Aflați cum tehnologia poate fi un indicator al procedurilor vamale eficiente

Cum simplifică procedurile vamale exportul

1 Prezentare generală

Dificultatea

În cazul comerțului transfrontalier, trebuie să știți dacă procedurile vamale ale unei țări vor ajuta sau vor îngreuna livrarea sigură și rapidă a produselor dvs.

Obiectivul

Să știți ce țări apelează la tehnologie pentru a accelera procesul vamal atât pentru exportator, cât și pentru importator, și să înțelegeți de ce adoptarea unei astfel de tehnologii vă poate oferi o eficiență sporită.

Impactul pozitiv al platformelor vamale digitale

Țările care și-au digitalizat procedurile vamale oferă o mai mare transparență și o eficiență sporită în procesele comerciale zilnice.

2 Tehnologie care ilustrează proceduri vamale bune

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere rapidă a comerțului mondial. Astfel, a crescut cererea de coordonare a diferitelor grupuri și organizații comerciale.1 Rezultatul este că multe economii au adoptat platforma cu ghișeu unic.


 1. Elms and Low 2013 

Platforma cu ghișeu unic, explicată

United Nations Centre for Trade Facilitation and Electronic Business1 a definit ghișeul unic drept o platformă care le permite părților comerciale implicate să trimită documentație și alte informații relevante prin intermediul unui sigur punct de intrare, într-o modalitate standardizată, astfel încât să poată finaliza procedurile de export, import și tranzit.

Această platformă online le permite utilizatorilor să solicite aprobări, autorizații și alte certificări necesare pentru importul și exportul bunurilor. Agențiile integrate în sistem au acces la numerele de identificare fiscală și la numerele de înregistrare fiscală al companiilor. Procesul este mult mai eficient, deoarece ajută companiile mici, mijlocii și mari să economisească timp și bani și să reducă birocrația.

Țările care folosesc o platformă cu ghișeu unic au mai puține întârzieri și o mai mare transparență. Aceasta este o veste bună pentru companiile care doresc ca produsele lor să ajungă rapid și sigur la consumatori.

Datele de la Doing Business arată și că tehnologia accelerează procesul de vămuire. De exemplu, comercianții din economii cu sisteme electronice complet funcționale care permit ca declarațiile vamale de export și de import să fie transmise și procesate online pierd mai puțin timp cu vămuirea.

De exemplu, Columbia este una dintre țările care au adoptat sistemul cu ghișeu unic pentru a asigura o eficiență mai mare a proceselor vamale.

Sistemul cu ghișeu unic din Columbia

Columbia a dezvoltat un sistem cu ghișeu unic pentru comerțul exterior la începutul anilor 2000, pentru a asigura coordonarea eficientă a exporturilor sale. Sistemul se numește Ventanilla Única de Comercio Exterior (VUCE).

Prin intermediul unei platforme online, sistemul cu ghișeu unic din Columbia pune în legătură 21 de agenții publice și trei companii private care oferă certificate de semnătură electronică și informații juridice cu importatori, exportatori, agenți vamali și brokeri.

Beneficiile oferite de platforma cu ghișeu unic

Înființarea unei platforme cu ghișeu unic este o dovadă certă că o economie s-a angajat să simplifice comerțul pentru importatori și exportatori. Motivul este faptul că înființarea și folosirea unei platforme cu ghișeu unic este costisitoare și procesul durează aproximativ patru ani.

În pofida diferitelor utilizări și domenii de aplicare ale ghișeelor unice, beneficiile depășesc costurile de dezvoltare a unui cadru cuprinzător, care să integreze mai mulți actori comerciali. Printre aceste beneficii se numără:

 • generarea de venituri mai mari,
 • adoptarea unor tehnici de gestionarea a riscurilor, destinate instituțiilor guvernamentale,
 • predictibilitate sporită,
 • costuri reduse,
 • mai puține întârzieri pentru comercianți.

 1. WTO 2013a 

3 Povești de succes din întreaga lume despre ghișeul unic

Tranzacțiile comerciale cu diverse țări din întreaga lume au avut de câștigat în urma economisirii de timp și costuri pe care o oferă o platformă cu ghișeu unic. În multe cazuri, timpul pe care mărfurile îl petrec la vamă a fost redus de la câteva zile la câteva ore.

Economiile care și-au digitalizat procedurile vamale nu numai că au redus semnificativ timpul necesar pentru procesarea bunurilor, ci au și încurajat companiile să facă comerț cu ele.

Iată câteva exemple:

Filipine

De la adoptarea platformei cu ghișeu unic, timpul de custodie vamală a fost redus de la șase-opt zile până la patru-șase ore pentru expedierile care nu au necesitat nicio declarație referitoare la articole interzise.1

Albania

Adoptarea unui proces digital de inspecție la graniță bazat pe riscuri a redus cu 7% timpul de reținere a bunurilor în vama albaneză și a sporit valoarea importurilor cu 7% între 2007 și 2012.2

Singapore

Ghișeul unic din Singapore destinat comerțului, TradeNet, s-a numărat printre primele sisteme cu ghișeu unic care au fost implementate în lume. Astăzi, TradeNet se ocupă de mai bine de 30.000 de declarații pe zi. Procesează 99% dintre autorizații în doar 10 minute și primește toate colectările monetare prin intermediul tranzacțiilor interbancare.3

Comercianții din Singapore înregistrează economii între 25% și 30% în procesarea documentelor.4

Suedia

Și Suedia s-a numărat printre primele țări care au introdus ghișeul unic. În prezent, ghișeul unic suedez conectează procesele vamale la biroul de statistică și la alți actori importanți ai comerțului internațional.5

În Suedia, vămuirea este simplă și directă. Comerciantul depune declarația de vămuire online. Apoi, vama procesează informațiile relevante. Dacă este necesară o licență sau o autorizație de la alte agenții, aceasta este solicitată automat, prin ghișeul unic.6

Circa 94% dintre declarațiile vamale sunt electronice și aproximativ 12.000 de companii și 7.000 de cetățeni folosesc platforma.7 Aceasta funcționează non-stop și este gratuită.

Ghișeele unice: depășirea granițelor naționale

Platformele cu ghișeu unic acoperă acum regiuni geografice întregi. Astfel, a crescut numărul de sisteme regionale integrate electronic.

Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN)

Țările membre din ASEAN urmăresc să integreze ghișeele unice naționale, prin permiterea schimbului electronic de informații vamale și accelerarea vămuirii mărfurilor.

Se preconizează că acest ghișeu unic va reduce costurile comerciale totale cu 8%, cele mai mari economii datorându-se reducerii costurilor de expediere a documentelor.8

Statele membre ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) sunt:

 • Brunei Darussalam,
 • Cambodgia,
 • Indonezia,
 • Republica Populară Democratică Laos,
 • Malaysia,
 • Myanmar,
 • Filipine,
 • Singapore,
 • Thailanda,
 • Vietnam.

 1. Maniego 1999. Vămuirea bunurilor pe „culoarul verde” se referă la un proces de vămuire fără inspecția de rutină. Statutul de „culoar verde” este oferit doar anumitor comercianți și produse care îndeplinesc cerințele de eligibilitate stabilite de autoritățile vamale. Cerințele privind eligibilitatea pot include, fără limitare: lista de companii și de produse aprobate de guvern, importatorii de top în ceea ce privește plata taxelor și comercianții care au un istoric impecabil. Transportul pe „culoarul verde” al mărfurilor unei economii care nu fac parte din lista de produse destinate acestui culoar constituie o infracțiune vamală care atrage răspundere administrativă și, în unele cazuri, pedepse penale 

 2. Fernandes, Hillberry și Mendoza Alcantara 2015 

 3. Neo și Leong 1994 

 4. OECD 2009 

 5. În plus, ghișeul unic suedez conectează procesele vamale la Camera Națională de Comerț, Departamentul Suedez pentru Agricultură, Inspectoratul Național pentru Produse Strategice, Departamentul Național pentru Taxe și Impozite, Oficiul Național de Datorii, poliția suedeză, vama norvegiană, vama rusească și Comisia Europeană 

 6. http://www.tullverket.se/ 

 7. UNECE 2005 

 8. USAID 2012 

4 Tehnologia oferă companiilor un sentiment de siguranță

O digitalizare sporită a comerțului, care reduce interacțiunile umane la vamă, creează mai puține oportunități de luare de mită și fraudă.

Companiile care fac comerț cu economii care folosesc procese vamale computerizate sunt supuse unor riscuri mai reduse de fraudă din partea funcționarilor vamali.

Motivul este faptul că soluțiile computerizate pentru prelucrarea documentelor vamale și automatizarea generală a vămuirii lasă puține aspecte la discreția ofițerilor vamali și, astfel, reduc corupția.

De exemplu:

Filipine a contracarat cu succes corupția în serviciile sale vamale, prin folosirea tehnologiei moderne în scopul de a limita interacțiunile personale la punctele vamale și prin impunerea unor sancțiuni severe pentru funcționarii corupți.

Ca urmare a acestor reforme, aproape 70% dintre importurile din Filipine sunt prelucrate acum pe culoarul verde, în doar două ore.1 În mod similar, se pot implementa sisteme cu ghișeu unic, care limitează puterea de monopol a agenților vamali, pentru a descuraja corupția în serviciile vamale.

Automatizarea și digitalizarea sistemelor administrative elimină în mare măsură monopolul de putere al funcționarilor vamali.

Pe scurt:

Companiile pot face comerț în siguranță cu o țară a cărui guvern a adoptat o platformă cu ghișeu unic pentru procedurile sale vamale. Digitalizarea înseamnă că un guvern s-a angajat să reducă timpul de reținere a produselor în vamă, ceea ce crește eficiența și reduce corupția. Tehnologia modernă are un impact general pozitiv asupra întregului proces comercial.


 1. Parayno 2004