Planificați-vă logistica pentru Japonia

Oferit de Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Prezentare generală

Provocarea

În Japonia trăiesc 127 de milioane de oameni. Este țara cu a treia cea mai dezvoltată economie a lumii, după SUA și China, și are a patra cea mai extinsă piață de comerț electronic, oferind companiilor oportunități deosebite. Chiar dacă țara nu face parte direct din strategia dvs. de dezvoltare, ar trebui să o luați în calcul pentru crearea unei imagini economice mai ample.

Obiectivul

Dacă citiți acest ghid, veți afla despre oportunitățile oferite de Japonia și cum puteți să beneficiați de ele. În plus, veți înțelege unde se situează Japonia în echilibrul puterilor globale și cum influențează acest aspect companiile.

2 Extinderea companiei în Japonia

Când planificați cum să vă dezvoltați afacerea în străinătate, este important să luați în considerare climatul actual al pieței pe care intenționați să vă extindeți.

În Japonia trăiesc 127 de milioane de oameni. Este țara cu a treia cea mai mare economie a lumii (după SUA și China). Valoarea PIB-ului este 4,94 trilioane USD, iar PIB-ul pe cap de locuitor este aproape 40.000 USD.1

Economia urbană dezvoltată a Japoniei susține titlul țării de a patra cea mai mare piață de comerț electronic cu amănuntul din lume. Valoarea vânzărilor depășește 111 miliarde USD și, conform estimărilor, va atinge 134 miliarde USD în 2019.2 Peste 8 % din totalul tranzacțiilor cu amănuntul au loc online, iar piața este în creștere.3

În domeniul lanțului de distribuție, Japonia este de multă vreme lider și jucător principal, iar în ceea ce privește logistica Banca Mondială o situează pe locul 12 la nivel global. Datorită suprafeței, densității și eficienței acestei țări, costurile de distribuție sunt foarte scăzute comparativ cu standardele internaționale. Conform cifrelor oferite de Institutul Japonez pentru Sisteme de Logistică, aceste costuri reprezintă doar 5 % din valoarea totală a vânzărilor din domenii ca producția, vânzările angro și cu amănuntul din Japonia (prin comparație, în SUA acoperă 9 %).

Harta Japoniei


 1. Banca Mondială 

 2. Forumul Economic Mondial, eMarketer 

 3. eMarketer 

3 Informații pe scurt și avantajele activității comerciale în Japonia

 • Aproximativ 92 % din japonezi folosesc internetul, însă preferă în continuare cumpărăturile cu amănuntul din magazine fizice1

 • Se estimează că valoarea comerțului mobil va ajunge la 60 de miliarde USD în 20202

 • Din categoriile principale de comerț electronic fac parte produse media, îmbrăcăminte și încălțăminte, mâncare și băutură, electronice de consum, produse de înfrumusețare și îngrijire personală3

 • După cota de piață, Rakuten și Amazon sunt cele mai mari site-uri de comerț electronic din Japonia. Rakuten este jucătorul principal, iar Amazon a întâmpinat anumite dificultăți de adaptare, deoarece este o companie străină4

 • Standardele japoneze privind ambalarea sunt impresionante, iar numărul pachetelor deteriorate este printre cele mai mici din lume.


 1. ITU 

 2. Euromonitor 

 3. Euromonitor 

 4. PwC 

4 Tendințele clienților

Este esențial să vă gândiți la comportamentul clienților atunci când vă extindeți pe piețe noi. Cum fac cumpărături de obicei clienții pe care îi vizați? Care este metoda lor preferată de livrare? Următorii factori vă vor ajuta să analizați cum vor afecta tendințele clienților modul în care faceți afaceri în Japonia.

 • 71 % dintre achizițiile prin comerț electronic sunt plătite prin carduri de credit sau transfer bancar, însă, în general, ca metodă de plată se preferă numerarul. Se recomandă să oferiți metode de plată alternative, cum ar fi PayPal, Mobile Suica, Pay-easy și plățile la magazinele universale. O altă metodă populară este plata la livrare, care înseamnă 18 % din plățile aferente comerțului electronic.1

 • Cu toate că japonezii sunt atenți la prețuri, conform studiilor recente marca și calitatea sunt factorii cei mai importanți atunci când iau decizii de cumpărare.

 • Cumpărătorii mai țin cont și de viteza de livrare, iar standardul, în general, este livrarea în interval de o zi. Livrările rapide se datorează logisticii eficiente a Japoniei și dimensiunii țării.

 • Consumatorii japonezi preferă să își primească pachetele direct de la curier (pachetele sunt rareori lăsate la ușă).

 • Conform studiilor, probabilitatea ca japonezii să cumpere de pe piețele străine este mai mică decât în cazul oricăror cumpărători din lume.2

 • Există o preferință clară pentru companiile de transport naționale; în absența unei astfel de opțiuni, o alternativă globală respectată este următoarea alegere. Preocuparea cumpărătorilor pentru calitate primează de cele mai multe ori în fața prețului.

 • Japonia are printre cele mai mici rate de returnări din lume (politica standard este fără posibilitate de returnare)3

 • 99 % din locuitori vorbesc limba japoneză. De aceea, este important să aveți site-ul și descrierea produselor în japoneză.4

 • Cumpărătorii japonezi preferă să vadă o gamă largă de produse în același timp. De aceea, se recomandă să folosiți piețele pentru a vă adresa unui public mai extins.

 • Vă recomandăm insistent să folosiți metodele de plată locale, cum ar fi JCB/Amex.

 • Gradul de cunoaștere a culturii din această regiune este, probabil, factorul cel mai important pentru a stabili succesul mărcii.


 1. PayPers, CyberSource 

 2. PayPers, CyberSource 

 3. Ecommerce Foundation 

 4. PayPers 

5 Modele de onorare a comenzilor

Comerțul transfrontalier în Japonia

Peste 10 % din cumpărătorii online din Japonia cumpără de pe site-uri din străinătate. SUA și China sunt destinațiile principale pentru exporturile și importurile în afara granițelor, din și în Japonia.1

Multe companii care doresc să onoreze comenzi în Japonia folosesc un antrepozit vamal (un loc sigur unde bunurile pot fi produse sau depozitate fără a plăti taxe vamale) în China sau onorează comenzi în Japonia din Hong Kong. De obicei, produsele sunt fabricate în China, astfel că păstrarea lor acolo poate fi o metodă eficientă din punctul de vedere al costurilor, dar și strategică, deoarece oferă un singur depozit de inventar pentru toată regiunea Asia-Pacific.

Multe companii de comerț electronic folosesc companii de consolidare din țările proprii pentru a depozita toate bunurile împreună și, mai ales, pentru a evita barierele lingvistice.

Onorarea comenzilor în Japonia

Datorită densității și suprafeței Japoniei, se poate ajunge în orice colț al țării în trei zile. Printre porturi se numără Kobe, Nagoya, Osaka, Tokyo și Yokohama, iar inima triunghiului logistic al Japoniei se află între orașele Tokyo, Nagoya și Osaka.


 1. PayPal 

6 Transportul

Companiile de transport pentru colete mici

În 20 % din timp, consumatorii japonezi nu sunt acasă să primească comenzile, iar, de obicei, pachetele nu sunt lăsate la ușă. Relivrarea ulterioară este o practică foarte frecventă și gratuită.1 Cele mai cunoscute companii de transport pentru colete mici care își desfășoară activitatea în Japonia sunt:

 • Yamato Transport (50 % din cota de piață)
 • Sagawa
 • Nippon
 • Japan Post

Operatori de transport în regim de camion complet (TL) și parțial (LTL)

Datorită reliefului Japoniei, de cele mai multe ori transportul pentru livrări nu se face pe șosele. Metoda cea mai folosită este trenul, iar ultima porțiune este parcursă cu un camion mic. Transportul prin nave mici este altă opțiune frecventă; mai întâi, produsele sunt transportate pe ocean de-a lungul coastei, apoi încărcate pe uscat într-un tren și, în final, urcate în camioane mici pentru livrare la ușă. Între cele mai cunoscute companii de transport se numără:

 • Nippon (Nittsu)
 • Sagawa
 • Kuroneko

 1. Nippon 

7 Începerea activității comerciale în Japonia

Când vă planificați extinderea pe piața japoneză, luați în considerare argumentele pro și contra referitoare la încorporarea unei companii cu care să faceți afaceri și tipul de structură a companiei care vi se potrivește. Găsiți un centru de comenzi și companii de transport care livrează în zonele pe care le vizați. Se recomandă să folosiți un distribuitor, ca să vă adresați mai ușor clienților. În plus, trebuie să vă familiarizați cu cerințele de reglementare privind comerțul electronic din Japonia și să stabiliți dacă trebuie să înregistrați vreo marcă.

Market Finder include o detaliere a Indexului Băncii Mondiale privind climatul de afaceri, unde vă puteți informa cu privire la desfășurarea unei afaceri în Japonia. Indexul clasifică, pe o scară de la 1 la 190, cât de ușor este pentru o companie să înființeze și să conducă o firmă locală în fiecare dintre economiile lumii. Pentru a obține scorul, sunt folosite zece criterii. Printre acestea se numără posibilitatea de obținere a energiei electrice, ușurința de obținere a unui credit și potențialul pentru comerț transfrontalier.

Atunci când faceți tranzacții pe o piață nouă, este bine să cunoașteți dificultățile administrative, legislative și logistice care pot apărea. Gestionarea cerințelor legale și a logisticii este mult mai ușoară cu Market Finder; aici puteți găsi asistență suplimentară și instrumente, inclusiv ghiduri și statistici detaliate.

Sigla Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services oferă soluții logistice și ajută companiile să creeze o conexiune între cerere și ofertă.

Notă

Materialele de pe acest site au scop exclusiv informativ. Pentru sfaturi financiare, fiscale sau juridice, consultați un specialist.