Cum să abordați strategia de transport și executarea

Un ghid pentru a oferi clienților o experiență excelentă, folosind o strategie de transport promițătoare

1 Prezentare generală

Dificultatea

După ce identificați o strategie de gestionare a depozitului și luați în calcul aspectele de conformitate/fiscale/juridice, dificultatea constă în implementarea unui plan pentru strategia de transport și pentru executare. Acesta va avea un efect direct asupra experienței clienților finali, deci și asupra dezvoltării și a conversiei generale.

Obiectivul

Folosirea unei strategii de transport și a unei executări care să depășească așteptările clienților, atingând în același timp obiectivele de cost.

Transportul este un domeniu destul de complex pe care l-am împărțit în trei părți în acest document:

 • operațiuni de intrare a mărfurilor – întrucât majoritatea operațiunilor de manufacturare a produselor au loc în Asia, este necesară o strategie solidă de transport aerian, maritim și feroviar pentru ca produsele să ajungă din Asia la nivel regional;

 • operațiuni de ieșire a mărfurilor – relevante pentru comercianții din domeniul comerțului electronic. De obicei, costurile de transport pentru operațiunile de ieșire reprezintă un factor cheie pentru profiturile și pierderile asociate logisticii. Prin urmare, trebuie să vă axați pe optimizarea acestora, scurtând totodată timpul de livrare la client.

 • operațiuni de ieșire în regim de camion complet (TL) și parțial (LTL) – relevante pentru comercianții care fac livrări către canale de distribuție, magazine sau propriile magazine de vânzare cu amănuntul. Acestea sunt relevante și pentru expeditorii care vor să asigure livrarea către companii de transport de pe ultimul segment. Acest segment de transport însumează cele mai mari cantități, prin urmare prezintă cel mai mare risc din rețea. Asigurarea unor operațiuni eficiente în domeniul distribuției interne este esențială pentru un lanț de distribuție solid. Înțelegerea contextului jucătorilor în funcție de piață și de modul de transport vă va ajuta să alegeți cele mai bune variante pentru a satisface cerințele de livrare ale canalelor de distribuție sau ale magazinelor comercianților. Alegerea partenerilor potriviți va oferi flexibilitate și adaptabilitate rețelei dvs.

2 Operațiuni de intrare a mărfurilor

1. Analizați volumele de producție și locațiile furnizorilor

 • Analiza locației furnizorilor și a volumelor va determina alegerea transportatorilor de mărfuri și a modului de transport, precum și optimizarea costurilor și a vitezei operațiunilor de intrare a mărfurilor.

 • Segmentarea bazei de furnizori poate fi o metodă de a crea un echilibru între costuri și viteză. Produsele de la furnizorii cu volume mici ar putea fi colectate într-o locație centrală, iar cele de la furnizorii cu volume mari ar putea fi transportate direct.

2. Alegeți transportatorii de mărfuri potriviți pentru transportul aerian, maritim și feroviar

 • Există jucători internaționali precum Expeditors, Kuehne-Nagel, DHL Global Forwarding, DB Schenker etc. Fiecare dintre aceștia are propriul domeniu de competență. Este recomandat să analizați punctele forte ale fiecărui jucător înainte să luați o decizie privind transportatorul de mărfuri.
 • Este recomandat să aveți un portofoliu de furnizori cu jucători globali și regionali pentru diversificarea capacității și a costurilor.

3. Luați o decizie în funcție de ciclul de producție, de cerințele privind disponibilitatea stocului și de cel mai bun timp de livrare. Mai jos, puteți consulta câteva recomandări generale.

 • Dacă este posibil, reduceți numărul de transporturi în regim LCL și gestionați upgrade-ul la servicii mai rapide contra unor costuri premium mai mici.
 • Transportul maritim standard din Asia în Europa durează aproximativ 30 de zile și are costuri mai reduse.
 • Transportul feroviar din Asia în Europa durează aproximativ 20 de zile și costă mai mult decât transportul maritim.
 • Transportul aerian cu prioritate redusă durează aproximativ 10 zile și costă mai mult decât transportul feroviar.
 • Transportul aerian standard durează aproximativ 5 zile și are costuri mai mari.

4. Alegeți un broker vamal compatibil cu lista dvs. de transportatori de mărfuri

 • Vă recomandăm să alegeți un broker vamal internațional care să aibă sisteme solide și suport operațional global.

 • Pentru transportul interior al produsului dvs. este esențial să vă asigurați că acesta este expediat la timp și nu este afectat de întârzieri vamale.

 • Brokerul vamal va asigura documentele necesare pentru vămuire conform acordului privind calitatea serviciilor pe care l-ați încheiat. În plus, acesta va deține documentele necesare pentru a trece de auditul de conformitate.

5. Evaluați cele mai bune metode de a asigura automatizarea proceselor furnizorilor și ale transportatorilor dvs. de mărfuri. Mai jos sunt enumerate câteva practici din domeniu pentru creșterea vizibilității, care vă vor ajuta să adaptați eficient executarea operațiunilor de gestionare a depozitului.

 • Comenzile de achiziție (EDI 850, 855, 860, 865)
 • EDI 856 privind notificarea de transport în avans (ASN)
 • EDI 214 privind operațiunile companiilor de transport
 • EDI 861 privind operațiunile de gestionare a recepției mărfurilor în depozit
 • Corelați ASN-urile cu operațiunile companiilor de transport și cu operațiunile de gestionare a recepției mărfurilor în depozit pentru vizibilitatea în timp real la nivel de unitate de stoc.

3 Operațiuni de ieșire a mărfurilor

Experiența livrării coletelor este considerată un factor principal care influențează păstrarea clienților și care determină creșterea comerțului electronic. Crearea unei strategii de livrare poate fi un proces la fel de complex, deoarece clienții se așteaptă la viteze îmbunătățite de livrare, în timp ce există o presiune constantă de a reduce costurile asociate transportului. Strategia trebuie să fie adaptată fiecărei țări în funcție de așteptările clienților.

În general, strategia de livrare poate fi împărțită în două. Strategia privind primul și ultimul segment de transport pentru livrare și retur.

Livrarea

 • Dacă intenționați să vă extindeți într-o nouă regiune, abordarea inițială poate consta din colaborarea cu firme de curierat de la nivel național (precum UPS, DHL, Fedex) care să gestioneze livrarea bunurilor pe primul și ultimul segment.

 • În anumite regiuni, poate fi necesară o altă abordare în cazul în care acestea sunt dominate de jucătorii locali. De exemplu: în Japonia, serviciile de livrare sunt dominate de Yamato, Japan Post și Sagawa.

 • Prețurile pentru livrarea bunurilor trebuie optimizate în funcție de profilul produsului (greutate, dimensiuni) și de distanța până la client.

 • Acestea trebuie urmate rapid de evaluarea necesității combinării serviciilor poștale și de curierat pentru optimizarea costului.

 • Înțelegerea așteptărilor clienților legate de livrările expres și de opțiunile diferite de livrare (precum ridicarea din magazine și pachetomate, livrarea programată etc.) va permite adaptarea ofertelor în interfață și a companiilor de transport alese pentru a onora comenzile respective.

 • Următorul pas este familiarizarea cu jucătorii de pe piața locală a transportului și adăugarea lor la portofoliul companiilor de transport.

 • Pentru a eficientiza livrarea pe ultimul segment de transport, comerciantul poate să gestioneze primul segment apelând la transportatori în regim TL care să facă livrarea direct spre nodul final al transportatorilor de pe ultimul segment, optimizând astfel viteza și costul.

Returul

 • Pentru retur, este esențială capacitatea de a oferi opțiuni care să simplifice predarea pentru clienți.

 • Este recomandat să începeți cu companii de curierat, apoi să optimizați procesul folosind servicii poștale pe primul segment și o companie de curierat pe ultimul segment.

 • Evaluați folosind portofoliul de companii de transport pentru retururi în funcție de profilul produsului, astfel încât să îmbunătățiți experiența clienților.

 • Un aspect esențial este efectuarea mai rapidă a rambursărilor către clienți, imediat ce produsul ajunge în primul nod de retur conform datelor de urmărire a transportului.

 • Pentru a eficientiza livrarea pe ultimul segment de transport, comerciantul poate să gestioneze primul segment apelând la transportatori în regim TL care să facă livrarea direct spre nodul final al transportatorilor de pe ultimul segment, optimizând astfel viteza și costul.

4 Operațiuni de ieșire în regim de camion complet (TL) și parțial (LTL)

1. Analizați volumele rețelei în funcție de locațiile de expediere și de destinație

 • Pe baza locațiilor expeditorilor, va fi ales un partener local, care poate asigura un număr suficient de camioane pentru operațiunile dvs. de gestionare a depozitului.

 • Pentru început, este recomandat să evaluați 3 – 5 companii de transport în regim TL/LTL. Astfel, vă veți putea atinge obiectivele de cost și de servicii.

2. Alegeți partenerii de transport LTL/TL potriviți

 • Trebuie să decideți dacă vreți să colaborați cu o companie de transport cu active proprii sau cu un broker. Ambele tipuri sunt foarte dezvoltate și oferă avantaje diferite.

 • Întrucât aceasta este una dintre cele mai vechi practici din domeniul transporturilor, există mai mulți transportatori locali și naționali. Fiecare are diferite puncte forte, în funcție de activitățile pe care le desfășoară în prezent. De exemplu, o companie de transport care are un client care trimite zilnic transporturi din Brașov în București va dori să se întoarcă din București în Brașov cu încărcătură; prin urmare, costurile vor fi mai mici.

3. Decideți care este nivelul serviciilor pe care trebuie să le asigurați în rețea în funcție de ciclul de producție. Mai jos, puteți consulta câteva recomandări generale.

 • Mărfurile pe paleți trebuie transportate în regim LTL, pe maximum 12 – 14 paleți.

 • De la 12 – 14 paleți în sus, este recomandat transportul TL pentru a minimiza riscurile.

 • Colaborați cu companii de transport TL care vă pot pune la dispoziție șoferi individuali sau în grup, care să acopere distanțe mai mari cu camionul. Timpul de conducere este limitat.

 • Căutați servicii rapide pentru a putea realiza transporturi de urgență cu mai puțin de 12 paleți.

4. Evaluați automatizarea cererilor de ofertă pentru transport, a direcționării și a urmăririi

 • Mai mulți transportatori în regim TL și LTL pot trimite informații despre operațiuni în format EDI 214, o tendință tot mai populară în rândul companiilor, deoarece devine esențială pentru desfășurarea activității, oferind vizibilitate totală asupra ridicării și a livrării încărcăturilor TL și LTL.