Detalii despre opțiunile de plată disponibile pentru clienți

Un ghid privind metodele de plată alternative disponibile pentru clienți

1 Prezentare generală

Dificultatea

La finalizarea achiziției, clienții aleg tot mai des metode de plată alternative, precum transferul bancar online, portofelele mobile sau plata în numerar. În multe țări, metodele alternative de plată au o contribuție mai mare la creșterea comerțului electronic decât cardurile de credit. Acestea le oferă utilizatorilor o metodă de plată rapidă și sigură. În plus, sunt atractive pentru clienții care nu au un cont bancar.

Obiectivul

Compania dvs. trebuie să le pună clienților la dispoziție opțiunile de plată potrivite, oferindu-le metode de plată tradiționale și alternative.

Modul în care consumatorii fac plăți s-a schimbat

Clienții au acum la dispoziție mai multe metode de plată ca oricând. Pentru milioane de oameni, plățile electronice reprezintă o metodă principală de plată, deoarece mulți folosesc dispozitivele mobile ca să facă plăți. Evoluția tehnologiei i-a făcut mai deschiși către inovații și mai exigenți cu comercianții.

Puteți veni în întâmpinarea clienților, în orice parte a lumii s-ar afla, dacă vă adaptați site-ul astfel încât să le oferiți opțiunile de plată potrivite.

2 Revoluționarea opțiunilor de plată

Există trei tendințe principale care influențează modul în care clienții fac plăți la nivel mondial:

Smartphone-urile și internetul pe dispozitivele mobile

Acestea au revoluționat modul în care se fac plățile digitale. Se preconizează că numărul celor care accesează serviciile de internet pe dispozitivele mobile va ajunge la 3 miliarde în 2020.1 Asta înseamnă 65 % din populația adultă a lumii.

Se estimează că până în 2020, 80% din totalul utilizatorilor de internet vor avea acces online de pe dispozitive mobile2, iar 58% din acestea vor fi smartphone-uri.3 Aceste dispozitive au numeroase funcții avansate care au făcut posibile noi metode de plată și au revoluționat tendințele privind plățile digitale.

Caracteristicile smartphone-urilor care au făcut posibil acest progres sunt:

  • procesoarele puternice;
  • memoria mare;
  • camerele foto;
  • scanerele de coduri de bare;
  • geocodificarea prin GPS;
  • tehnologia wireless;
  • rețelele sociale;
  • platformele pentru promoții și oferte.

Pe lângă acestea, mai există o mulțime de inovații ale tehnologiilor de acces și de securitate a plăților menite să reducă fraudele, la care se adaugă autentificarea biometrică.

Apariția instituțiilor nebancare care oferă servicii și soluții de plată

Numărul noilor companii de tehnologie financiară (fintech) crește rapid și continuu. Aceste instituții nebancare le oferă consumatorilor o gamă largă de opțiuni pentru plăți electronice. Printre acestea se numără portofelele electronice, sistemele POS integrate și plățile în aplicație.

Clienții vor opțiuni de plată instantanee, dintr-o atingere

Cerințele clienților se schimbă rapid. Ei își doresc cea mai bună experiență de plată pe care o pot asigura companiile. Datorită tehnologiilor integrate în smartphone-uri și tablete, oamenii se așteaptă la o interfață de utilizare fără probleme, care să asigure un proces de plată rapid și eficient.

Vă prezentăm câteva dintre metodele de plată alternative principale

Transferul bancar

Prin transferuri bancare, clienții pot să transfere bani în contul bancar al comerciantului pentru a finaliza o achiziție. De obicei, operațiunea era realizată într-o filială bancară care transfera fondurile în contul comerciantului, iar acesta trebuia să coreleze plata cu achiziția făcută de client înainte de onorarea comenzii.

Odată cu creșterea popularității serviciilor bancare online, au devenit disponibile mai multe opțiuni pentru transferuri bancare online. Datorită lor, clientul poate începe transferul în timpul procesului de plată pe site-ul comerciantului, iar corelarea plății către comerciant se face automat. Astfel, comenzile se finalizează mai rapid.

De exemplu, iDeal a fost creată de un grup de bănci olandeze pentru a facilita plățile din conturi bancare în tranzacțiile de comerț electronic și pe dispozitivele mobile. Această metodă de plată online este folosită pentru majoritatea plăților online din Țările de Jos.

Un alt exemplu este SoFort banking. Această metodă permite transferurile de bani rapide și directe între bănci aflate în mai multe țări din Europa. Astfel, clienții pieței de comerț electronic pot face mai rapid transferuri internaționale. Aceasta este una dintre cele mai populare metode de a transfera bani din Germania.

Debitele directe

Prin debite directe, comercianții pot să colecteze plăți din conturile bancare ale clienților. Această formă de plată nu presupune rețele de carduri, deoarece toate operațiunile de comunicare au loc între bănci.

Un exemplu bun este debitul direct SEPA. Acesta este un sistem de debit direct disponibil la nivel european, prin care comercianții pot colecta plăți în euro de la conturi deschise în cele 34 de țări din zona SEPA și în teritoriile asociate, inclusiv Regatul Unit.

Un alt exemplu de rețea de debit direct este Casa de Compensare Automată (ACH). Aceasta este o rețea electronică pentru tranzacții financiare din Statele Unite. ACH procesează un număr mare de tranzacții de tip credit și debit, în loturi.

Schemele locale de carduri de credit

Multe țări au propriile scheme locale de carduri de credit, care reprezintă de multe ori o alternativă la mărcile principale de carduri.

Până în anul 2015, UnionPay devenise principalul furnizor de carduri de credit din lume, cu peste 5 miliarde de carduri emise sub sigla sa.4

Cardurile UnionPay pot fi folosite în 141 de țări și regiuni din întreaga lume. Aceasta este a treia cea mai mare rețea de plăți în funcție de valoarea tranzacțiilor procesate, după Visa și Mastercard. Unele carduri de credit UnionPay sunt afiliate cu American Express, Mastercard sau Visa și pot fi folosite în străinătate sub aceste sigle.

Elo este o marcă locală de carduri de credit din Brazilia. Marca Elo acceptă tranzacții cu carduri de credit, de debit și preplătite. Până în prezent au fost emise peste 80 de milioane de carduri Elo. Cardul de credit Elo acceptă plata în rate, dându-le cumpărătorilor posibilitatea să plătească achizițiile făcute online în mai multe tranșe într-un anumit interval de timp.

Portofelele electronice

Cu ajutorul portofelelor electronice, utilizatorii pot stoca mai multe numere de carduri de credit și de conturi bancare într-un mediu securizat.5 Unele portofele electronice funcționează prin aplicații instalate pe smartphone-uri. Clientul poate să apropie telefonul de o casă de marcat compatibilă pentru a face o plată instantanee când se află într-un magazin sau să folosească portofelul electronic pentru achiziții online. Toate datele sunt criptate, așadar le oferă consumatorilor mai multă siguranță decât un portofel tradițional. Portofelul electronic le dă comercianților posibilitatea să ofere promoții și cupoane și să le trimită noutăți clienților în timp util.

PayPal este unul dintre principalele servicii de plată online din lume. Momentan operează în 202 țări și are aproape 200 de milioane de conturi active. Începând din iulie 2017, PayPal le-a dat clienților posibilitatea să trimită, să primească și să dețină fonduri în 25 de monede.

Cu PayPal oamenii fac plăți mai rapide, deoarece nu li se cere să reintroducă datele de fiecare dată când fac o achiziție.

Serviciul Android Pay permite plățile de pe telefon și este compatibil cu sute de mii de puncte de plată contactless din întreaga lume. Android Pay este ușor de configurat și oferă și opțiunea de plată în aplicație. Astfel, consumatorilor nu li se cere să introducă datele de fiecare dată când fac o plată în aplicație.

Plata ulterioară

Cu opțiunile de plată ulterioară, clientul poate să plătească mai târziu un produs sau serviciu achiziționat online, într-un punct de comercializare sau într-un magazin afiliat. Din cauza intervalului de timp dintre tranzacția inițială și plată, această metodă de plată nu este potrivită pentru toate tranzacțiile online. Însă le oferă clienților online avantajul unei opțiuni de plată cu numerar.

Konbini (care în japoneză înseamnă „magazin”) îi oferă clientului posibilitatea să comande bunuri și servicii online și să le plătească la casieria unui magazin. Konbini folosește un număr de referință unic pentru a identifica tranzacția. Clienții folosesc acest număr ca să printeze un cupon în baza căruia fac plata în magazin.

Boleto Bancário este una dintre cele mai populare metode de plată din Brazilia. „Boleto” înseamnă „bilet”. Clientul poate imprima un aviz de plată pe care să îl plătească la orice bancomat, filială bancară, oficiu poștal, agenție loto și în anumite supermarketuri. Ca alternativă, clientul poate plăti prin transfer bancar din contul online.