko stopnjo ogledov.

Če želite prejeti največ možnih ogledov po najnižji ceni, poskušajte prepoznati sredstva oglasa in načine ciljanja, s katerimi bi lahko zvišali stopnjo ogledov oglasa.

Podobno kot pri CPV-ju je lahko analiza stopnje ogledov na določeni točki koristna za razumevanje uspešnosti, vendar je pomembneje razumeti trende.

Namigi za doseganje cilja glede stopnje ogledov

Izboljšanje ciljanja

Čeprav ni očitno, da bi ciljanje lahko bilo način za izboljšanje stopnje ogledov oglaševalske akcije, vseeno lahko vpliva na uspešnost, ker vpliva na to, kdo si lahko ogleda vaš oglas. Naslednje točke izpostavljajo, kako lahko ciljanje vpliva na stopnjo ogledov:

  • Napačno ciljanje – prilagodite načine ciljanja, ko boste ugotovili, kdo se najbolje odziva na vaš oglas. Če ste že na začetku določili napačno ciljno skupino in ste opazili več preskokov videooglasa, prilagodite ciljanje.

  • Zamujena ciljna skupina – morda omejujete tudi, kje se vaš oglas prikazuje, in tako »skrivate« oglase pred nekaterimi gledalci, ki si jih morda želijo ogledati. Po mnenju nekaterih oglaševalcev so vsi ogledi zunaj določene ciljne demografske skupine »vrženi proč«. Vendar ne pozabite, da vam bomo videooglase TrueView zaračunali samo, ko si bo gledalec ogledal videoposnetek, zato boste z razširitvijo ciljanja morda našli dojemljivo ciljno skupino. To ima pogosto tudi dodatno korist – zmanjšanje povprečnega CPV-ja.

Izboljšajte oglase

Krajši oglasi imajo višje stopnje ogledov. Če lahko v oglasu podate isto sporočilo v 20 ali 30 sekundah, uporabite krajšo različico. Če v okviru oglaševalske akcije ustvarite več oglasov, vam bo vsak od njih zagotovil priložnost, da se učinkoviteje povežete s svojo ciljno skupino. Tudi majhne razlike v besedilu ali videoposnetku oglasa lahko vodijo do velikih izboljšav stopnje ogledov in cen v času prikazovanja oglaševalske akcije.

Z manjšimi spremembami, kot so sprememba uvoda ali dodajanje oziroma odstranjevanje pozivov k dejanjem, lahko spremenite vedenje gledalcev in izboljšate stopnjo ogledov.

Na dražbi izmenjujte dva ali tri različne oglase, da se izognete »iztrošenosti oglasov«.

4 Kako kar najbolje izkoristite razmerje med prikazi in kliki (CTR)

Razmerje med prikazi in kliki je skupno število klikov vašega videooglasa, deljeno s številom uporabnikov, ki se jim je oglas prikazal.

Medtem ko je stopnja ogledov glavna meritev dejavnosti, povezana z oglaševalskimi akcijami z videooglasi, CTR predstavlja dodatno meritev za merjenje uspešnosti oglaševalske akcije z videooglasi.

Če je vaš cilj povečanje obiska na spletnem mestu, v kanalu YouTube ali na strani za ogled z vašim videooglasom, potem je CTR glavna meritev, ki jo morate spremljati in zanjo optimizirati oglaševalsko akcijo.

Višji kot je CTR, bolj dejavni so gledalci pri uporabi vaše vsebine in bolj se zanimajo za vaše podjetje.

Namigi za doseganje cilja glede CTR-ja

Videoposnetku dodajte prekrivni element z jasnim pozivom k dejanju (CTA)

Prekrivne elemente s CTA-jem je mogoče dodati oglasom TrueView video discovery in oglasom v okviru videoposnetka v YouTubu, in sicer povsem brezplačno. Povečajo lahko dejavnost gledalcev in, ker so povezani z videoposnetkom namesto z oglasom, prekrivni elementi s CTA-jem pokažejo, ali se videoposnetek sproži prek oglasa ali neplačanega ogleda.

Omenite lahko na primer določeno prednost, ki jo ima vaše podjetje pred konkurenco, ali navedete, kaj zanimivega lahko obiskovalci najdejo, če kliknejo vaše spletno mesto.

Odstranite neuspešen oglasni prostor ali umestitve

Če si želite ogledati podatke o umestitvah oglasov, pojdite na kartico Cilji in v razdelku Kje so bili prikazani moji oglasi kliknite Umestitve. Kot pri umestitvah za prikazne oglase uredite morebitne nezadostno uspešne umestitve.

5 Izboljšajte ciljanje

Oglase lahko prikazujete določenim ciljnim skupinam v skladu z njihovimi zanimanji, pa naj gre za ljubitelje umetnosti in gledališča, ljudi, ki radi vse naredijo sami, modne navdušence, gurmane, igričarje, ljubitelje domačih živali ali ljudi, ki se zanimajo za nakup avtomobila ali hiše, itd. Tako boste lažje dosegli prave in najustreznejše stranke.

Pomembno pa je upoštevati, da z vsakim načinom ciljanja, ki ga dodate, zožite ciljanje, namesto da bi ga razširili.

Ciljanje lahko v skupine videooglasov dodate na dva načina:

  • Lahko kliknete kartico Ciljanje na videoposnetke v računu Google Ads in izberete skupino oglasov.
  • Ciljanje lahko dodate neposredno v skupino oglasov, tako da ustrezno skupino oglasov izberete na kartici Skupine oglasov ali v levem podoknu za krmarjenje.

Tukaj je pregled razpoložljivih načinov ciljanja:

Demografske skupine

Izberite starost, spol in starševski status ciljne skupine, ki jo želite doseči.

Zanimanja

Izberite razpoložljive kategorije, na podlagi katerih boste z oglasi dosegli uporabnike, ki jih zanimajo te teme, čeprav morda obiskujejo strani, povezane z drugimi temami. Preberite več o ciljanju na ciljne skupine.

Ciljate lahko na naslednji dve ciljni skupini:

Ciljne skupine glede na afiniteto

Povečajte prepoznavnost blagovne znamke in spodbudite upoštevanje z videooglasi TrueView, s katerimi lahko dosežete ljudi, ki so že pokazali veliko zanimanje za podobne teme.

Ciljne skupine aktivnih potrošnikov

Izbirajte med temi ciljnimi skupinami, če želite poiskati stranke, ki iščejo informacije o izdelkih in resno razmišljajo o nakupu storitve ali izdelka, podobnih tistim, ki jih ponujate.

Umestitve

Ciljajte na edinstvene kanale, spletna mesta ali umestitve znotraj teh. Primer: Ciljate lahko na primer na celoten priljubljen spletni dnevnik ali na domačo stran priljubljenega spletnega mesta z novicami.

Umestitve vključujejo naslednje:

  • kanali (partnerski kanali v YouTubu);
  • videoposnetki (videoposnetki v YouTubu);
  • spletna mesta v prikaznem omrežju;
  • aplikacije v prikaznem omrežju.

Teme

Ciljajte svoje videooglase na točno določene teme v YouTubu in prikaznem omrežju. Ciljanje na teme vam omogoča, da dosežete širši nabor videoposnetkov, kanalov in spletnih mest, povezanih z izbranimi temami. Če na primer ciljate na temo »Avtomobilizem«, se bo vaš oglas v YouTubu prikazoval ljudem, ki si ogledujejo videoposnetke o avtomobilih.

Ključne besede

Glede na izbrano obliko videooglasov lahko videooglase prikazujete na podlagi besed ali besednih zvez (ključnih besed), povezanih z videoposnetkom ali kanalom v YouTubu oziroma z vrsto spletnih mest, za katere se zanima vaša ciljna skupina.

Namig

Če želite videooglase prikazovati strankam v določenih državah ali regijah, strankam, ki uporabljajo določene naprave (na primer mobilne telefone), ali strankam, ki govorijo določen jezik, morate oglase ciljati glede na geografsko lokacijo, napravo in jezik. Te vrste ciljanja se uporabljajo na ravni oglaševalske akcije.

Ponovno trženje videooglasov

To zmogljivo orodje ustvari specifične sezname na podlagi dejavnosti uporabnikov (kot je ogled videoposnetka, naročnina na kanal ali všeček) v kanalu YouTube.

Te sezname lahko nato uporabite za vnovično ciljanje oglasov. Če ste svoj račun YouTube že povezali z računom Google Ads, bomo samodejno ustvarili sezname po meri.

Več o seznamih za ponovno trženje za gledalce v YouTubu

Namig

Sezname za ponovno trženje videooglasov lahko uporabite za prikazne oglase, enako kot lahko z videoposnetki ciljate na osebe, ki so bile v interakciji z vašim spletnim mestom. Ustvarite lahko na primer dinamične kombinirane sezname, s katerimi ciljate na osebe, ki so si ogledale vaš videooglas, vendar še niso izvedle konverzije, ali tiste, ki so obiskale vaše spletno mesto, ne pa tudi vašega kanala.

Preprečite prikazovanje oglasov nekaterim ciljnim skupinam

Na kartici Ciljanje na videoposnetke si lahko ogledate, kako uspešni so bili posamezni načini ciljanja za vaše oglase. Tu boste morda ugotovili, da vaš oglas ni ustrezen za določeno demografsko skupino ali za določeno umestitev. V tem primeru lahko v računu dodate izključitev na ravni oglaševalske akcije.

Izključitve lahko dodate za demografske skupine, zanimanja, ponovno trženje, teme in ključne besede ali umestitve. Vedno upoštevajte, da boste z uporabo izključitev morda omejili doseg oglaševalske akcije z videooglasi. Zato priporočamo, da natančno spremljate njihove trenutne učinke.

Dodajanje ciljanja v oglaševalsko akcijo z videooglasi

6 Uporaba naprednih nastavitev oglaševalske akcije

Geografska lokacija

Videooglase lahko ciljate na uporabnike, ki so na določeni geografski lokaciji ali ki kažejo zanimanje za to lokacijo. Izberite eno ali več geografskih lokacij, ki ustrezajo vašim oglasom. Če oglašujete pravim strankam, imate možnost povečati donosnost naložbe (ROI).

Če na primer oglašujete pekarno v Kopru, lahko ciljate samo na uporabnike, ki so v Kopru, ali samo na uporabnike, ki jih Koper zanima, ali na oboje. Ali če vaše spletno podjetje pošilja izdelke na Hrvaško in v Slovenijo, lahko ciljate na obe državi.

Ciljni jezik

Jezik spletnih mest in videoposnetkov, v katerih se prikazujejo vaši oglasi, lahko izberete tako, da v nastavitvah oglaševalske akcije spremenite ciljni jezik. Program Google Ads pri odločanju o mestu prikaza vaših oglasov preveri uporabnikovo nastavitev jezika za Google ali jezik uporabnikove iskalne poizvedbe, trenutno prikazane strani ali nedavno ogledanih strani v Google Prikaznem omrežju.

Nastavitev razporeda

S to nastavitvijo lahko določite ure ali dneve v tednu, ko želite, da se prikazujejo vaši oglasi, in nastavite, kako dolgo naj se oglaševalska akcija prikazuje. Pomembno je, da je vsebina ves čas sveža, da se bodo uporabniki vračali. Razpored prikazovanja za oglas v okviru pretočnega videa lahko na primer nastavite tako, da se bo prikazoval samo en mesec.

Nastavitev prikazovanja oglasov

S to nastavitvijo lahko določite, v kakšnem razmerju pogostosti prikazujemo vaše aktivne oglase v posamezni skupini oglasov.

Prikazovanje oglasov lahko na primer optimizirate za oglede, konverzije ali jih enakomerno izmenjujete. Prav tako lahko nastavite omejeno pogostost, ki omeji, kolikokrat se lahko vaši oglasi istemu uporabniku prikažejo v Google Prikaznem omrežju – to je koristno, če želite omejiti število prikazov oglasa posameznemu uporabniku ali če se želite osredotočiti na povečevanje izpostavljenosti oglasa pri novih uporabnikih.

Koristne povezave