Kako ustvariti globalno oglaševalsko akcijo v prikaznem omrežju

Vodnik za ustvarjanje učinkovite mednarodne oglaševalske akcije v prikaznem omrežju

1 Pregled

Izziv

Uspeh prikaznega oglaševanja je povsod po svetu odvisen od ciljanja na ustrezno ciljno skupino z ustreznim sporočilom.

Vaš cilj

Ugotoviti, kako najbolje ciljati in prilagoditi svoje oglase za doseganje ciljne skupine v posameznih državah, v katere se širite.

Kako začeti

Google Ads ima dve glavni omrežji: iskalno in prikazno omrežje.

Iskalno omrežje doseže uporabnike, ko že iščejo posamezne izdelke ali storitve, ki jih želijo kupiti.

Prikazno omrežje pa vam pomaga pritegniti pozornost uporabnika zgodaj v nakupnem ciklu, z različnimi oblikami oglasov v digitalnem prostoru. To omrežje obsega več kot dva milijona spletnih mest in lahko doseže več kot 90 odstotkov internetnih uporabnikov. Zasnovano je tako, da vam pomaga najti ustrezno ciljno skupino na več milijonih spletnih mest po svetu. Omogoča vam, da delujete strateško ter svoje sporočilo ob pravem času in na pravem mestu prikažete potencialnim strankam.

Oglejmo si, kaj je treba upoštevati pri ciljanju in ustvarjanju mednarodne oglaševalske akcije v prikaznem omrežju.

2 Ciljanje in ustvarjanje oglasov

Tukaj so predstavljene ključne odločitve, ki jih treba sprejeti pri ustvarjanju oglaševalske akcije v prikaznem omrežju. Kot primer bomo uporabljali potovalno agencijo. Ob branju imejte v mislih lastno podjetje in zagotovili si boste temelje za ustvarjanje osnovne oglaševalske akcije vrste »Samo prikazno omrežje« v Googlu Ads.

Osredotočanje oglaševalske akcije

Pri ustvarjanju oglaševalskih akcij razmislite o izdelkih in storitvah, ki jih želite vključiti vanje. Najbolje je ustvariti oglaševalske akcije, osredotočene na posamezno, natančno določeno ponudbo, kar pripomore k lažjemu organiziranju in upravljanju računa Google Ads skozi čas. Potovalna agencija bi na primer ustvarila posebno oglaševalsko akcijo o križarjenjih, in ne splošne oglaševalske akcije o potovalnih paketih.

Proračun oglaševalske akcije nastavite na znesek, ki vam ustreza. Pri oglaševalskih akcijah vrste »Samo prikazno omrežje« je celoten proračun namenjen oglaševanju v prikaznem omrežju.

Razmislek o ključnih besedah in umestitvah

Ko izberete ključne besede in umestitve za skupino oglasov, se na podlagi tega določi, kje v prikaznem omrežju se bodo prikazovali vaši oglasi in koliko boste plačali zanje. Oglase lahko prikazujete zgolj na podlagi seznama ključnih besed, z umestitvami pa prilagodite svoje ponudbe. Druga možnost je, da uporabite kombinacijo umestitev in ključnih besed ter tako še natančneje določite, kje se vaši oglasi lahko prikazujejo. Če uporabljate kombinacijo obojega, zožite ciljno skupino za svoje oglase in si zagotovite ustrezno ceno za klike potencialnih strank.

Ciljanje oglasov glede na ključne besede

Ključne besede so eden od načinov za prikazovanje oglasov v prikaznem omrežju. Google Ads za iskanje ciljne skupine, ki se zanima za vaše podjetje in za katero obstaja večja verjetnost, da bo izvedla dejanje, uporablja ciljanje na sobesedilo. To deluje tako, da Google analizira vsebino posamezne spletne strani in določi njeno osrednjo temo, nato pa jo poveže z vašim oglasom na podlagi izbranih ključnih besed in tem, ciljanja na jezik in lokacijo, obiskovalčeve nedavne zgodovine brskanja ter drugih dejavnikov. Potovalna agencija lahko na primer izbere naslednje ključne besede za oglaševalsko akcijo: križarjenja s 5 zvezdicami, luksuzna križarjenja, vrhunska križarjenja. Njeni oglasi se bodo prikazovali na spletnih mestih v prikaznem omrežju, katerih teme se ujemajo s temi ključnimi besedami.

Nasvet

Na splošno velja, da čim širša je možnost ujemanja ključne besede, tem več potencialnega prometa ima ključna beseda. In obratno – čim ožja je možnost ujemanja ključne besede, tem ustreznejša bo ključna beseda za iskanje.

Pri izbiri primerne vrste ujemanja za ključno besedo običajno priporočamo, da začnete s širokim ujemanjem, s čimer povečate možnosti za prikaz oglasov pri ustreznih iskanjih. S poročilom o iskalnih izrazih pa lahko nato spremljate, katere različice ključnih besed sprožijo prikaz vaših oglasov.

Ciljanje oglasov glede na umestitve

Umestitve so posamezna spletna mesta in videoposnetki, kjer želite prikazovati oglase, ker veste, da jih obiskuje vaša ciljna skupina, ali pa ustrezajo vašim oglaševalskim ciljem. Ko izberete umestitve, se lahko vaši oglasi prikažejo na določenih spletnih mestih in v določenih videoposnetkih. Naša potovalna agencija tako za prikazovanje oglasov izbere »example.com/potovanja« in »example.com/krizarjenja«.

Ciljanje oglasov glede na ključne besede in umestitve

Ko v skupino oglasov dodate umestitve in ključne besede za ciljanje oglasov, se bodo oglasi prikazovali samo na strani, ki jo določite, kadar njena vsebina ustreza vašim ključnim besedam. Google Ads uporablja ciljanje na sobesedilo za iskanje strani v prikaznem omrežju z vsebino, ki ustreza vašim ključnim besedam. Če ima torej izbrana umestitev več spletnih strani, se bodo oglasi prikazali samo na straneh, ki ustrezajo vašim ključnim besedam. Ta nastavitev umestitev se imenuje Cilj in ponudba ter v veliki meri omeji, kje se lahko prikažejo vaši oglasi.

Če pa ciljate na umestitve z najrazličnejšo vsebino, kot so novičarska spletna mesta in družbena omrežja, je to koristen pristop, ker obstaja večja verjetnost, da se bodo oglasi prikazali na ustreznih območjih teh spletnih mest. V vsakem primeru spremljajte uspešnost oglasov za zagotavljanje želenih rezultatov. Naša potovalna agencija je na primer izbrala ključne besede »križarjenja s 5 zvezdicami«, »luksuzna križarjenja« in »vrhunska križarjenja«. Za umestitev je izbrala »example.com/krizarjenja«. Zaradi tega se lahko njeni oglasi prikazujejo samo na »example.com/krizarjenja«, kadar spletno mesto vsebuje ključne besede »križarjenja s 5 zvezdicami«, »luksuzna križarjenja« in »vrhunska križarjenja«.

Ciljanje oglasov glede na zanimanja ciljne skupine

Z dodajanjem ciljnih skupin lahko dosežete uporabnike na podlagi njihovih zanimanj, medtem ko brskajo po straneh, aplikacijah, kanalih, videoposnetkih in vsebini v Google Prikaznem omrežju. Izbirate lahko iz širokega nabora kategorij – od avtomobilov in športa do potovanj ter mode, pri čemer bomo oglase prikazali uporabnikom, za katere obstaja velika verjetnost, da jih bodo vaši izdelki ali storitve zanimali.

Ciljne skupine glede na afiniteto

Ciljne skupine glede na afiniteto izberite, če želite doseči široko skupino potencialnih strank, podobno televizijskemu občinstvu, in jo seznaniti s svojim podjetjem. Te ciljne skupine so namenjene podjetjem, ki trenutno prikazujejo televizijski oglas in želijo razširiti doseg televizijske oglaševalske akcije na spletno vsebino za učinkovito ceno.

Ciljne skupine glede na afiniteto po meri

Ciljne skupine glede na afiniteto po meri izberite, če želite ustvariti ciljne skupine, ki so bolj prilagojene vaši blagovni znamki v primerjavi s širšimi ciljnimi skupinami glede na afiniteto. Namesto vseh uporabnikov, ki jih zanimajo križarjenja, tako naša potovalna agencija izbere samo tiste uporabnike, ki jih zanimajo luksuzna in specializirana križarjenja. S ciljnimi skupinami glede na afiniteto po meri lahko naša potovalna agencija to skupino določi:

  • z zanimanji v prosti obliki, ki se vnesejo kot ključne besede,
  • in/ali z URL-ji, ki se vnesejo namesto skupin zanimanj.

Z vnosom URL-jev se določi tema, ki predstavlja idealno stranko. Ugotovimo lahko na primer, da je spletno mesto »elitnakrizarjenja.com« namenjeno ljudem, ki jih zanimajo samo ekskluzivna luksuzna križarjenja na manjših ladjah brez otrok z eksotičnimi destinacijami, vrhunsko kulinariko in izbranimi vini. Na ta način lahko dosežemo uporabnike, ki brskajo po vsebini s temi temami, ne glede na to, ali obiščejo samo spletno mesto »elitnakrizarjenja.com«.

Ciljne skupine aktivnih potrošnikov

Ciljne skupine aktivnih potrošnikov izberite, če želite poiskati stranke, ki raziskujejo izdelke in resno razmišljajo o nakupu storitve ali izdelka, kakršnega ponujate sami. Ciljne skupine aktivnih potrošnikov so na voljo oglaševalcem v vseh jezikih Googla Ads. Te ciljne skupine so oblikovane za oglaševalce, ki so osredotočeni na pridobivanje konverzij od strank, ki bodo najverjetneje opravile nakup. S ciljnimi skupinami aktivnih potrošnikov lažje zagotovite uspešnost ponovnega trženja in dosežete stranke, ki bodo kmalu izvedle nakup.

Ciljanje oglasov s ponovnim trženjem

S ponovnim trženjem oglase ciljate na uporabnike, ki so že obiskali vaše spletno mesto. Gre za močno orodje, saj vam omogoča, da ostanete povezani s ciljnimi uporabniki, tudi ko zapustijo vaše spletno mesto, in jih poskusite pritegniti nazaj.

Vaše oglase bodo videli med brskanjem po več kot dveh milijonih spletnih mest ali gledanjem videoposnetkov v YouTubu. Ponovno trženje je lahko strateška sestavina oglaševanja, ne glede na to, ali želite spodbuditi prodajno dejavnost, povečati število registracij ali promovirati prepoznavnost blagovne znamke. Sezname za ponovno trženje lahko prilagodite za doseganje posameznih oglaševalskih ciljev. Ustvarite lahko na primer seznam »Uporabniki, ki so zapustili nakupovalno košarico« in oglase prikazujete uporabnikom, ki so dodali izdelek v košarico, vendar niso izvedli transakcije.

Ciljanje oglasov glede na demografsko kategorijo

S ciljanjem na demografsko kategorijo v Googlu Ads lahko dosežete določen nabor potencialnih strank, za katere je verjetno, da se uvrščajo v posamezno starostno skupino, spol, starševski status ali dohodek na gospodinjstvo. Naša potovalna agencija za demografski cilj na primer izbere ženske brez otrok, stare od 55 do 64 let.

Ob tem upoštevajte, da ciljanje na demografsko kategorijo zoži ciljanje in zato prepreči, da bi uporabniki zunaj izbranih demografskih kategorij videli vaše oglase.

Ustvarjanje oglasov

Prikazno omrežje vam omogoča, da pritegnete globalne uporabnike s privlačnimi oblikami oglasov – besedilnimi in slikovnimi oglasi, videooglasi ter oglasi z obogateno predstavnostjo. Barva in gibanje pritegneta pozornost. Animacije in videoposnetki lahko pripovedujejo zgodbe. Uporabite več različic sporočila, slik in videza oglasov ter sproti primerjajte njihovo uspešnost.

Besedilni oglasi

Napišite besedilne oglase, v katerih jasno in prepričljivo opišite natančno to, kar ponujate. Besedilo oglasa naj bo povezano z izbranimi ključnimi besedami in ciljno stranjo, na katero preusmerite uporabnike, ki kliknejo oglas.

nadomestno besedilo

Druge oblike oglasov

Uporabite lahko tudi druge oblike oglasov, na primer slikovne oglase in videooglase. V skupino oglasov lahko neposredno naložite slikovni oglas ali videooglas, ki ste ga ustvarili. Prav tako lahko izkoristite vnaprej pripravljene predloge ter v samo nekaj minutah ustvarite slikovni oglas ali videooglas po meri s svojim logotipom in slikami izdelkov.

nadomestno besedilo

Združevanje ključnih besed, umestitev in oglasov v skupine oglasov

Skupina oglasov vsebuje enega ali več oglasov, ki ciljajo na skupen nabor ključnih besed, pri čemer vsako oglaševalsko akcijo sestavlja ena ali več skupin oglasov. S skupinami oglasov lahko organizirate oglase glede na skupno temo, kot so različne vrste izdelkov ali storitev, ki jih ponujate. Številni oglaševalci skupine oglasov organizirajo tako, da temeljijo na razdelkih ali kategorijah njihovega spletnega mesta.

Skupina oglasov Luksuzna križarjenja
Ključne besede Križarjenja s 5 zvezdicami

Luksuzno križarjenje

Vrhunska križarjenja

nadomestno besedilo

Priporoča se, da sčasoma ustvarite skupino oglasov za vsako skupino izdelkov.

Skupina oglasov Luksuzna križarjenja Ugodna križarjenja Družinska križarjenja
Oglas nadomestno besedilo nadomestno besedilo nadomestno besedilo
Ključne besede Luksuzna križarjenja

Vrhunska križarjenja

Križarjenja s 5 zvezdicami
Ugodna križarjenja

Poceni križarjenja

Dostopna križarjenja
Družinska križarjenja

Družinske počitnice

Križarjenja z varstvom otrok

Prilagajanje nastavitev oglaševalske akcije

Oglaševalsko akcijo lahko prilagodite s prilagajanjem njenih nastavitev. Nastavitve, ki jih izberete, bodo uporabljene za vse oglase znotraj iste oglaševalske akcije.

Nastavitev Opis Reference
Ime oglaševalske akcije Vnesite ime oglaševalske akcije. Čeprav Google Ads namesto vas vnese privzeto ime oglaševalske akcije, izberite raje ime, ki jasno opisuje temo oglaševalske akcije, da jo boste hitreje in lažje našli v računu. Ime oglaševalske akcije ni prikazano strankam.
Vrsta oglaševalske akcije Na podlagi vrste oglaševalske akcije, ki jo izberete, se nastavitev oglaševalske akcije prilagodi tako, da je primerna za vaše cilje. Izbrali boste Samo prikazno omrežje. Izbrali boste tudi podvrsto oglaševalske akcije. Če vam je ljubši preprostejši pregled možnosti oglaševalske akcije in funkcij, uporabite podvrsto oglaševalske akcije Standardno. Če želite videti vse o možnostih oglaševalske akcije in funkcij, izberite Vse funkcije. Izbira ustrezne vrste oglaševalske akcije
Omrežja Nastavitev »Omrežja« določa, kje se bo vaš oglas prikazoval glede na izbrano vrsto oglaševalske akcije. Z izbiro Google Prikaznega omrežja se bo vaš oglas prikazoval na drugih spletnih mestih, ki v sodelovanju z Googlom prikazujejo oglase.
Naprave Oglaševalske akcije ciljajo na vse vrste naprav: namizne računalnike, tablične računalnike in mobilne naprave. Oglase lahko pozneje prilagodite posameznim napravam. Več o vrstah oglasov za mobilne naprave
Lokacija in jeziki Oglasi iz vaše oglaševalske akcije so primerni za prikazovanje strankam na ciljnih geografskih lokacijah ali strankam, ki so izbrale vaš ciljni jezik kot jezikovno nastavitev svojega brskalnika. Priporočamo, da izberete jezik, v katerem strankam ponujate svoje storitve. Več o ciljanju na lokacijo in jezik
Ponudbe in proračun Izberite ročno nastavljanje ponudb za klike oglasov ali pa dovolite, da to za vas ureja Google Ads. Odvisno od vrste oglaševalske akcije lahko vidite dodatne možnosti ponudb, med katerimi lahko izbirate.

Vaša strategija ponudb določa, kako plačujete za interakcijo uporabnikov z oglasi. Omejitev ponudbe je najvišji znesek, ki ga boste plačali za klik oglasov v neki skupini oglasov. Proračun je povprečni znesek, ki ste ga pripravljeni dnevno porabiti za oglaševalsko akcijo. Znesek proračuna je v celoti vaša odločitev, prav tako pa ga lahko kadar koli spremenite.
Nastavitev ponudbe in proračuna
Razširitve oglasov V oglase lahko vključite še več informacij, kot so informacije o lokaciji, povezave do strani na vašem spletnem mestu in telefonska številka. Izboljšanje oglasa z razširitvami
Dodatne nastavitve Nekaj dodatnih izbirnih funkcij, s katerimi lahko optimizirate oglaševalsko akcijo:

Razpored: Nastavite začetni in končni datum oglaševalske akcije.

Razpored oglasov: Izberite posamezne dneve ali ure v tednu za prikazovanje oglasov.

Prikazovanje oglasov: Google Ads privzeto prikaže vaše oglase v času večje verjetnosti za klike ali konverzije, vendar lahko izberete bolj enakomerno prikazovanje čez cel dan.
Več o uporabi razporeda oglasov

Merjenje rezultatov

Google Ads vam omogoča, da merite, kako uspešni ste pri doseganju mednarodnih ciljev. Ogledate si lahko, na katerih spletnih straneh so se prikazovali vaši oglasi, kateri oglasi so zagotovili največ klikov in katera spletna mesta zagotovijo največ prodaje za najnižjo ceno.

Na podlagi poročil o oglaševalski akciji lahko prilagodite strategije za ciljanje in ponujanje za čim boljši izkoristek oglaševalskih akcij. Če naši podatki kažejo, da obstaja večja (ali manjša) verjetnost, da vam bo klik z neke strani v Googlovem omrežju pomagal doseči cilje (npr. spletno prodajo, registracije, telefonske klice ali prijave na glasila), lahko sistem Google Ads samodejno zniža ali zviša ponudbo in vam tako pomaga ostati znotraj proračuna, zagotoviti največjo donosnost naložbe v oglaševanje ter doseči poslovne cilje.

Google Ads zagotavlja orodja, s katerimi lahko med oglaševalsko akcijo in po njej izboljšate svoje oglasne pasice, njihovo umestitev, ciljanje in ciljne strani za vsak izvozni trg.

Koristne povezave