Marketing în timpul unei perioade pline de schimbări

Nu există manuale de marketing pentru o situație ca aceasta. Pe fiecare piață, companiile și mărcile trebuie să găsească metode pentru a se adapta crizei și pentru a se reinventa. Să explorăm câteva exemple motivante și să analizăm câțiva pași pe care îi puteți parcurge pentru a depăși această perioadă dificilă.

1 Faceți un audit pentru marketingul global

În calitate de exportator, știți că este important să vă adaptați mesajele de marketing pentru fiecare piață. Pandemia a afectat peste 200 de țări1 și există probabilitatea ca unele sau chiar toate piețele dvs. să fi fost afectate. Prin urmare, este important să vă reevaluați materialele publicitare în mod corespunzător. De exemplu:

  • Verificați limbajul și tonul anunțurilor și al altor materiale. Miliarde de persoane au fost afectate de virus, iar multe dintre acestea se află în izolare. Așadar, trebuie să luați în considerare starea de spirit a clienților și să vă adaptați la situație.
  • Imaginile dvs. sunt adecvate? Dacă anunțurile și materialele dvs. publicitare ilustrează persoane care se îmbrățișează, bat palma sau se află în grupuri mari, este recomandat să faceți câteva modificări în conformitate cu legile privind distanțarea socială.
  • Aveți evenimente planificate? Chiar dacă piața dvs. nu se află în stare de izolare, persoanele delegate pot fi reticente privind participarea la evenimente. Dacă trebuie să amânați evenimentul, anunțați acest lucru din timp și explicați clar pașii următori.

2 Fiți o sursă de adevăr și pozitivitate

În timpul unei pandemii globale, nu este momentul potrivit pentru a vă gândi la segmentarea clienților, lansările de produse și planurile de marketing. Deocamdată, concentrați-vă asupra mărcii, nu asupra produselor, găsiți modalități de a crea relații strânse cu clienții fiecărei piețe și răspundeți nevoilor la nivel global1.

De exemplu:

  • Unilever a donat săpun, dezinfectant, înălbitor și produse alimentare în valoare de 100 milioane EUR pentru persoanele nevoiașe din întreaga lume și a pus deoparte 50 milioane EUR pentru COVID Action Platform, o inițiativă a Forumului Economic Mondial.2
  • PepsiCo a oferit 45 milioane USD pentru eforturile împotriva pandemiei de COVID-19 la nivel global, inclusiv echipamente de protecție pentru lucrătorii din domeniul asistenței medicale și ajutoare pentru centrele de alimente.3
  • Angajații Airbus din întreaga lume au folosit imprimante 3D pentru a crea echipamente de protecție împotriva COVID-19, inclusiv benzi și cadre pentru scuturile de protecție facială. În plus, au transportat milioane de măști din China în Europa, care vor fi folosite în spitale și de lucrătorii în domeniul asistenței medicale.4
  • Brewer AB InBev a produs și a donat dezinfectant de mâini și dezinfectant lichid pe bază de alcool pentru lucrătorii aflați în prima linie de apărare și pentru spitalele din toată lumea. În plus, compania a donat alcool pentru producătorii din Africa de Sud, astfel încât aceștia să fabrice propriul dezinfectant de mâini.5

3 Empatizați cu publicul și oferiți compasiune

Mai mult ca oricând, pe fiecare piață, consumatorii preferă produsele, serviciile și organizațiile care pot să le reducă nivelul de anxietate, să scadă riscurile și să le inspire un sentiment de siguranță.1

Prin urmare, trebuie să reevaluați activitățile companiei având în vedere aceste noi priorități. Întrebați-vă: acțiunea sau mesajul dvs. vine în întâmpinarea acestor nevoi? Dacă răspunsul este nu, nu le puneți în aplicare, întrucât acțiunile respective pot fi ignorate sau pot genera și mai multă anxietate în rândul publicului.2 Conștientizați faptul că valorile și prioritățile pot varia în funcție de piață, luând în considerare normele culturale și cât de afectată a fost locația respectivă de pandemie.

Un exemplu excelent este acțiunea companiei Louis Vuitton în China, care a postat pe rețelele sociale un mesaj plin de sinceritate, ce a rezonat perfect cu publicul.3

4 Desfășurați-vă activitatea în mediul virtual

În China, în prima săptămână a crizei, vânzările online de autovehicule au crescut, deși, în general, vânzările din acest domeniu erau în scădere. Cu alte cuvinte, deși marea majoritate a lumii se află în izolare la domiciliu, există alternative virtuale care vă pot ajuta să mențineți legătura cu clienții.1

De la cursuri de yoga, consultanță pentru înfrumusețare, amenajări pentru grădină sau cursuri de canto pentru copii2, companiile creează site-uri noi sau folosesc tehnologia de apelare video pentru a-și reinventa ofertele pentru o nouă bază de clienți aflați în izolare.

Muzee3 precum faimosul Musée d'Orsay din Paris, Muzeul de Istorie Naturală din Londra sau Rijksmuseum din Amsterdam oferă acum diverse tururi interactive de „explorare”, în timpul cărora puteți să vă „apropiați” de artefacte și să le vedeți mai aproape decât le-ați putea vedea în viața reală.

Iar în China, companii precum Taobao și Alibaba au organizat un „concert virtual”4 în care artiști populari și-au transmis reprezentațiile prin intermediul unui stream live pentru publicul aflat la domiciliu. Evenimentul a atras un public online de patru milioane de persoane și a generat bani care au fost donați personalului din domeniul medical.

5 Luați în considerare noile norme sociale și contribuiți atunci când puteți

Din cauza dificultăților provocate de Coronavirus, oamenii au fost nevoiți să se adapteze circumstanțelor în permanentă schimbare, să ia decizii diferite și să își creeze noi obiceiuri. În calitate de companie, gândiți-vă cum și unde puteți să acționați și să contribuiți la noua realitate în care trăiesc miliarde de persoane, apoi adaptați-vă la fiecare piață.

De exemplu, întrucât majoritatea persoanelor stau în casă tot timpul, ar putea marca sau compania dvs. să îi ajute să petreacă timpul respectiv în mod eficient? Un exemplu excelent este compania IKEA, care a creat „Catalogul de stat în casă”1 – o carte de colorat pentru copii care poate fi printată și care are aspectul unuia dintre cataloagele de mobilă obișnuite oferite de companie.

Dacă puteți găsi o cale prin care compania să fie prezentă și utilă pentru clienți în această perioadă dificilă, este posibil ca, pe termen lung, să vă creați o bază fidelă de fani și să vă dezvoltați eficient.

6 Folosiți cele mai recente statistici privind consumatorii și domeniul

Un singur aspect este clar în timpul pandemiei de COVID-19: schimbările au loc în permanență. Folosiți statisticile privind consumatorii pentru a învăța cum să vă adaptați marketingul pentru fiecare regiune. Consultați resursele utile de mai jos.