Planificarea logisticii pentru Țările de Jos

Oferit de Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Prezentare generală

Provocarea

Cunoscute ca poartă către Europa, Țările de Jos găzduiesc multe centre străine de distribuție și logistică, plasând astfel peste 160 de milioane de consumatori la cel mult o zi distanță de cele două orașe principale ale țării. Dacă sunteți în căutarea unui punct de pornire ideal pentru a accesa piața europeană, ar trebui să luați în considerare Țările de Jos.

Obiectivul

Dacă citiți acest ghid, veți afla despre oportunitățile oferite de Țările de Jos și cum puteți să beneficiați de ele. În plus, veți înțelege unde se situează Țările de Jos în echilibrul puterilor globale și cum sunt afectate companiile de acest aspect.

2 Extinderea activității în Țările de Jos

Când planificați cum să vă dezvoltați afacerea în străinătate, este important să luați în considerare climatul curent al pieței pe care intenționați să intrați.

În Țările de Jos există multe centre străine de distribuție și logistică. Cunoscute ca poartă către Europa, Țările de Jos găzduiesc aproximativ 900 de centre de distribuție pentru companii americane și asiatice.

Infrastructura logistică a Țărilor de Jos este alcătuită din porturi maritime de talie mondială, aeroporturi situate central și o rețea modernă de drumuri și autostrăzi. Infrastructura și furnizorii excelenți de servicii logistice sunt aspecte foarte utile pentru companiile care au nevoie de asistență privind logistica și distribuția în Europa. Peste 160 de milioane de consumatori se află la cel mult o zi distanță de Amsterdam sau Rotterdam. Prin urmare, Țările de Jos sunt punctul de pornire ideal către piața europeană.1

Atuurile oferite de Țările de Jos, cum ar fi structurarea avantajoasă a impozitelor pentru companii, forța de muncă multilingvă, cu un nivel educațional ridicat, lanțul de distribuție optimizat și rețeaua de furnizori, au determinat companii multinaționale importante, precum Coca-Cola, IBM, Huawei și Tommy Hilfiger să folosească acest teritoriu pentru a accesa piața europeană.

Harta Țărilor de Jos


 1. Investiți în Țările de Jos 

3 Informații pe scurt și avantajele activității comerciale în Țările de Jos

 • Țările de Jos s-au situat pe locul al patrulea în World Bank Global Logistics Performance Index (Indexul Băncii Mondiale privind performanța logistică la nivel global) din 2016 (datorită eficienței și eficacității vămilor, calității transporturilor, infrastructurii IT și prețurilor accesibile pentru serviciile de livrare).

 • Livrările prin căile navigabile interioare ale Țărilor de Jos reprezintă 54 % din totalul livrărilor comerciale din Europa de Vest. Flota Țărilor de Jos dispune de 7.000 de vase, fiind cea mai mare și mai modernă din Europa.1

 • Peste 1.000 de companii americane și asiatice și-au centralizat activitățile de distribuție în Europa pe teritoriul Țărilor de Jos. Statul găzduiește centre de distribuție care ocupă peste 20 de milioane de metri pătrați.2


 1. Holland Trade and Invest 

 2. Holland Trade and Invest 

4 Tendințele clienților

Este esențial să vă gândiți la comportamentul clienților atunci când vă extindeți pe piețe noi. Cum fac cumpărături de obicei clienții pe care îi vizați? Care este metoda lor preferată de livrare? Următorii factori vă vor ajuta să analizați cum vor afecta tendințele clienților modul în care faceți afaceri în Țările de Jos.

 • Dacă oferiți opțiuni de livrare în ziua următoare, puteți spori numărul de vânzări în Europa cu până la 25%. Livrările în ziua de duminică, în aceeași zi sau pe timp de seară pot reduce rata de abandonare a coșurilor de cumpărături online cu până la 15%.1

 • Livrarea la domiciliu este metoda preferată de livrare.2

 • Studiile arată că aproape 25% din achizițiile online din Țările de Jos se încadrează în categoria bunurilor de consum3

 • 86% din populație folosește internetul, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 40.900 EUR. Peste 90% din utilizatorii de internet au achiziționat un produs online în 2016.

 • Olandezii preferă să facă cumpărături în propria limbă și să aibă opțiuni locale privind metoda de plată.

 • Este recomandat să folosiți iDeal drept metodă de plată, deoarece 56% din utilizatori preferă această metodă.4

 • Transparența privind opțiunile și durata de livrare este foarte importantă.

 • Printre categoriile populare online se numără: îmbrăcăminte, electrocasnice și cărți.

 • Tabletele sunt cel mai popular dispozitiv mobil pentru cumpărături, urmate de smartphone-uri.5


 1. Web Retailer 

 2. Thuiswinkel Markt Monitor 

 3. eMarketer 

 4. eCommerce News 

 5. Tweenga solutions 

5 Modele de onorare

Livrările transfrontaliere în Țările de Jos

Datorită portului din Rotterdam, cel mai aglomerat din Europa, și a celui din Amsterdam, al patrulea ca mărime din Europa, după votul Brexit, Țările de Jos pot să preia rolul deținut de Regatul Unit de cel mai popular port folosit de companiile din S.U.A. pentru comerțul electronic în UE.

Onorarea comenzilor în UE

Țările de Jos sunt situate în centrul celor mai mari trei economii din Europa (Germania, Regatul Unit și Franța), iar jumătate dintre principalele piețe europene se află la o distanță de doar 650 de kilometri. Datorită puternicei infrastructuri rutiere și feroviare și rețelei de canale și râuri, Țările de Jos oferă companiilor multe oportunități de a îndeplini cerințele consumatorilor privind viteza și costurile de livrare.

Onorarea comenzilor în Țările de Jos

Regiunea Waalwijk/Tilburg este o locație foarte accesibilă pentru onorarea comenzilor. Zona oferă acces ușor la autostrăzi, orice altă destinație din Țările de Jos aflându-se la maximum două ore și jumătate distanță de Waalwijk/Tilburg. În plus, Țările de Jos sunt situate în apropierea Belgiei și Germaniei, oferind acces ușor către aceste principale țări europene.

6 Transportul

Companii de transport pentru colete mici

Principalele companii de transport din Țările de Jos sunt Netherlands Post, DHL, DPD, GLS și UPS. Pentru livrările directe la consumatori și pentru livrările de colete:1

 • PostNL: 55-60 % din cota de piață
 • DHL Parcel: 25-30 % din cota de piață
 • DPD
 • GLS
 • UPS

Companiile de transport menționate mai jos au cea mai ridicată cotă de piață pe cap de locuitor din UE.

Companie de transport Cotă de piață pe cap de locuitor în UE
Royal Mail 16,0 %
Deutsche Post 13,8 %
Austrian Post 9,3 %
PostNL 9,2 %
PostNord (SE) 8,9 %
PostNord (DK) 8,0 %
Posti 6,1 %
La Poste 4,4 %
bpost 2,9 %
Poste Italiane 1,1 %

Companii care transportă mărfuri de volum mediu (LTL) și mare (TL):2

 • DB Schenker
 • Kuehne + Nagel
 • MainFreight
 • Ritmo
 • Timex

 1. Authority for Consumer Markets 2016 

 2. Authority for Consumers & Markets Netherlands Parcel Scan 

7 Primii pași ai unei activități comerciale în Țările de Jos

Când vă planificați extinderea pe piața olandeză, luați în considerare argumentele pro și contra referitoare la înființarea unei companii și tipul de structură a companiei care vi se potrivește. Aflați la care oficiu fiscal vă încadrați, înregistrați-vă la Administrația fiscală și vamală și aflați dacă trebuie să plătiți TVA în Țările de Jos. În final, asigurați-vă că produsele dvs. pot fi importate în Țările de Jos și găsiți un centru de onorare a comenzilor și companii de transporturi ale căror zone de acoperire includ regiunile pe care le vizați sau toată Europa, dacă plănuiți să livrați bunuri în străinătate din acest teritoriu.

Market Finder include o detaliere a World Bank’s Doing Business Index (Indexul Băncii Mondiale privind climatul de afaceri), unde vă puteți informa cu privire la desfășurarea de activități comerciale în Țările de Jos. Acesta evaluează, pe o scară de la 1 la 190, cât de ușor este pentru o companie să înființeze și să conducă o firmă locală în fiecare dintre economiile lumii. Pentru a obține scorul, sunt folosite zece criterii. Printre acestea se numără ușurința de racordare la rețeaua electrică, ușurința de obținere a unui credit și potențialul pentru comerț transfrontalier.

Când intrați pe o piață nouă, este bine să cunoașteți dificultățile administrative, legislative și logistice care pot apărea. Gestionarea cerințelor legale și a logisticii este mult mai ușoară cu Market Finder; aici puteți găsi asistență suplimentară și instrumente, inclusiv ghiduri și statistici detaliate.

Sigla Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services oferă soluții logistice și ajută companiile să creeze o conexiune între cerere și ofertă.

Notă

Materialele de pe acest site au scop exclusiv informativ. Pentru consiliere financiară, fiscală sau juridică, luați legătura cu un specialist.