Uspeh podjetja NordVPN v nove višave

Preberite, kako je podjetje doseglo svoje cilje z Googlovo pomočjo pri lokalizaciji.

Cilji

  • Hitra in učinkovita širitev na nove trge s kakovostno, zaupanja vredno storitvijo lokalizacije

Pristop

  • Priprava strukture za usklajeno uvedbo
  • Začetek v manjšem obsegu z nekaj jeziki
  • Prednostna lokalizacija najuspešnejših ciljnih strani
  • Prednostna obravnava najdonosnejših držav, nato širitev na manjše trge

Rezultati

  • Hitra razširitev nabora jezikov na spletnih mestih podjetja z 8 na 17 jezikov
  • Povprečno povečanje stopnje konverzij na vseh trgih za 20 %
  • Povprečno zmanjšanje cene na nakup za 35 %

Podjetje NordVPN so leta 2012 ustanovili štirje prijatelji iz otroštva, danes pa zagotavlja storitve za več kot milijon uporabnikov po svetu. Gre za enega od najbolj zaupanja vrednih ponudnikov rešitev za internetno varnost in VPN na svetu. Njegovi glavni trgi vključujejo Avstralijo, ZDA, Združeno kraljestvo, Kanado, Nemčijo, Francijo, Italijo, Portugalsko in Skandinavijo. Ciljni trg podjetja večinoma predstavljajo uporabniki potrošniških rešitev za internetno varnost – uporabniki e-trgovin, Wi-Fi-ja, storitev pretočnega predvajanja in popotniki.

Glavni izziv podjetja NordVPN pri poslovanju na novih trgih je bila priprava hitro in ustrezno lokaliziranih prevodov. Podjetje je običajno delalo s samostojnimi prevajalci, ki so bili večinoma materni govorci jezikov v ciljnih državah. Vendar je bila ta rešitev počasna, število ciljnih strani, ki jih je bilo mogoče obravnavati, pa je bilo omejeno.

Zato se je NordVPN novembra 2017 obrnil na Googlove storitve lokalizacije.

Ko so v podjetju začeli uporabljati Googlove storitve lokalizacije, so lahko hitro razširili nabor jezikov na svojih spletnih mestih z 8 na 17 jezikov, in sicer trikrat hitreje kot prej, ne da bi morali za to zadolžiti notranje osebje. Poleg tega so lahko svoje aplikacije, ki so bile prej na voljo samo v angleščini, lokalizirali v tri dodatne jezike: kitajščino, nemščino in španščino.

Google je pomagal tudi pri razvoju nove strategije za boljše določanje prednostne vsebine. Na podlagi meritev, pridobljenih z Googlom Analytics, je NordVPN preučil uspešnost vsebine v angleščini glede na trg in prednostno lokaliziral vsebino za najuspešnejše ciljne strani na lokalnih trgih. Googlovi strokovnjaki za lokalizacijo so izpostavili, da je uporabnikom storitev NordVPN bližje neformalnejši slog, pri čemer so podjetju NordVPN omogočili, da njegova vsebina zveni lokalno in ustrezno za vsakega bralca, ne glede na jezik ali kulturo.

V podjetju so ob uporabi Googlovih storitev lokalizacije zabeležili v povprečju 20-odstotno povečanje stopnje konverzij na vseh trgih. Za nekatere regije in jezike, kot sta arabščina in turščina, pa so se stopnje konverzij povečale za kar 50 %.

Projekt je pozitivno vplival na celotno poslovanje in prinesel dobre rezultate za ciljne strani, podprte z oglaševalskimi akcijami Google Ads. Ko so v podjetju NordVPN primerjali podatke iz obdobja pred projektom in po njem, so opazili izboljšanje rezultatov Googla Ads pri oglaševalskih akcijah v iskalnem in prikaznem omrežju. Zabeležili so tudi povečanje stopnje konverzij Google Ads in v povprečju 35-odstotno zmanjšanje cene na nakup, kar predstavlja zavidanja vredno skupno donosnost naložbe v oglaševanje.

»Googlova storitev lokalizacije je zaupanja vredna, saj se prevodi pregledajo, da se zagotovi kakovost. Storitev je resnično prvovrstna.« Marty P. Kamden, vodja trženja