Planificați-vă logistica pentru Germania

Oferit de Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Prezentare generală

Provocarea

Germania este a doua cea mai populată țară din Europa și a doua piață de comerț electronic din regiune, are nouă țări vecine și oferă oportunități excelente pentru dezvoltare pe plan continental. Chiar dacă Germania nu este următoarea piață pe care doriți să vă extindeți, ar trebui să o luați în considerare, deoarece este o economie și un exportator important din Europa.

Obiectivul

Dacă citiți acest ghid, veți înțelege oportunitățile oferite de Germania și cum puteți să beneficiați de ele. În plus, veți afla unde se situează Germania în echilibrul global al puterilor și de ce acesta influențează companiile.

2 Extinderea companiei în Germania

Poziția centrală a Germaniei în UE o face o locație ideală pentru huburile logistice și centrele de distribuție în Europa. Deservind peste 82 de milioane de cetățeni germani, 150 de milioane de consumatori din cele nouă țări vecine și aproape 500 de milioane de locuitori din UE, Germania este legătura directă cu piețele din Europa de Vest și de Est.1

Infrastructura Germaniei este foarte dezvoltată: densitatea rețelei de autostrăzi a țării este de două ori mai mare decât media UE, iar investițiile semnificative înseamnă o îmbunătățire continuă a condițiilor. Germania intenționează să cheltuiască 264 de miliarde de euro pentru drumuri, poduri, căi ferate și căi navigabile până în 2030, devenind astfel o investiție bună pentru folosirea ca hub european și intrarea pe piața locală.2

Comerțul electronic din Germania continuă să crească și este estimat la 99,33 miliarde de dolari pentru 2018, oferind perspective promițătoare pentru vânzările online.3 Fiind a doua cea mai populată țară de pe continent și a doua piață de comerț electronic din Europa, Germania oferă un raport cumpărători/vânzători avantajos și are centre eficiente de onorare a comenzilor, prin intermediul cărora produsele ajung rapid și ușor la clienți.

Harta Germaniei


 1. Germany Trade & Invest 

 2. Reuters 

 3. eMarketer 

3 Informații pe scurt și avantajele activității comerciale în Germania

 • Germania ocupă primul loc în World Bank Global Logistics Performance Index (Indexul Băncii Mondiale privind performanța logistică la nivel global) din 2016, care evaluează 160 de țări după eficiența lor în logistică

 • Germania este gigantul Europei în domeniul logisticii, generând venituri anuale de peste 235 de miliarde de euro (mai mult decât obțin împreună Franța și Regatul Unit, a doua și a treia poziție în topul veniturilor din logistică din Europa)

 • Germania este țara de origine a principalilor lideri globali în logistică, printre care Deutsche Post World Net, DHL, DB Schenker și Dachser1

 • Germania este lider mondial în inovații, tehnologii și servicii în domeniul logistic, însumând aproape trei milioane de angajați în industrie, din aproximativ 60.000 de companii2

 • Cumpărătorii germani folosesc plata prin facturare deschisă și prin debit direct, o caracteristică unică a țării3

 • Până în 2050, populația cu vârsta peste 60 de ani a Germaniei va reprezenta aproximativ 40 % din întreaga populație, ceea ce ar putea crea un mediu de comerț electronic unic4


 1. Germany Trade & Invest 

 2. Germany Trade & Invest 

 3. Paypers 

 4. UPS 

4 Tendințele clienților

Este esențial să vă gândiți la comportamentul clienților atunci când vă extindeți pe piețe noi. Cum fac cumpărături de obicei clienții pe care îi vizați? Care este metoda lor preferată de livrare? Următorii factori vă vor ajuta să analizați cum vor influența tendințele clienților modul în care faceți afaceri în Germania.

 • Cumpărăturile de pe dispozitive mobile reprezintă numai 15 % din vânzările prin comerț electronic din Germania1

 • Unul din patru cumpărători din Germania apreciază opțiunile de livrare rapidă sau de ridicare a comenzilor dintr-un centru local. Livrarea în aceeași zi nu este foarte importantă, dar peste 50 % din cumpărătorii germani sunt de părere că livrarea standard (în 3 – 5 zile) ar trebui să fie gratuită2

 • În cazul în care fac cumpărături transfrontaliere, germanii caută în primul rând produse în Regatul Unit, SUA și Franța. Este mai probabil ca germanii să facă achiziții transfrontaliere dacă politica de retur la nivel internațional este aceeași cu cea la nivel național3

 • Germania are cea mai mare rată de retur din Europa, reprezentând aproape jumătate din totalul retururilor de pe continent4


 1. eCommerce Worldwide 

 2. eCommerce Worldwide 

 3. PayPal 

 4. PayPal 

5 Modele de onorare a comenzilor

Comerțul transfrontalier în Germania

Colaborarea cu un centru de onorare a comenzilor din nordul Germaniei oferă beneficii precum accesul la un port maritim (Hamburg) și la aeroporturi, reducând astfel costul total al importului de produse în țară. Și țările apropiate cu costuri scăzute, precum Polonia, oferă soluții atractive în cazul onorării unui volum mare de comenzi.

Onorarea comenzilor în interiorul Europei

Granițele comune cu alte nouă țări fac din Germania o locație centrală excelentă pentru onorarea comenzilor în interiorul Europei. Datorită poziției sale geografice și a densității drumurilor și a căilor feroviare, aproape de două ori mai mari decât media din Europa, prin Germania circulă mai multe bunuri decât prin orice altă țară europeană.

Onorarea comenzilor în interiorul Germaniei

În Germania își au sediul mai multe centre logistice importante. Multe companii germane de comerț electronic caută locații de onorare situate în apropierea sediului lor. Și Germania Centrală este o opțiune excelentă și oferă durate bune de transport.

Dacă trebuie să deserviți regiunea DACH (D=Germania, A=Austria și CH=Elveția) dintr-o locație din Germania, este indicat ca aceasta să fie în sud.

6 Transportul

Companiile de transport pentru colete mici

Cele mai populare companii de transport pentru colete mici și cotele de piață aferente:1

 • DHL 49 %;
 • DPD 16 %;
 • Hermes 14 %;
 • UPS 13 %;
 • GLS 8 %.

Companiile de transport în regim de camion parțial (LTL) și complet (TL)

Următoarele companii de transport în regim LTL și TL sunt principalele opțiuni pentru transportul mărfurilor:

 • DB Schenker;
 • DHL Freight;
 • Kuehne + Nagel;
 • LKW Walter;
 • Dachser;
 • Emmons.

 1. schuhkurier 

7 Începerea activității comerciale în Germania

Când vă planificați intrarea pe piața germană, luați în considerare argumentele pro și contra referitoare la înființarea unei companii și tipul de structură a companiei care vi se potrivește. Aflați la care oficiu fiscal vă încadrați, înregistrați-vă la Administrația fiscală și vamală și aflați dacă trebuie să plătiți TVA în Germania. În funcție de locația din care provin produsele dvs., verificați dacă acestea pot fi importate și găsiți un centru de onorare a comenzilor și companii de transport pe teritoriul Germaniei.

Market Finder include o detaliere a Indexului Băncii Mondiale privind climatul de afaceri, unde vă puteți informa cu privire la desfășurarea unei afaceri în Germania. Acesta clasifică, pe o scară de la 1 la 190, cât de ușor este pentru o companie să înființeze și să administreze o firmă locală în fiecare dintre economiile lumii. Pentru a obține scorul, sunt folosite zece criterii. Printre acestea se numără posibilitatea de obținere a energiei electrice, ușurința de obținere a unui credit și potențialul pentru comerț transfrontalier.

Atunci când faceți tranzacții pe o piață nouă, este bine să cunoașteți dificultățile administrative, legislative și logistice care pot apărea. Gestionarea cerințelor legale și a logisticii este mult mai ușoară cu Market Finder; aici puteți găsi asistență suplimentară și instrumente, inclusiv ghiduri și statistici detaliate.

Logo-ul Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services oferă soluții logistice și ajută companiile să creeze o conexiune între cerere și ofertă.

!!! Tip „Notă”

Materialele de pe site sunt oferite exclusiv în scopuri informative. Pentru sfaturi financiare, fiscale sau juridice, consultați un specialist.