Cum să vă extindeți site-ul la nivel global

Ghid care vă arată cum să oferiți o experiență unitară de utilizare a site-ului pe toate piețele.

1 Prezentare generală

Provocarea

Site-ul dvs. poate fi căutat și este specific mărcii, interactiv și navigabil pentru publicul local. Cum să obțineți un site internațional care să ofere aceeași experiență fiecărei noi piețe potențiale?

Obiectivul

Să simplificați procesul prin care utilizatorii găsesc ceea ce caută în limba lor, pe dispozitivul dorit.

Cum să procedați

Mai întâi accesați TestMySite pentru a vedea ce note primește site-ul pentru viteza pe computer și pentru compatibilitatea și viteza pe dispozitivele mobile, apoi aflați cum să îl îmbunătățiți. Dacă acesta se află încă în faza de planificare sau există alte aspecte ale designului actual pe care vreți să le abordați într-un context global, iată lista noastră de verificare pentru lansarea la nivel internațional.

2 Extinderea site-ului la nivel global

Asigurați o experiență consecventă

Gândiți-vă că reprezentați o companie internațională cu clienți locali, nu o companie locală cu clienți internaționali, și oferiți-le aceleași opțiuni clienților de pe toate piețele. Asigurați-vă că designul, funcționalitatea și conținutul site-ului dvs. creează aceeași experiență de utilizare.

Un site universal sau site-uri individuale localizate?

Un site universal multilingv oferă conținut în mai multe limbi, de exemplu, o companie din Canada cu versiuni ale site-ului în engleză și franceză sau un blog despre fotbalul din America Latină în spaniolă și portugheză. Site-urile universale multilingve care folosesc un singur domeniu, precum .com, au mai multe avantaje:

 • reprezintă companii cu activitate internațională;
 • sunt mai rapid, mai ușor și mai ieftin de înregistrat;
 • utilizatorii le pot găsi într-un mod mai intuitiv.

Însă trebuie să satisfacă cerințele segmentului vizat de pe fiecare piață localizată.

Site-urile individuale multiregionale localizate vizează în mod explicit utilizatorii din țări diferite. Site-urile multiregionale folosesc un nume de domeniu principal cu cod de țară (ccTLD), de exemplu, .ie, .de. sau .fr:

 • Astfel, subliniază legătura strânsă între companie și clienții din fiecare țară și le oferă siguranță utilizatorilor care doresc produse și servicii în propria limbă și metode de plată cunoscute.

 • Însă cumpărarea și înregistrarea domeniului ccTLD pentru fiecare piață de export pot fi costisitoare și necesita mult timp.

Unele site-uri sunt multiregionale și multilingve. De exemplu, un site poate avea versiuni diferite pentru SUA și Canada, și versiuni în limbile franceză și engleză ale conținutului destinat publicului din Canada.

Alegeți un nume de domeniu

Domeniul principal este sufixul (de exemplu, .com, .org, .net) și multe site-uri de comerț electronic aleg .com, deoarece utilizatorii încearcă mai întâi această variantă când caută o companie fără să folosească un motor de căutare. Deși Google utilizează conținutul pentru a-i determina limba, adresa URL le oferă utilizatorilor indicii utile despre conținut. De exemplu, următoarele adrese URL folosesc .fr ca subdomeniu sau subdirector pentru a indica clar conținutul în limba franceză:

 • http://example.ca/fr/vélo-de-montagne.html
 • http://fr.example.ca/vélo-de-montagne.html

Dacă indicați limba în adresa URL, puteți să detectați problemele legate de conținutul disponibil în mai multe limbi de pe site-ul dvs. Puteți să traduceți cuvintele din adresa URL sau să folosiți un nume de domeniu internaționalizat (IDN).

Redirecționarea în funcție de criterii geografice

Folosiți corect optimizarea SEO internațională, iar utilizatorii dvs. din Căutarea Google ar trebui să fie redirecționați la versiunea site-ului în limba corespunzătoare. De exemplu, dacă accesează Google.com, vor fi redirecționați automat la pagina de căutare Google a țării respective. Dar imaginați-vă că un utilizator cu o adresă IP din Spania caută conținut în limba engleză. Dacă redirecționați utilizatorul spre secțiunea în limba spaniolă, veți reduce implicarea acestuia, așadar ce opțiuni aveți?

Fără redirecționare în funcție de criterii geografice îi dă utilizatorului posibilitatea să folosească site-ul în continuare în limba engleză, chiar dacă adresa IP este din Spania.

Fără redirecționare în funcție de criterii geografice până la efectuarea plății îi oferă utilizatorului posibilitatea de a alege limba până când ajunge la secțiunea „Cumpărați acum”, unde este redirecționat automat.

Redirecționarea automată în funcție de criterii geografice nu îi oferă utilizatorului nicio alternativă în afara redirecționării automate la conținutul în limba spaniolă.

Bannerul pop-up de redirecționare în funcție de criterii geografice, de exemplu, „Doriți să accesați site-ul în limba spaniolă sau să îl folosiți în continuare în limba engleză?” îi oferă utilizatorului posibilitatea de a decide.

Vitezele de încărcare

Nu presupuneți că utilizatorii au acces la rețele 4G. Majoritatea încă folosesc 3G sau viteze mai mici. Creați un site cu încărcare rapidă, astfel încât utilizatorii să nu renunțe chiar înainte de a-l accesa. Iată câteva sfaturi pentru creșterea vitezei de încărcare:

 • conținutul media atractiv reprezintă o metodă eficientă de implicare a utilizatorilor. Însă, dacă este excesiv, site-ul se poate încărca lent și utilizatorii îl vor părăsi înainte să vadă cele mai importante informații. Comprimați imaginile pe care le folosiți;

 • limitați numărul linkurilor de navigare;

 • evitați ferestrele pop-up sau alte funcții care ar putea influența navigarea.

Localizarea

Un site localizat are același conținut precum cel inițial, dar este tradus într-un mod adecvat din punct de vedere cultural în limba țării de export. (Dacă traducerea directă nu este posibilă – de exemplu, a unui colocvialism din limba engleză – transcrearea are scopul de a reda sensul și de a provoca aceeași reacție în limba țintă.) Pentru fiecare piață nouă trebuie:

 • să vorbiți limba clienților;
 • să creați o versiune localizată a site-ului;
 • să vă creați propria marcă;
 • să vă optimizați potențialul de a fi găsit;
 • să luați în considerare moneda și plățile;
 • să mențineți satisfacția clienților;
 • să desfășurați o activitate legală;
 • să acordați atenție detaliilor.

Designul

Unicode este standardul în domeniu, creat pentru promovarea și facilitarea reprezentării consecvente a textului, indiferent de script. Acesta permite folosirea oricărei limbi scrise, de la greacă la chirilică la chineză, arabă sau ebraică, indiferent dacă se citește de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga. Unicode acceptă peste 100 de scripturi, având un repertoriu care depășește o sută de mii de caractere. UTF-8 se utilizează cel mai frecvent.

3 Cele mai bune practici pentru site-uri pe orice piață

Plasați informațiile importante în partea de sus a paginii

Afișați-le la vedere, fără să fie necesară derularea.

Gândiți la scară mică

Pe parcursul zilei, clienții folosesc ecranele mici ale tabletelor și ale telefoanelor mobile. Creați un site care se ajustează automat în funcție de dispozitivul utilizatorilor ca să vă asigurați că aceștia găsesc ceea ce caută, indiferent ce dimensiune a ecranului folosesc.

Crearea textului publicitar

Folosiți titluri clare și atractive

Dacă titlul introductiv este clar, clienții își dau seama imediat că se află în locul potrivit și sunt încurajați să petreacă mai mult timp pe site.

Exprimați-vă prin culori

Și culorile reprezintă un limbaj, așadar informați-vă asupra relației cu culorile a pieței potențiale înainte să lansați site-ul într-o nouă țară. Culorile simbolizează diferite lucruri în diferite țări. De exemplu, în țările occidentale, albul se folosește pentru nunți, iar în China pentru înmormântări. Culoarea prestigiului este roșul în India, violetul în Regatul Unit, respectiv galbenul în China.

Prezentați clar avantajele

Asigurați-vă că utilizatorii găsesc imediat un motiv să rămână pe site și că produsele sau serviciile pot fi consultate dintr-o privire. Marcatorii reprezintă o modalitate grozavă de a face acest lucru.

Includeți linkuri directe spre informații suplimentare

De exemplu, cu un link „Aflați mai multe” vizibil, utilizatorii pot petrece mai mult timp pe site.

Afișați un îndemn clar

Atunci când știți exact ce acțiune doriți să realizeze utilizatorii pe site-ul dvs., există șanse mai mari ca vizitatorii să realizeze acțiunea respectivă și să înregistrați rezultatele dorite.

Dezvoltați relații cu clienții
 • Câștigați încrederea utilizatorilor oferindu-le o modalitate simplă de a vă contacta.

 • Dacă le solicitați clienților informații cu caracter personal, menționați exact de ce le solicitați și ce veți face cu ele.

 • Includeți comentariile clienților sau afirmații de confirmare ale unor terțe părți.

 • Dacă difuzați anunțuri, diferențiați anunțurile și linkurile sponsorizate de restul conținutului din site.