Planificați-vă logistica pentru Italia

Oferit de Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Prezentare generală

Dificultatea

Italia este a treia cea mai mare economie a Europei, cu un sector de comerț electronic în dezvoltare rapidă. În plus, deține 3,65 % din piața mondială de bunuri de consum, oferind oportunități deosebite de afaceri. Luați în calcul Italia dacă intenționați să intrați pe piața europeană și să profitați de potențialul acestei țări ca centru de distribuire.

Obiectivul

După citirea acestui ghid, veți înțelege oportunitățile pe care vi le oferă Italia și veți afla cum să profitați la maximum de ele, înțelegând locul țării în echilibrul global al puterilor și de ce acesta influențează companiile.

2 Extinderea companiei în Italia

Italia este țara cu a treia cea mai mare economie din Europa și a opta cea mai mare economie din lume, după PIB-ul nominal. PIB-ul pe cap de locuitor este 36.300 USD. Populația sa de 62 de milioane de locuitori este concentrată în jurul orașelor Roma și Napoli și de-a lungul coastelor mărilor Mediterană și Adriatică. Conform Forbes, Italia este pe locul 42 în topul țărilor cu cel mai bun mediu de afaceri și pe locul 28 în topul țărilor cu cel mai favorabil climat pentru afaceri.

Între industriile principale ale Italiei se numără textilele și îmbrăcămintea, mâncarea și băutura, metalele și produsele din metal, industria chimică, de construcții navale, farmaceutică și de echipamente medicale.

alt text

3 Informații pe scurt și avantajele activității comerciale în Italia

 • Peste 30% din italieni se încadrează în intervalul de vârstă 35 – 54 de ani.
 • Peste 68% din italieni folosesc internetul și peste 82% folosesc dispozitive mobile.
 • Comerțul direct către consumatori crește cu peste 10% pe an.
 • În Indexul privind performanța logistică, Italia ocupă locul 13 în Europa și locul 21 la nivel mondial.
 • Cifra de afaceri pentru comerțul electronic în Italia a fost estimată la 19,6 miliarde EUR în 2016.
 • Italia acoperă 3,65% din piața mondială de bunuri de consum.

4 Tendințele clienților

Este esențial să vă gândiți la comportamentul clienților atunci când vă extindeți pe piețe noi. Cum fac cumpărături de obicei clienții pe care îi vizați? Care este metoda lor preferată de livrare? Următorii factori vă vor ajuta să analizați cum vor influența tendințele clienților modul în care faceți afaceri în Italia.

 • Ecommerce Foundation (Fundația pentru Comerț Electronic) raportează cheltuieli anuale în valoare de 938 EUR pentru fiecare client care folosește comerțul electronic din Italia, iar valoarea medie a unei comenzi este de 75 EUR.

 • Între produsele populare se numără îmbrăcăminte, articole pentru casă și grădină, media și divertisment, încălțăminte și produse legate de stilul de viață.

 • Consumatorii italieni cumpără în principal din Regatul Unit și Germania.

 • Cumpărătorii italieni preferă costurile de livrare transparente și să le afle în etapele de început a procesului de achiziție online. Vânzătorii au mai mult succes atunci când oferă opțiuni diverse de livrare.

 • Conform unui sondaj realizat de Comscore, 97% dintre consumatorii italieni au menționat că posibilitatea de a-și urmări comanda este un factor esențial sau preferabil.

 • 59% au dorit să poată urmări coletele cu ajutorul alertelor prin e-mail, iar 55% au fost interesați de posibilitatea urmăririi coletelor direct pe site-ul comercianților.

 • 73% dintre consumatorii italieni au spus că, înainte de a face o achiziție, verifică politica respectivei companii privind schimbul și returnarea, iar 66% au spus că ar cumpăra din nou de la vânzători care oferă o metodă de returnare simplă.

 • 51% dintre consumatorii italieni au manifestat dorința de a ridica din magazin produsele cumpărate online, iar 59% doresc să aibă posibilitatea de a cumpăra un produs online și a-l returna în magazin.

5 Onorarea comenzilor în Italia

Comerțul transfrontalier în Italia

În Italia, consumatorii online cumpără atât intern, cât și din alte țări (cea mai mare parte a tranzacțiilor de comerț electronic transfrontalier sunt atribuite disponibilității limitate a produselor italiene). Conform studiilor, consumatorii italieni fac achiziții transfrontaliere în principal din alte țări europene, cel mai frecvent din Germania și Regatul Unit.

Onorarea comenzilor în interiorul Uniunii Europene

Puteți lua în calcul Italia ca locație din care să onorați comenzi pentru consumatorii europeni. Totuși, este important să vă gândiți la localizare, întrucât mulți consumatori din UE preferă să cumpere în limba nativă. Dacă vă aflați în UE, puteți beneficia de regulile UE privind TVA-ul pentru vânzarea la distanță, care vă permit să testați diverse piețe fără a fi nevoie de costul suplimentar al respectării regulamentelor privind TVA-ul.

Onorarea comenzilor în Italia

Nordul Italiei oferă un potențial uriaș de dezvoltare în ceea ce privește distribuția, mai ales în contextul intensificării traficului maritim de mărfuri prin porturile sale din nordul Mării Adriatice. Milano este prezentat drept una dintre principalele 20 de piețe europene de distribuție, ocupând locul 15 din 30 în ceea ce privește infrastructura, accesibilitatea și accesul la piață. Aceasta este principala regiune de unde are loc onorarea comenzilor pe teritoriul Italiei.

6 Transportul

Companii care transportă colete mici

 • Poste Italiane Group
 • DHL
 • TNT Express
 • FedEx
 • Uniposta

Companii care transportă mărfuri de volum mediu și mare

 • K&N
 • XPO
 • DHL
 • DB Schenker
 • LKW Walter
 • Dachser
 • Emmons

7 Începerea activității comerciale în Italia

Când vă planificați extinderea pe piața italiană, luați în considerare argumentele pro și contra referitoare la înființarea unei companii și tipul de structură a companiei care vi se potrivește. În plus, trebuie să vă familiarizați cu cerințele de reglementare privind comerțul electronic din Italia și să stabiliți dacă produsul necesită înregistrarea mărcii. În funcție de locația din care provin produsele dvs., verificați dacă acestea pot fi importate și găsiți un centru de onorare a comenzilor și companii de transport pe teritoriul Italiei.

Market Finder include o detaliere a Indexului Băncii Mondiale privind climatul de afaceri, unde vă puteți informa cu privire la desfășurarea unei afaceri în Italia. Acesta clasifică, pe o scară de la 1 la 190, cât de ușor este pentru o companie să înființeze și să conducă o firmă locală în fiecare dintre economiile lumii. Pentru a obține scorul, sunt folosite zece criterii. Printre acestea se numără posibilitatea de obținere a energiei electrice, ușurința de obținere a unui credit și potențialul pentru comerț transfrontalier.

Atunci când faceți tranzacții pe o piață nouă, este bine să cunoașteți dificultățile administrative, legislative și logistice care pot apărea. Gestionarea cerințelor legale și a logisticii este mult mai ușoară cu Market Finder; aici puteți găsi asistență suplimentară și instrumente, inclusiv ghiduri și statistici detaliate.

alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services oferă soluții logistice și ajută companiile să creeze o conexiune între cerere și ofertă.

!!! Tip „Notă”

Materialele de pe acest site au scop informativ. Pentru sfaturi financiare, fiscale sau juridice, consultați un specialist.