Pogosta vprašanja

1 Splošno

Ali moram za uporabo storitve Market Finder plačati?

Polna in osnovna različica Googlovega orodja Market Finder sta na voljo brezplačno. Vse, kar morate storiti, je, da se prijavite s svojim računom za Gmail.

Kaj je Market Finder in kako lahko koristi mojemu podjetju?

Market Finder je brezplačna platforma, ki jo zagotavlja Google za pomoč pri širitvi poslovanja na mednarodne trge. Market Finder je razdeljen na tri kategorije, pri čemer zagotavlja prilagojene tržne vpoglede za lažjo izbiro ciljnih trgov, vzpostavitev dejavnosti in trženje podjetja na predlaganih novih trgih.

Kako deluje Market Finder?

Market Finder zajema tri stopnje:

  • iskanje novih priložnosti,
  • načrtovanje dejavnosti,
  • trženje podjetja.

Pozvani boste, da navedete povezavo do spletnega mesta svojega podjetja, na podlagi katerega bomo določili kategorijo izdelka, ki ga prodajate, ali storitev, ki jih ponujate. Na podlagi tega bo Market Finder prikazal predlagane trge. S tem pomagamo zagotoviti, da je vsaka stopnja prilagojena vašemu podjetju, ne glede na to, ali že izvažate na več trgov ali pa šele načrtujete svoj prvi korak na tuje. Do tri predlagane trge lahko shranite v ožji izbor, do katerega lahko dostopate prek svojega računa Market Finder.

Ali je Market Finder na voljo za vsa podjetja?

Market Finder je na voljo za podjetja najrazličnejših velikosti in panog ter v različnih fazah rasti.

Kateri podatki se uporabijo za oceno trgov?

Trgi se predlagajo na podlagi več dejavnikov, vključno s povprečnim številom mesečnih iskanj v Googlu za izdelek ali storitev, ceno na klik, ki jo oglaševalci plačujejo za ključne besede, in letno rastjo BDP-ja v posameznih gospodarstvih. Ocenijo se tudi druge informacije za predstavitev poslovnih obetov v posameznih državah.

Ali lahko uporabim Market Finder, če moje podjetje že izvaža na predlagani trg?

Da, orodje zajema tri stopnje. Če v podjetju že izvažate na neki trg, potrebujete pa na primer dodatno pomoč pri dejavnostih ali trženju, lahko te vire uporabite neodvisno.

Ali lahko do mojega računa dostopajo različni deli podjetja (npr. podružnica)?

Do svojega računa Market Finder boste lahko dostopali z enim sklopom poverilnic. Različni deli podjetja lahko do orodja dostopajo samo s tem računom.

Kakšna je razlika med polno in osnovno različico Market Finderja?

Za uporabo polne različice orodja se je treba prijaviti z e-poštnim naslovom. Ta različica zagotavlja celovite tržne vpoglede in predloge, omogoča dostop do vseh vodnikov, virov in orodij ter vaše trge shrani na individualno prilagojeno nadzorno ploščo.

Za uporabo osnovne različice orodja se ni treba prijaviti z e-poštnim naslovom. Ta različica zagotavlja osnovne tržne predloge, omogoča dostop do nekaterih vodnikov, virov in orodij ter nima individualno prilagojene nadzorne plošče za shranjevanje trgov.

Kako lahko ponastavim podatke o svojem podjetju?

Prijavite se v račun za Gmail in odprite nadzorno ploščo. Kliknite »Nastavitve« in upoštevajte navodila v območju »Uredi zgodbo mojega podjetja«. Nato lahko uredite izbrane nastavitve na kateri koli od treh stopenj Market Finderja.

Ali lahko Market Finder moje podjetje poveže s strankami?

Market Finder je platforma, na kateri so zbrane informacije za pomoč pri doseganju novih strank na globalni ravni. Platforma ne omogoča transakcij ali neposrednega stika s strankami.

Ali lahko svoj račun aktiviram/deaktiviram?

Kliknite kartico »Nastavitve« in na dnu strani poiščite gumb »Izbriši moj račun«. S tem izbrišete vse podatke, ki ste jih vnesli v Market Finder, in prekinete povezavo orodja s svojim računom Google. S tem ne izbrišete ali spremenite svojega računa Google.

2 Dejavnosti

Kako mi lahko Google pomaga pri lokalizaciji spletnega mesta in aplikacije?

Obiščite stran o lokalizaciji Market Finderja, kjer so na voljo koristne raziskave, vodniki in članki. Ogledate si lahko podrobne vpoglede v lokalizacijo za trge, ki vas zanimajo, ali dostopate do tržnih vpogledov. Na voljo so tudi povezave do orodij in virov za lokalizacijo.

Kako lahko pri širitvi na nove trge v tujini zagotovim učinkovite storitve in podporo za stranke?

Preverite stran o podpori za stranke Market Finderja, kjer so na voljo vpogledi v to, kako povečati obseg podpore za stranke brez ogrožanja kakovosti.

Ne vem, ali sprejemam vsa lokalna plačilna sredstva na izvoznih trgih. Kje lahko preverim, katera so najbolj priljubljena plačilna sredstva?

Obiščite stran o plačilih, kjer si lahko ogledate statistične podatke in možnosti za izbrane trge ter dostopate do koristnih orodij za plačila.

V podjetju želim uvesti podporo za nove oblike plačila (npr. bančna nakazila, e-denarnice in drugo). Kako se lahko tega lotim?

Če ste obstoječi uporabnik Googla Ads (imate Googlov CID), se obrnite na svojega Googlovega zastopnika za več informacij o našem programu mednarodnih plačil, v katerega so morda vključene predstavitve ponudnikov plačilnih storitev.

Ne vem, kako pošiljati blago na nove trge. Ali ima Google/Market Finder informacije o postopku mednarodnega pošiljanja?

Preverite stran o logistiki Market Finderja, kjer so na voljo vodniki in viri za lažji začetek urejanja pošiljanja.

Ali ima Google/ Market Finder informacije o tem, kaj moram vedeti pred dobavo blaga na mednarodne trge?

S poznavanjem pogojev dobave v prodajnih pogodbah, sklenjenih po svetu, lahko zmanjšate negotovosti in nesporazume zase ter za kupce vaših izdelkov. Za več informacij preverite pravila mednarodne dobave.

Ali mi lahko Market Finder pomaga pri ugotavljanju, kaj moram vedeti o zakonodaji in davčnih pravilih?

Pred začetkom poslovanja na novem trgu se obvezno seznanite z lokalno zakonodajo in pravilniki. Za lažji začetek preverite naš razdelek o davkih in pravnih vidikih.

Na mednarodnih trgih želim poiskati nove zaposlene. Kako mi lahko Google pomaga?

Preverite te koristne informacije o zaposlovanju pri širitvi na nove trge.

3 Trženje

Ali ima Google informacije o tem, kako tržiti blago?

Več o trženju in oglaševanju lahko v Market Finderju preberete v razdelku o trženju podjetja.

Katere izdelke zagotavlja Google za oglaševanje podjetja?

Z Googlom Ads lahko dosežete potencialne stranke v drugih državah, ko so pripravljene na nakup. Ogledate si lahko, koliko ljudi je videlo vaše oglase, obiskalo vaše spletno mesto ali poklicalo v podjetje. Globalne oglaševalske akcije Google Ads lahko prilagodite za prikazovanje v iskalnem in prikaznem omrežju ter videoomrežju in se tako povežete z ustrezno ciljno skupino v ustreznem trenutku. Tukaj lahko preberete več o tem, kako izkoristiti Google Ads za oglaševanje v tujini.

Ali obstaja več načinov za trženje na mednarodnih trgih?

Za krepitev izpostavljenosti v spletu na novih mednarodnih trgih, povečanje prodaje in spodbujanje strank k vnovičnemu obisku preberite članek o tem, kako pristopiti k mednarodni oglaševalski akciji Google Ads.

Kako lahko poiščem ustrezno ciljno skupino na mednarodnem trgu?

Če vas zanima več o raziskovanju in prilagajanju trženjske strategije za izbiro ustrezne ciljne skupine in sporočila za novi trg, preberite članek o tem, kako doseči ustrezno ciljno skupino s prikaznim oglaševanjem.

Kakšna je razlika med oglasi v iskalnem in prikaznem omrežju?

Google Ads ima dve glavni omrežji – iskalno in prikazno omrežje, ki skupaj obsegata več kot dva milijona spletnih mest ter lahko dosežeta več kot 90 odstotkov internetnih uporabnikov.1 Pri oglaševanju v iskalnem omrežju podjetja umestijo besedilne oglase na strani z rezultati v iskalniku. Pri prikaznem omrežju podjetja prikazne oglase umestijo v omrežje spletnih mest. Preberite več o oglasih v iskalnem in prikaznem omrežju.


  1. Pomoč za Google Ads, »O Google Prikaznem omrežju« 

Kako nastavim oglaševalsko akcijo v iskalnem omrežju Googla Ads?

Za lažji začetek ustvarjanja oglaševalske akcije v iskalnem omrežju v Googlu Ads preberite članek o tem, kako pristopiti k oglaševanju v iskalnem omrežju. Z oglaševalsko akcijo lahko povečate število iskanj v Googlu za svoje podjetje, potencialne stranke spodbudite k dejanju in kar najbolje izkoristite svoj trženjski proračun.

Kako naj pristopim h globalnemu oglaševanju z videooglasi?

Če želite ustvariti uspešno oglaševalsko akcijo z videooglasi v Googlu Ads, s katero boste potencialne stranke na novih trgih seznanili s svojim izdelkom ali storitvijo, morate razumeti kulturne dejavnike in uporabniško vedenje. Preberite ta vodnik za razumevanje kulture in navad na novih trgih ter dejavnikov, ki spodbujajo nakupe. Market Finder zagotavlja številne vire o tem, kako pristopiti h globalni ciljni skupini za videooglase, kako izbrati ustrezno obliko videooglasa in kako pripraviti učinkovite oglaševalske akcije z videooglasi.

Kako lahko svojo aplikacijo predstavim na globalnem trgu?

Aplikacijo lahko z le nekaj kliki objavite v Googlu Play. Več o predstavitvi aplikacije na globalnem trgu preberite tukaj, za dodatne informacije pa v Market Finderju preverite razdelek o oglaševanju aplikacij.

Kako naj merim uspešnost svojih mednarodnih oglaševalskih akcij?

Merjenje je ključno za mednarodni uspeh. Pri širitvi na nove mednarodne trge vam lahko orodja, kot je Google Analytics, pomagajo kar najbolje izkoristiti proračun in izboljšati vaše možnosti za uspeh. Preberite več o Googlu Analytics in merjenju.

Kje lahko najdem več informacij o Googlu Ads?

Vse potrebne informacije o Googlu Ads lahko v Market Finderju najdete v razdelku o trženju podjetja in centru za pomoč za Google Ads.