Podjetje Grab iz jugovzhodne Azije omogoča zanesljive prevoze in plačila prek mobilnih naprav

Preberite, kako je Google podjetju Grab pomagal doseči cilje.

Cilji

 • Izboljšanje prepoznavnosti in razumevanja ponudbe prevozov in plačil prek mobilnih naprav podjetja Grab
 • Povečanje števila prenosov aplikacije

Pristop

 • Razvoj strateškega partnerstva z Googlom na podlagi letnega skupnega poslovnega načrta
 • Razvoj ključnih vpogledov v trge in stranke
 • Uporaba oglaševalskih akcij za aplikacije za spodbujanje prenosov

Rezultati

 • 15-odstotno povečanje stopenj konverzij z oglaševalskimi akcijami za aplikacije
 • 90 % manj porabljenega časa za nastavitev oglaševalskih akcij za aplikacije v primerjavi z drugimi oglaševalskimi akcijami
 • Več kot 86 milijonov prenosov aplikacije do februarja 2018; več kot 3,5 milijona dnevnih prevozov

Podjetje Grab je bilo ustanovljeno leta 2012, danes pa je vodilna platforma za prevoze na zahtevo in plačila prek mobilnih naprav v jugovzhodni Aziji, pri čemer zagotavlja priročne, varne in zanesljive prevoze za več kot 620 milijonov ljudi. Podjetje je ustvarilo tudi lastniško platformo za plačila prek mobilnih naprav GrabPay. Prizadeva si za izboljšanje infrastrukture za plačevanje v jugovzhodni Aziji in zagotavljanje brezgotovinskih plačil na tem trgu.

Podjetje Grab trenutno deluje v osmih državah, pri čemer je naletelo na izzive, zlasti v zvezi z digitalno infrastrukturo. Številne potencialne stranke in vozniki na primer nimajo dostopa do uradne bančne infrastrukture in tehnologije, ki je potrebna za uporabo njihovega izdelka. V raziskavi je pojasnjeno, kako se je podjetje s pomočjo Googla soočilo s temi izzivi.

Peggy Zhu, vodja trženja za rezultate pri podjetju Grab, velik del zaslug za uspeh podjetja pri trženju pripisuje Googlovim oglaševalskim akcijam za aplikacije. Po samo 6 mesecih uporabe oglaševalske akcije za aplikacije so v podjetju Grab zabeležili znaten porast števila prenosov aplikacije in za 90 % manj porabljenega časa za nastavitev v primerjavi z drugimi oglaševalskimi akcijami, ki so jih uporabljali pred tem.

Google je s podjetjem Grab sodeloval tudi pri razvoju ključnih vpogledov v trge in stranke ter pri organizaciji delavnic, na katerih so ekipe za trženje in blagovno znamko podjetja prepoznale možnosti za izboljšanje. Google je zagotovil ključna orodja za pomoč pri razvoju ponudbe izdelkov podjetja Grab, npr. Google Zemljevide in Android Pay. Peggy Zhu je prepričana, da je bil »dostop do zbirke stalno razvijajočih se izdelkov in storitev glavna prednost sodelovanja z Googlom«.

Na podlagi tega je lahko podjetje Grab izkoristilo najnovejšo tehnologijo za ustvarjanje boljšega izdelka in zagotavljanje boljše storitve tako v velikih kot manjših mestih, v katerih ljudje pogosto nimajo preprostega dostopa do tehnologije.

Googlove inovacije so v podjetju Grab omogočile tudi optimizacijo notranjih postopkov. Peggy kot primer izpostavlja samodejno optimizacijo pri pametnih oglaševalskih akcijah v prikaznem omrežju, za katero pravi, da je njihovi ekipi prihranila dragocen čas, ki bi ga sicer porabili za ročno optimiziranje oglaševalskih akcij.

Do februarja 2018 je aplikacija podjetja zabeležila več kot 86 milijonov prenosov in omogočila več kot 3,5 milijona dnevnih prevozov.

Grab se zdaj osredotoča na razvoj platform za prevoze in brezgotovinska plačila za stalno posodobljenost aplikacije. Podjetje namerava sodelovati z lastniki malih podjetij za ustvarjanje nove vrednostne verige s platformo GrabPay. Uspeh malih trgovcev bo spodbudil finančno vključenost njihovih skupnosti na lokalni ravni.

Dolgoročni cilj podjetja je pomoč pri celoviti integraciji jugovzhodne Azije z digitalnim gospodarstvom.

Izdelki, ki jih je uporabilo podjetje Grab:

 • Analytics,
 • Android Pay,
 • oglaševalske akcije za aplikacije,
 • prikazno omrežje,
 • Zemljevidi,
 • Iskanje,
 • YouTube.

»Googlova zbirka izdelkov – od oglaševalskih akcij za aplikacije in Analyticsa do Zemljevidov in YouTuba – je pomagala pri razvoju podjetja Grab v vseh pogledih.« Peggy Zhu, vodja trženja za rezultate pri podjetju Grab